Ολυμπιακοι αγωνεσ

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • ΑΘΗΝΑ - ΕΛΛΑΔΑ

    ΑΘΗΝΑ - ΕΛΛΑΔΑ
    Αγωνίσματα 43. Χώρες 14. Αριθμός αθλητών 245. Έλληνες 146. Αναβίωση των Ο.Α. μετά από 503 χρόνια από την κατάργησή τους. Η πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα ξεκινά στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Στον μαραθώνιο δρόμο τερματίζει πρώτος ο Σπύρος Λούης. Το πρώτο, όμως, μετάλλιο στη νεώτερη ιστορία των Ο.Α. το παίρνει ο Αμερικανός Τζέιμς Κόνολι στο αγώνισμα του τριπλούν. Εισαγωγή του Ολυμπιακού Ύμνου, έργο του ποιητή Κωστή Παλαμά με μελοποίηση του Σπύρου Σαμάρα. Μετάλλιο παίρνει μόνο ο πρώτος και ο δεύτερος.
  • ΠΑΡΙΣΙ - ΓΑΛΛΙΑ

    ΠΑΡΙΣΙ - ΓΑΛΛΙΑ
    Αγωνίσματα 75. Χώρες 28. Αριθμός αθλητών 1118. Έλληνες 4. Η 2η Ολυμπιάδα μάλλον απογοήτευσε. Μεγάλη διάρκεια, πρόχειρη διοργάνωση και ελάχιστοι θεατές. Πρώτη συμμετοχή γυναικών αθλητριών. Εισήσχθησαν στο πρόγραμμα ομαδικά αθλήματα, ανάμεσά τους το ποδόσφαιρο και η υδατοσφαίριση. Γυναίκα κατέκτησε Ολυμπιακό μετάλλιο. Ήταν η Βρετανίδα Σάρλοτ Κούπερ, που επικράτησε στον τελικό του τένις.
  • ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ - Η.Π.Α.

    ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ - Η.Π.Α.
    Αγωνίσματα 84. Χώρες 18. Αριθμός αθλητών 627. Έλληνες 11.
    Το 1904 οι Ο.Α. πήγαν στις ΗΠΑ για πρώτη φορά. Ο Ρούσβελτ αποφασίζει να γίνουν στο Σεντ Λούις. Η επιλογή των αγώνων ήταν παράξενη, κάποιοι τη θεώρησαν ρατσιστική. Μακριά από την Ευρώπη, πολλοί αθλητές ήταν από Αμερική. Αποφασίστηκε να παίρνει μετάλλιο και ο 3ος. Ο Τζορτζ Άισερ γίνεται ο αθλητής με προσθετικό μέλος, που κατακτά μετάλλιο (3 χρυσά, 2 αργυρά,1 χάλκινο). Ήταν τα πιο πολλά που έχει κατακτήσει ποτέ αθλητής σε μία μόνο ημέρα.
  • ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΓΓΛΙΑ

    ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΓΓΛΙΑ
    Αγωνίσματα 109. Χώρες 22. Αριθμός αθλητών 2023. Έλληνες 20. Καλή οργάνωση αλλά άδικοι κριτές ευνοώντας εξοργιστικά τους Βρετανούς. Καθιερώθηκε, στην τελετή έναρξης, η επίσημη παρέλαση των χωρών με τις σημαίες τους. Οι Ο.Α. διήρκεσαν 187 μέρες. Στον Μαραθώνιο ο Ιταλός Ντοράντο Πιέτρι φτάνει πρώτος στο στάδιο, αλλά εξαντλημένος λιποθυμά. Τερματίζει με τη βοήθεια των θεατών αλλά ακυρώνεται. Χάνει το μετάλλιο αλλά κερδίζει τη συμπάθεια του κοινού. Καθιέρωση χρυσού, αργυρού και χάλκινου μεταλλίου.
  • ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΣΟΥΗΔΙΑ

    ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΣΟΥΗΔΙΑ
    Αγωνίσματα 102. Χώρες 28. Αριθμός αθλητών 2490. Έλληνες 34. Παρέλαση αθλητών με στολές. Εμφανίζονται γυναίκες στην κολύμβηση. Ο ινδιάνος Τζιμ Θορμπ κερδίζει το χρυσό στο πένταθλο και στο δέκαθλο. Όμως για 25 δολάρια που είχε πάρει στο ράγκμπι, θεωρείται επαγγελματίας και του αφαιρούνται τα μετάλλια. Η ΔΟΕ τα επιστρέφει στα παιδιά του το 1982. Οι αγώνες είχαν μεγάλη επιτυχία, αφού για πρώτη φορά συμμετείχαν αθλητές και από τις 5 ηπείρους. Η οργάνωση είναι εξίσου σημαντική με το αγωνιστικό μέρος.
  • ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

    ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ  - Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
    Οι Ολυμπιακοί αγώνες ματαιώνονται λόγω του ξεσπάσματος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • ΑΜΒΕΡΣΑ - ΒΕΛΓΙΟ

    ΑΜΒΕΡΣΑ - ΒΕΛΓΙΟ
    Αγωνίσματα 154. Χώρες 29. Αριθμός αθλητών 2668. Έλληνες 54.
    Παρουσίαση και έπαρση της Ολυμπιακής Σημαίας με τους 5 κύκλους, η οποία είχε εγκριθεί το 1914. Εισαγωγή του Ολυμπιακού Όρκου των αθλητών από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Επίσης έχουμε μία εβδομάδα με χειμερινά σπορ. Ο κόσμος προσπαθεί να ξεχάσει τον πόλεμο. Με απόφαση της, η ΔΟΕ απέκλεισε τη Γερμανία και τους συμμάχους της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Τουρκία. Πρώτη απόφαση της ΔΟΕ με πολιτικό περιεχόμενο.
  • ΠΑΡΙΣΙ - ΓΑΛΛΙΑ

    ΠΑΡΙΣΙ - ΓΑΛΛΙΑ
    Αγωνίσματα 126. Χώρες 44. Αριθμός αθλητών 3070. Έλληνες 43. Το Παρίσι βελτιώνει τις εντυπώσεις μετά την Ολυμπιάδα του 1900, διοργανώνοντας τους καλύτερους μέχρι τότε αγώνες (μεταδόθηκαν και από το ραδιόφωνο). Ακούστηκαν για 1η φορά οι εθνικοί ύμνοι της Ελλάδας (χώρα γέννησης των αγώνων) και μετά της Ολλανδίας (επόμενη διοργανώτρια χώρα). Ως σύνθημα των ΟΑ καθιερώνεται το Citius, Altius, Fortius. Η ταινία "Οι δρόμοι της φωτιάς" παίρνει Όσκαρ καλύτερης μουσικής για τη σύνθεση του Β. Παπαθανασίου.
  • ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ- ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ- ΟΛΛΑΝΔΙΑ
    Αγωνίσματα 109. Χώρες 46. Αριθμός αθλητών 3014. Έλληνες 24.
    Πρώτη εμφάνιση Ολυμπιακής Φλόγας στους Ο.Α. που άναψε στον τεράστιο βωμό του σταδίου, που ήταν στην είσοδο του, χωρίς ιδιαίτερη τελετή. Η Ελλάδα μπαίνει επικεφαλής της παρέλασης των αθλητών, ως γενέτειρα των Αγώνων. Οι γυναίκες παίρνουν για πρώτη φορά μέρος σε αγωνίσματα του στίβου, με ποικίλες εντυπώσεις. Ειδικότερα στα 100μ., 800μ., σκυταλοδρομία 4x100μ., στη δισκοβολία και στο ύψος. Επίσης στο ομαδικό της ενόργανης.
  • ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ - Η.Π.Α.

    ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ - Η.Π.Α.
    Αγωνίσματα 116. Χώρες 37. Αριθμός αθλητών 1328. Έλληνες 10. 1.500.000 θεατές παρακολουθούν τους αγώνες!!! Πρώτη φορά κατά την απονομή, καθιερώνεται η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας του νικητή. Για τις απονομές χρησιμοποιείται το βάθρο των νικητών. Τοποθέτηση καμερών στον τερματισμό με ηλεκτρονική καταγραφή. Το πρώτο ολυμπιακό χωριό για τη διαμονή των αθλητών στην περιοχή Μπόλντουιν Χιλ, κοντά στο Λ.Α. με τη φιλοξενία μόνο των αθλητών. Οι αθλήτριες στεγάστηκαν σε ξενοδοχείο της πόλης.
  • ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
    Αγωνίσματα 129. Χώρες 49. Αριθμός αθλητών 3956. Έλληνες 41. Οι καλύτεροι έως τότε Ο.Α. χρησιμοποιούνται ως προπαγάνδα για τη ναζιστική ιδεολογία. Ο Αφροαμερικανός Τζέσε Όουενς ανατρέπει τα σχέδια, κερδίζοντας 4 χρυσά μετάλλια. Η Δόμνα Λανίτου-Καβουνίδου γίνεται η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια στο στίβο. Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει για 1η φορά στην Α.Ολυμπία (από τις ακτίνες του ήλιου "δια κοίλου κατόπτρου"). Ταξιδεύει με 3000 λαμπαδηδρόμους στην Ευρώπη, περνώντας 12 χώρες με τελικό προορισμό το Βερολίνο.
  • ΤΟΚΙΟ - ΙΑΠΩΝΙΑ - Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

