Anoiksan tis pyles tous oi olympiakoi agones neon 2014 1

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
    Ο Εδεσσαίος λόγιος Μηνάς Μηνωίδης, διδάσκοντας την αρχαία ελληνική γλώσσα σε πανεπιστήμιο στο Παρίσι, μεταφράζει στη γαλλική το αρχαιοελληνικό κείμενο του Λήμνιου Φιλόστρατου "Γυμναστικό" και το δημοσιεύει συνοδευόμενο από δικό του κείμενο περί της ανάγκης αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.
  • ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ- ΙΔΡΥΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΕ( Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή)

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ- ΙΔΡΥΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΕ( Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή)
    Γίνεται το Α' Διεθνές Συνέδριο Αντιπροσώπων των Αθλητικών Διοργανώσεων και το ακροατήριο επηρεασμένο από τις ιδέες που του παρουσιάστηκαν από το γάλλο βαρώνο Πιερ ντε Κουμπερτέν αποφασίζει την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και δημιουργεί τη πρώτη ΔΟΕ
  • ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Στην Αθηνα στις 25/03/1896, γίνεται η τελετή έναρξης των Πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Τα έξοδα καλύπτονται από τη κληρονομιά του Γεωργίου Αβέρωφ, το αρχαίο στάδιο χτίζεται εκ νέου και ονομάζεται Παναθηναικό Στάδιο. Ο 27χρονος αμερικανός Τζειμς Μπρένταν Κόννολυ, στέφεται ο 1ος χρυσός ολυμπιονίκης της σύγχρονης ιστορίας των ΟΑ με άλμα 13,71 μ στο τριπλούν. Ανάμεσα στους πρώτους ολυμπιονίκες ήταν και ο 24χρονος έλληνας Σπύρος Λούης. Με το νέο ημερολόγιο, ημέρα αναβίωσης θεωρείται η 6η Απρίλη
  • ΠΑΡΙΣΙ, ΓΑΛΛΙΑ ( ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΠΑΡΙΣΙ, ΓΑΛΛΙΑ ( ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Χωρίς τελετή έναρξης, οι αθλητικές δραστηριότητες ξεκίνησαν στις 20 Μαίου στο Ποδηλατοδρόμιο της Βενσέν και σε άλλα σημεία του Παρισιού. Έως την ολοκλήρωση των αγώνων την 28η Οκτωβρίου, οι συμμετοχές είχαν φτάσει τους 997 αθλητές από 29 χώρες
  • ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ, ΗΠΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ ΟΑ)

    ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ, ΗΠΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ ΟΑ)
    Οι Γ’ Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στο Σεντ Λούις (Άγιος Λουδοβίκος) της πολιτείας Μιζούρι των ΗΠΑ, από την 1η Ιουλίου έως τις 23 Νοεμβρίου 1904. Ήταν οι πρώτοι που έγιναν σε αγγλόφωνη χώρα και οι πρώτοι εκτός Ευρώπης.
  • ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ ΕΠΕΤΙΑΚΟΙ ΜΕΣΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ)

    ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ ΕΠΕΤΙΑΚΟΙ ΜΕΣΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ)
    Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1906, γνωστοί ως Μεσοολυμπιακοί Αγώνες του 1906 ή Μεσολυμπιάδα του 1906, ήταν μία διεθνής αθλητική διοργάνωση, η οποία διεξήχθη από τις 22 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου 1906 στην Αθήνα. Οι αγώνες αυτοί δεν έχουν το τίτλο της Ολυμπιάδας, αφού το 1906 δεν ήταν επίσημη Ολυμπιακή χρονιά, παρά το γεγονός ότι στα περισσότερα έντυπα της εποχής αναφέρονταν ως Ολυμπιακοί Αγώνες. Στους νικητές δόθηκαν μετάλλια που όμως δεν καταμετρώνται επίσημα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
  • ΛΟΝΔΙΝΟ, ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ (ΘΕΡΙΝΟΙ ΟΑ)

    ΛΟΝΔΙΝΟ, ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ (ΘΕΡΙΝΟΙ ΟΑ)
    Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε παρέλαση των ομάδων με σημαιοφόρο στη τελετή έναρξης.
    Η διοργάνωση αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί στη Ρώμη αλλά η έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιος προκάλεσε πελώρια οικονομικά και οργανωτικά προβλήματα στην Ιταλία.
    Οι αγώνες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Στη κολύμβηση επιτεύχθηκαν παγκόσμια ρεκόρ σε πέντε από τα έξι αγωνίσματα του προγράμματος.
    Επίσης είχαμε τη πρώτη εμφάνιση στο θεσμό των καταδύσεων και το χόκει.
  • ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ, ΣΟΥΗΔΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ, ΣΟΥΗΔΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Ο χρόνος διεξαγωγής των αγώνων ήταν μικρότερος, αφού διήρκεσαν 2,5 μήνες (5 Μαΐου - 22 Ιουλίου) και συμμετείχαν συνολικά 2.406 αθλητές (3.559 άνδρες και 47 γυναίκες) από 28 χώρες και των πέντε ηπείρων. Η συμμετοχή των γυναικών ξέφυγε από τα στενά περιθώρια του τένις και του γκολφ. Το «ασθενές φύλο» είχε τη δυνατότητα να έχει εκπροσώπους του στην κολύμβηση και τις καταδύσεις.
