Screenshot 2018 04 20 at 12.50.16

Upplysningen SO

 • Upplysnings tidens början

  Runt dessa åren säger vi att upplysningstiden började, då började tankarna som senare startade olika revolutioner.
 • Sjuårskrigets början

  Detta var ett stort krig mellan Europeiska länder, men eftersom dessa länder hade koloniserat Amerika nådde kriget dit med.
 • Sjuårskriget slutar

  Det slutade med att Frankrike förlorade i Amerika, fanns mycket mer till det men orellevant just nu.
 • Amerikanska revolutionen börjar

  Amerikanska revolutionen börjar
  Den Amerikanska revolutionen bestod av de 13 en gång brittiska kolonier som ville göra Amerika självständigt från Storbrittanien. Samt de Engelska som såklart ville hindra detta.
 • Självständighetsförklaringen

  Självständighetsförklaringen
  Benjamin Franklin, Jhon Adams och Thomas Jefferson skrev denna förklaring. Den sa att Amerika var självständigt samt skälen till varför och följderna av detta. England gick inte med på den och då var det fullt krig. Denna dag är även USAs national dag.
 • Slutet av Amerikanska Revolutionen

  Slutet av Amerikanska Revolutionen
  Amerika hade vunnit, de var självständiga. England hade för svårt att slåss på andra sidan antlanten mot både Amerika och deras allierade.
 • Franska Revolutionen

  Folket var mycket missnöjd med sitt styre, och tankarna om att överta det har grott sen starten av upplysnigen. Den Amerikanska revolutionen kan även vara en del av det. Vilken som helst anledning så blev fästningen Bastiljen stormades av franska folkmassor. Detta är starten av den Franska Revolutionen och deras nationaldag.
 • Skräckväldet

  Under revolutionen var det många som tog makten, och sedan förlorade den igen. Alldrig fick den lägsta klassen riktigt det de satte sig ut för att få i första början. På grund av inbördeskrig började skräckväldet, då avrättades runt 3000 personer i ett försök att skrämma folk. Bara ett år senare slutade det då motiv och ledaren för detta välde dog, Robespierre. Robespierre var den som tog makten efter kungaparet som regerat före och under revolutionen efter honom kommer Napoleon.
 • Franska Revolutionens slut

  Franska Revolutionens slut
  Napoleon lyckades avlsuta revolutionen med en statskupp och tog makten. 1804 blev han kejsare, utsädd av sig själv.