    ΤΟΚΙΟ - ΙΑΠΩΝΙΑ - Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
    Το Τόκιο, παρά την αρχική ανάθεση, παραιτείται, το 1937, από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Δ.Ο.Ε. αναθέτει τη διεξαγωγή στο Ελσίνκι. Η Ολυμπιάδα του 1940, όμως, ματαιώνεναι λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • ΛΟΝΔΙΝΟ - Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

    ΛΟΝΔΙΝΟ - Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
    Οι προγραμματισμένοι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1944 ματαιώνονται λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Εξαιτίας της ματαίωσης αποφασίστηκε, χωρίς ψηφοφορία, το Λονδίνο να διοργανώσει τους Αγώνες του 1948.
  • ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΓΓΛΙΑ

    ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΓΓΛΙΑ
    Αγωνίσματα 136. Χώρες 59. Αριθμός αθλητών 4064. Έλληνες 60. Νέο ξεκίνημα. Οι αθλητές μένουν σε στρατώνες και φέρνουν ξηρά τροφή από την πατρίδα τους. Η διοργάνωση είναι φτωχή αλλά όλοι οι άνθρωποι προσπαθούν να ξεχάσουν τη φρίκη του πολέμου. Οι αγώνες είναι το καλύτερο μήνυμα για την Ειρήνη. Η Φλόγα αναχωρεί με πολεμικό πλοίο από το Κατάκωλο. Η πορεία της κράτησε 13 ημέρες (3.160 χλμ.). Συμμετείχαν 1.531 δρομείς. Η πρώτη τηλεοπτική κάλυψη από το BBC, που κατέβαλε το ποσό των 3.000 δολαρίων.
  • ΕΛΣΙΝΚΙ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

    ΕΛΣΙΝΚΙ -  ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
    Αγωνίσματα 149. Χώρες 69. Αριθμός αθλητών 4879. Έλληνες 54. Πρώτη εμφάνιση της ΕΣΣΔ. Οι γυναίκες παίρνουν μέρος και στο ατομικό της ενόργανης. Το μάρκετινγκ εισβάλει στη διοργάνωση και με την κοπή αναμνηστικών νομισμάτων με αξία. Ο Τσεχοσλοβάκος Εμίλ Ζάτοπεκ κερδίζει χρυσό στα 5.000μ., 10.000μ. και στον Μαραθώνιο. Τον ονόμασαν "άνθρωπο-ατμομηχανή". Ο περίφημος δρομέας αντοχής Πάαβο Νούρμι ήταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος μιας διαδρομής 7.870 χλμ. και 3.372 δρομέων που είχε διάρκεια 25 ημερών.
  • ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
    Αγωνίσματα 151. Χώρες 72. Αριθμός αθλητών 3258. Έλληνες 12. Οι αγώνες στο νότιο ημισφαίριο της γης. Όλα τα αγωνίσματα έγιναν με επιτυχία εκτός τα ιππικά που έγιναν στην Σουηδία!! Νόμος της Αυστραλίας απαγόρευε την εισαγωγή αλόγων. Υπερπόντιο ταξίδι της Φλόγας με 33 ώρες πτήση. Πρώτος δρομέας στην Αυστραλία ο Ελληνοαυστραλός Κώστας Βερεβής (4.528 χλμ. σε 21 ημέρες, 3.180 δρομείς). Στην τελετή λήξης οι αθλητές μπήκαν στο στάδιο πιασμένοι χέρι-χέρι, στέλνοντας έτσι, ένα μήνυμα ειρήνης στον κόσμο.
  • ΡΩΜΗ - ΙΤΑΛΙΑ

