Franska revolutionen

Franska Revolutionen

 • Generalständerna

  Generalständerna
  Generalständerna i Frankrike var en lagstiftande ståndsförsamling under "ancien régime" i Frankrikes tidigmoderna historia. Generalständerna inkallades för sista gången i maj 1789, och hade då inte blivit inkallad sedan 1614. Det tredje ståndet hade blivit tillåtits att få ett ökat antal ledarmöten, men man insåg fort att detta inte skulle leda till något ökat inflytande.
 • Jean-Baptiste Colbert

  Jean-Baptiste Colbert
  Jean var en fransk statsman och Frankrikes finansminister 1661 till 1683. Han gjorde sitt land en otrolig tjänst igenom att trettiodubbla de kungliga inkomsterna medans hans tid som finansminister.
 • Montesquieue

  Montesquieue
  Montesquieue var en fransk friherre, politiker, författare, statsvetare och politisk filosof. Han är framför allt känd för att ha utvecklat maktdelningsprincipen och som representant för upplysningstidens tänkade.
 • Voltaire

  Voltaire
  Voltaire var en fransk författare, deist och upplysningsfilosof. Han var ledamot av Franska akademin 1746-1778 och en av sin tids mest inflytelserika personer.
 • Rousseau

  Rousseau
  Rousseau var en schweizisk-fransk författare, politisk filosof och autodidakt kompositör. Han verkade under upplysningen. Rousseau fick stor betydelse inom politik, pedagogik och litteratur.
 • Ludvig XVI

  Ludvig XVI
  Ludvig XVI var kung av Frankrike och Navarra 1774-1792. Ludvig gifte sig med Marie Antoinette 1770. Ludvig var konug över Frankrike när den Franska revolutionen började. Kungliga familjen tvingades lämna slottet i Versailles och bo på Tuileriepalatset i Paris. Han var inte någon speciellt folklig konung.
 • Axel von Fersen

  Axel von Fersen
  Axel Von Fersen var en svensk greve, generallöjtnant, riksmarskalk och ambassadör. Han var den franska drottningen Marie Antoinettes gunstling och planerade samt deltog i det misslyckade försöket för kungafamiljen att fly 1791
 • Marie Antoinette

  Marie Antoinette
  Marie var drottning utav Frankrike och Navarra 1774-1792. Marie betraktades som en symbol för de privilegierade klassernas slöseri och avrättades med giljotin under franska revolutionen dömd för högförräderi.
 • Lafayette

  Lafayette
  Gilbert Lafayette var en fransk general och statsman. Under franska revolutionen var han medlem av nationalförsamlingen som konstitutionell rojalist. Han presenterade utkastet till deklarationen för de mänskliga rättigheterna för den revolutionära nationalförsamlingen, 11 juli 1789, och samma år blev han chef över nationalgardet.
 • Terrorn

  Man pratar om röd och vit terror när man pratar om franska revolutionen. Man använde "röd terror" för att beskriva jakobionernas terrorvälde. Första "vita terrorn" som man förknippar med franska revolutionen är att man beräknar att revolutionen slutade med thermidorreaktionen år 1794 och direktoriets maktövertagande i november 1795. Den andra "vita terrorn" är att Ludvig XVIII kom tillbaka till Frankrike år 1815.
 • Bastiljen

  Bastiljen
  Bastiljen var en fästning som var del i Paris försvarsverk, uppförd i slutet av 1300-talet. Stormningen av bastiljen den 14 juli 1789 brukar ses som startskottet till den franska revolutionen. Strax efter detta så revs fästningen.
 • Jakobiner

  Jakobiner
  Jakobiner var en radikal och sedermera republikansk politisk grupp som fanns under den franska revolutionen. I ledningen såg vi bland annat Maximilien de Robespierre. De kallades även för "Berget".