  • ΑΜΒΕΡΣΑ, ΒΕΛΓΙΟ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΑΜΒΕΡΣΑ, ΒΕΛΓΙΟ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος στάθηκε αιτία να ματαιωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1916, που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στο Βερολίνο,οι οποίοι διεξήχθησαν μεταπολεμικά στην Αμβέρσα του Βελγίου από τις 20 Απριλίου έως τις 12 Σεπτεμβρίου 1920. Για πρώτη φορά παρουσιάσθηκε η σημαία με τους 5 ολυμπιακούς κύκλους και εκφωνήθηκε ο όρκος των αθλητών. Οι Ολυμπιακοί της Αμβέρσας περιλάμβαναν και μία εβδομάδα με χειμερινά σπορ, που αποτέλεσαν τον προάγγελο για την καθιέρωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων
  • ΣΑΜΟΝΙ, ΓΑΛΛΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΣΑΜΟΝΙ, ΓΑΛΛΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Η Εβδομάδα των Χειμερινών Αθλημάτων έλαβε χώρα από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου 1924 στο Σαμονί της Γαλλίας και αργότερα η ΔΟΕ την αναγνώρισε ως τους Πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • ΓΑΛΛΙΑ, ΠΑΡΙΣΙ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΓΑΛΛΙΑ, ΠΑΡΙΣΙ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1924 διεξήχθησαν στο Παρίσι από τις 4 Μαΐου έως τις 27 Ιουλίου και πήραν μέρος 3.089 αθλητές (2.954 άνδρες και 135 γυναίκες) από 44 χώρες.
  • ΣΑΝΚΤ ΜΟΡΙΤΖ, ΕΛΒΕΤΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΣΑΝΚΤ ΜΟΡΙΤΖ, ΕΛΒΕΤΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Οι χειμερινοί ΟΑ του Σανκτ Μοριτζ (St. Moritz) είναι οι πρώτοι που πραγματοποιήθηκαν σε διαφολρετική χώρα από αυτή που θα διεξάγοταν οι θερινοί ΟΑ. Στους αγώνες αυτούς προστέθηκε για πρώτη φορά το άθλημα σκελετός (skeleton)
  • ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1928 διήρκεσαν από τις 17 Μαϊου μέχρι τις 12 Αυγούστου και συνολικά έλαβαν μέρος 3014 αθλητές από 46 χώρες οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 109 αγωνίσματα. Στη τελετή έναρξης η Ελλάδα παρέλασε πρώτη μπροστά από όλες τις χώρες για πρώτη φορά στο θεσμό ύστερα από απόφαση των Ολλανδών διοργανωτών σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης στη γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Παράλληλα αποφασίστηκε η εκάστοτε διοργανώτρια χώρα να παρελαύνει τελευταία.
  • ΛΕΙΚ ΠΛΑΣΙΝΤ, ΗΠΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΛΕΙΚ ΠΛΑΣΙΝΤ, ΗΠΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Οι 3οι Χειμερινοί ΟΑ που έγιναν στο Λέικ Πλάσιντ των Η.Π.Α. το 1932 αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης που χτύπησε τότε ολόκληρο το πλανήτη, δεν υπήρχαν οικονομικοί πόροι για τη διεξαγωγή των αγώνων. Τελικά όλα κύλησαν ομαλά για 252 αθλητές από 17 χώρες. Η μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με τη προηγούμενη διοργάνωση οφείλεται στην απόσταση που έπρεπε να διανύσουν οι Ευρωπαίοι αθλητές για να φτάσουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
    Δεν υπήρχε ελληνική συμμετοχή.
  • ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ, ΗΠΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ, ΗΠΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Οι Ολυμπιακοί επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες για δεύτερη φορά. Οι Αγώνες του Λος Αντζελες είναι και η απαρχή της εισόδου των προηγμένων ηλεκτρονικών μέσων στη μέτρηση των επιδόσεων, στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων, στις ταυτόχρονες μεταφράσεις για χρήση των δημοσιογράφων και στις απ' ευθείας διηπειρωτικές μεταδόσεις διαφόρων ειδησεογραφικών πρακτορείων.
  • ΓΚΑΡΜΙΣ ΠΑΤΕΡΝΚΙΡΧΕΝ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΓΚΑΡΜΙΣ ΠΑΤΕΡΝΚΙΡΧΕΝ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Το 1936 οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί επέστρεψαν στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στις βαυαρικές πόλεις Γκάρμις και Παρτενκίρχεν, από τις 6 έως τις 16 Φεβρουαρίου. Οι συμμετοχές των αθλητών και των αθλητριών υπερδιπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 646 (80 γυναίκες, 566 άνδρες) από 28 κράτη που πήραν μέρος.
  • ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Η Ναζιστική Γερμανία εκμεταλλεύτηκε το γεγονός της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στο Βερολίνο το 1936 για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, άνθρωποι στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν έκκληση για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη χώρα υποδοχής.