    ΡΩΜΗ -  ΙΤΑΛΙΑ
    Αγωνίσματα 150. Χώρες 83. Αριθμός αθλητών 5348. Έλληνες 49. Ολοκαίνουργιες και άψογες αθλητικές εγκαταστάσεις. Πλήρης τηλεοπτική κάλυψη, μετάδοση και χρήση υπολογιστών για τα αποτελέσματα. Μια θρυλική μορφή του στίβου, ο Αιθίοπας Αμπέμπε Μπικίλα κερδίζει τον Μαραθώνιο τρέχοντας ξυπόλητος. Ολυμπιακή σύνδεση ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού μέσω 1.200 δρομέων και της Φλόγας, που μεταφέρθηκε 1.532 χλμ. Η Φλόγα έφυγε από τον Πειραιά με το ιταλικό πλοίο "Αμέριγκο Βεσπούτσι" για τις Συρακούσες.
  • ΜΕΞΙΚΟ - ΜΕΞΙΚΟ

    ΜΕΞΙΚΟ - ΜΕΞΙΚΟ
    Αγωνίσματα 172. Χώρες 112. Αριθμός αθλητών 5423. Έλληνες 48. Το υψόμετρο του Μεξικού (2500μ,) έκοβε την ανάσα στους αθλητές αντοχής. Αντίθετα, οι δρομείς ταχύτητας είχαν πολύ καλές επιδόσεις. Πρώτη φορά έχουμε την εμφάνιση μασκότ. Στα χνάρια του Κολόμβου, η Φλόγα κάλυψε απόσταση 13.356 χλμ. από 2278 δρομείς. Για πρώτη φορά γυναίκα, η Ενρικέτα Μπαζίλιο, ανάβει το βωμό στο Στάδιο. Οι αθλητές Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • ΜΟΝΑΧΟ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    ΜΟΝΑΧΟ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
    Αγωνίσματα 195. Χώρες 121. Αριθμός αθλητών 7173. Έλληνες 60. Για πρώτη φορά ορκίστηκαν και οι κριτές των Αγώνων. Η πρώτη επίσημη Μασκότ, το σκυλάκι Βάλντι. Το τρομοκρατικό χτύπημα με θύματα αθλητές παραλίγο να διακόψει και να ματαιώσει τους Αγώνες. Με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες, ο Αμερικανός Μαρκ Σπιτς κερδίζει 7 χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση. Η φλόγα επισκέπτεται και πάλι τη Δ.Γερμανία. Διαδρομή 29 ημερών για 5.758 χλμ. και 7.477 αθλητές στίβου, ιππείς, κωπηλάτες, ποδηλάτες κ.λπ.
  • ΜΟΝΤΡΕΑΛ - ΚΑΝΑΔΑΣ

    ΜΟΝΤΡΕΑΛ - ΚΑΝΑΔΑΣ
    Αγωνίσματα 198. Χώρες 88. Αριθμός αθλητών 6024. Έλληνες 37. Η Ολυμπιακή Φλόγα πηγαίνει στο Μόντρεαλ με μια ακτίνα λέιζερ, μέσω δορυφόρου!! Διαδρομή 1.214 δρομέων στον Καναδά για 5 ημέρες. Για πρώτη φορά ζευγάρι αθλητών ανάβει το βωμό. Η Ρουμάνα Νάντια Κομανέτσι κερδίζει 3 χρυσά μετάλλια και βαθμολογείται με το τέλειο "10", πρωτοφανές για την ιστορία της γυμναστικής έως τότε. Παράλληλα ανιχνεύτηκε και η πρώτη ντοπαρισμένη αθλήτρια, η Πολωνέζα σφαιροβόλος Ντανούτα Ροζάνι. Μασκότ ο κάστορας Αμίκ.
  • ΜΟΣΧΑ - Ε.Σ.Σ.Δ.

    ΜΟΣΧΑ - Ε.Σ.Σ.Δ.
    Αγωνίσματα 203. Χώρες 81. Αριθμός αθλητών 5217. Έλληνες 42. Ο μισός κόσμος είναι μαλωμένος με τον άλλο μισό. Οι Αμερικανοί και οι φίλοι τους απέχουν από τους αγώνες, όμως το δάκρυ της μασκότ Μίσα στην τελετή λήξης συγκινεί όλο τον πλανήτη. Η Ελλάδα πραγματοποιεί την Αφή παρά τις αντιξοότητες. Ο διάσημος παίκτης Σεργκέι Μπέλοβ ήταν ο τελευταίος μιας λαμπαδηδρομίας 4.500 δρομέων που διήρκεσε 29 ημέρες και άναψε το βωμό σε μία τελετή έναρξης, βασισμένη στην Ελληνική ιστορία και μυθολογία.
  • ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ - Η.Π.Α.

    ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ - Η.Π.Α.
    Αγωνίσματα 221. Χώρες 140. Αριθμός αθλητών 6797. Έλληνες 67. Ο κόσμος εξακολουθεί να είναι τσακωμένος. Αυτή τη φορά η Ε.Σ.Σ.Δ. και οι φίλοι της δεν συμμετέχουν στους αγώνες... Ο Αμερικανός Καρλ Λιούις κερδίζει 4 χρυσά μετάλλια στον στίβο, ισοφαρίζοντας τον Τζέσε Όουενς. Η φλόγα μετά από 84 ημέρες κάλυψε 15.000 χλμ. με 3.636 δρομείς που συγκέντρωσαν 10.000.000 δολ. για αγαθοεργείς σκοπούς. Τελευταίος λαμπαδηδρόμος ο Ολυμπιονίκης του δεκάθλου Ρέιφερ Τζόνσον από τα χέρια δύο παιδιών με ιστορία...
  • ΣΕΟΥΛ - Ν. ΚΟΡΕΑ

    ΣΕΟΥΛ - Ν. ΚΟΡΕΑ
    Αγωνίσματα 237. Χώρες 159. Αριθμός αθλητών 8465. Έλληνες 57. Πάνω από 10 κρούσματα ντόπινγκ αθλητών αμαυρώνουν το Ολυμπιακό ιδεώδες. Τα φάρμακα σε βγάζουν πρώτο αλλά δεν σε κάνουν αθλητή. Η φλόγα μεταφέρθηκε από 20.899 δρομείς σε 15.250 χλμ. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας Σουνγκ Σε (μετά από διαδρομή 4.168 χλμ. στο εσωτερικό της Ν.Κορέας με τη συμμετοχή 1.539 δρομέων) παρέδωσε τη φλόγα σε τρεις λαμπαδηδρόμους, που αντιπροσώπευαν το τρίπτυχο «άθλημα-επιστήμη-τέχνη» και άναψαν το βωμό.
  • ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ - ΙΣΠΑΝΙΑ

    ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ - ΙΣΠΑΝΙΑ
    Αγωνίσματα 257. Χώρες 169. Αριθμός αθλητών 9370. Έλληνες 70. Σε μία από τις πιο καλές Ολυμπιάδες η Βούλα Πατουλίδου κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. εμπόδια. Το πρώτο Ελληνικό χρυσό μετάλλιο στο στίβο μετά το 1912. Ο Πύρρος Δήμας κερδίζει το πρώτο χρυσό στην άρση βαρών μετά το 1904. Πρώτη εμφάνιση επαγγελματιών αθλητών του NBA. Διαδρομή 50 ημερών, 5.940 χλμ. και 10.083 δρομέων έφερε τη Φλόγα στον Παραολυμπιονίκη τοξότη Αντόνιο Ρεμπόλο, ο οποίος με το φλεγόμενο βέλος του πυροδότησε το βωμό.
  • ΑΤΛΑΝΤΑ - Η.Π.Α.

    ΑΤΛΑΝΤΑ - Η.Π.Α.
    Αγωνίσματα 271. Χώρες 197. Αριθμός αθλητών 10.310. Έλληνες 121. Οι σύγχρονοι Ο.Α. γίνονται 100 χρόνων και ο εορτασμός τους δεν γίνεται στην Αθήνα αλλά στην Ατλάντα. Οι Έλληνες γιορτάζουν, κερδίζοντας τα περισσότερα χρυσά από το 1986. Οι Αγώνες πλέον έχουν και επίσημο site. Οι 12.500 δρομείς, σε 84 ημέρες κάλυψαν διαδρομή 24.135 χλμ.(ρεκόρ),οδηγώντας τη δάδα που είχε εξωτερικά 22 βέργες αντιπροσωπευτικές των 22 Ολυμπιακών διοργανώσεων(1896-1996). Τελευταίος ο σπουδαίος αλλά αδύναμος Μοχάμεντ Άλι.
  • ΣΙΔΝΕΥ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    ΣΙΔΝΕΥ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
    Αγωνίσματα 300. Χώρες 199. Αριθμός αθλητών 10649. Έλληνες 139. Οι τελευταίοι Αγώνες της χιλιετίας με πολύ καλή διοργάνωση. Η μεγαλύτερη Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα που πήρε μέρος στους Αγώνες. Πολλές διακρίσεις, πολλά μετάλλια και όλοι ετοιμάζονται για την υποδοχή των Αγώνων στην Ελλάδα, τη γενέτειρα χώρα τους. Η λαμπαδηδρομία κάλυψε συνολικά 27.000χλμ.από 11.000 δρομείς. ενώ η φλόγα, στο ταξίδι της, μεταφέρθηκε πάνω σε σερφ, σε καμήλα, με ηλιακό αυτοκίνητο και κάτω από το νερό με δύτη!
  • ΑΘΗΝΑ - ΕΛΛΑΔΑ

