B0c33a6f ea68 4dd1 bbc4 d79da6aac694.jpg.pagespeed.ce.x12xnygqr5

Στρατόπεδα Συγκέντρωσης Ναζιστικής Γερμανίας 1933-1945

  • Άνοδος Ναζιστικού Κόμματος στην Εξουσία

    Άνοδος Γερμανικού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος στην εξουσία- New Deal- Ρούσβελτ: οικονομική ανάκαμψη και ενίσχυση διεθνούς θέσης Η.Π.Α.
    https://www.youtube.com/watch?v=0hPI4Ua7uto&list=PLRV12H386MjWI2CA9WshtrVBwRTvarKPg&index=13
  • Εισαγωγή: Στρατόπεδα Συγκέντρωσης Ναζιστικής Γερμανίας 1933-1945

    Από το 1933 έως το 1945, η ναζιστική Γερμανία και οι σύμμαχοί της δημιούργησαν πάνω από 40.000 στρατόπεδα και άλλους χώρους κράτησης. Λόγοι ίδρυσης στρατοπέδων: καταναγκαστική εργασία, κράτηση αντικαθεστωτικών και η μαζική δολοφονία..https://encyclopedia.ushmm.org/content/el/article/nazi-camps
  • Στρατόπεδο Νταχάου- Μόναχο

    Το Μάρτιο του 1933, άνοιξε έξω από το Μόναχο της Γερμανίας το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης, το Νταχάου. Στο Νταχάου φυλακίστηκαν κυρίως πολιτικοί κρατούμενοι. Το Νταχάου ήταν το στρατόπεδο με τη μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας, μέχρι την απελευθέρωσή του τον Απρίλιο του 1945.
  • Χώροι Κράτησης- Στρατόπεδα Συγκέντρωσης Ναζιστικής Γερμανίας 1933-1945

    Όλες οι εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν δεν ήταν στρατόπεδα συγκέντρωσης, αν και συχνά αναφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Οι εγκαταστάσεις αυτές διέφεραν ως προς τον σκοπό ίδρυσής τους και τους τύπους κρατουμένων που φυλακίστηκαν εκεί.
    Υπήρχαν περισσότερα από 42.000 στρατόπεδα φυλάκισης κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στη συνεχή έρευνα των αρχείων των ίδιων των αυτουργών.
  • Period: to

    ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ: 1933-1938

    Με την άνοδό του στην εξουσία το 1933, το Ναζιστικό καθεστώς δημιούργησε ένα σύστημα στρατοπέδων για τον εγκλεισμό και την εξόντωση των «εχθρών του κράτους». Οι περισσότεροι κρατούμενοι αρχικά ήταν Γερμανοί κομμουνιστές, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες, Ρομά (Τσιγγάνοι), μάρτυρες του Ιεχωβά, ομοφυλόφιλοι και άτομα που κατηγορούνταν για «αντικοινωνική» ή κοινωνικά αποκλίνουσα συμπεριφορά. Ονομάζονται «στρατόπεδα συγκέντρωσης» επειδή εκεί τα άτομα ήταν «συγκεντρωμένα» σε μία τοποθεσία.
  • Εισαγωγή νόμου για την «πρόληψη από κληρονομικές ασθένειες»

    14.07.1933 Εισαγωγή νόμου για την «πρόληψη από κληρονομικές ασθένειες» που προέβλεπε τη στείρωση ανθρώπων. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με ευθανασία ανθρώπων, με κριτήρια τη «φυλή» και την «ικανότητα για εργασία». Χιλιάδες άνθρωποι θα θανατωθούν στη Γερμανία.
  • Νύχτα των Κρυστάλλων (Kristallnacht)

    Νύχτα των Κρυστάλλων (Kristallnacht)
    Ο όρος αναφέρεται στο κύμα βίαιων αντισημιτικών πογκρόμ που έλαβαν χώρα στις 9 και 10 Νοεμβρίου 1938. Αυτό το κύμα βίας εξαπλώθηκε στη Γερμανία, στην προσαρτημένη Αυστρία και σε περιοχές της Σουδητίας στην Τσεχοσλοβακία που πρόσφατα είχαν καταληφθεί από γερμανικά στρατεύματα.
    Φωτογραφικό υλικό: https://encyclopedia.ushmm.org/content/el/gallery/kristallnacht-photographs?parent=el%2F4063
  • ΙΔΡΥΣΗ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

    ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ: ΧΡΗΣΗ ΩΣ ΣΤΡΑΤΩΝΑΣ
  • ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΣΤΟ Β΄Π.Π. 1939

    Το σύστημα των στρατοπέδων των Ναζί εξαπλώθηκε ραγδιαία από το Σεπτέμβριο του 1939, όταν η καταναγκαστική εργασία έγινε πλέον σημαντικό μέρος της παραγωγής κατά τη διάρκεια του πολέμου.
  • Period: to

    ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ 1939-1941

    Μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία το Σεπτέμβριο του 1939, οι Ναζί ίδρυσαν στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας όπου χιλιάδες αιχμάλωτοι πέθαναν από την εξάντληση, την ασιτία και την έκθεση στα στοιχεία της φύσης. Τα στρατόπεδα φυλάσσονταν από μονάδες των SS. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το σύστημα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης επεκτάθηκε με ταχύτατους ρυθμούς. Σε ορισμένα στρατόπεδα, γιατροί των Ναζί πραγματοποίησαν πειράματα στους κρατούμενους.
  • Κέντρα Εξόντωσης 1941 - "Τελική Λύση"

    Κέντρα Εξόντωσης 1941 - "Τελική Λύση"
    Για την εφαρμογή της «Τελικής Λύσης» (η γενοκτονία ή μαζική εξολόθρευση των Εβραίων), οι Ναζί ίδρυσαν κέντρα εξόντωσης στην Πολωνία, τη χώρα με το μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό. Το Κέλμνο, το πρώτο κέντρο εξόντωσης, άνοιξε το Δεκέμβριο του 1941. Εβραίοι και Τσιγγάνοι εκτελούνταν σε φορτηγά-θαλάμους αερίων.
  • Στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκη

    Δημιουργήθηκε άνοιξη 1941 - 21 Οκτωβρίου 1944
  • ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

    ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
    ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΑΘΗΝΑ
    ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Period: to

    Στρατόπεδα Συγκέντρωσης Ναζιστικής Γερμανίας 1941-1943

    Μετά την εισβολή τους στη Σοβιετική Ένωση (Ιούνιος 1941), οι Ναζί αύξησαν τον αριθμό των στρατοπέδων αιχμαλώτων πολέμου. Ορισμένα από τα νέα δημιουργήθηκαν σε ήδη υπάρχοντα στρατόπεδα (όπως το Άουσβιτς) στην κατεχόμενη Πολωνία. Το στρατόπεδο του Λούμπλιν- Μαϊντάνεκ, ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1941 για φύλαξη αιχμαλώτων πολέμου. Μετατράπηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1943. Εκεί χιλιάδες Σοβιετικοί στρατιώτες εκτελέστηκαν δια πυροβολισμού ή δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων.
  • Period: to

    ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ 1941-1944

  • Θάλαμοι Αερίων

    Οι Ναζί κατασκεύασαν θαλάμους αερίων (ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια τα οποία γέμιζαν με δηλητηριώδη αέρια για τη δολοφονία των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα) για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και να περιορίσουν την άμεση, προσωπική εμπλοκή των στρατιωτών. Στο σύμπλεγμα στρατοπέδων του Άουσβιτς, το κέντρο εξόντωσης Μπίρκεναου διέθετε τέσσερις θαλάμους αερίων. Κατά τη διάρκεια των εκτοπισμών προς το στρατόπεδο, έως και 6.000 Εβραίοι δολοφονούνταν με αέρια εκεί κάθε ημέρα.
  • Τύποι Ναζιστικών Στρατοπέδων 1942

    Συχνά οι κρατούμενοι μεταφέρονταν πρώτα σε στρατόπεδα μεταγωγής όπως το Βέστερμποκ (Ολλανδία) ή το Ντρανσί (Γαλλία) προς τα κέντρα εξόντωσης της κατεχόμενης Πολωνίας. Αυτά ήταν συνήθως ο τελευταίος σταθμός πριν από τη μεταφορά σε κέντρο εξόντωσης.
    Εκατομμύρια άτομα φυλακίστηκαν σε όλους τους τύπους Ναζιστικών στρατοπέδων. Υπό τα SS, οι Γερμανοί και οι συνεργοί τους δολοφόνησαν περισσότερα από 3.000.000 Εβραίους μόνο στα κέντρα εξόντωσης. Ελάχιστο ποσοστό των κρατούμενων επιβίωσε.
  • Κέντρα Εξόντωσης 1942 - "Τελική Λύση"

    Το 1942 οι Ναζί άνοιξαν τα κέντρα εξόντωσης Μπέλζεκ, Σόμπιμπορ και Τρεμπλίνκα για τη συστηματική εξολόθρευση των Εβραίων της περιοχής Generalgouvernement (τα εδάφη στο εσωτερικό της κατεχόμενης Πολωνίας).
  • Απέλαση Εβραίων από το Γκέτο της Λόντζ στο Στρατόπεδο Εξόντωσης ΚΕΛΜΝΟ.

