Τα γεγονότα του 1ου έτους (1821) της Επανάστασης

  • Σύσκεψη στη Βοστίτσα - Δισταγμοί των Προκρίτων

    Σύσκεψη στη Βοστίτσα  -  Δισταγμοί των Προκρίτων
    Η Συνέλευση της Βοστίτσας (Αίγιο) ήταν η συνάντηση που έγινε από τους Φιλικούς της Βόρειας Πελοποννήσου, από τις 26 έως τις 30 Ιανουαρίου του 1821, με σκοπό την οργάνωση και τον προσδιορισμό του χρόνου εκδήλωσης της επερχόμενης ελληνικής επανάστασης στην Πελοπόννησο.
    Όταν δε ο Βοεβόδας της Βοστίτσας ζήτησε να πληροφορηθεί για την συγκέντρωση, τον καθησύχασαν λέγοντάς του ότι η συγκέντρωση αφορούσε κτηματικές διαφορές μεταξύ δύο μοναστηριών.
  • Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας κηρύσσει την επανάσταση.

    Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης  στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας κηρύσσει την επανάσταση.
    Το Ιάσιο διάλεξε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης για να κηρύξει την επανάσταση των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων στις 24 Φεβρουαρίου του 1821. Το Ιάσιο ήταν ένα απ' τα κέντρα του ελληνισμού και μάλιστα της Φιλικής Εταιρείας. Γι' αυτό και ο Υψηλάντης το θεώρησε κατάλληλο ν' αρχίσει την Επανάσταση από την πόλη αυτή, αλλά η αδιαφορία των μεγάλων της Ρωσίας και η απειρία του στρατού του οδήγησαν το κίνημα αυτό σε αποτυχία και σφαγή των συμπολεμιστών του.
  • Σύσταση Ιερού Λόχου

    Σύσταση Ιερού Λόχου
    Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης συγκροτεί στο Φώξανι τον Ιερό Λόχο, ο οποίος αποτελείται κυρίως από Έλληνες σπουδαστές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και μαθητές του Ελληνικού Σχολείου της Οδησσού.
  • Κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη από τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

    Κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη από τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
    Στις 17 Μαρτίου του 1821 στην Αρεόπολη συγκεντρώθηκαν οι πρόκριτοι της Μάνης και όλοι οι ένοπλοι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που είχε εκλεγεί αρχηγός από τη Συνέλευση των Κιτριών. Εκεί μετά τη δοξολογία, μπροστά στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, ύψωσαν το λάβαρο του Αγώνα, δηλαδή τη Μανιάτικη Σημαία.
  • Πύργοι Καλαβρύτων

    Πύργοι Καλαβρύτων
    Έλληνες αγωνιστές υπό τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους πολιορκούν τους Πύργους των Καλαβρύτων, που παραδίδονται έπειτα από λίγες μέρες (21 Μαρτίου). Αυτή η ενέργεια αποτελεί την πρώτη επαναστατική πράξη στη νότια Ελλάδα.
  • Πολιορκία Καλαβρύτων - απελευθέρωση σε 5 ημέρες.

    Πολιορκία Καλαβρύτων - απελευθέρωση σε 5 ημέρες.
    Η πρώτη τουφεκιά της Ελληνικής Επανάστασης έπεσε στις 21 Μαρτίου 1821 στα Καλάβρυτα, όταν ένοπλοι αγωνιστές, με επικεφαλής τους τοπικούς οπλαρχηγούς πολιόρκησαν τους Τούρκους, που είχαν καταφύγει σε τρεις οχυρούς πύργους.
  • Απελευθέρωση Καλαμάτας

    Απελευθέρωση Καλαμάτας
    Η απελευθέρωση της Καλαμάτας ήταν ένα από τα πρώτα επεισόδια της Επανάστασης του 1821. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης απελευθερώνουν την πόλη από τους Οθωμανούς Τούρκους.Μετά από τέχνασμα των Ελλήνων επαναστατών, οι Τούρκοι τους παρέδωσαν την πόλη χωρίς να προβάλλουν αντίσταση.
  • Ρούμελη - Σαλώνων Ησαΐας

    Ρούμελη - Σαλώνων Ησαΐας
    Κήρυξη της Επανάστασης στη Ρούμελη. Στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία Σαλωνων (Άμφισσας) από το Δεσπότη Σαλωνων Ησαΐα και τον Πανουργια.
  • Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ορκίζει τους αγωνιστές της Πάτρας.

    Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ορκίζει τους αγωνιστές της Πάτρας.
    Φθάνοντας στην Πάτρα, κατά ορισμένες πηγές το απόγευμα της 25 και κατ' άλλους στις 26 Μαρτίου, και συνεχιζόμενης της πολιορκίας του κάστρου όπου είχαν εγκλειστεί οι Τούρκοι, ο Γερμανός κήρυξε την Επανάσταση ορκίζοντας τους αγωνιστές και είχε μια συνάντηση με τους ξένους πρόξενους (Πουκεβίλ Γαλλίας και Γκρην Μεγάλης Βρετανίας). Ως πρόεδρος της επαναστατικής Αρχής της Αχαΐας, του λεγόμενου Αχαϊκού Διευθυντηρίου επέδωσε επαναστατικό μανιφέστο με ημερομηνία 26 Μαρτίου 1821
  • Σπέτσες

    Σπέτσες
    Οι πρόκριτοι Γ. Πάνου και Π. Μπότασης κηρύσσουν την Επανάσταση στις Σπέτσες.
  • Νίκες και αντίποινα

    Νίκες και αντίποινα
    Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης απελευθερώνει το Βουκουρέστι. Ανακοινώνονται η αποκήρυξή του από τον τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο Α΄ και η διαγραφή του από τους ρωσικούς στρατιωτικούς καταλόγους.
    Με διαταγή της Πύλης αποκεφαλίζονται οι ομογενείς της Κωνσταντινούπολης Λεβίδης, Στεργιανάκης, Τουρπατσόγλου και αρκετοί άλλοι.
    Ο Πανουργιάς απελευθερώνει τα Σάλωνα (Άμφισσα). Οι Οθωμανοί κλείνονται στο Κάστρο.
    Νίκη των Ελλήνων υπό τον Κολοκοτρώνη στην Καρύταινα της Γορτυνίας.
  • Μεσσηνιακή Γερουσία

    Μεσσηνιακή Γερουσία
    Επαναστατικός αναβρασμός στην Ύδρα.
    Συνεδριάζει για πρώτη φορά υπό την προεδρεία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη η Γερουσία στην Καλαμάτα.
    Ο Δήμος Σκαλτσάς υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στο Λιδορίκι.
    Οπλαρχηγοί της Λακωνίας πολιορκούν το Κάστρο της Μονεμβασιάς.
  • Σφαγές Σμύρνης

    Σφαγές Σμύρνης
    Σφαγές των χριστιανών στη Σμύρνη.
    Ο Αντώνιος Κοντοσόπουλος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στην Αταλάντη της Λοκρίδας.
  • 1 Απριλίου - 8 Απριλίου

    1 Απριλίου - 8 Απριλίου
    1 Απριλίου: Ο οπλαρχηγός Μπούσγος απελευθερώνει τη Θήβα.
    3 Απριλίου: Ο Γιουσούφ Σελίμ εκδιώκει τους επαναστάτες από την πόλη της Πάτρας.
    4 Απριλίου: Αποκεφαλίζεται στην Κωνσταντινούπολη ο Κωνσταντίνος Μουρούζης, ενώ ο Δημήτριος Παπαρηγόπουλος και ο Αντώνιος Τσουράς απαγχονίζονται
    5 Απριλίου: Αποκεφαλίζονται στην Κωνσταντινούπολη οι Π. Τσιγκρής, Δ. Σκαναβής και Μ. Χοτζερής. Ο Γ. Μαυροκορδάτος απαγχονίζεται
    8 Απριλίου: Ο Ιωάννης Δυοβουνιώτης υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Λαμία.
  • Απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε'.

    Απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε'.
    Στις 10 Απριλίου Πατριάρχης συνελήφθη και φυλακίστηκε. Το απόγευμα απαγχονίστηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου παρέμεινε κρεμασμένος για τρεις ημέρες, εξευτελιζόμενος από τον όχλο. Εβραίοι αγόρασαν το πτώμα του, το περιέφεραν στους δρόμους και το έριξαν στον Κεράτιο κόλπο. Ένας Κεφαλονίτης, ο Νικόλαος Σκλάβος, βρήκε το σκήνωμα και το μετέφερε στην Οδησσό, όπου και ετάφη στον ελληνικό ναό της Αγίας Τριάδος. Το σκήνωμα του Πατριάρχη μεταφέρθηκε στην Αθήνα, 50 χρόνια μετά.
  • Λεβίδι