  • ΣΑΝΚΤ ΜΟΡΙΤΖ, ΕΛΒΕΤΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΣΑΝΚΤ ΜΟΡΙΤΖ, ΕΛΒΕΤΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί έγιναν στο Σεν Μόριτζ, μετά από πολλές περιπέτειες. Μετά την καταστροφική λαίλαπα, οι πρώτοι μεταπολεμικοί αγώνες έγιναν και πάλι στην Ελβετία το 1948, από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου. Στη Γερμανία και στην Ιαπωνία δεν επετράπη η συμμετοχή, αλλά και πάλι σημειώθηκε ρεκόρ με 669 αθλητές και αθλήτριες από 28 χώρες. Ελληνική εκπροσώπηση με τον Φώτη Μαυριπλή, ο οποίος ήταν 101ος στην ελεύθερη κατάβαση.
  • ΛΟΝΔΙΝΟ, ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΛΟΝΔΙΝΟ, ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Με την Ευρώπη να μετράει ακόμη τις πληγές της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1948 διεξήχθησαν με λιτό τρόπο στο Λονδίνο, από τις 29 Ιουλίου έως τις 14 Αυγούστου. Ήταν οι δεύτεροι που διοργάνωνε η βρετανική πρωτεύουσα και οι πρώτοι μετά το 1936. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 και του 1944 ματαιώθηκαν, λόγω του πολέμου.
  • ΟΣΛΟ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΟΣΛΟ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Από τις 14 έως τις 25 Φεβρουαρίου 1952, το Οσλο έγινε το κέντρο των χειμερινών σπορ. Συμμετείχαν 694 αθλητές και αθλήτριες από 30 χώρες σε 22 αγωνίσματα. Οι Νορβηγοί άναψαν μια φωτιά που τη μετέφεραν 94 σκιερ στο κέντρο της πόλης. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Αλέξανδρος Βούξινος που ήταν 72ος στην τεχνική κατάβαση, ο Αντώνιος Μιλιόρδος στην ελεύθερη και στην τεχνική κατάβαση και ο Αγγελος Λεμπέσης στην ελεύθερη κατάβαση.
  • ΕΛΣΙΝΚΙ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΕΛΣΙΝΚΙ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Για πρώτη φορά έλαβαν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες η Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) και το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ, ενώ επανεμφανίσθηκαν η Γερμανία, ως Δυτική Γερμανία και η Ιαπωνία. Ο Ψυχρός Πόλεμος έκανε την εμφάνισή του και στον αθλητισμό, με τον συναγωνισμό ΗΠΑ - ΕΣΣΔ για τα μετάλλια. Οι Αμερικανοί επικράτησαν με βραχεία κεφαλή. Κατέκτησαν συνολικά 76 μετάλλια (40-19-17) έναντι 71 των Σοβιετικών (22-30-19) και 42 των Ούγγρων (16-10-16).
  • ΚΟΡΤΙΝΑ ΝΤ' ΑΜΠΕΤΣΟ, ΙΤΑΛΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΚΟΡΤΙΝΑ ΝΤ' ΑΜΠΕΤΣΟ, ΙΤΑΛΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Το 1956 στην Κορτίνα Ντ' Αμπέτσο έγιναν οι 7οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου η ιταλική πόλη φιλοξένησε όχι μόνο τους αγώνες, αλλά και την τηλεόραση, η οποία για πρώτη φορά μετέδωσε πρόγραμμα των Χειμερινών Αγώνων. Πρώτη εμφάνιση και για την ΕΣΣΔ, η οποία από την πρώτη στιγμή έκανε αισθητή την παρουσία της στα μετάλλια.
  • ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Για πρώτη φορά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν σε πόλη της Ωκεανίας και συγκεκριμένα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου 1956. Τα αγωνίσματα της ιππασίας έγιναν στη Στοκχόλμη, επειδή οι αρχές της Αυστραλίας επέβαλαν καραντίνα στα άλογα για την αποφυγή διάδοσης ασθενειών.
  • ΣΚΟΥΟΟΥ ΒΑΛΛΕΥ, ΗΠΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΣΚΟΥΟΟΥ ΒΑΛΛΕΥ, ΗΠΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Το 1960 οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί ξαναπέρασαν τον Ατλαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για 11 ημέρες (18 Φεβρουαρίου – 28 Φεβρουαρίου) 665 αθλητές από 30 χώρες διεκδίκησαν τα μετάλλια, στη Σκουόου Βάλεϊ της Καλιφόρνια, χωρίς ελληνική συμμετοχή λόγω υψηλού κόστους και ελλιπούς προετοιμασίας των αθλητών μας, ενώ υπεύθυνος των Τελετών Έναρξης και Λήξης ήταν ο Γουόλτ Ντίσνεϊ.
  • ΡΩΜΗ, ΙΤΑΛΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΡΩΜΗ, ΙΤΑΛΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στην γηραιά ήπειρο. Συμμετείχαν 5.400 αθλητές από 84 χώρες και η διοργάνωση ήταν πολύ πετυχημένη με πολλά ρεκόρ, άψογες εγκαταστάσεις και υπέροχο φίλαθλο κοινό. Ένας μύθος γεννήθηκε και αυτός ήταν ο Αιθίοπας Αμπέμπε Μπεκίλα, ο "ξυπόλητος πρίγκιπας" όπως τον αποκάλεσαν. Ο χρυσός νικητής του Μαραθωνίου, έτρεξε όλη την διαδρομή ξυπόλυτος και έκανε και νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Θα είναι ο νικητής και στην επόμενη Ολυμπιάδα.
