Download

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

  • Η αρχή του Πολέμου

    Η αρχή του Πολέμου
    Στις 18 Σεπτεμβρίου 1931 Η Ιαπωνία εισβάλλει στη Μαντζουρία.
  • Η Φασιστική Ιταλία

    Η Φασιστική Ιταλία
    Στις 2 Οκτωβρίου 1935 – Μάιος 1936 Η φασιστική Ιταλία εισβάλλει στην Αιθιοπία, την κατακτά και την προσαρτά.
  • Σύμφωνο Συνεργασίας

    Σύμφωνο Συνεργασίας
    Στις 25 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 1936 Η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία υπογράφουν σύμφωνο συνεργασίας στις 25 Οκτωβρίου. Την 1η Νοεμβρίου ανακοινώνεται ο Άξονας Ρώμης-Βερολίνου.
  • Σύμφωνο Αντικομιντέρν

    Σύμφωνο Αντικομιντέρν
    Στις 25 Νοεμβρίου 1936 Η ναζιστική Γερμανία και η ιμπεριαλιστική Ιαπωνία υπογράφουν το Σύμφωνο κατά της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Σύμφωνο Αντικομιντέρν). Το σύμφωνο αυτό στρέφεται εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.
  • Η εισβολή στην Κίνα

    Η εισβολή στην Κίνα
    Στις 7 Ιουλίου 1937 Η Ιαπωνία εισβάλλει στην Κίνα
  • Ένωση Γερμανίας και Αυστρίας

    Ένωση Γερμανίας και Αυστρίας
    Στις 11–13 Μαρτίου 1938 Η Γερμανία προσαρτά την Αυστρία στο Anschluss
  • Συμφωνία Μονάχου

    Συμφωνία Μονάχου
    Στις 29 Σεπτεμβρίου 1938 Η Γερμανία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία υπογράφουν τη Συμφωνία του Μονάχου, με την οποία αναγκάζουν τη Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας να εκχωρήσει τη Σουηδία, συμπεριλαμβανομένων βασικών αμυντικών στρατιωτικών θέσεων της Τσεχοσλοβακίας, στη ναζιστική Γερμανία.
  • Ίδρυση της Δημοκρατίας της Σλοβακίας

    Ίδρυση της Δημοκρατίας της Σλοβακίας
    Στις 14–15 Μαρτίου 1939 Υπό την πίεση της Γερμανίας, οι Σλοβάκοι κηρύττουν την ανεξαρτησία τους και ιδρύουν τη Δημοκρατία της Σλοβακίας. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα διαλυμένα εδάφη της Τσεχοσλοβακίας παραβιάζοντας τη Συμφωνία του Μονάχου και ιδρύουν το Προτεκτοράτο της Βοημίας και Μοραβίας.
  • Η Ιταλική εισβολή στην Αλβανία

    Η Ιταλική εισβολή στην Αλβανία
    Στις 7–15 Απριλίου 1939 Η φασιστική Ιταλία εισβάλλει στην Αλβανία και την προσαρτά.
  • Σύμφωνο μη επίθεσης

    Σύμφωνο μη επίθεσης
    Στις 23 Αυγούστου 1939 Η ναζιστική Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση υπογράφουν σύμφωνο μη επίθεσης και ένα μυστικό πρωτόκολλο, μοιράζοντας την ανατολική Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής.
  • Εισβολή στην Πολωνία

    Εισβολή στην Πολωνία
    Στις 1 Σεπτεμβρίου 1939 Η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία, ξεκινώντας τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη.
  • Κήρυξη πολέμου στην Γερμανία

    Κήρυξη πολέμου στην Γερμανία
    Στις 3 Σεπτεμβρίου 1939 Τιμώντας την υπεσχημένη εγγύηση των πολωνικών συνόρων, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία κηρύττουν τον πόλεμο στη Γερμανία.
  • Προσχώρηση στον Άξονα

    Τον Νοέμβριο 1940 Η Ουγγαρία (20 Νοεμβρίου), η Ρουμανία (23 Νοεμβρίου) και η Σλοβακία (24 Νοεμβρίου) προσχωρούν στον Άξονα.
  • Η εισβολή στην Φινλανδία

