Περσικός πόλεμος

Οι περσικοί πόλεμοι (με λίγα λόγια)

  • 513 BCE

    Εκστρατεία των Περσών εναντίων των Σκυθών

    Εκστρατεία των Περσών εναντίων των Σκυθών
    Οι Πέρσες κάνουν εκστρατεία εναντίων των Σκυθών η οποία απέτυχε αλλά είχε ως αποτέλεσμα η Θράκη να γίνει περσική.
  • Period: 513 BCE to 448 BCE

    Περσικοί πόλεμοι

  • 510 BCE

    Καταστροφή της Μιλήτου

    Καταστροφή της Μιλήτου
    Στα τέλη του 6ου αιώνα΄καταστρέφεται η Μίλητος από τους Πέρσες γιατί βοήθησε τους Ίωνες στην επανάστασή τους.
  • 499 BCE

    Έναρξη Ιωνικής Επανάστασης

    Έναρξη Ιωνικής Επανάστασης
    Ξεκίνησε η Ιωνική Επανάσταση κατά των Περσών στην οποία βοήθισαν οι Αθηναίοι και οι Ερετρείς στέλνοντας 25 πλοία. Η βοήθεια των Αθηναίων και των Ερετρειών ήταν η αφορμή των Περσών για να ξεκινήσουν τους περσικούς πολέμους.
  • 494 BCE

    Λήξη Ιωνικής Επανάστασης

    Λήξη Ιωνικής Επανάστασης
    Στην ναυμαχία της Λαδής ο στόλος των Ιωνών ηττάται και μαζί του τελειώνει και η Ιωνική επανάσταση χωρίς επιτυχία.
  • 493 BCE

    Αποκατάσταση των Περσών στην Κύπρο

    Αποκατάσταση των Περσών στην Κύπρο
    Οι Πέρσες με στόλο επανδρωμένο με Φοίνικες καταφέρνουν να ξαναπάρουν την κυριαρχεία τους στην Κύπρο
  • 492 BCE

    Η εκστρατεία του Μαρδόνιου

    Η εκστρατεία του Μαρδόνιου
    Το 492 π.Χ. ο Μαρδόνιος πέρασε τον Ελλήσποντο με στόχο να φτάσει εώς την Μακεδονία. Δυστυχώς για αυτόν, στον γυρισμό ξέσπασε θαλασσοταραχή κοντά στην Άθω με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο στόλος του ολοσχερώς. Αφού λοιπόν ο Μαρδόνιος δεν είχε πια στόλο να προχωρήσει και είχε πετύχει τον στόχο τον οποίο του είχε θέσει ο βασιλιάς Δαρείος να επαναφέρει την Θράκη υπό Περσικό έλεγχο μετά από διαταραχές που είχαν επικρατήσει.
  • 491 BCE

    Απεσταλμένοι του Δαρείου ζητούν "γῆν καί ὕδωρ"

    Ο Δαρείος στέλνει απεσταλμένους σε πολλές ελληνικές πόλεις να ζητήσουν γη και νερό. Οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες αρνούνται.
  • 491 BCE

    Η Αίγινα δηλώνει υποταγή στην Περσία

    Η Αίγινα τρομοκρατημένη από την απώλεια του εμπορίου την οποία περνάει τον τελευταίο καιρό δηλώνει υποταγή στην Περσία. Ο βασιλιάς της Σπάρτης Κλεομένης θέλει να την τιμωρήσει αλλά ο άλλος βασιλιάς Δημάρτος τον σταματάει
  • 490 BCE

    Η Μάχη του Μαραθώνα

    Η Μάχη του Μαραθώνα
    Αφού οι Πέρσες κατέστρεψαν την Ερετρία, με στρατηγούς τον Δάτη και τον Αρταφέρνη στρατοπέδευσαν στον Μαραθώνα. Εκεί θα αντιμετόπιζαν οι Πέρσες δέκα χιλιάδες Αθηναίους και χίλιους Πλαταιείς. Η μάχη ήταν νικηφόρα για τους Έλληνες χάρης το ευφυές σχέδιο του Μιλτιάδη να ενισχύσει τα άκρα.
  • 490 BCE

    Καταστροφή της Ερετρίας

    Καταστροφή της Ερετρίας
    Οι Πέρσες πέρνουν εκδίκηση από τους Ερετρείς οι οποίοι είχαν βοηθήσει τους Έλληνες της Μικράς Ασίας στην επανάστασή τους καίγοντας την Ερετρία και παίρνοντας τους κατοίκους της σκλάβους.
  • 489 BCE

    Εκστρατεία Μιλτιάδη στην Πάρο και την Νάξο

    Εκστρατεία Μιλτιάδη στην Πάρο και την Νάξο
    Μετά την νίκη του στον Μαραθώνα ο Μιλτιάδης προσπάθησε να καταλάβει την Πάρο και την Νάξο. Κατάφερε να απελευθερώσει και να καταλάβει την Νάξο από τον Περσικό ζυγό αλλά στην Πάρο ύστερα από πολυήμερη πολιορκία τραυματίστηκε και όταν επέστρεψε στην Αθήνα κατηγορήθηκε πως επιτέθηκε στην Πάρο για προσωπικούς λόγους. Ύστερα θανατώθηκε.
  • 489 BCE