  • ΙΝΣΜΠΡΟΥΚ, ΑΥΣΤΡΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΙΝΣΜΠΡΟΥΚ, ΑΥΣΤΡΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Το Ινσμπρουκ της Αυστρίας διοργάνωσε το 1964 τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το διάστημα 29 Ιανουαρίου - 9 Φεβρουαρίου. Ο ιδιαίτερα θερμός χειμώνας επηρέασε και τη διοργάνωση και επιστρατεύτηκε ο στρατός για να μεταφέρει παγοκολώνες και χιόνι στις πίστες.
  • ΤΟΚΙΟ, ΙΑΠΩΝΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΤΟΚΙΟ, ΙΑΠΩΝΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο το 1964 (10-24 Οκτωβρίου), γνωστοί ως οι Αγώνες της 18ης Ολυμπιάδας είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της Ιαπωνίας. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες σε ασιατική χώρα αποτέλεσαν το σύμβολο της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, Ιαπωνίας. Οι αγώνες άνοιξαν τις πόρτες για να βγει ξανά η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου στον κόσμο, ήταν αυτοί που τόνωσαν το ηθικό του ιαπωνικού λαού και του έδωσαν αίσθηση αισιοδοξίας για ένα καλύτερο μέλλον.
  • ΓΚΡΕΝΟΜΠΛ, ΓΑΛΛΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΓΚΡΕΝΟΜΠΛ, ΓΑΛΛΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Η Γκρενόμπλ της Γαλλίας πήρε τη σκυτάλη το 1968, συγκεντρώνοντας 1158 αθλητές από 37 χώρες, από τις 6 έως τις 18 Φεβρουαρίου. Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε έλεγχος ντόπινγκ αλλά και φύλου. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Αθανάσιος Τσιμικάλης (70ος στην ελεύθερη και 78ος στη γιγαντιαία κατάβαση), ο Δημήτρης Πάππος (72ος στην ελεύθερη και 79ος στη γιγαντιαία κατάβαση) και ο Δημήτρης Ανδρεάδης που ήταν 68ος στα 15χλμ του δρόμου αντοχής.
  • ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ, ΜΕΞΙΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ, ΜΕΞΙΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Η Πόλη του Μεξικού κέρδισε τους αγώνες το 1963, όταν υπερίσχυσε του Ντιτρόιτ, της Λιόν και του Μπουένος Άιρες. Οι αθάνατοι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θέλησαν με την απόφασή τους αυτή να επιβραβεύσουν την οικονομική πρόοδο της μεγάλης χώρας της Κεντρικής Αμερικής, που ανήκε πλέον στη χορεία των αναπτυσσόμενων κρατών. Δεν υπολόγισαν, όμως, το έλλειμμα δημοκρατίας της χώρας των Αζτέκων, την οποία κυβερνούσε από το 1929 το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα.
  • ΣΑΠΟΡΟ, ΙΑΠΩΝΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΣΑΠΟΡΟ, ΙΑΠΩΝΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Απο τις 3 έως τις 13 Φεβρουαρίου, διοργανώνονται στο Σαπόρο οι πρώτοι Χειμερινοί ΟΑ που γίνονται σε χώρα εκτός Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. Πήραν μέρος 1006 αθλητές, 801 άνδρες και 205 γυναίκες από 35 χώρες, σε 35 αγωνίσματα. Πρώτη χώρα αναδείχθηκε η πρώην Σοβιετική Ένωση με 16 μετάλλια (8 χρυσά. 5 ασημένια, 3 χάλκινα)
  • ΜΟΝΑΧΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΜΟΝΑΧΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Το Σεπτέμβρη του 1972 οι καλύτεροι αθλητές του κόσμου πήγαν στο Μόναχο για να αναμετρηθούν. Εκεί καθιερώνεται ο Ολυμπιακός Όρκος για τους κριτές και δημιουργείται η 1η μασκότ ΟΑ ο πολύχρωμος σκύλος Βάλντι. Μία υπέροχη εκδήλωση ώσπου τη 5η Σεπτεμβρίου μέλη του Μαύρου Σεπρέμβρη εισβάλλουν στο Ολυμπιακό χωριό, παίρνουν ομήρους 11 μέλη της Ισραηλινής αποστολής και σκοτώνουν άλλα δύο κατά την ανταλλαγή πυρών. Αίτημα της οργάνωσης ήταν η απελευθέρωση περισσότερων από 200 φυλακισμένων Παλαιστίνιων
  • ΙΝΣΜΠΡΟΥΚ, ΑΥΣΤΡΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΙΝΣΜΠΡΟΥΚ, ΑΥΣΤΡΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Το Ινσμπρουκ έγινε για δεύτερη φορά το 1976, τόπος τέλεσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Στην αρχή η διοργάνωση είχε ανατεθεί στο Ντένβερ, αλλά οι κάτοικοι του Κολοράντο ψήφισαν να μην χρηματοδοτηθούν οι αγώνες από την Πολιτεία, με αποτέλεσμα η ΔΟΕ να μεταφέρει τους Ολυμπιακούς στην αυστριακή πόλη, που είχε και την εμπειρία αλλά και τις εγκαταστάσεις. Στο Ινσμπρουκ από τις 4 έως τις 15 Φεβρουαρίου πήγαν 1123 αθλητές από 37 χώρες και για 1η φορά λαμβάνουν χώρα χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες
  • ΜΟΝΤΡΕΑΛ, ΚΑΝΑΔΑΣ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΜΟΝΤΡΕΑΛ, ΚΑΝΑΔΑΣ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Στην πόλη του Μόντρεαλ χτίστηκαν ολυμπιακές εγκαταστάσεις που αποτέλεσαν πρότυπα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Ωστόσο κόστισαν πελώρια ποσά και ο Καναδάς αποπλήρωνε για πολλά χρόνια ένα τεράστιο οικονομικό χρέος. Μεγάλο μέρος των εξόδων κόστισαν τα σκληρά μέτρα ασφαλείας ύστερα από τα γεγονότα του Μονάχου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες εισήλθαν σε μία άλλη εποχή στον τομέα αυτό. Η συμμετοχή αθλητών ξεπέρασε τις 6000 από 92 χώρες.
  • ΛΕΙΚ ΠΛΑΣΙΝΤ, ΗΠΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΛΕΙΚ ΠΛΑΣΙΝΤ, ΗΠΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Στις 18 Φεβρουαρίου 1980 στους Χειμερινούς ΟΑ στο Λεικ Πλασιντ, εμφανίζεται η Κύπρος για πρώτη φορά ως ανεξάρτητη χώρα σε Ολυμπιακούς Αγώνες! Συμμετέχει στο όρος Whiteface στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου έλαβε χώρα το άθλημα του αλπικού σκι.
  • ΜΟΣΧΑ, ΡΩΣΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΜΟΣΧΑ, ΡΩΣΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Οι πρώτοι που διεξήχθησαν σε κομμουνιστική χώρα. Οι πρώτοι επίσης αγώνες, που επλήγησαν σε τέτοια έκταση από την πολιτική.Η Σοβιετική Ένωση είχε επενδύσει πολλά στους αγώνες για να προβάλλει τα επιτεύγματα του κομμουνιστικού στρατοπέδου. Όμως, οι Δυτικές χώρες, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, είχαν διαφορετική γνώμη. Στις 21 Μαρτίου 1980 ο αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα μποϊκοτάρει του Αγώνες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν.
  • ΣΑΡΑΓΕΒΟ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΣΑΡΑΓΕΒΟ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Οι XIV Χειμερινοί ΟΑ το 1984 πραγματοποιήθηκαν στο Σεράγεβο (Γιουγκοσλαβία). Συμμετείχαν 1272 αθλητές (998 άνδρες και 274 γυναίκες) από 49 χώρες. Το επίσημο σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο Vuchko. Η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των ΟΑ ήταν τεταμένη. Ο ψυχρός πόλεμος ήταν υπεύθυνος γι 'αυτό, ασκώντας την επιρροή του στη σχέση μεταξύ των αθλητών. Η ομάδα της ΕΣΣΔ αγωνίστηκε με συνοδεία αξιωματικών ασφαλείας οι οποίοι παρακολουθούσαν με προσοχή τη συμπεριφορά και τις επαφές των αθλητών.
  • ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ, ΗΠΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ, ΗΠΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Οι ΟΑ του Λος Άντζελες διεξήχθησαν από τις 28 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου 1984. Ήταν η σειρά των κομμουνιστικών χωρών (πλην Ρουμανίας) να μποϋκοτάρουν τους Αγώνες, όπως έκαναν οι Δυτικοί (πλην εξαιρέσεων) το 1980 στη Μόσχα, με τη δικαιολογία ότι οι Αμερικανοί δεν εγγυόνταν την ασφάλεια των αθλητών τους. Στους ΟΑ του Λος Άντζελες έλαβαν μέρος 6.829 αθλητές (5.263 άνδρες και 1.566 γυναίκες) από 140 χώρες. Οι γυναίκες έτρεξαν για πρώτη φορά Μαραθώνιο, τον οποίο κέρδισε η Αμερικανίδα Τζόαν Μπενόιτ.
  • ΚΑΛΓΚΑΡΙ, ΚΑΝΑΔΑΣ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΚΑΛΓΚΑΡΙ, ΚΑΝΑΔΑΣ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του 1988 στο Κάλγκαρι του Καναδά ήταν οι μεγαλύτεροι μέχρι τότε σε διάρκεια, καθώς κράτησαν 16 μέρες, από τις 13 έως τις 28 Φεβρουαρίου. Πήραν μέρος 1423 αθλητές από 57 χώρες , ενώ για πρώτη φορά η Ελλάδα έστειλε γυναίκα αθλήτρια στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς. Πρόκειται για την 16χρονη Θωμαή Λεφούση που κατέλαβε την 25η θέση στο σλάλομ.
  • ΣΕΟΥΛ, ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΣΕΟΥΛ, ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Η τελική διαφωνία στην ιδέα συνδιοργάνωσης των αγώνων από την Νότιο Κορέα που ανέλαβε με την Σεούλ την Ολυμπιακή Πόλη και την Βόρειο Κορέα επέφερε ένα μικρό ευτυχώς, πρόβλημα μποικοτάζ.
    Απείχαν από τη διοργάνωση η Β.Κορέα, η Αιθιοπία, η Κούβα και η Νικαράγουα. Τελικά οι αγώνες ξεκίνησαν στις 17 Σεπτεμβρίου και τελείωσαν στις 2 Οκτωβρίου. Έλαβαν μέρος 8465 αθλητές από 159 χώρες οι οποίοι μετείχαν σε 237 αγωνίσματα. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο αγωνιστικό πρόγραμμα η επιτραπέζια αντισφαίριση.
  • ΑΛΜΠΕΡΒΙΛ, ΓΑΛΛΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΑΛΜΠΕΡΒΙΛ, ΓΑΛΛΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Οι Αγώνες του 1992 στο Αλμπερβίλ ήταν οι τελευταίοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί που διεξήχθησαν την ίδια χρονιά με τους Θερινούς. Μόνο 18 από τα συνολικά 57 αγωνίσματα φιλοξενήθηκαν στο Αλμπερβίλ, ενώ τα υπόλοιπα διεξήχθησαν σε κοντινά θέρετρα. Το ελεύθερο σκι και το πατινάζ ταχύτητας σε μικρή πίστα έκαναν το ντεμπούτο τους ως αγωνίσματα μεταλλίων, όπως και το δίαθλο γυναικών. Σε ηλικία 16 ετών, ο αθλητής του άλματος Τόνι Νιέμινεν έγινε ο νεώτερος άνδρας νικητής σε αγώνισμα των Χειμερινών Ολυμπιακών.
  • ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Εσθονία και Λετονία παρέταξαν ανεξάρτητες ομάδες, για πρώτη φορά μετά το 1936 και η Λιθουανία μετά το 1928. Οι υπόλοιπες χώρες της πρώην Σοβ. Ένωσης συνέθεσαν πρόσκαιρα και μέχρι το 1996 στην Ατλάντα μία ομάδα, την «Ενωμένη Ομάδα».
    Η Γιουγκοσλαβία λόγω του πολέμου αποκλείστηκε από όλα τα ομαδικά σπορ και έλαβε δικαίωμα συμμετοχής ως «ανεξάρτητοι συμμετέχοντες». Μπέιζμπολ, μπάντμιντον και τζούντο, εντάσσονται μόνιμα στο αγωνιστικό πρόγραμμα.
  • ΛΙΛΕΧΑΜΕΡ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΛΙΛΕΧΑΜΕΡ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Πέρασαν μόνο δύο χρόνια για να γίνουν οι επόμενοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί, το 1994 στο Λιλεχάμερ της Νορβηγίας. Από τις 12 έως τις 27 Φεβρουαρίου 1737 αθλητές από 67 χώρες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.
  • ΑΤΛΑΝΤΑ, ΗΠΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΑΤΛΑΝΤΑ, ΗΠΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Οι αγώνες αυτοί που διεξήχθησαν από τις 19 Ιουλίου εως τις 4 Αυγούστου είχαν μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή των αθλητών να φτάνει τις 10.000 από 197 χώρες. Στο αγωνιστικό μέρος ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος πράγμα που οδήγησε στην επίτευξη πολλών σημαντικών επιδόσεων. Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε από τα χέρια του διάσημου πυγμάχου Μοχάμεντ Άλι που υπέφερε από τη νόσο Πάρκινσον ενώ ελάχιστα νωρίτερα, μέσα στο Ολυμπιακό στάδιο έτρεξαν ακόμα ο πυγμάχος Ίβαντερ Χόλιφιλντ δίπλα με την Βούλα Πατουλίδου.
  • ΝΑΓΚΑΝΟ, ΙΑΠΩΝΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΝΑΓΚΑΝΟ, ΙΑΠΩΝΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Μετά από 26 χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στην Ιαπωνία το 1998. Τόπος τέλεσης των Χειμερινών ήταν το Ναγκάνο από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 22, με το σνόουμπορντ να περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα. Οι αθλητές έφτασαν τους 2176 από 72 χώρες .
  • ΣΙΔΝΕΥ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΣΙΔΝΕΥ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες της χιλιετίας έγιναν στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας από τις 15 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου του 2000. Έλαβαν μέρος 10649 αθλητές και αθλήτριες από 199 χώρες σε 300 αγωνίσματα, συμμετοχή η οποία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Συνολικά 80 χώρες από τις 199 πήραν τουλάχιστον ένα μετάλλιο. Νέα αθλήματα υπήρξαν το τρίαθλο, το τεκβοντό αλλά και ειδικά για τις γυναίκες, η άρση βαρών, η υδατοσφαίριση, το μοντέρνο πένταθλο αλλά και οι συγχρονισμένες καταδύσεις.