    Λεβίδι
    Μάχη ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους στο Λεβίδι της Μαντινείας. Η ηρωική αντίσταση του Αναγνώστη Στριφτόμπολα και των παλικαριών του, οι οποίοι ήταν οχυρωμένοι μέσα στα σπίτια, έδωσε το χρόνο να φτάσουν ενισχύσεις υπό τους Δ. Πλαπούτα και Σταύρο Δημητρακόπουλο ώστε να λυθεί η πολιορκία.
  • 17 - 18 Απριλίου

    17 - 18 Απριλίου
    . 17 Απριλίου:Επαναστατικές κινήσεις στη Σάμο υπό την καθοδήγηση του Κ. Λαχανά. Πρόκριτοι και αρχιερείς της Πελοποννήσου κλείνονται στις φυλακές της Τριπολιτσάς ως όμηροι. 18 Απριλίου: Σημαντικές επιτυχίες των Ελλήνων στο Πατρατσάκι της Φθιώτιδας στους Μύλους της Μαντινείας στη Σελίμνα της Μαντινείας ( Θ. Κολοκοτρώνης, Κ. Δηληγιάννης κ.ά.), στη Μενδενίτσα της Λοκρίδας ( Ιωάννης Δυοβουνιώτης) και στο κάστρο της Βογόρτσας (οπλαρχηγοί: Μάρκος και Νότης Μπότσαρης, Γεώργιος Δράκος).
  • Μάχη της Αλαμάνας - μαρτυρικός θάνατος του Αθανάσιου Διάκου. Στη Χαλκωμότα φονεύεται πολεμώντας κατά των Τούρκων ο μητροπολίτης Σαλώνων Ησαΐας.

    Μάχη της Αλαμάνας - μαρτυρικός θάνατος του Αθανάσιου Διάκου. Στη Χαλκωμότα φονεύεται πολεμώντας κατά των Τούρκων ο μητροπολίτης Σαλώνων Ησαΐας.
    Η μάχη της Αλαμάνας ήταν μια από τις πολεμικές εμπλοκές της επανάστασης του '21 με νικηφόρα έκβαση για τους Τούρκους και ήττα των Ελλήνων. Στην μάχη αυτή που έγινε στις 23 Απριλίου 1821 πληγώθηκε ο Αθανάσιος Διάκος και τελικά βρήκε ηρωικό θάνατο, αφού εκτελέστηκε βάναυσα από τον Τούρκο διοικητή, Ομέρ Βρυώνη. Επίσης έπεσε πολεμώντας και ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας με τον αδελφό του παπα- Γιώργη.
  • 25-30 Απριλίου

    25-30 Απριλίου
    25 Απριλίου: Ήττα των Ελλήνων (Α. Κρέστας, Δ. Τσόκρης, Γ. Μπότασης, Ν. Λάμπρου, Α. Αναστασόπουλος, Α. Ζέρβας κ.ά.) έξω από το Άργος.
    26 Απριλίου: επιτυχία Ψαριανών και Υδραίων καπεταναίων (Ι. Τομπάζης, Ν. Αποστόλης, Γ. Σαχτούρης, Α. Τσαμαδός κ.ά.) στα ανοιχτά της Χίου
    30 Απριλίου: Με την άδεια του τσάρου σουλτανικά στρατεύματα εισέρχονται στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες για να καταστείλουν την Επανάσταση. Ήττα των Ελλήνων στο Γαλάτσι της Μολδοβλαχίας υπό τον Αθανάσιο Καρπενησιώτη
  • Επαναστατούν η Ύδρα, οι Σπέτσες, τα Ψαρά, η Σάμος.

    Επαναστατούν η Ύδρα, οι Σπέτσες, τα Ψαρά, η Σάμος.
  • Κήρυξη επανάστασης στην περιοχή του Πηλίου (Μηλιές).

    Κήρυξη επανάστασης στην περιοχή του Πηλίου (Μηλιές).
    Ο Άνθιμος Γαζής και ο αρματολός Κυριάκος Μπασδέκης κηρύσσουν την Επανάσταση στην περιοχή του Πηλίου. Λίγες μέρες αργότερα αποτυγχάνουν να καταλάβουν το Βόλο.
  • Χάνι της Γραβιάς.

