1821

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821.

  • Ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας.

    Ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας.
    Με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας, η Ελλάδα ήταν επισήμως ένα βήμα πιο κοντά στην κήρυξη επανάστασης, αν και πολλά κινήματα επαναστατικά σαν την Εταιρία απέτυχε, αυτή οδήγησε πολλούς Έλληνες σε μία επαναστατική ιδιοτροπία προς τους Οθωμανούς.
  • Θάνατος τού Αλή πασά

    Θάνατος τού Αλή πασά
    Ο Αλή πασάς, μετά από σουλτανική εντολή, αποκεφαλίζεται στον νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων.
  • Σύσκεψη Βοστίτσας

    Σύσκεψη Βοστίτσας
    Στη Βοστίτσα (Αίγιο) συνέρχονται οι πρόκριτοι της Πελοποννήσου για να αποφασίσουν σχετικά με το επαναστατικό εγχείρημα. Ο Παπαφλέσσας αναλαμβάνει να παρουσιάσει τα βασικά του σημεία, όμως οι πρόκριτοι διατυπώνουν επιφυλάξεις σχετικά με την επιτυχία του και αποφασίζουν τη χρονική του μετάθεση.
  • Πέρασμα του Προύθου

    Πέρασμα του Προύθου
    Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο, παραπόταμο του Δούναβη και φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη Ρωσία, και φτάνει στο Ιάσιο της Μολδαβίας.
  • Η Μπουμπουλίνα υψώνει τη σημαία της Επανάστασης

    Η Μπουμπουλίνα υψώνει τη σημαία της Επανάστασης
    Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα υψώνει την σημαία της επανάστασης μη δείχνοντας φόβο προς τους Οθωμανούς, υπόδειγμα των γυναικών αυτής της αποχής και της συνεισφοράς τους στην επανάσταση.
  • Η Μάνη κηρύσσει τον πόλεμο στους Οθωμανούς.

    Η Μάνη κηρύσσει τον πόλεμο στους Οθωμανούς.
    Οι Μανιάτες κηρύσσουν τον πόλεμο στους Τούρκους βοηθώντας στην προώθηση της επανάστασης πανελλήνια.
  • Κήρυξη της Επανάστασης στην Πάτρα

    Κήρυξη της Επανάστασης στην Πάτρα
    Οι επαναστάτες μπαίνουν στην Πάτρα και υψώνουν επαναστατική σημαία (κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μέση). Ορκίζονται στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου παρουσία του Παλαιών Πατρών Γερμανού.
  • Απελευθέρωση της Καλαμάτας

    Απελευθέρωση της Καλαμάτας
    Ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης απελευθερώνουν την Καλαμάτα. Την ίδια μέρα ο Ανδρέας Λόντος κηρύσσει την Επανάσταση στη Βοστίτσα (Αίγιο).
  • Κήρυξη Επανάστασης στα Σάλωνα

    Κήρυξη Επανάστασης στα Σάλωνα
    Ο Πανουργιάς πολιορκεί και καταλαμβάνει τα Σάλωνα (Άμφισσα) και κηρύσσει την Επανάσταση. Στη συνέχεια απελευθερώθηκαν το Λιδωρίκι, η Λιβαδιά, η Αταλάντη, η Θήβα, ενώ οι επαναστάτες έφτασαν μέχρι την Αθήνα περιορίζοντας τους Τούρκους στην Ακρόπολη.
  • Κηρύσσεται επίσημα η Ελληνική Επανάσταση

    Κηρύσσεται επίσημα η Ελληνική Επανάσταση
    Ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης κήρυξε ολική επανάσταση κατά των Οθωμανών.
  • Αντίποινα των Οθωμανών στην Πόλη

    Αντίποινα των Οθωμανών στην Πόλη
    Ο Σουλτάνος διατάζει τον αποκεφαλισμό ομογενών της Κωνσταντινούπολης, ως αντίποινα για τις επαναστατικές ενέργειες των Ελλήνων, ενέργειες που θα συνεχιστούν και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.
  • Κήρυξη της Επανάστασης στην Ύδρα