    Η εισβολή στην Φινλανδία
    Στις 30 Νοεμβρίου 1939 – 12 Μαρτίου 1940 Η Σοβιετική Ένωση εισβάλλει στη Φινλανδία, ξεκινώντας τον λεγόμενο Πόλεμο του Χειμώνα. Οι Φινλανδοί ζητούν ανακωχή και παραχωρούν στη Σοβιετική Ένωση τις βόρειες ακτές της λίμνης Λάγκοντα. Παραχωρούν επίσης τη μικρή φιλανδική ακτογραμμή στην Αρκτική Θάλασσα.
  • Εισβολή στην Δανία και την Νορβηγία

    Εισβολή στην Δανία και την Νορβηγία
    Στις 9 Απριλίου 1940 – 9 Ιουνίου 1940 Η Γερμανία εισβάλλει στη Δανία και τη Νορβηγία. Η Δανία συνθηκολογεί την ημέρα της επίθεσης. Η Νορβηγία αντιστέκεται έως τις 9 Ιουνίου.
  • Επίθεση στην Δυτική Ευρώπη

    Επίθεση στην Δυτική Ευρώπη
    Στις 10 Μαΐου 1940 – 22 Ιουνίου 1940 Η Γερμανία επιτίθεται στη δυτική Ευρώπη –τη Γαλλία και τις ουδέτερες Κάτω Χώρες . Στις 22 Ιουνίου η Γαλλία υπογράφει συμφωνία εκεχειρίας, με την οποία η Γερμανία καταλαμβάνει το βόρειο μισό της χώρας και ολόκληρη την ακτογραμμή του Ατλαντικού. Στη νότια Γαλλία, εγκαθιδρύεται ένα συνεργαζόμενο με τους Ναζί καθεστώς, με πρωτεύουσα το Βισύ.
  • Σχεδιασμός πραξικοπημάτων

    Στις 14 Ιουνίου 1940 – 6 Αυγούστου 1940 Η Σοβιετική Ένωση καταλαμβάνει τα κράτη της Βαλτικής στις 14-18 Ιουνίου. Στις 14-15 Ιουλίου σχεδιάζει κομμουνιστικά πραξικοπήματα σε κάθε ένα από αυτά και, στη συνέχεια, τα προσαρτά ως Σοβιετικές Δημοκρατίες στις 3-6 Αυγούστου.
  • Η Μάχη της Βρετανίας

    Η Μάχη της Βρετανίας
    Στις 10 Ιουλίου 1940 – 31 Οκτωβρίου 1940 Οι αεροπορικές επιθέσεις που έμειναν στην ιστορία με την ονομασία «Μάχη της Βρετανίας» λήγουν με ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.
  • Εισβολή στην Αίγυπτο

    Εισβολή στην Αίγυπτο
    Στις 13 Σεπτεμβρίου 1940 Οι Ιταλοί εισβάλλουν στην υπό βρετανικό έλεγχο Αίγυπτο από τη Λιβύη που βρισκόταν υπό τον έλεγχό τους.
  • Η εισβολή στην Ελλάδα

    Η εισβολή στην Ελλάδα
    Τον Οκτώβριο 1940 Η Ιταλία εισβάλλει στην Ελλάδα από την Αλβανία στις 28 Οκτωβρίου.
  • Η Εισβολή στην Ελλάδα από την Γερμανία και την Βουλγαρία

    Η Εισβολή στην Ελλάδα από την Γερμανία και την Βουλγαρία
    Στις 6 Απριλίου 1941 – Ιούνιος 1941 Η Γερμανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία εισβάλλουν στη Γιουγκοσλαβία και τη διαμελίζουν. Η Γιουγκοσλαβία συνθηκολογεί στις 17 Απριλίου. Γερμανία και Βουλγαρία εισβάλλουν στην Ελλάδα, για να υποστηρίξουν τους Ιταλούς. Η αντίσταση στην Ελλάδα τερματίζεται στις αρχές Ιουνίου 1941.
  • Βομβαρδισμός Περλ Χάρμπουρ