    ΑΘΗΝΑ - ΕΛΛΑΔΑ
    Αγωνίσματα 301. Χώρες 201. Αριθμός αθλητών 10560. Έλληνες 436. Οι Ο.Α. επιστρέφουν στο σπίτι τους. Η Αθήνα αλλάζει...Η Φλόγα ταξιδεύει και στις 5 ηπείρους, διανύοντας απόσταση 78.000 χλμ. με λαμπαδηδρόμους, αλλά και με αυτοκίνητο, αεροπλάνο, πλοίο, βάρκα, μοτοσυκλέτα και ποδήλατο. Η συμμετοχή χωρών έσπασε το φράγμα των διακοσίων. Ο Φοίβος και η Αθηνά είναι οι μασκότ. Το αγώνισμα της σφαιροβολίας διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία. Η Ελλάδα πανηγύρισε 6 χρυσά, 6 αργυρά και 4 χάλκινα μετάλλια.
  • ΠΕΚΙΝΟ - ΚΙΝΑ

    ΠΕΚΙΝΟ - ΚΙΝΑ
    Αγωνίσματα 302. Χώρες 204. Αριθμός αθλητών 11196. Έλληνες 149. Το ολυμπιακό στάδιο με την ονομασία "Η φωλιά του πουλιού" ανοίγει τις πύλες του, στις 8:08:08 το βράδυ της 8/8/2008. Σύμβολο ευημερίας των Κινέζων ο αριθμός 8. Διοργανώνοντας για πρώτη φορά Ο.Α, έχουμε την εκμετάλλευσή τους στο έπακρο. Τηλεοπτική αναμετάδοση τους με ψηφιακό σήμα High Definition. Νέο αγώνισμα κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα. Ο Αμερικανός κολυμβητής Μάικλ Φελπς κατακτά 8 χρυσά, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ των 7.
  • ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΓΓΛΙΑ

    ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΓΓΛΙΑ
    Αγωνίσματα 302. Χώρες 204. Αριθμός αθλητών 10820. Έλληνες 104. Τρίτη φορά για την Αγγλία ως διοργανώτρια των Αγώνων. Καθιέρωση του Ολυμπιακού Όρκου και για τους προπονητές, τον εκφωνεί ο Βρετανός προπονητής κανόε καγιάκ Έρικ Φάρελ. Αναμετάδοση τους με 3D High Definition. Όλες οι αποστολές των χωρών έχουν και τη συμμετοχή γυναικών αθλητριών. Ο Νοτιοαφρικανός Όσκαρ Πιστόριους, με προσθετικά μέλη στα κάτω άκρα, συμμετέχει στο αγώνισμα των 400 μ. και προκρίνεται στα ημιτελικά των αγώνων.
  • ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΙΡΟ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ

    ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΙΡΟ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
    Αγωνίσματα 306. Χώρες 207. Αριθμός αθλητών 11237. Έλληνες 92. Νεοεισελθούσες χώρες Κόσοβο και Νότιο Σουδάν. Οι Αγώνες ταξιδεύουν για πρώτη φορά στη Νότια Αμερική και το Ρίο. Με πρωτοβουλία της ΔΟΕ δημιουργείται η μεικτή ομάδα προσφύγων από διάφορες χώρες. Αποτελείται από 6 αθλητές και 4 αθλήτριες. Πέντε πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν, δύο από το Κονγκό και ένας από την Αιθιοπία στον στίβο, στην κολύμβηση και στο τζούντο.
  • ΤΟΚΙΟ - ΙΑΠΩΝΙΑ

    ΤΟΚΙΟ - ΙΑΠΩΝΙΑ
  • ΠΑΡΙΣΙ - ΓΑΛΛΙΑ

    ΠΑΡΙΣΙ - ΓΑΛΛΙΑ
  • ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ - Η.Π.Α.

    ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ - Η.Π.Α.