    Κήρυξη της Επανάστασης στην Ύδρα
    Στην Ύδρα κηρύσσεται η Επανάσταση.
  • Κήρυξη Επανάστασης στις Σπέτσες

    Κήρυξη Επανάστασης στις Σπέτσες
    Κηρύσσεται η Επανάσταση στις Σπέτσες.
  • Κήρυξη Επανάστασης στα Ψαρά

    Κήρυξη Επανάστασης στα Ψαρά
    Κηρύσσεται η Επανάσταση στα Ψαρά.
  • Απαγχονισμός Πατριάρχη

    Απαγχονισμός Πατριάρχη
    Απαγχονίζεται ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ στην Κωνσταντινούπολη. Το πτώμα του πετάχτηκε στο Βόσπορο.
  • Θάνατος του Α. Διάκου

    Θάνατος του Α. Διάκου
    Ο Αθανάσιος Διάκος ηττάται από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις υπό τον Κιοσέ Μεχμέτ και τον Ομέρ Βρυώνη στη γέφυρα της Αλαμάνας. Ακολουθεί ο μαρτυρικός θάνατός του.
  • Ήττα Ελλήνων στο Γαλάτσι

    Ήττα Ελλήνων στο Γαλάτσι
    Οι Έλληνες ηττώνται στο Γαλάτσι (ΒΑ του Βουκουρεστίου) από τα σουλτανικά στρατεύματα που την προηγουμένη είχαν εισβάλλει στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.
  • Κήρυξη Επανάστασης στο Πήλιο

    Κήρυξη Επανάστασης στο Πήλιο
    Ο Άνθιμος Γαζής και ο Κυριάκος Μπασδέκης κηρύττουν την Επανάσταση στο Πήλιο, αδυνατούν όμως να καταλάβουν το φρούριο του Βόλου.
  • Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς

    Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς
    Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος νικά τον Κιοσέ Μεχμέτ και τον Ομέρ Βρυώνη στη μάχη που έγινε στο Χάνι της Γραβιάς και τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν το σχέδιό τους για είσοδο στην Πελοπόννησο.
  • Η μάχη στο Βαλτέτσι

    Η μάχη στο Βαλτέτσι
    Τα οθωμανικά στρατεύματα προσπαθώντας να σπάσουν την πολιορκία της Τριπολιτσάς συντρίβονται στο Βαλτέτσι από τους επαναστάτες που είχαν επικεφαλής τον Κολοκοτρώνη, τους Μαυρομιχαλαίους και τον Πλαπούτα.
  • Κήρυξη της Επανάστασης στη Μακεδονία

    Κήρυξη της Επανάστασης στη Μακεδονία
    Ο Εμμανουήλ Παπάς, Σερραίος μεγαλέμπορος, κηρύσσει την Επανάσταση στις Καρυές του Αγίου Όρους.
  • Πολιορκία και Άλωση Τριπολιτσάς

    Πολιορκία και Άλωση Τριπολιτσάς
    Οι επαναστατημένοι Έλληνες με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη καταλαμβάνουν την Τριπολιτσά, διοικητική, εμπορική και στρατιωτική έδρα των Οθωμανών στην Πελοπόννησο, ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα την σταθεροποίηση και επικράτηση της Επανάστασης στην Πελοπόννησο. Ακολούθησε λεηλασία και καταστροφή της πόλης, όπως και σφαγή του τουρκικού και εβραϊκού πληθυσμού.
  • Ήττα στο Δραγατσάνι

    Ήττα στο Δραγατσάνι
    Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης με τον Ιερό Λόχο, που αποτελείτο από Έλληνες σπουδαστές, ηττάται στο Δραγατσάνι (πόλη της Ρουμανίας), ενώ λίγες ημέρες μετά περνά τα αυστριακά σύνορα, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται από τους Αυστριακούς.
  • Μάχη στα Βρυσάκια

    Μάχη στα Βρυσάκια
    Ο Ομέρ Βρυώνης ηττάται στα Βρυσάκια, βόρεια της Χαλκίδας και εγκαταλείπει τα σχέδιά του για κατάληψη της Εύβοιας.
  • Μάχη στα Βασιλικά

