Diastima volta theseis

Διαστημικές αποστολές

  • Ιούλιος Βέρν "Από τη Γη στη Σελήνη" 

    Ιούλιος Βέρν "Από τη Γη στη Σελήνη" 
    Το "Από τη Γη στη Σελήνη", είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Γάλλου, Ιουλίου Βερν. Δημοσιεύθηκε το έτος 1865. Διηγείται, με φαντασία και χιούμορ, την ιστορία ενός προέδρου, ο οποίος αποφασίζει να κατασκευάσει ένα τεράστιο κανόνι, και να το εκτοξεύσει στη Σελήνη. Στο τέλος του μυθιστορήματος εκτοξεύονται μέσα στο βλήμα και τρεις άνθρωποι.
    Το μυθιστόρημα είναι αξιοσημείωτο, ως προς το ότι ο Βερν κάνει κάποιους υπολογισμούς, που είναι εκπληκτικά κοντά στην πραγματικότητα!
  • Period: to

    Διαστημικές αποστολές

    Οι προσπάθειες του ανθρώπου να εξερευνήσει το διάστημα!
  • Sputnik 1

    Sputnik 1
    Ο Σπούτνικ 1 ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος στην ιστορία. Εκτοξεύτηκε, ώστε να μπει σε γήινη τροχιά, στις 4 Οκτωβρίου 1957 από τη Σοβιετική Ένωση και αποτελεί το πρώτο αποφασιστικό βήμα της ανθρωπότητας στην εξερεύνηση του διαστήματος.
  • Sputnik 2

    Sputnik 2
    Ο Σπούτνικ 2 ήταν το δεύτερο κατά σειρά διαστημικό σκάφος που εκτοξεύτηκε από την Σοβιετική Ένωση στις 3 Νοεμβρίου 1957 και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Είναι επίσης το πρώτο διαστημικό σκάφος που μετέφερε έναν ζωντανό οργανισμό στο διάστημα, τη σκυλίτσα Λάικα.
  • ΝΑSΑ

    ΝΑSΑ
    Η NASA, δηλαδή Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος, είναι κρατικός Αμερικάνικος οργανισμός που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος, την αεροναυτική και τη μελέτη του περιβάλλοντος της Γης.
    Ιδρύθηκε στις 29 Ιουλίου του 1958.
    Η έδρα της NASA βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, ενώ όλες οι εκτοξεύσεις των επανδρωμένων και μη επανδρωμένων διαστημοπλοίων της πραγματοποιούνται στο διαστημικό κέντρο Κένεντι.
  • Πρόγραμμα Μέρκιουρι

    Πρόγραμμα Μέρκιουρι
    Το Πρόγραμμα Μέρκιουρι ("Ερμής") ήταν το πρώτο επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, που ήταν ενεργό από το 1959 έως το 1963.
    Το πρόγραμμα πέτυχε στο να βάλει τον πρώτο Αμερικανό σε τροχιά, με την πτήση του Τζον Γκλεν, απέτυχε όμως στον κύριο στόχο του ο οποίος ήταν να φέρει τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα, καθώς ένα μήνα νωρίτερα το διαστημικό πρόγραμμα Βοστόκ είχε καταφέρει να θέσει τον Γιούρι Γκαγκάριν σε τροχιά.
  • Luna1

    Luna1
    Το Luna1, ήταν το πρώτο διαστημικό σκάφος στην ιστορία που έφθασε κοντά στη Σελήνη.
    Εκτοξεύθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Luna το 1959 και είχε στόχο την πρόσκρουση πάνω στη σεληνιακή επιφάνεια.
    Ωστόσο, εξαιτίας κακού υπολογισμού, πέρασε 5.995 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης και στη συνέχεια, ως το πρώτο τεχνητό αντικείμενο που διέφυγε ποτέ από τη γήινη βαρύτητα, έγινε ο πρώτος τεχνητός πλανήτης στην ιστορία.
  • Luna 2

    Luna 2
    Το Luna 2 ήταν η πρώτη διαστημική συσκευή που έφτασε στο φεγγάρι.
    Εκτοξεύτηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1959 στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος Λουνά (αναφέρεται και ως Λούνικ) και έφτασε στον προορισμό του μετά από ταξίδι που διάρκεσε 34,5 ώρες.
  • Πάιονηρ P-1

    Πάιονηρ P-1
    Το Πάιονηρ P-1 ήταν μια αποτυχημένη αποστολή στο πλαίσιο του προγράμματος Πάιονηρ.
    Το διαστημικό σκάφος ήταν σφαιρικό με διάμετρο 1 μέτρο. Εκτοξεύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1959 με έναν πύραυλο.
    Μετέφερε τηλεοπτική κάμερα και ένα αισθητήρα μαγνητικού πεδίου. Το όχημα εκτόξευσης καταστράφηκε από μια έκρηξη στην εξέδρα εκτόξευσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής.
  • Luna 3

    Luna 3
    Το Luna 3, ήταν ένα σοβιετικό διαστημικό σκάφος που ξεκίνησε το 1959 ως μέρος του προγράμματος Luna. Ήταν η πρώτη αποστολή που φωτογραφίζει την άκρη της Σελήνης και τον τρίτο σοβιετικό διαστημικό ανιχνευτή που στάλθηκε στη γειτονιά της Σελήνης.
    Στις 7 Οκτωβρίου 1959, έλαβε μια σειρά φωτογραφιών.
    To Luna 3 έβγαλε τις πρώτες φωτογραφίες της αθέατης πλευράς της Σελήνης.
  • Gemini πρόγραμμα

    Gemini πρόγραμμα
    Το πρόγραμμα Gemini ήταν το δεύτερο επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα της NASA το οποίο ξεκίνησε το 1961 και ολοκληρώθηκε το 1966.
    Το διαστημόπλοιo Gemini επανδρωνόταν από πλήρωμα δυο ατόμων ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1965 και 1966 δώδεκα αποστολές εκ των οποίων οι δέκα επανδρωμένες.
    Πέτυχε αποστολές αρκετά μεγάλες σε διάρκεια (εώς και δυο εβδομάδων) επαρκούς για ένα ταξίδι στην Σελήνη και επιστροφή από αυτή.
  • Vostok 1, Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα

    Vostok 1,  Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα
    Το Βοστόκ 1 ήταν η πρώτη επανδρωμένη διαστημική πτήση στην ιστορία. Το διαστημικό σκάφος Βοστόκ 3ΚΑ εκτοξεύτηκε στις 12 Απριλίου του 1961 με τον Σοβιετικό κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, ο οποίος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα.
    Η διαστημική πτήση περιλάμβανε μία τροχιά γύρω από τη Γη και είναι η συντομότερη επανδρωμένη τροχιακή πτήση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Η διαστημική πτήση διήρκεσε 108 λεπτά από την εκτόξευση μέχρι την προσγείωση.
  • Vostok 6 - Βαλεντίνα Τερέσκοβα

    Vostok 6 - Βαλεντίνα Τερέσκοβα
    Η Σοβιετική Βαλεντίνα Τερέσκοβα με το Vostok 6 είναι πρώην Ρωσίδα αστροναύτης που έγινε διάσημη ως η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα.
    Αυτό το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στις 16 ως 19 Ιουνίου 1963.
  • Luna 9

    Luna 9
    Το Luna 9 ήταν μία μη επανδρωμένη διαστημική αποστολή του προγράμματος Λουνά της Σοβιετικής Ένωσης για την εξερεύνηση της Σελήνης.
    Στις 3 Φεβρουαρίου 1966, η ανθρωπότητα πανηγύρισε την υλοποίηση ενός ακόμη από τα αρχαιότερα όνειρά της, καθώς το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Luna 9 έγινε το πρώτο διαστημικό όχημα που προσεδαφίστηκε ομαλά, στη Σελήνη.
    Αυτό αποτέλεσε άθλο για την εποχή του.
    Το Luna 9 μετέδωσε στη Γη εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφίες του σεληνιακού εδάφους.
  •  Luna 10

