Βυζάντιο

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΙΝΤΖΙΟΥ

  • 146 BCE

    Οι Ρωμαίοι κατακτούν την Ελλάδα

    Οι Ρωμαίοι κατακτούν την Ελλάδα
    Οι Ρωμαίοι γνωρίζουν τον ελληνικό πολιτισμό.Τον θαυμάζουν,τον μιμούνται και τον συνδυάζουν με τα έργα και τις συνήθειες του δικού τους λαού.'Έτσι γεννιέται ένας νέος πολιτισμός:Ο ελληνορωμαϊκός.
  • 313

    Διάταγμα των Μεδιολάνων

    Διάταγμα των Μεδιολάνων
    Διάταγμα των Μεδιολάνων ονομάζεται το διάταγμα της θέσπισης της ανεξιθρησκείας στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία,με το οποίο ο Μέγας Κωνσταντίνος και ο Αύγουστος Λικίνιος σταμάτησαν τους διωγμούς των χριστιανών το 313 μ.Χ
  • 330

    Εγκαίνια Κωνσταντινούπολης

    Εγκαίνια Κωνσταντινούπολης
    Είναι γνωστό, πως όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος,ο πρώτος χριστιανός Αυτοκράτορας, επέλεξε την πόλη του Βυζαντίου ως νέα πρωτεύουσα,έκτισε σε αυτή πολύ μεγαλύτερη πόλη,ονομάζοντάς την Νέα Ρώμη,οι επόμενοι την ονόμασαν Κωνσταντινούπολη.
  • 392

    Η κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων

    Η κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων
    Διεξάγονταν στην αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα έτη από το 776 π.Χ και διοργανώνονταν έως το 393 μ.Χ όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Θεοδόσιος, τους κατάργησε οριστικά.
  • 395

    Η Αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική

    Η Αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική
    Μετακινούμενοι λαοί (Γότθοι,Ούννοι και Βάνδαλοι) απειλούσαν την αυτοκρατορία και παραβίαζαν τα βόρεια σύνορά της. Έτσι, ο Θεοδόσιος λίγο πριν τον θάνατό του, αποφάσισε να χωρίσει και να μοιράσει την αυτοκρατορία στους δύο γιούς του, τον Αρκάδιο και τον Ονώριο, καθώς πίστευε πως έτσι, η αυτοκρατορία θα κυβερνιόταν καλύτερα και οι κίνδυνοι θα αντιμετωπίζονταν.
  • 527

    Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία

    Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία
    Στις αρχές του 6ου αιώνα, η αυτοκρατορία αντιμετωπίζει προβλήματα. Γότθοι και Βάνδαλοι απειλούν τα δυτικά σύνορά της.

    Ο Ιουστινιανός κάνει μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και τη νομοθεσία για να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα.
  • 532

    Η στάση του "νίκα"

    Η στάση του "νίκα"
    Ήταν εξέγερση που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη το 532 μ.Χ. Η εξέγερση αυτή είχε διάρκεια μίας εβδομάδας και ήταν η πιο βίαιη ταραχή στην ιστορία της Κωνσταντινούπολης, με τη μισή σχεδόν πόλη να καίγεται ή να καταστρέφεται και με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να σκοτώνονται.
  • 537

    Η δημιουργία της Αγίας Σοφίας

    Η δημιουργία της Αγίας Σοφίας
    Ο επιβλητικός ναός χτίστηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού μεταξύ 532 και 537 μ.Χ. Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου 537 από τον Ιουστινιανό ο οποίος σύμφωνα με το θρύλο αναφώνησε: «Νενίκηκά σε Σολομών», εννοώντας ότι η Αγία Σοφία ξεπερνούσε σε κάλλος και μεγαλοπρέπεια το Ναό του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ.
  • 610

    Ο Ηράκλειος γίνεται αυτοκράτορας

    Ο Ηράκλειος γίνεται αυτοκράτορας
    Ο Ηράκλειος ήταν αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από το 610 έως το θάνατο του το 641. Κατά τη βασιλεία του η ελληνική γλώσσα έγινε η επίσημη γλώσσα του βυζαντινού κράτους. Η άνοδος στην εξουσία άρχισε το 608, όταν ο ίδιος και ο πατέρας του, ο Ηράκλειος ο Πρεσβύτερος, οδήγησαν σε εξέγερση ενάντια στον μη δημοφιλή Αυτοκράτορα Φωκά.
  • 673

    Οι Βυζαντινοί και οι Άραβες

    Οι Βυζαντινοί και οι Άραβες
    Οι Άραβες προσπαθούν να καταλάβουν εδάφη της Μικράς Ασίας και να εγκατασταθούν στην Ευρώπη. Συναντούν την αντίσταση των Βυζαντινών και αλλάζοντας πορεία περνούν από τη βόρεια Αφρική στην Ισπανία.
  • 717

    Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης

    Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης
    Η Δεύτερη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Άραβες το 717-718, αποτέλεσε το αποκορύφωμα είκοσι χρόνων επιτυχών αραβικών επιδρομών κατά βυζαντινών εδαφών, βοηθούμενων και από την περίοδο αναρχίας στο Βυζάντιο μεταξύ 695 και 717.
  • 732

    Η νίκη των Φράγκων στο Πουατιέ της Γαλλίας

    Η νίκη των Φράγκων στο Πουατιέ της Γαλλίας
    Η μάχη του Πουατιέ ήταν μια μάχη μεταξύ των ενωμένων δυνάμεων υπό την ηγεσία του Κάρολου Μαρτέλου ενάντια στους Άραβες που ήδη είχαν προωθηθεί και καταλάβει την Ισπανία. Η μάχη έληξε με νίκη των Φράγκων.
  • 843

    Αναστήλωση Εικόνων

    Αναστήλωση Εικόνων
    Την Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάζουμε την ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασίλισσας και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου.