Execution louis xvi 1793

Franska revolutionen

By uxj8728
 • Generalständernas möte

  Generalständernas möte
  Då det var en ekonomisk kris i landet kallade Ludvig XIV generalständerna på möte, vilket inte skett på 175 år. Generalständerna bestod av adeln, prästerna och tredje ståndet med borgare och bönder. Han tänkte att alla skulle hjälpas åt med statens finanser. Men eftersom att varje grupp hade en gemensam röst ansåg tredje ståndet att det inte var rättvist, då de var många fler än de andra. Detta ledde till att tredje ståndet skapade Frankrikes nationalförsamling, där de själva bestämde om saker.
 • Stormningen av Bastiljen

  Stormningen av Bastiljen
  Den 14 juli stormades en borg i Paris vid namn Bastiljen. Detta gjordes eftersom att det ryktades om att det fanns vapen där inne, då det var ett fängelse. En folkmassa, främst bestående av det tredje ståndet, ville ha åt sig vapnena för att göra uppror. Borgen intogs och vakterna halshöggs, men i borgen fanns det inga vapen.
 • Den nya författningen

  Den nya författningen
  Kungen godkände en ny författning, som sa att Nationalförsamlingen skulle få den lagstiftande makten, adelstitlar skulle avskaffas och religionsfrihet införas. Vid Nationalförsamlingens val fick ungefär hälften av Frankrikes män rösta. Detta gjorde att folk kunde säga till och vara med och påverka mer, vilket gjorde så att fler blev nöjda med beslut. Religionsfriheten gjorde även så att fler kunde uttrycka sig mer och inte behöva tro på sin religion i hemlighet.
 • Skräckväldet

  Skräckväldet
  Efter att kungen avrättades 1793 så tog Maximilian Robespierre över. Robespierres avrättade runt 40 000 människor under sin tid som ledare. Detta var eftersom att landet var i krig, vilket gjorde Robespierre orolig att folk var motståndare och farliga för landet. Så om någon var det minsta misstänksam för Robespierre so avrättades dem. Skräckväldet slutade, 28 juli 1794, genom att Robespierre själv avrättades.
 • Napoleons Bonnapart styre

  Napoleons Bonnapart styre
  När Napoleon tog makten över Frankrike införde han saker som en ny lagbok (ist. för 350 st.), skolor och nya skatter på en del varor. Detta gjorde så att fler folk kunde få olika jobb, då de gått i skolan, skatten hjälpte till med ekonomin och ordningen på lagboken gjorde det lättare att döma och veta om lagar. Napoleon kom en bra bit med att erövra Europa innan Ryssland vann över Frankrike. Detta gjorde så att Frankrike var en större influens på andra länder, då det var ett större land.