     Luna 10
    Το Luna 10 ήταν σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, το οποίο εκτοξεύτηκε το 1966 στα πλαίσια του προγράμματος Λουνά (του σοβιετικού σεληνιακού προγράμματος).
    Είναι ο πρώτος στην ιστορία τεχνητός δορυφόρος της Σελήνης και το πρώτο που έφερε εικόνες και άλλα δεδομένα για την αθέατη από την Γη πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου.
    Εκτοξεύτηκε στις 31 Μαρτίου 1966 με πύραυλο.
    Στις 4 Απριλίου 1966 έγινε ο πρώτος στην ιστορία τεχνητός δορυφόρος της Σελήνης και ενός άλλου ουράνιου σώματος γενικότερα.
  • Surveyor 1

    Surveyor 1
    Ο Surveyor 1, ήταν το διαστημικό σκάφος της πρώτης κατά σειρά αποστολής στα πλαίσια του ομώνυμου προγράμματος για την εξερεύνηση της Σελήνης.
    Εκτοξεύτηκε στις 30 Μαΐου 1966 και στις 2 Ιουνίου 1966 έγινε το πρώτο διαστημόπλοιο των Η.Π.Α. που προσεδαφίστηκε με επιτυχία στη Σελήνη.
    Έστειλε κι αυτό φωτογραφίες από τον Ωκεανό των Καταιγίδων.
    Συνολικά, ο Σερβέιορ 1, διαβίβασε 11.237 φωτογραφίες από τη Σελήνη στη Γη!
  • Lunar Orbiter 2

    Lunar Orbiter 2
    Το Lunar Orbiter 2 ήταν το δεύτερο, από τα πέντε, μη επανδρωμένα διαστημόπλοια του προγράμματος Lunar Orbiter της NASA, στη δεκαετία του 1960.
    Σαν κύριο στόχο είχε την λήψη φωτογραφιών της Σελήνης προκειμένου να εντοπισθούν κατάλληλες τοποθεσίες για την προσσελήνωση των διαστημοπλοίων του προγράμματος Surveyor καθώς και του επανδρωμένου Apollo.
    Εκτοξεύθηκε στις 6 - 10 - 1966 με πύραυλο από το ακρωτήριο Κανάβεραλ.
    Πήρε φωτογραφίες της ορατής και της αθέατης από την Γη πλευράς της Σελήνης.
  • Apollo 1

    Apollo 1
    Η διαστημική αποστολή Απόλλων 1, (πρόγραμμα της ΝΑSΑ) θα γινόταν στις 21 Φεβρουαρίου του 1967.
    Οι αστροναύτες του πληρώματος ήταν οι: Έντουαρντ Γουάιτ, Βίρτζιλ Γκρίσομ και Ρότζερ Τσάφι.
    Δυστυχώς, το πλήρωμα και το διαστημόπλοιο κάηκαν κατά τη διάρκεια δοκιμών στις 27 Ιανουαρίου του 1967, έπειτα από πυρκαϊά στο εσωτερικό της κάψουλας.
    Ο πύραυλος Saturn V, έμεινε όμως άθικτος και χρησιμοποιήθηκε στην πτήση του Απόλλων 5.
  • Soyuz 1

    Soyuz 1
    Το Soyuz 1 ήταν μια διαστημική αποστολή, σοβιετικού διαστημικού προγράμματος.
    Εκτοξεύτηκε στις 23 Απριλίου 1967 με τον κοσμοναύτη Συνταγματάρχη Βλαντιμίρ Κομάροφ, ο οποίος έγινε ο πρώτος κοσμοναύτης που πέταξε στο διάστημα πάνω από μία φορά.
    Ο Κομαρόφ έγινε το πρώτο θύμα του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος.
    Μόλις 7 χιλ. από την επιφάνεια της Γης, το αλεξίπτωτο δεν άνοιξε και το διαστημόπλοιο συνετρίβη με μεγάλη ταχύτητα στο έδαφος.
    Ήταν η πρώτη διαστημική τραγωδία σε συνθήκες πτήσης.
  • Apollo 8

    Apollo 8
    Η αποστολή Απόλλων 8 ήταν η πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διάστημα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Απόλλων, της Αμερικής, (NASA).
    Πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1968. Το πλήρωμα ήταν ο Φρανκ Μπόρμαν, ο Τζέιμς Λόβελ και ο Γουίλιαμ Άντερς.
    Οι αστροναύτες είδαν με τα ίδια τους τα μάτια τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.Με αυτή την αποστολή, οι επιστήμονες ήθελαν να μελετήσουν όλα τα πιθανά σημεία προσσελήνωσης.
    Η αποστολή επέστρεψε στη Γη στις 27 Δεκεμβρίου 1968.
  • Apollo 11

    Apollo 11
    Η διαστημική αποστολή Απόλλων 11, πρόγραμμα της NASA, έγινε στις 20 Ιουλίου του 1969.
    Οι 3 αστροναύτες του πληρώματος ήταν: ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο Έντουιν ''Μπαζ'' Όλντριν και ο Μάικλ Κόλινς.
    Ο Νιλ Άρμστρονγκ είναι ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι στις 21 Ιουλίου και ώρα 02:56 και είπε: "ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα"
    Ο Όλντριν τον συνόδεψε περίπου 20 λεπτά αργότερα.
    Πέρασαν μαζί περίπου 2 ώρες και ένα τέταρτο έξω από το διαστημικό σκάφος.
  • Apollo 13

    Apollo 13
    Η αποστολή Απόλλων 13 ήταν επανδρωμένη πτήση στο διάστημα του Προγράμματος Απόλλων της NASA.
    Η εκτόξευση έγινε στις 11 Απριλίου 1970, με αστροναύτες τους:Τζέιμς Άρθουρ Λόβελ, Τζάκ Σουάιγκερτ, Φρεντ Χέιζ και η προσγείωση στις 17 4 1970, στον Ειρηνικό Ωκεανό.
    Η διάρκεια της αποστολής ήταν 5 ημέρες, 22 ώρες και 54'
    Δεν πέτυχε τον τελικό στόχο της προσεδάφισης ανθρώπων στη Σελήνη, αφού αναγκάστηκε, λόγω βλάβης του διαστημικού σκάφους, να διακόψει την πτήση και να επιστρέψει το πλήρωμα στη Γη.
  • Salyut 1

    Salyut 1
    Στις 19 Απριλίου 1971 εκτοξεύεται ο πρώτος διαστημικός σταθμός που τέθηκε ποτέ σε τροχιά, ο σοβιετικός Σαλιούτ 1 (Salyut 1).
    Με το σταθμό αυτό δοκιμάστηκαν διαστημικά όπλα και μηχανήματα φωτοαναγνώρισης και αποκτήθηκε πολύτιμη εμπειρία στον τομέα της κατασκευής και της συντήρησης μεταγενέστερων σταθμών αλλά και της μακρόχρονης παραμονής του ανθρώπου στο διάστημα.
    Οι αστροναύτες κατάφεραν να μείνουν στον σταθμό 23 μέρες!
  • Apollo 15

    Apollo 15
    Η Απόλλων 15, έγινε στην Αμερική, στις 26 Ιουλίου - 7 Αυγούστου 1971.
    Ήταν επανδρωμένη αποστολή και το πλήρωμά της ήταν: ο David Scott ο Alfred Worden και ο James Irwin. 
    Ήταν η πρώτη μιας σειράς αποστολών στη Σελήνη που σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά και μεγαλύτερη κινητικότητα στην επιφάνεια του φεγγαριού.
    Για πρώτη φορά μεταφέρθηκε και χρησιμοποιήθηκε όχημα στην επιφάνεια της Σελήνης, το σεληνιακό ρόβερ.
    Η αποστολή ολοκλήρωσε, με επιτυχία, όλους τους στόχους της.
  • Σκάιλαμπ (Skylab)

