Franska revolutionen

By sagaliv
 • Kvinnornas marsch till Versailles

  Kvinnornas marsch till Versailles
  Den 5 Oktober vandrade cirka 6000 människor beväpnade från Paris mot slottet Versailles. Brödpriserna steg och tillslut hade de inte råd till maten och började svälta. Kungafamiljen och hovet levde lyxigt. Det var mest kvinnor som anordnade brödmarschen för att hämta kungafamiljen. Kungen lovade att följa med demonstranterna. De diskuterade brödpriserna och tillslut gick han med på att öppna slottets brödförråd och därefter flyttade han sitt hov till Tuileriepalatset. Han sattes i husarrest.
 • Stormningen av Bastiljen

  Stormningen av Bastiljen
  Morgonen den 14 Julli tog sig en stor mängd parisare till Bastiljen, en borg i Paris. De hade hört rykten att det förvarades mycket vapen i borgen. Parisarna trodde att kungen skulle attackera dem för att de ville förändra styret i landet. Det slutade med en skottlossning då ca 100 personer avled. Ryktet stämde inte ens för det fanns inga stora mängder vapen. Det ledde till att våldsamheten i revolutionen sakta började komma och oroheten i landet ökade.
 • Frankrike får ny regering

  Frankrike får ny regering
  Nationalförsamlingen bestod ut av de tredje ståndet, borgare och bönder. År 1789 samlades riksdagen för första gången på 175 år. De samlades på grund ut av fattigdomen. Det tredje ståndet behövde betala skatt men inte adeln och prästerna. Man hade nämligen tappat förtroendet för adeln och prästerna därför de tänkte på sig själva och inte på Frankrikes framtid. Tredje ståndet skapade församling där alla hade en röst. Man trodde att det skulle bli bättre men då skapades bara fler konflikter.
 • Skräckväldet

  Skräckväldet
  Frankrike hade många soldater men de var både unga och dåligt utrustade. Det ledde till många försökte fly från tjänsten. Bönderna ville inte skicka in sina söner. Därför blev straffen allt hårdare och tillslut kunde väldigt simpla saker leda till dödsstraff. T.ex. om du sa att det var bättre när kungen styrde kunde det leda till ens död. Det här gjorde att folket levde under konstant skräck för att mista livet. En stor mängd människor blev av med huvudet av giliotin under året ca 10 000-40 000.
 • Napoleon tar makten

  Napoleon tar makten
  Napoleon tog makten genom en statskupp. Han var redan populär och för att göra sig ännu populärare lovade han folket fred. Napoleon gjorde en lagbok (Code Napoléon) där det stod att alla fransmän var lika för lagen. Han samarbetade med den katolska kyrkan, dock fick de ej tillbaka sakerna de förlorat under den franska revolutionen. Skolan blev även bättre och den fattige familjen kunde få ett lika bra jobb som den rika. Om inte Napoleon styrt hade den franska revolutionen kanske fortsatt.
 • Följder Franska revolutionen

  Kungamakten avskaffades och även ståndssamhället. Skolan blev bättre och du fick inte jobbet på grund ut av bakgrund utan skicklighet. Kvinnorna fick bättre förutsättningar och år 1792 hade kvinnan rätt att skilja sig. Långsiktigt blev människornas lika värde bättre och demokratin satte fotfäste och inte bara i Frankrike utan även i andra länder i Europa och omvärlden. Mest gjorde Franska revolutionen bra saker i slutändan.