  • ΣΟΛΤ ΛΕΙΚ ΣΙΤΥ, ΗΠΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΣΟΛΤ ΛΕΙΚ ΣΙΤΥ, ΗΠΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Στο Σολτ Λέικ το 2002 οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί γιγαντώθηκαν με αγωνίσματα, στα οποία πήραν μέρος 2399 αθλητές από 79 χώρες. Η τελετή έναρξης έγινε στις 8 Φεβρουαρίου και η τελετή λήξης στις 24 του μηνός με το σκέλετον να επιστρέφει στο πρόγραμμα και να γίνεται για πρώτη φορά το μπόμπσλεϊ γυναικών.
  • ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Η Αθήνα επιλέχθηκε να διοργανώσει για δεύτερη φορά Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1896, με ψήφους 66 έναντι 41 της Ρώμης, στην ψηφοφορία που διεξήχθη στις 5 Σεπτεμβρίου 1997 στη Λοζάνη. Με την ψυχή στο στόμα και με μεγάλες υπερβάσεις στον προϋπολογισμό έγιναν οι Ολυμπιακοί της Αθήνας (13 - 29 Αυγούστου), που έπεσαν θύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ και της συνακόλουθης τρομοφοβίας, με αποτέλεσμα να υπάρξει μικρή προσέλευση φιλάθλων από το εξωτερικό.
  • ΤΟΡΙΝΟ, ΙΤΑΛΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΤΟΡΙΝΟ, ΙΤΑΛΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Στις 19/06/99 στη Σεούλ της Ν. Κορέας η 109η συνεδρία της ΔΟΕ επέλεξε το Τορίνο ώστε να φιλοξενήσει την 20η Χειμερινή Ολυμπιάδα το 2006. Ένας κύβος πάγου, ο Gliz και μια ευγενική, ανάλαφρη και κομψή χιονόμπαλα, η Neve, θα αποτελέσουν τις μασκότ της διοργάνωσης.
  • ΠΕΚΙΝΟ, ΚΙΝΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΠΕΚΙΝΟ, ΚΙΝΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    H πρωτεύουσα της Κίνας φιλοξένησε από τις 8 έως τις 24 Αυγούστου τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τη συμμετοχή 11.028 αθλητών από 204 χώρες. Καταρρίφθηκαν περισσότερα από 40 παγκόσμια ρεκόρ και άλλα 130 Ολυμπιακά...Επίσης καταρρίφθηκε το … παγκόσμιο ρεκόρ σε σωματικό βάρος αθλητή Ολυμπιακών Αγώνων. Ο τζουντόκα Ρικάρντο Μπλας από τη νήσο Γκουάμ έγινε ο βαρύτερος στην ιστορία με 210 κιλά.
  • ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ, ΚΑΝΑΔΑΣ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ, ΚΑΝΑΔΑΣ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Το Βανκούβερ φιλοξένησε τους 21ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από τις 12 έως τις 28 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή 2622 αθλητών και αθλητριών από 82 χώρες που πήραν μέρος σε 86 αγωνίσματα 15 Ολυμπιακών αθλημάτων.
  • ΛΟΝΔΙΝΟ, ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΛΟΝΔΙΝΟ, ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Οι Θερινοί ΟΑ 2012, γνωστοί και ως Αγώνες της 30ης Ολυμπιάδας, ήταν μία διεθνής αθλητική διοργάνωση που έλαβε χώρα στο Λονδίνο, πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, από τις 27 Ιουλίου ως τις 12 Αυγούστου 2012. Αυτή ήταν η 30η διοργάνωση Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Συμμετείχαν συνολικά 10.768 αθλητές από 204 χώρες. Το Λονδίνο είχε ήδη φιλοξενήσει τις διοργανώσεις του 1908 και 1948 και έγινε έτσι η πρώτη πόλη που διοργανώνει τρεις ΟΑ.
  • ΣΟΤΣΙ, ΡΩΣΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΣΟΤΣΙ, ΡΩΣΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Οι Χειμερινοί ΟΑ του 2014 έγιναν από 7 έως 23 Φεβρουαρίου . Το Σότσι επιλέχθηκε κατά τη διάρκεια της 119ης συνόδου της ΔΟΕ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι ήταν οι πρώτοι στην Ρωσία από τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991. Συνολικά μετείχαν 89 χώρες με έξι από αυτές να κάνουν το ντεμπούτο τους στους Χειμερινούς ΟΑ : η Δομινίκα, η Μάλτα, η Παραγουάη, το Ανατολικό Τιμόρ, το Τόγκο, οι Τόγκα και η Ζιμπάμπουε. Μετείχαν περισσότεροι από 2.800 αθλητές σε 98 αγωνίσματα από 15 χειμερινά αθλήματα.
  • ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΙΡΟ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΙΡΟ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Oι 31οι ΟΑ έγιναν στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας από τις 5 έως τις 21 Αυγούστου 2016. Συμμετείχαν 11.303 αθλητές από 207 χώρες σε 306 αγωνίσματα. Ιστορία έγραψε ο Μάικλ Φελπς, στο τελευταίο αγώνα της καριέρας του έφτασε το απλησίαστο ρεκόρ του στα 28 Ολυμπιακά μετάλλια (τα 23 χρυσά).