    Σκάιλαμπ (Skylab)
    Σκάιλαμπ (Skylab), αμερικανικός διαστημικός σταθμός
    Στις 14-3-1973 εκτοξεύεται ο πρώτος διαστημικός σταθμός των ΗΠΑ, ο Σκάιλαμπ (Skylab).
    Οι επιστήμονες ήθελαν να κάνουν εκεί πειράματα και να μελετήσουν τις δυνατότητες για την παραμονή των ανθρώπων στο διάστημα.
    Ο χρόνος παραμονής στο διάστημα αυξήθηκε στις 84 ημέρες!
    Στις 11 Ιουλίου 1979, ο Skylab έπεσε στην Δυτική Αυστραλία, σκοτώνοντας μια αγελάδα!
  • ESA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

    ESA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος
    Στις 30 Μαΐου 1975 ιδρύεται η ESA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency‎).
    Συμμετέχουν 22 κράτη μέλη και ο σκοπός της είναι ο καλύτερος συντονισμός των ευρωπαϊκών διαστημικών δραστηριοτήτων.
    Η ESA απογειώνει διαστημόπλοια, βοηθάει τους ανθρώπους να έρθουν κοντά με την επικοινωνία μέσω των δορυφόρων της και έχει οργανώσει πάνω από 80 αποστολές στο διάστημα που έφεραν πολλές ανακαλύψεις.
  • Διαστημικό λεωφορείο ΕΝΤΕΡΠΡΑΙΖ

    Διαστημικό λεωφορείο ΕΝΤΕΡΠΡΑΙΖ
    Το 1976 η ΝΑSΑ κατασκευάζει ένα επαναχρησιμοποιούμενο όχημα, το Διαστημικό Λεωφορείο ΕΝΤΕΡΠΡΑΙΖ (ENTERPRISE).
    To ENTERPRISE δεν χρησιμοποιήθηκε για διαστημικές αποστολές αλλά για την εκτέλεση δοκιμαστικών πτήσεων εντός της γήινης ατμόσφαιρας.
    Εκτοξευόταν κάθετα, φέρνοντας συνήθως πέντε έως επτά αστροναύτες και επέστρεφε μέσα στην γήινη ατμόσφαιρα, πετούσε σαν ανεμοπλάνο και προσγειωνόταν οριζοντίως.
  • Διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια

    Διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια
    Στις 12 Απριλίου 1981 πραγματοποιείται η πρώτη πτήση του αμερικανικού Διαστημικού Λεωφορείου Κολούμπια (Columbia) της NASA.
    Οι επιστήμονες ήθελαν να μάθουν αν θα μπορούσε να προσγειωθεί στη Γη σαν αεροπλάνο.
    Σε είκοσι δύο χρόνια ολοκλήρωσε 27 αποστολές αλλά στις 1 Φεβρουαρίου του 2003 διαλύθηκε κατά την επιστροφή του στην ατμόσφαιρα σκοτώνοντας και τα εφτά μέλη του.
  • Διαστημικό λεωφορείο Challenger

     Διαστημικό λεωφορείο Challenger
    Το διαστημικό λεωφορείο Τσάλεντζερ ήταν το δεύτερο της NASA που τέθηκε σε λειτουργία, μετά το Κολούμπια.
    Η 1η του πτήση, ξεκίνησε στις 4 Απριλίου του 1983.
    Απογειώθηκε και προσγειώθηκε εννέα φορές πριν διαλυθεί σε 73 δευτερόλεπτα στη δέκατη αποστολή του, στις 28 Ιανουαρίου 1986, με αποτέλεσμα τον θάνατο και των επτά μελών του πληρώματος.
    Ήταν το πρώτο διαστημικό λεωφορείο που καταστράφηκε σε ατύχημα κατά τη διάρκεια μιας αποστολής.
  • Διαστημικός Σταθμός Μιρ