    Ο Θάνατος του Κλεομένη Α

    Ο Θάνατος του Κλεομένη Α
    Ο Κλεομένης εξορίστηκε στην Θεσσαλία το 490 π.Χ. αλλά αργότερα γύρισε στην Πελλοπόνησο και μάζεψε στρατό Αρκαδών για να επιτεθεί στην Σπάρτη ώστε να ξαναγίνει βασιλιάς. Οι Σπαρτιάτες για να αποφύγουν κάποια πιθανή σύγκρουση τον ξαναέκαναν βασιλιά με πιο ειρινικούς τρόπους. Όταν όμως επέστρεψε στην Σπάρτη αποδείχτηκε τρελός και φυλακίστηκε. Εκεί πιστεύεται πως αυτοκτόνισε το 489 π.Χ.
  • 485 BCE

    Θάνατος Δαρείου Α

    Θάνατος Δαρείου Α
    Πέθανε από ασθένεια και διάδοχός του είναι ο Ξέρξης Α.
  • 481 BCE

    Συνέδριο του Ισθμού

    Συνέδριο του Ισθμού
    Οι Έλληνες είχαν υποψιαστεί τις προθέσεις των Περσών συνεδρίασαν στον Ισθμό της Κορίνθου και είχαν αποφασίσει να αμυνθούν ενωμένοι κατά των Περσών. Οι περισσότεροι συμφώνησαν εκτός την Θήβα και την Θεσσαλία. Ενώ η Κρήτη έμεινε ουδέτερη.
  • 480 BCE

    Η μάχη των Θερμοπυλών

    Η μάχη των Θερμοπυλών
    Ο Ξέρξης όταν έφτασε στις Θερμοπύλες ζήτησε από τον αρχηγό των Ελλήνων Λεωνίδα να παραδώσει τα όπλα και ο Λεωνίδας έδωσε την ιστορική απάντηση "μολών λαβέ" που μεταφράζεται σε "έλα να τα πάρει) που αποκαλύπτει την γενναιότητα των Ελλήνων. Οι Πέρσες δεν μπορούσαν να καταβάλουν την αντίσταση των Ελλήνων μέχρι που ένας ντόπιος τους έδειξε ένα πέρασμα και μπόρεσαν να περικυκλώσουν τους Έλληνες. Ο Λεωνίδας έδωσε εντολή να φύγει όποιος θέλει και έμειναν να πολεμίσουν 700 Θεσπιείς και 300 Σπαρτιάτες.
  • 480 BCE

    Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας

    Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας
    Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι η σημαντικότερη σύγκρουση όλου του πολέμου. Έγινε στην Σαλαμίνα γιατί μετά την ήττα τους οι Έλληνες στο Αρτεμίσιο οι Πελλοπονήσιοι ήθελαν να αντιμετοπίσουν τους Πέρσες στον Ισθμό, αλλά ο Θεμιστοκλής τους έπεισε να αντιμετοπίσουν τους Πέρσες στην Σαλαμίνα. Εκέι πολέμησαν με τον στόλο που τους είχε μείνει από την ναυμαχία στο Αρτεμίσιο ο οποίος ήταν λιγότερος από αυτόν των Περσών. Παρ'όλα αυτά οι Έλληνες κέρδισαν.
  • 480 BCE

    Η Ναυμαχία του Αρτεμισίου

    Η Ναυμαχία του Αρτεμισίου
    Η Ναυμαχία του Αρτεμισίου γινεται παράλληλα με την μάχη των Θερμοπυλών. Στην ναυμαχία οι Έλληνες καταφέρνουν να καταστρέψουν το 1/4 του στόλου των Περσών ενώ οι Πέρσες καταφέρνου και καταστρέφουν τον μισό στόλο των Ελλήνων. Η ναυμαχία τελείωσε με ήττα των Ελλήνων αφού αναγκάστηκαν να υποχορήσουν όταν έμαθαν πως είχαν ηττηθεί και στις Θερμοπύλες με αποτέλεσμα οι Πέρσες να καταλάβουν την Βιωτία.
  • 479 BCE

    Μάχη της Μυκάλης

    Μάχη της Μυκάλης
    Παράλληλα με την Μάχη των Πλαταιών λέγεται πως ένας Σπαρτιάτης ο Λεωτυχίδης νίκησε ότι είχε μείνει από περσικό στόλο και αργότερα τον περσικό στρατό στα ανοικτά της Μυκάλης.
  • 479 BCE

    Μάχη των Πλαταιών

    Μάχη των Πλαταιών
    Αφού ο Μαρδόνιος απέτυχε να πάρει τους Αθηναίους με το μέρος του κάνοντας υποσχέσεις αποφασίζει να εισβάλει τους Πλαταιείς. Εκεί οι Έλληνες με αρχηγό τον βασιλιά της Σπάρτης Παυσανία έχουν ολοκληρωτική νίκη. Εκεί θανατώνεται και ο Μαρδόνιος.
  • 478 BCE

