Oudelocomotief

Geschiedenis van de trein

 • Eerste stoomtrein

  Eerste stoomtrein
  De eerste stoomtrein reed met een snelheid van 50 km/uur (een haai zwemt even snel). Veel mensen dachten dat hun lichaam niet tegen die hoge snelheid zou kunnen en dat hun hoofd door de snelheid zou ontploffen! De trein werkte op stoom: in een grote ketel zat water. Dat water werd verhit, waardoor het veranderde in stoom. Die stoom ging vervolgens door allerlei buizen en zette zo de trein in beweging.
 • De eerste spoorlijn

  De eerste spoorlijn
  De rails waren al eerder bekend in de mijnbouw maar nog niet in de bewoonde wereld.
  De wagens en rails waren toen van hout gemaakt, nadien ging men over naar ijzer en staal.
 • De eerste elektrische trein

  De eerste elektrische trein
  Ze rijden op stroom van de elektriciteitsdraden die boven het spoor hangen. (!) Er rijden nu nog steeds elektrische treinen.
 • De eerste dieseltrein

  De eerste dieseltrein
  Een dieseltrein rijdt op brandstof. Deze treinen rijden vooral op sporen zonder bovenleiding, maar ze kunnen natuurlijk ook op sporen rijden waar wel een bovenleiding is. (!) Er worden nog steeds dieseltreinen ingezet als stoptrein of als goederentrein.
 • De eerste hogesnelheidstrein

  De eerste hogesnelheidstrein
  Een hogesnelheidstrein is een trein die wel 200 km/h kan rijden en maximaal tot wel 360 km/h. (!) De snelste trein ter wereld: 575 km/h.
 • De eerste zweeftrein

  De eerste zweeftrein
  Deze treinen werken niet op elektriciteit, maar met magneten! Een heleboel magneten op het spoor laten de trein net een klein stukje boven het spoor 'zweven'. Zo schiet de trein door het landschap. En nog ontploft je hoofd daar niet van.