    Διαστημικός Σταθμός Μιρ
    Ο Μιρ ήταν σοβιετικός διαστημικός σταθμός.
    Τέθηκε σε τροχιά στις 19 Φεβρουαρίου του 1986 και υπήρχε στο διάστημα μέχρι τις 23 Μαρτίου του 2001.
    Αποτέλεσε πλατφόρμα μελέτης και ανάπτυξης μεθόδων και τεχνολογιών που είναι απαραίτητες για επανδρωμένες διαστημικές αποστολές μακράς διάρκειας.
    Συνολικά επισκέφθηκαν τον σταθμό πληρώματα από 12 διαφορετικές χώρες, 28 διαστημόπλοια και 104 αστροναύτες.
    Καταστράφηκε μετά από 15 χρόνια, παρόλο που είχε κατασκευαστεί για να μείνει μόνο 5 - 6 χρόνια.
  • Διαστημικός Σταθμός ISS

    Διαστημικός Σταθμός ISS
    Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ISS, είναι ένας ερευνητικός διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη.
    Η συναρμολόγηση του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1998 ενώ το πρώτο του πλήρωμα εγκαταστάθηκε τον Νοέμβριο του 2000.
    Εξακολουθεί και σήμερα να βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού.
    Συμπληρώνει 15,7 περιφορές την ημέρα. Οι παρατηρητές εντός του σταθμού βιώνουν μια ανατολή ή δύση του ηλίου περίπου κάθε 45 λεπτά!
    Ο σταθμός έχει δεχτεί 186 αστροναύτες από 15 χώρες.
  • Διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια

    Διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια
    Το Διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια της NASA, είναι ο ιστορικός φορέας εκτόξευσης πληρωμάτων και φορτίου των ΗΠΑ. Συνολικά, κατασκευάστηκαν επτά διαστημικά λεωφορεία, απ'τα οποία δυο καταστράφηκαν σε ατυχήματα, το Challenger και το Columbia.
    Μετέφερε μεγάλα φορτία σε διάφορες τροχιές, χρησίμευσε για την μεταφορά πληρωμάτων προς και από το Διαστημικό Σταθμό ISS.
    Το Κολούμπια διαλύθηκε κατά τη διάρκεια της επανεισόδου του στη Γη, στις 1 Φεβρουαρίου 2003. Και τα 7 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.
  • Τσανγκ'ε 1

    Τσανγκ'ε 1
    Το Τσανγκ'ε 1 είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο διαστημόπλοιο που μπήκε σε τροχιά γύρω από την Σελήνη και είναι μέρος της πρώτης φάσης του κινεζικού προγράμματος εξερεύνησης της σελήνης. Το διαστημικό σκάφος πήρε το όνομά του από την κινέζικη θεά του φεγγαριού, την Τσανγκ'ε.
    Το Τσανγκ'ε 1 εκτοξεύτηκε στις 24 Οκτωβρίου 2007, ώρα 10:05 και μπήκε στην τροχιά γύρω από τη σελήνη στις 5 Νοεμβρίου. Οι πρώτες εικόνες της σελήνης αναμεταδόθηκαν στις 26 Νοεμβρίου 2007.
  • Τσανγκέ 3

    Τσανγκέ 3
    Το Τσανγκέ 3 είναι μια μη επανδρωμένη Κινεζική διαστημική αποστολή εξερεύνησης της Σελήνης. Η αποστολή αποτελείται από μια αυτόματη μονάδα προσελήνωσης και ένα ρόβερ.
    Εκτοξεύτηκε την 1η Δεκεμβρίου 2013 στα πλαίσια της 2ης φάσης του Κινεζικού προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης, και προσεληνώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2013.
    Πρόκειται για την πρώτη προσεδάφιση που επιτυγχάνει το Διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας και την πρώτη προσελήνωση μετά από 37 χρόνια και τη Σοβιετική αποστολή Λούνα 24 του 1976.