    Μάχη στα Βασιλικά
    Το σώμα του Ιωάννη Γκούρα νικά τη δύναμη των 8.000 Οθωμανών στρατιωτών του Μπεϊράν Πασά στα Βασιλικά της Λοκρίδας, δυτικά της Λαμίας και έτσι αποσοβείται ο κίνδυνος της ένωσης του Μπεϊράν Πασά με τον Κιοσέ Μεχμέτ με σκοπό τη διάλυση της πολιορκίας της Τριπολιτσάς.
  • Μάχη στη Μονή Σέκου

    Μάχη στη Μονή Σέκου
    Η δύναμη του Γεωργάκη Ολύμπιου και του Ιωάννη Φαρμάκη ηττάται σε μάχη που έγινε στη Μονή Σέκου στη Μολδαβία. Η ήττα αυτή σήμανε το τέλος της Επανάστασης στη Μολδαβία.
  • Η άλωση της Τριπολιτσάς

    Η άλωση της Τριπολιτσάς
    Έπειτα από μήνες πολιορκίας, 15.000 Έλληνες στρατιώτες είχαν περικυκλώσει την Τριπολιτσά, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να καταλάβουν το κύριο οχυρό των Τούρκων στον Μοριά. Στις 23 Σεπτεμβρίου οι δύο πλευρές διαπραγματεύονταν τους όρους παράδοσης. Εκμεταλλευόμενοι την αναταραχή πενήντα άνδρες, με δική τους πρωτοβουλία, άρχισαν να σκαρφαλώνουν στο τείχος στέκοντας ο ένας πάνω στους ώμους του άλλου· μόλις μπήκαν, άνοιξαν την κεντρική πύλη και ύψωσαν την ελληνική σημαία.
  • Συνέλευση Σαλώνων

    Συνέλευση Σαλώνων
    Στα Σάλωνα (Άμφισσα) συγκαλείται συνέλευση και καταρτίζεται η Νομική Διάταξη της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος. Αυτή περιλαμβάνει διατάξεις διοικητικού, πολιτικού, κοινωνικού, φορολογικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος.
  • Α΄ Εθνοσυνέλευση - Επίδαυρος

    Α΄ Εθνοσυνέλευση - Επίδαυρος
    Η Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου εκδίδει, ως ιδρυτική πράξη του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, την Διακήρυξιν της Πολιτικής Υπάρξεως και Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Έθνους και ψηφίζει το Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος.
  • Η σφαγή της Χίου

    Η σφαγή της Χίου
    Κήρυξη της Επανάστασης στη Χίο με επικεφαλής τον Λυκούργο Λογοθέτη και ενίσχυση 1.500 Σαμιωτών. Οι δυνάμεις του Καρά Αλή καταστρέφουν τη Χίο, 30.000 κάτοικοι θανατώνονται ή αιχμαλωτίζονται, ενώ άλλες 20.000 καταφεύγουν στα γειτονικό νησιά.
  • Ο Κωνσταντίνος Κανάρης καταστρέφει τουρκική ναυαρχίδα

    Ο Κωνσταντίνος Κανάρης καταστρέφει τουρκική ναυαρχίδα
    Στη Χίο, πυρπολικά πλαούμενα, υπό τη διοίκηση του Κωνσταντίνου Κανάρη κατέκαψαν τη ναυαρχίδα του τούρκου ναυάρχου Νασουζαντέ Αλή Πασά (ή Καρά Αλή) ως αντίποινα για τη Σφαγή της Χίου. Ενώ ο Τούρκος ναύαρχος γλεντούσε, ο Κανάρης και οι άνδρες του κατάφεραν να κολλήσουν στη ναυαρχίδα του μπουρλώτο. Η πυριτιδαποθήκη του πλοίου άρπαξε φωτιά, και όλοι οι άνδρες που επέβαιναν σκοτώθηκαν από την έκρηξη. Οι απώλειες των Οθωμανών ήταν περίπου 2.000 άνδρες, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Καρα Αλής.
  • Μάχη στα Δερβενάκια

    Μάχη στα Δερβενάκια
    Οι Έλληνες επαναστάτες με ηγέτη τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη νικούν στα στενά των Δερβενακίων τη στρατιά του Δράμαλη.
  • Ναυμαχία Σπετσών