    Απέλαση Εβραίων από το Γκέτο της Λόντζ στο Στρατόπεδο Εξόντωσης ΚΕΛΜΝΟ.
    Εβραίοι από το γκέτο της Λοντζ φορτώνονται σε εμπορικές αμαξοστοιχίες για απέλαση στο στρατόπεδο εξόντωσης Κέλμνο. Λοντζ, Πολωνία, μεταξύ 1942 και 1944.
  • Αίτια αύξησης αριθμού στρατοπέδων 1942

    Η έλλειψη εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια του πολέμου έφτασε σε κρίσιμο σημείο μετά την ήττα των Γερμανών στη μάχη του Στάλινγκραντ το 1942-1943. Αυτό οδήγησε στην αυξημένη χρήση των κρατουμένων των στρατοπέδων συγκέντρωσης ως εργατών της Γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας.
  • Διάσκεψη Βάνζεε Βερολίνο Ιανουάριος 1942 - Τελική Λύση

    Στη Διάσκεψη Βάνζεε στο Βερολίνο τον Ιανουάριο του 1942, τα SS (τα εκλεκτά τάγματα των Ναζί) και αντιπρόσωποι των γερμανικών κρατικών υπηρεσιών εκτίμησαν ότι η Τελική Λύση, το σχέδιο των Γερμανών να εξοντώσουν τους Εβραίους της Ευρώπης, θα συμπεριελάμβανε 11 εκατομμύρια Εβραίους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν και όσοι κατοικούσαν σε μη κατεχόμενες χώρες όπως την Ιρλανδία, τη Σουηδία, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία.
  • Αίτια αύξησης αριθμού στρατοπέδων 1943-1944

    Αίτια αύξησης αριθμού στρατοπέδων 1943-1944
    Ειδικά το 1943 και 1944, χιλιάδες στρατόπεδα συγκέντρωσης ιδρύθηκαν κοντά ή μέσα σε βιομηχανικά κέντρα. Τα δευτερεύοντα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν μικρότερα στρατόπεδα συγκέντρωσης που διοικούντο από τα κύρια στρατόπεδα, τα οποία τα προμήθευαν με τον απαιτούμενο αριθμό εργατών.
  • Στρατόπεδα Διοικητικά Κέντρα

    Στρατόπεδα, όπως το Άουσβιτς στην Πολωνία, Μπούχενβαλντ στην κεντρική Γερμανία, Γκρος-Ρόζεν στην ανατολική Γερμανία, Natzweiler-Struthof στην ανατολική Γαλλία, Ράβενσμπρουκ κοντά στο Βερολίνο, και Stutthof κοντά στο Danzig στις ακτές της Βαλτικής, έγιναν διοικητικά κέντρα του τεράστιου συστήματος των δευτερευόντων στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας.
  • ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ (SD- ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ SS)

    Εγκαινιάστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1943 με τη μεταφορά εκεί κρατουμένων από το στρατόπεδο της Λάρισας. Ως 10 Σεπτεμβρίου 1943 για λίγες μέρες λειτούργησε υπό τη διοίκηση των Ιταλών και μετά πέρασε στη δικαιοδοσία των SS.
  • Απελάσεις σε Στρατόπεδα Συγκέντρωσης - Χάρτης

    Απελάσεις σε Στρατόπεδα Συγκέντρωσης - Χάρτης
    Εβραίοι από τη Γερμανία και την κατεχόμενη Ευρώπη απελάθηκαν με το τρένο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην κατεχόμενη Πολωνία, όπου και δολοφονήθηκαν. Οι Γερμανοί αποπειράθηκαν να κρύψουν τους σκοπούς τους, αναφερόμενοι στις απελάσεις ως "παλιννόστηση στην ανατολή." Τα θύματα πληροφορήθηκαν ότι τους πήγαιναν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, αλλά στην πραγματικότητα, από το 1942 και μετά, απέλαση σήμαινε μεταφορά σε κέντρα εξόντωσης για τους περισσότερους Εβραίους.
  • 1η Μάη 1944 - Εκτέλεση 200 Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής

    1η Μάη 1944 - Εκτέλεση 200 Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
  • Σταματά η λειτουργία του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου υπό τη Ναζιστική Κατοχή

  • NEW YORK TIMES 2/11/1944 HAIDARI PRISON

    NEW YORK TIMES 2/11/1944 HAIDARI PRISON
    Haidari Prison Outside Athens Rranks High Among Nazi Horrors
  • Στρατόπεδα Συγκέντρωσης Ναζιστικής Γερμανίας 1933-1945

    Στρατόπεδα Συγκέντρωσης Ναζιστικής Γερμανίας 1933-1945
    Χάρτης Ναζιστικών Στρατοπέδων στην Ευρώπη
  • Πηγή: US Holocaust Memorial Museum