    Επίσης, ιστορία έγραψε ο ανίκητος Γιουσέιν Μπολτ αφού πήρε χρυσά σε 100μ και 200μ αλλά και με την ομάδα της Τζαμάικα, χρυσό στη σκυταλοδρομία 4χ100μ φτάνοντας τα 9 συνολικά, σε 3 συνεχείς διοργανώσεις.
  • ΠΙΟΝΓΚΤΣΑΝΓΚ, ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΠΙΟΝΓΚΤΣΑΝΓΚ, ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Έλαβαν χώρα 102 εκδηλώσεις σε δεκαπέντε αθλήματα, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης του big air snowboarding, mass start speed skating, curling μικτών ζευγαριών και αλπικό σκι μικτών ομάδων στο πρόγραμμα των αθλημάτων. 2,952 αθλητές από 92 εθνικές οε διαγωνίζονται ενώ πρώτη φορά εμφανίζονται το Εκουαδόρ, το Κόσοβο, η Μαλαισία, η Νιγηρία και η Σιγκαπούρη. Οι διοργανωτές δέχτηκαν απειλές εξαιτίας των εντάσεων με τη γειτονική Β. Κορέα, με αρκετές χώρες να σκέφτονται να μη συμμετάσχουν
  • ΤΟΚΙΟ, ΙΑΠΩΝΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ) ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΑΝ

    ΤΟΚΙΟ, ΙΑΠΩΝΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ) ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΑΝ
    Η ιαπωνική κυβέρνηση και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφάσισαν τον Μάρτιο του 2020 να αναβάλουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας. «Οι μόνες επιλογές που απομένουν τώρα είναι να ή να προχωρήσουμε αυτό το καλοκαίρι ή να ακυρώσουμε εντελώς τους αγώνες, παραδέχτηκε ο Μόρι.
  • ΤΟΚΙΟ, ΙΑΠΩΝΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΤΟΚΙΟ, ΙΑΠΩΝΙΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Την 25η Μαρτίου 2021 θα ξεκινήσει η Λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες «Τόκιο 2020», όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.
  • ΠΕΚΙΝΟ, ΚΙΝΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΠΕΚΙΝΟ, ΚΙΝΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Το Πεκίνο θα είναι η διοργανώτρια πόλη των Χειμερινών ΟΑ του 2022. Η ΔΟΕπιτροπή ανακοίνωσε την απόφασή της το μεσημέρι της Παρασκευής. Υπενθυμιζεται ότι το 128ο συνέδριο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής άνοιξε τις εργασίες του στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. Κύριο θέμα του είναι η επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022. Από τις έξι πόλεις που αρχικά είχαν καταθέσει υποψηφιότητα, απέμειναν μόλις δύο, το Αλμάτι του Καζακστάν και το Πεκίνο της Κίνας.
  • ΠΑΡΙΣΙ, ΓΑΛΛΙΑ ( ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΠΑΡΙΣΙ, ΓΑΛΛΙΑ ( ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Και με τη «βούλα» πλέον το Παρίσι είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024. Η ΔΟΕ ανέθεσε στη Γαλλία τους ΟΑ του 2024, έπειτα από ψηφοφορία που έγινε στη Λίμα. Το μόνο που απέμενε ήταν η επισημοποίηση, καθώς τον Ιούλιο η ΔΟΕ αποφάσισε να αναθέσει δύο διοργανώσεις ταυτόχρονα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Αρχικά και οι ΗΠΑ ήθελαν τους ΟΑ του 2024, συμβιβάστηκαν όμως με τους ΟΑ του 2028.
  • ΚΟΡΤΙΝΑ ΝΤ' ΑΜΠΕΤΣΟ & ΜΙΛΑΝΟ, ΙΤΑΛΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)

    ΚΟΡΤΙΝΑ ΝΤ' ΑΜΠΕΤΣΟ & ΜΙΛΑΝΟ, ΙΤΑΛΙΑ (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ)
    Η κοινή υποψηφιότητα του Μιλάνου και της Κορτίνα υπερίσχυσε έναντι της Στοκχόλμης (Άαρε) και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2026 θα διεξαχθούν επί ιταλικού εδάφους. Την απόφαση αυτή έλαβε η ΔΟΕ στη διάρκεια της σημερινής (24/06) ψηφοφορίας της στη Λωζάννη. Ως εκ τούτου, η Ιταλία θα διοργανώσει εκ νέου τη μεγάλη αυτή γιορτή του αθλητισμού, μετά από 20 χρόνια, καθώς είχε προηγηθεί μια άλλη πόλη του ιταλικού βορρά, το Τορίνο, το 2006.
  • ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ, ΗΠΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)

    ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ, ΗΠΑ (ΘΕΡΙΝΟΙ)
    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2028 θα διεξαχθούν στο Λος Αντζελες, καθώς η ΔΟΕ συμφώνησε με την οργανωτική επιτροπή του Λ.Α.. Την είδηση αποκάλυψαν οι Los Angeles Times και μετέδωσε και το Reuters, χωρίς να το επιβεβαιώσει..Στην Αμερική θα διοργανώσουν το κορυφαίο αθλητικό event μετά από 32 χρόνια και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996.