    Ναυμαχία Σπετσών
    Ελληνικά καράβια υπό τον Ανδρέα Μιαούλη και την από ξηράς βοήθεια του Χατζηγιάννη Μέξη συγκρούονται νικηφόρα με τον οθωμανικό στόλο κοντά στις Σπέτσες.
  • Η καταστροφή των Ψαρών

    Η καταστροφή των Ψαρών
    Η Καταστροφή των Ψαρών ήταν μια από τις πιο συγκινητικές τραγωδίες της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς οι Οθωμανοί κατέσφαξαν τον άμαχο πληθυσμό του νησιού των Ψαρών. Τότε, ολόκληρος ο πληθυσμός του νησιού ήταν περίπου 7.000· μετά τη σφαγή, δεν ξεπέρασε ποτέ τους 1.000.
  • Η θυσία του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι

    Η θυσία του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι
    O αιγυπτιακός στρατός υπό τον Ιμπραήμ Πασά αποβιβάστηκε ανενόχλητος στη Μεθώνη της Πελοποννήσου με 4.000 πεζούς και 400 ιππείς και κατέλαβε το κάστρο της πόλης. Το σχέδιό του ήταν να πάρει πίσω ολόκληρη την Πελοπόννησο. O Ιμπραήμ ενισχύθηκε με περισσότερα στρατεύματα και ο συνολικός αριθμός του πεζικού του έφτασε τις 15.000. Στα τέλη Απριλίου είχε καταλάβει τα στρατηγικά κάστρα της Κορώνης και της Πύλου. Ο Γρηγόριος Δικαίος, ο ηρωικός Παπαφλέσσας αποφάσισε να σταματήσει ο ίδιος τους Αιγυπτίους.
  • 2η πολιορκία Μεσολογγίου

    2η πολιορκία Μεσολογγίου
    Ο Κιουταχής φθάνει στο Μεσολόγγι και αρχίζει η δεύτερη πολιορκία της πόλης, η οποία από το Δεκέμβριο συνεχίζεται με την ενίσχυση και την αρχηγία του Ιμπραήμ.
  • Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου

    Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου
    Βρετανικά, γαλλικά και ρωσικά πολεμικά πλοία μπήκαν στον κόλπο του Ναβαρίνου στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου. Μια οθωμανική αρμάδα που περιλάμβανε μοίρες από την Αίγυπτο και την Τύνιδα, καταστράφηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις. Ουσιαστικά ολόκληρος ο οθωμανικός στόλος αποδεκατίστηκε, παρά τη γενναιότητα των πληρωμάτων του. Ήταν η τελευταία μεγάλη ναυμαχία στην Ιστορία που διεξήχθη εξ ολοκλήρου με ιστιοφόρα πλοία, αν και τα περισσότερα πλοία πολέμησαν με την άγκυρα ποντισμένη.
  • Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία

    Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Τουρκία
    Ο Ρωσοτουρκικός Πόλεμος πυροδοτήθηκε από την Ελληνική Επανάσταση και ξέσπασε όταν ο σουλτάνος Μαχμούτ Β' έκλεισε τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία και ανακάλεσε τη Σύμβαση του Άκκερμαν του 1826. Η τουρκική κίνηση σχετιζόταν με τον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας και το κλείσιμο των Δαρδανελίων ήταν αντίποινα για τη ρωσική συμμετοχή στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Οι Έλληνες πανηγύρισαν τον πόλεμο επειδή τα οθωμανικά στρατεύματα θα εγκατέλειπαν το νεοσύστατο κράτος για να πολεμήσουν τους Ρώσους.
  • Η Συνθήκη του Λονδίνου ιδρύει το κράτος της Ελλάδας

    Η Συνθήκη του Λονδίνου ιδρύει το κράτος της Ελλάδας
    Με τη Συνθήκη του Λονδίνου, που υπογράφηκε από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία, ιδρύθηκε το νέο ελληνικό κράτος, καθιστώντας τον Όθωνα της Βαυαρίας νέο βασιλιά της Ελλάδας και ορίζοντας την Ελλάδα ως ανεξάρτητο βασίλειο.