    Βομβαρδισμός Περλ Χάρμπουρ
    Στις 7 Δεκεμβρίου 1941 Η Ιαπωνία βομβαρδίζει το Περλ Χάρμπορ.
  • Η Είσοδος των Ηνωμένων Πολιτειών στον Β΄ Παγκόσμιο

    Η Είσοδος των Ηνωμένων Πολιτειών στον Β΄ Παγκόσμιο
    Στις 8 Δεκεμβρίου 1941 Οι Ηνωμένες Πολιτείες κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ιαπωνία και εισέρχονται στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ιαπωνικά στρατεύματα αποβιβάζονται στις Φιλιππίνες, στη Γαλλική Ινδοκίνα (Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη) και στη βρετανική Σιγκαπούρη. Οι Ιάπωνες καταλαμβάνουν τις Φιλιππίνες, την Ινδοκίνα και τη Σιγκαπούρη έως τον Απρίλιο του 1942 και θέτουν τη Βιρμανία υπό τον έλεγχό τους τον Μάιο.
  • Βομβαρδισμός της Κολωνίας

    Βομβαρδισμός της Κολωνίας
    Στις 30 Μαΐου 1942 – Μάιος 1945 Οι Βρετανοί βομβαρδίζουν την Κολωνία, μεταφέροντας για πρώτη φορά τον πόλεμο στα εδάφη της Γερμανίας. Τα επόμενα τρία χρόνια, οι αγγλοαμερικανικοί βομβαρδισμοί μετατρέπουν σε χαλάσματα τις αστικές περιοχές της Γερμανίας.
  • Η Αντεπίθεση των Συμμαχικών Δυνάμεων

    Στις 7 Αυγούστου 1942 – 9 Φεβρουαρίου 1943 Για πρώτη φορά, οι Συμμαχικές Δυνάμεις περνούν στην αντεπίθεση εναντίον των ιαπωνικών δυνάμεων: Αποβιβάζονται και καταλαμβάνουν το Τουλάγκι, τις νήσους Φλόριντα και το Γκουανταλκανάλ στις Νήσους του Σολομώντα.
  • Η Απελευθέρωση του Κιέβου

    Η Απελευθέρωση του Κιέβου
    Στις 6 Νοεμβρίου 1943 Σοβιετικά στρατεύματα απελευθερώνουν το Κίεβο.
  • Νέα Ιταλική Κυβέρνηση

    Νέα Ιταλική Κυβέρνηση
    Στις 25 Ιουλίου 1943 Το Μεγάλο Συμβούλιο του ιταλικού φασιστικού κόμματος καθαιρεί τον Μπενίτο Μουσολίνι, δίνοντας τη δυνατότητα στον Ιταλό στρατάρχη Πιέτρο Μπαντόλιο να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
  • Οι Γερμανοί επιβάλλονται στου Ούγγρους

    Οι Γερμανοί επιβάλλονται στου Ούγγρους
    Στις 19 Μαρτίου 1944 Φοβούμενοι ότι η Ουγγαρία σκοπεύει να εγκαταλείψει τη συμμαχία του Άξονα, οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Ουγγαρία και αναγκάζουν τον αντιβασιλιά, ναύαρχο Μίκλος Χόρθι, να διορίσει πρόεδρο έναν φιλογερμανό υπουργό.
  • Η Απελευθέρωση της Ρώμης

    Στις 4 Ιουνίου 1944 Συμμαχικά στρατεύματα απελευθερώνουν τη Ρώμη. Εντός έξι εβδομάδων, για πρώτη φορά αγγλοαμερικανικά βομβαρδιστικά καταφέρνουν να χτυπήσουν στόχους στην ανατολική Γερμανία.
  • Απόβαση στην Νορμανδία

    Απόβαση στην Νορμανδία
    Στις 6 Ιουνίου 1944 Βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάζονται επιτυχώς στις ακτές της Νορμανδίας στη Γαλλία, ανοίγοντας ένα «Δεύτερο μέτωπο» εναντίον των Γερμανών.
  • Αντεπίθεση των Ρώσων