    Χάνι της Γραβιάς.
    Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος αντιμετωπίζει με απόλυτη επιτυχία στο Χάνι της Γραβιάς ισχυρές τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις υπό τον Κιοσέ Μεχμέτ και τον Ομέρ Βρυώνη.
  • Νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι

    Νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι
    Μάχη του Βαλτετσίου Η μάχη του Βαλτετσίου (12-13 Μαΐου 1821) θεωρείται ως μία από τις πιο σημαντικές μάχες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη τους κατά την έναρξη της πολιορκίας που οδήγησε στην Άλωση της Τριπολιτσάς. Ηγετικά πρόσωπα
    Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, Μητροπέτροβας, Αναγνωσταράς, Νικηταράς, Δημήτρης Πλαπούτας Τούρκοι
    Μπέης Μουσταφά
    Μπέης Βαρδουνιώτης Ρουμπής
    Απολογισμός
    300 νεκροί, πάνω από 500 τραυματίες
  • Καρυές του Αγίου Όρους και Δολιανά

    Καρυές του Αγίου Όρους και Δολιανά
    Ο Εμμανουήλ Παππάς κηρύσσει την Επανάσταση στις Καρυές του Αγίου Όρους και στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής. Σημαντικές νίκες των Ελλήνων στα Δολιανά της Κυνουρίας (οπλαρχηγός: Νικήτας Σταματελόπουλος) και στα Βέρβαινα της Κυνουρίας (οπλαρχηγοί: Θ. Κολοκοτρώνης και επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος).
  • 19-24 Μαΐου

    19-24 Μαΐου
    19 Μαΐου: Ξεκινούν οι Μεγάλες Σφαγές της Θεσσαλονίκης.
    20 Μαΐου: Επαναστατικός αναβρασμός στο Μεσολόγγι και το Αιτωλικό.
    24 Μαΐου: Νίκη των Ελλήνων στον Άγιο Βλάσιο της Τριπολιτσάς (οπλαρχηγοί: Θ. Κολοκοτρώνης, αδελφοί Πλαπούτα).
  • Πράξη Καλτετζών

    Πράξη Καλτετζών
    «Πράξη των Καλτετζών». Ιδρύεται η Πελοποννησιακή Γερουσία με πρόεδρο τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
  • Παπανικολής - Ερεσός

    Παπανικολής - Ερεσός
    Ο Δημήτριος Παπανικολής πυρπολεί τουρκικό δίκροτο στην Ερεσό της Λέσβου.
  • Ιερισσός- Μοσχονήσια - αντίποινα

    Ιερισσός-  Μοσχονήσια - αντίποινα
    Οι Έλληνες καταλαμβάνουν την Ιερισσό και απελευθερώνουν τα Μαντεμοχώρια και άλλες περιοχές της Χαλκιδικής. Μοίρα του ελληνικού στόλου υπό τον Ψαριανό Ν. Αποστόλη φτάνει στα Μοσχονήσια. Οι Τούρκοι αντιδρούν τις επόμενες μέρες με βιαιοπραγίες κατά του χριστιανικού στοιχείου των Μοσχονησίων, των Κυδωνιών και της Σμύρνης.
  • Ήττα του Ιερού Λόχου στο Δραγατσάνι.

    Ήττα του Ιερού Λόχου στο Δραγατσάνι.
    Μάχη του Δραγατσανίου ήταν στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις της Φιλικής Εταιρίας και στρατευμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στo ευρύτερo πλαίσιo της Ελληνικής επανάστασης του 1821. Έλαβε χώρα στις 19 Ιουνίου του 1821 στο Δραγατσάνι της Βλαχίας όπου ηττήθηκε ο ιερός λόχος του Αλέξανδρου Υψηλάντη
  • Οι Τούρκοι εκτελούν στο Μεγάλο Κάστρο (Ηράκλειο) τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Γεράσιμο, πέντε αρχιερείς και πολλούς προκρίτους της μεγαλονήσου.

    Οι Τούρκοι εκτελούν στο Μεγάλο Κάστρο (Ηράκλειο) τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Γεράσιμο, πέντε αρχιερείς και πολλούς προκρίτους της μεγαλονήσου.
    Οι Τούρκοι επιδόθηκαν σε σφαγές αμάχων, λεηλασίες σπιτιών, μαγαζιών και εκκλησιών στα Χανιά. Οι σφαγές επεκτάθηκαν στο Ρέθυμνο και στις 23-24 Ιουνίου στο Μεγάλο Κάστρο (Ηράκλειο), όπου οι νεκροί έφτασαν τους 700, ανάμεσά τους ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Γεράσιμος και οι επίσκοποι Κνωσσού, Χερρονήσου, Λάμπης και Σφακίων, Σητείας και Διοπόλεως
  • Κομπότι της Άρτας.

