Franska revolutionen

By Sofia.S
 • Generalständerna kallas in

  Generalständerna kallas in
  De tre ständerna kallades in för att kungen inte komma undan det. För att tidigare hade han inte brytt sig om sin stormakt. Finansministern var bekymrad och föreslog flera lösningar, men kungen vågade inte genomföra dessa och adelsmännen vägrade att hjälpa honom. De hävdade att det bara var generalständerna som fick besluta om skatteförändringarna. Kungen försökte på flera sätt undvika att samla riksdagen men till slut hade inget annat val än att göra så.
 • Nationalförsamlingen bildas

  Nationalförsamlingen bildas
  Generalständerna blev inkallade till slottet Versailles. Det var den första gången efter 175 år den franska riksdagen samlades. Det skulle pågå en diskussion om stadens skattkista. Tidigare hade varje stånd haft var sin röst. Då hade adeln och prästerna kunnat rösta ner det tredje ståndet. På grund av det kom förslaget att var och en av ledamöterna skulle ha sin egen röst. Kungen ogillade beslutet och stängde ner sammanträdeslokalen. Då bestämde tredje ståndet att fortsätta mötet i ett bollhus.
 • Stormningen av Bastiljen

  Stormningen av Bastiljen
  Befolkningen i Paris kände sig hotade av kungens order att samla in militären. Då började ett intensivt jakt på vapen. Man ville få tag på vapen som lagrades i Bastiljen. När fängelse guvernören inte lyckades förhandla med folkmassan, beordrade han sina soldater att öppna eld. Två män lyckades klättra över vindbryggan och sänka den. Fängelse guvernören blev mördad av pöbeln för att ha avvisat revolutionärernas krav. Deras avsikt var inte att erövra fästningen utan bara få tag på vapen.
 • Kvinnotåget mot Versailles

  Kvinnotåget mot Versailles
  I början av oktober samlades flera tusen kvinnor framför rådhuset i Paris för att kräva bröd. Därifrån fortsatte cirka 5000 av dem till Versailles beväpnade med gevär, pikar och sopkvastar. Nästa morgon väcktes kungen av högljudda rop från missnöjda parisare. Kvinnorna skrek och trängde in i slottet.
 • Kung Ludvig XVI avrättas

  Kung Ludvig XVI avrättas
  Läget i landet var kritiskt därför samlades nationalförsamlingen. Redan andra dagen beslutade man att avskaffa monarki och enväldet. Efter att kungen försökt fly från Paris med sin familj betraktades han som förrädare. Allt fler krävde att kungen skulle bli avrättad. Man fick rösta sig fram om han skulle bli avrättad eller inte. Med en rösts övervikt blev han avrättad. Kungen hade aldrig brytt sig om landet eller dess invånare. Kungen var enväldig och ansågs orsaka det militära misslyckandet.
 • Period: to

  Skräckväldet

  Robespierre förbjöd all yttrandefrihet. Han terroriserade alla politiska motståndare. Dessa motståndare blev dömda till döden. Det avrättades cirka 40 000 personer i Frankrike. De flesta som avrättades var bönder som protesterade mot tvånget att bli soldater. Enligt Robespierre kunde Frankrike bara räddas genom " en enda vilja". Och med hårdhet och kraft försökte han slå ner alla revolutionens fiender. Han ville skapa ett bättre samhälle efter sina egna idéer.
 • Robespierre avrättas

  Robespierre avrättas
  Maximilien de Robespierre var en tyrann, han blev avrättad för sina våldsamma metoder. Han var blodtörstig och urskiljningslös att även hans anhängare var livsrädda för honom. Till slut kände de sig tvungna att arrestera och avrätta honom. Men samtidigt var Robespierre älskad och fruktad av folket. Han var den enda politiker som var omutlig och ärlig. Med tiden blev folket trött på honom och hans blodtörstiga styrelse.
 • Napoleon kröns till kejsare

  Napoleon kröns till kejsare
  Bonaparte Napoleon var en av de mest kända officerarna inom den franska krigsmakten. Han steg snabbt i graderna och skaffade sig bra kontakter inom både politiken och krigsmakten. Han tjänade stora pengar. Med hjälp av soldaterna fick han makten genom en statskupp och sedan kröna sig själv till kejsare.