    Η εκστρατεία της Κύπρου

    Η εκστρατεία της Κύπρου
    Ο Παυσανίας με 50 τριηρείς εκστρατεύει στην Κύπρο για να την απελευθερώσει από τον Περσικό ζυγό.
  • 478 BCE

    Συμμαχία της Δήλου

    Συμμαχία της Δήλου
    Η Συμμαχία της Δήλου ήταν μια πολιτική και στρατιωτική ένωση μεταξύ περίπου 150 πόλεις-κράτη με αρχηγό την Αθήνα. Μεταξύ σε αυτές τις πόλεις-κράτη ήταν και οι Ίωνες. Οι οποίοι επέλεξαν την Αθήνα για συγγενικούς λόγους αλλά και γιατί οι Σπαρτιάτες τους φαίνονταν υπερβολικά βίαιοι.
  • 465 BCE

    Θάνατος Ξέρξη Α

    Ο Ξέρξης Α δολοφονείται μαζί με τον μεγάλο του γιο Αρτάβανο. Ένας από τους συμμετέχοντες της συνομωσίας θεωρείται ο στρατηγός Μεγάβυζος.
  • 464 BCE

    Μάχη του Ευρυμέδοντα

    Μάχη του Ευρυμέδοντα
    Με επικεφαλή τον Κίμων οι σύμμαχοι των Αθηναίων και οι ίδιοι εκστρατεύουν στον Ευρυμέδοντα ποταμό. Εκεί οι Έλληνες διελύουν γρήγορα τον περσικό στόλο και όσοι Πέρσες οπισθοχωρούν αντιμετοπίζονται και θανατώνονται από τον ελληνικό στρατό. Οι Έλληνες κατάφερνουν να καταστρέψουν 200 περσικές τριηρείς και να πλήξουν τόσο το ηθικό των Περσών που δεν εκστράτευσαν στο Αιγαίο μέχρι το 451 π.Χ.
  • 461 BCE

    Δολοφονία Εφιάλτη

    Δολοφονία Εφιάλτη
    Ο Εφιάλτης δολοφονείται από όργανα των αριστοκρατικών και την ηγεσία της δημοκρατίας παίρνει ο Περικλής
  • 461 BCE

    Εξοστρακισμός Κίμωνα

    Εξοστρακισμός Κίμωνα
    Ο Κίμων δέχεται αδιαμαρτύρητα τον εξοστρακισμό του που δείχνει την νομιμοφροσύνη του στο δημοκρατικό πολίτευμα.
  • 454 BCE

    Καταστροφή αθηναϊκού στρατού στην Αίγυπτο

    Καταστροφή αθηναϊκού στρατού στην Αίγυπτο
    Μετά από μια εξαετή εκστρατεία στην Αίγυπτο ο αθηναϊκός στρατός ηττήται και η περσική κυριαρχία των Περσών στην Αίγυπτο αποκαθιστάται από τον Μεγάβυζο.
  • 454 BCE

    Μεταφορά του ταμείου της συμμαχίας της Δείλου

    Μεταφορά του ταμείου της συμμαχίας της Δείλου
    Οι Αθηναίοι μετέφεραν το ταμείο της συμμαχίας στην Αθήνα αρχικά στον παλαιό ναό της Αθήνας και αργότερα στον Παρθενώνα. Μελετητές πιστεύουν πως αυτό συνέβει κυρίως για τα μεγάλα οικοδομικά προγράμματα της Αθήνας στην εισροή των συμμαχικών χρημάτων.
  • 451 BCE

    Εκστρατεία στην Κύπρο και επιστροφή του Κίμων

    Οι Πέρσες σχεδιάζουν να εκστρατεύσουν στην Κύπρο για να σταματήσουν τις εξεγέρσεις. Παράλληλα ο Κίμων επιστρέφει στην Αθήνα και εξηγεί το σχέδιό του για εκστράτευση στην Κύπρο κατά των Περσών
  • 449 BCE

    Η Μάχη της Σαλαμίνας

    Η Μάχη της Σαλαμίνας
    Ο Κίμων ξεκινάει για την Κύπρο με 200 τριηρείς από τις οποίες οι 60 αλλάζουν κατεύθυνση και πάνε προς την Αίγυπτο. Στην Κύπρο ο Κίμων πολιορκεί το Κίτιον και αποτυγχάνει αλλά αργότερα θα αφήσει το Κίτιον και θα αντιμετωπίσει τον στόλο των Φοινικών και Περσών επιτυγχυμένα. Ύστερα γυρνάει πίσω στην Αθήνα.
  • 449 BCE

    Ειρήνη του Καλλία

    Ειρήνη του Καλλία
    Η Ειρήνη του Καλλία ή και Κιμώνειο Ειρήνη συνομολογήθηκε μεταξύ της Δηλιακής συμμαχίας και των Περσών. Αυτή ήταν η επίσημη λήξη των Περσικών Πολέμων.