    Κομπότι της Άρτας.
    Σημαντική νίκη του Μάρκου Μπότσαρη και των παλικαριών του στο Κομπότι της Άρτας.
  • Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στη Λευκωσία τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Κυπριανό και τους μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου και Κυρήνειας.

    Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στη Λευκωσία τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Κυπριανό και τους μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου και Κυρήνειας.
    Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στη Λευκωσία τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό και αποκεφαλίζουν τους μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου και Κυρήνειας.
  • 14-24 Ιουλίου

    14-24 Ιουλίου
    14 Ιουλίου: Ο Μάρκος Μπότσαρης νικά τους Τούρκους στους Βαριάδες.
    17 Ιουλίου: Ο Μάρκος Μπότσαρης συντρίβει τους Τούρκους στην Πλάκα.
    20 Ιουλίου: Ο Ομέρ Βρυώνης και ο Ομέρ μπέης καταλαμβάνουν την Αθήνα.
    23 Ιουλίου: Οι Τούρκοι παραδίδουν στις επαναστατικές δυνάμεις το Κάστρο της Μονεμβασιάς.
    24 Ιουλίου: Επαναστατικές ομάδες υπό την αρχηγία του Χριστόφορου Περραιβού κυριεύουν την Πάργα, την οποία οι Τούρκοι ανακαταλαμβάνουν έπειτα από δύο μέρες.
  • Μάχη στα Βασιλικά

    Μάχη στα Βασιλικά
    Οι Έλληνες με αρχηγούς τον Γκούρα, τον Πανουργιά και τον Δυοβουνιώτη νικούν στα Βασιλικά της Λοκρίδας τον Μπεϋράν πασά.
  • Σφαγή εκατοντάδων αμάχων στη Σαμοθράκη.

    Σφαγή εκατοντάδων αμάχων στη Σαμοθράκη.
    Η Σαμοθράκη ξεσηκώθηκε από τα τοπικά μυημένα μέλη στη Φιλική Εταιρεία, με τη βοήθεια των Ψαριανών, τον Αύγουστο του 1821. Αλλά την 1η Σεπτεμβρίου 1821 καταστράφηκε από τούς Οθωμανούς, διά της γενικής σφαγής του αντρικού πληθυσμού, από τον Τούρκο υποναύαρχο Καρά-Αλή. Σφαγιάσθηκαν περίπου 10.000 άνδρες και αγόρια. Τα γυναικόπαιδα πουλήθηκαν στα παζάρια της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Τα σπίτια τους κάηκαν.
  • Μονή Σέκου Μολδοβλαχία

    Μονή Σέκου Μολδοβλαχία
    8 Σεπτεμβρίου: Οι Γεωργάκης Ολύμπιος και Ιωάννης Φαρμάκης ηττώνται στη Μονή Σέκου στη Μολδαβία. Ο Ολύμπιος ανατινάζει το κωδωνοστάσιο της μονής συμπαρασύροντας στο θάνατο δεκάδες Τούρκους.
    9 Σεπτεμβρίου: Αλλεπάλληλες ήττες των Ελλήνων στην περιοχή των Πατρών.
  • Άλωση της Τριπολιτσάς. Εδραίωση του Αγώνα στην Πελοπόννησο.

    Άλωση της Τριπολιτσάς. Εδραίωση του Αγώνα στην Πελοπόννησο.
    Η πολιορκία (από τις αρχές Ιουνίου 1821) και εν τέλει η άλωση (23 Σεπτεμβρίου 1821)της Τριπολιτσάς έξι μήνες μετά την έναρξη της Επανάσταης αποτέλεσαν καθοριστικό σταθμό στην πορεία της Ελληνικής Επανάστασης, δεδομένου ότι είχαν ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίησή της και την επικράτηση των Ελλήνων σε όλη την Πελοπόννησο, πλην ορισμένων φρουρίων.
  • Καταστροφή της Κασσάνδρας στην Χαλκιδική.