    Στις 22 Ιουνίου 1944 Οι Σοβιετικοί εξαπολύουν ευρείας κλίμακας επίθεση στην ανατολική Λευκορωσία, καταστρέφοντας τη γερμανική Ομάδα Στρατιών «Κέντρο» και κατευθύνονται δυτικά προς τον ποταμό Βιστούλα και τη Βαρσοβία στην κεντρική Πολωνία έως την 1η Αυγούστου.
  • Η Απελευθέρωση των Νότιων Βαλκανίων

    Η Απελευθέρωση των Νότιων Βαλκανίων
    Στις 23 Αυγούστου 1944 Η εμφάνιση των σοβιετικών στρατευμάτων στον ποταμό Προύθο οδηγεί τη ρουμανική αντιπολίτευση να ανατρέψει το καθεστώς Αντονέσκου. Η νέα κυβέρνηση συνάπτει συνθηκολόγηση και αμέσως συντάσσεται με την άλλη αντιμαχόμενη πλευρά. Η μεταστροφή της Ρουμανίας αναγκάζει στις 8 Σεπτεμβρίου τη Βουλγαρία να συνθηκολογήσει και τον Οκτώβριο τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, την Αλβανία και τη νότια Γιουγκοσλαβία.
  • Απελευθέρωση Γαλλίας και κάτω χωρών

    Απελευθέρωση Γαλλίας και κάτω χωρών
    Στις 20–25 Αυγούστου 1944 Συμμαχικά στρατεύματα φτάνουν στο Παρίσι. Στις 25 Αυγούστου, δυνάμεις των Ελεύθερων Γάλλων, με τη στήριξη συμμαχικών στρατευμάτων, εισέρχονται στη γαλλική πρωτεύουσα. Έως τον Σεπτέμβριο, οι Σύμμαχοι φτάνουν στα γερμανικά σύνορα. Έως τον Δεκέμβριο, σχεδόν όλη η Γαλλία, το μεγαλύτερο τμήμα του Βελγίου και τμήμα της νότιας Ολλανδίας έχουν απελευθερωθεί.
  • Η Μάχη των Αρδεννών

    Η Μάχη των Αρδεννών
    Στις 16 Δεκεμβρίου 1944 Οι Γερμανοί εξαπολύουν μια τελευταία επίθεση στη δύση, γνωστή ως Μάχη των Αρδεννών, σε μια απόπειρα να καταλάβουν εκ νέου το Βέλγιο και να διασπάσουν τις δυνάμεις των Συμμάχων κατά μήκος των γερμανικών συνόρων.
  • Υποχώρηση των Γερμανών

    Στη 1 Ιανουαρίου 1945, οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να υποχωρούν.
  • Η Αυτοκτονία του Χίτλερ

    Η Αυτοκτονία του Χίτλερ
    Στις 30 Απριλίου 1945 Ο Χίτλερ αυτοκτονεί.
  • Η Συνθηκολόγηση του Αϊζενχάουερ

    Η Συνθηκολόγηση του Αϊζενχάουερ
    Στις 7–8 Μαΐου 1945 Η Γερμανία υπογράφει άνευ όρων συνθηκολόγηση στο αρχηγείο του στρατηγού των ΗΠΑ Αϊζενχάουερ, αρχιστράτηγο των συμμαχικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Ευρώπη, στη Ρεμ στις 7 Μαΐου. Η παράδοση τέθηκε σε ισχύ στις 8 Μαΐου στις 11:01 μ.μ Ώρα Κεντρικής Ευρώπης.
  • Η Βόμβα της Χιροσίμα

    Η Βόμβα της Χιροσίμα
    Στις 6 Αυγούστου 1945 Οι Ηνωμένες Πολιτείες ρίχνουν μια ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.
  • Βόμβα στο Ναγκασάκι

    Βόμβα στο Ναγκασάκι
    Στις 9 Αυγούστου 1945 Οι Ηνωμένες Πολιτείες ρίχνουν μια ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι.
  • Το ΤΕΛΟΣ του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

    Το ΤΕΛΟΣ του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου
    Στις 2 Σεπτεμβρίου 1945 Έχοντας συμφωνήσει εξαρχής για άνευ όρων συνθηκολόγηση στις 14 Αυγούστου 1945, η Ιαπωνία συνθηκολογεί επισήμως, θέτοντας τέλος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.