Franska revolitionen

 • Period: to

  Franska revolitionen

 • Bastiljens fall

  Bastiljens fall
  Bastiljens föll den 14 juni 1789. Bastiljens var ett väldigt stort fängelse. Det var ett rykte att där fanns ammunition och vapen som dom skulle behöva för att ta ner kungen och adlar. Det var när arbetar klassen förstörde bastiljens som den franska revolutionen verkligen startade. Person som vaktade porten till bastiljens blev lovad att bli skona om han släppte in dom. Men dom dödade han och hade honom på en pinne för att visa att dom inte var räda att ta till med våld.
 • Privilegierna avskaffas

  (stod inget datum) Privilegierna avskaffades var en stor vinst för arbetarklassen för det gjorde att det blev mycket jämnare i samhället.
  Dom ändrade så att alla fick betala lika mycket skatt och det var en väldigt stor grej för arbetarklassen som hade det väldigt jobbigt med att betala väldigt mycket skatt. Dom kom också fram att lagar skulle gälla alla samma sak. Religionsfrihet introducerade de också. 1791 va första året det var en kung men han hade ingen makt.
 • Ludvig XVI blev avrättad

  Ludvig XVI blev avrättad
  21 Januari så blev Ludvig XVI avrättad. Han blev avrättad efter ha varit kung i 18 år. Han dömdes till avrättning för förräderi efter att ha suttit i fängelse. Han avrättades på Revolutionsplatsen i Paris.
 • Nytt uppror. https://docs.google.com/document/d/1LiiwWxPGqXVDb46XUf2jYzeb4liIRB-Aebry3faRmyo/edit

  Nytt uppror. https://docs.google.com/document/d/1LiiwWxPGqXVDb46XUf2jYzeb4liIRB-Aebry3faRmyo/edit
  1795 så avskaffades den allmänna rösträtten. Borgen fick till baka sin makt och de ville inte att tredje ståndet skulle få ha något inflytande. Demokratin försvann igen. Och det blir ett nytt uppror. Den här gången så var det Napoleon som ledde militären. Och det blev militär kupp.
  År 1799 så tar Napoleon makt över Frankrike. Då tog revolutionen slut Napoleon hade bra idéer han hade en code som kallas "code Napoleon" det inne bar att alla skulle vara lika inför lagen, det skulle vara