    Καταστροφή της Κασσάνδρας στην  Χαλκιδική.
    Η Μάχη της Κασσάνδρας ήταν μάχη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η οποία διεξήχθη στις 30 Οκτωβρίου 1821 στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Έληξε με συντριπτική νίκη των στρατευμάτων του Οθωμανού Μεχμέτ Εμίν εναντίον των Ελληνικών δυνάμεων, που βρισκόταν υπό την ηγεσία του Έλληνα οπλαρχηγού Εμμανουήλ Παπά.
  • Συνέλευση στο Μεσολόγγι - Οργανισμός Δυτικής Χέρσου Ελλάδος.

    Συνέλευση στο Μεσολόγγι - Οργανισμός Δυτικής Χέρσου Ελλάδος.
    Οργανισμός της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος ονομάζεται ο πολιτικοδιοικητικός οργανισμός που δημιουργήθηκε στο Μεσολόγγι, στις 9 Νοεμβρίου 1821, από την Συνέλευση της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος, σαν ένα προσωρινό καθεστώς διοίκησης της Δυτικής Ελλάδας, που είχε επαναστατήσει λίγους μήνες πριν, το Μάρτιο του 1821. Τα μέλη του οργανισμού εξέλεξαν Γερουσία με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο.
  • Απελευθέρωση της Άρτας από τους Μάρκο και Νότη Μπότσαρη, τους αδελφούς Τζαβέλα

    Απελευθέρωση της Άρτας από τους Μάρκο και Νότη Μπότσαρη, τους αδελφούς Τζαβέλα
    εξακόσιοι πενήντα Σουλιώτες υπό τον Μπότσαρη και Αλβανούς συμμάχους κατέλαβαν τη θέση Μαράτι κοντά στον Άραχθο. Την πόλη υπεράσπιζαν τέσσερις χιλιάδες άνδρες. Την επόμενη μέρα οι Τούρκοι προσπάθησαν να εκδιώξουν τους Σουλιώτες από τη θέση Μαράτι, χωρίς αποτέλεσμα. Στις 17 Νοεμβρίου οι Έλληνες επιτέθηκαν εναντίον της Άρτας καταλαμβάνοντας τα 3/4 της πόλης
  • Συνέλευση Σαλώνων - Νομική Διάταξις Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος.

    Συνέλευση Σαλώνων - Νομική Διάταξις Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος.
    Με εισήγηση του Θεοδώρου Νέγρη συνήλθε στην Άμφισσα (τότε Σάλωνα) από 15 Νοεμβρίου μέχρι 20 Νοεμβρίου του 1821 συνέλευση πολιτικών προσώπων της Επανάστασης η οποία και συνέστησε τον Άρειο Πάγο της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας που εξέλεξε πληρεξούσιους για την Α΄ Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου. Έτσι με το τρόπο αυτό καθιδρύθηκε τοπική αυτοδιοίκηση στην Ανατολική Ελλάδα με χαρακτήρα αντίρροπου της Κεντρικής Διοίκησης της Επανάστασης που υπήρχε στη Πελοπόννησο υπό τον Δημήτριο Υψηλάντη.
  • 3-6 Δεκεμβρίου

    3-6 Δεκεμβρίου
    3-4 Δεκεμβρίου: Οι επαναστάτες αποτυγχάνουν να καταλάβουν το φρούριο του Ναυπλίου.
    6 Δεκεμβρίου: Οι επαναστάτες ηττώνται από τα τουρκικά στρατεύματα κοντά στο χωριό Σταυρό της Κρήτης. Πεθαίνει ο οπλαρχηγός Γ. Δασκαλάκης ή Τσελεπής.
  • Α΄ Εθνοσυνέλευση

    Α΄ Εθνοσυνέλευση
    Έναρξη των εργασιών της Α΄ Εθνοσυνέλευσης στην Πιάδα της Παλαιάς Επιδαύρου.
  • Νίκες στα Χανιά

    Νίκες στα Χανιά
    24 Δεκεμβρίου: Σημαντική νίκη των Κρητικών έξω από τα Χανιά (οπλαρχηγοί: Σήφακας, Ρούσος Βουρδουμπής, Πρωτοπαπαδάκης, Μελιδόνης κ.ά.).
    31 Δεκεμβρίου: Νίκη των Ελλήνων σε μάχη κοντά στο Βαθύπετρο της Κρήτης (οπλαρχηγοί: Παναγιώτου, Ζερβουδάκης, Μαυροθαλασσίτης, Νικολαΐδης κ.ά.).