2021 11 08 10 28 43 αρχική σελίδα  βραβείο ζαχάρωφ  ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

ΒΡΑΒΕΙΑ ΖΑΧΑΡΩΦ

 • Nelson Rolihlahla Mandela,Νότια Αφρική

  Nelson Rolihlahla Mandela,Νότια Αφρική
  Εμβληματική μορφή του αγώνα κατά του ρατσισμού, ο Nelson Mandela πρωτοστάτησε στην ιστορική μετάβαση της Νότιας Αφρικής, από το απαρτχάιντ σε μια δημοκρατία χωρίς φυλετικούς αποκλεισμούς και επιδίωξε ισότητα ευκαιριών και ειρήνη για όλους.
 • Period: to

  ΒΡΑΒΕΙΑ ΖΑΧΑΡΩΦ

 • Anatoli Marchenko (μετά θάνατον) , Ρωσία

  Anatoli Marchenko (μετά θάνατον) , Ρωσία
  Παλαιός Σοβιετικός αντιφρονών που έφερε στο φως τις φρικτές συνθήκες φυλάκισης των πολιτικών κρατούμενων, ο Anatoly Marchenko προτάθηκε για το βραβείο από τον ίδιο τον Andrei Sakharov.
 • Alexander Dubček – Σλοβακία

  Alexander Dubček – Σλοβακία
  Ο Alexander Dubcek πάλεψε για δημοκρατικές και
  οικονομικές μεταρρυθμίσεις και συνέχισε να αγωνίζεται για
  την ελευθερία, την κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη
  σε όλη τη διάρκεια της ζωής του στην Σλοβακία.
  Προσπάθησε να φιλελευθεροποιήσει το κομμουνιστικό
  καθεστώς και ξεκίνησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων,
  δίνοντας στον Τύπο μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης.
 • Aung San Suu Kyi, Μιανμάρ

  Aung San Suu Kyi, Μιανμάρ
  Η Aung San Suu Kyi πρωτοστάτησε στον αγώνα υπέρ της
  δημοκρατίας και κατά της στρατιωτικής δικτατορίας της
  Μιανμάρ. Υποστήριξε με πάθος τις δημοκρατικές αξίες και
  επισήμανε ότι ο δημοκρατικός μετασχηματισμός της
  Μιανμάρ απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή του. Είπε ότι
  το Σύνταγμα εξασφαλίζει προνομιακό ρόλο για τον στρατό
  και ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.
  «Να ζουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους και να
  διαμορφώνουν το πεπρωμένο τους»
 • Adem Demaci, Κοσσυφοπέδιο

  Adem Demaci, Κοσσυφοπέδιο
  Ο Demaçi γεννήθηκε το 1936, και δημοσίευσε τα πρώτα του διηγήματα όταν ήταν ακόμα στο σχολείο. Σπούδασε λογοτεχνία, νομικά και παιδαγωγικά. Τα γραπτά του Demaçi έγιναν αιτία για την πρώτη του σύλληψη το 1958. Το 1991, ο Demaçi βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο Ζαχάρωφ για την ακεραιότητα που επέδειξε αντιτιθέμενος σε «ένα αυταρχικό και μισαλλόδοξο καθεστώς».
 • Οι Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου, Αργεντινή

  Οι Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου, Αργεντινή
  Οι Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου ήταν από την Αργεντινή, στην
  πλειοψηφία τους απολιτικές νοικοκυρές. Ήταν εκείνες που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν κατά των στρατιωτικών την περίοδο που η δικτατορία βρισκόταν στην ακμή της, και, μετά την πτώση του καθεστώτος, ήταν εκείνες πάλι που ζήτησαν την προσαγωγή σε δίκη των αξιωματικών που ευθύνονταν για την καταστολή.
 • Oslobođenje, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

  Oslobođenje, Βοσνία-Ερζεγοβίνη
  Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Oslobođenje του Σαράγιεβο αγωνίστηκαν, με κίνδυνο της ζωής τους, για την διαφύλαξη της ενότητας και του εθνοτικού μωσαϊκού της χώρας τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Στο προσωπικό της Oslobođenje απονεμήθηκε το 1993 ο τίτλος International Editors of the Year από το World Press Review για «το θάρρος, την επιμονή και την αφοσίωσή τους στις αρχές της δημοσιογραφίας».
 • Taslima Nasreen,Μπαγκλαντές

  Taslima Nasreen,Μπαγκλαντές
  Εξόριστη από το Μπαγκλαντές και τη Βεγγάλη εξαιτίας των ιδεών της για τον διαχωρισμό θρησκείας και κράτους, η συγγραφέας Taslima Nasreen αγωνίζεται εναντίον της καταπίεσης των γυναικών και αντιμάχεται τον θρησκευτικό εξτρεμισμό σε όλες του τις μορφές.
 • Leyla Zana, Τουρκία

  Leyla Zana, Τουρκία
  Πρώτη γυναίκα κουρδικής καταγωγής που εξελέγη στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας το 1991, η Leyla Zana αγωνίζεται για την δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού της. Η Zana φυλακίστηκε για δύο μήνες επειδή πρωτοστάτησε στη διαμαρτυρία των οικογενειών στις οποίες απαγορευόταν να επισκεφθούν τους συγγενείς τους στη φυλακή
 • Wei Jingsheng Κίνα

  Wei Jingsheng Κίνα
  Ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης στο κινεζικό καθεστώς, ο Wei Jingsheng καταγγέλλει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αγωνίζεται για την δημοκρατία. Ούτε η φυλακή, ούτε η εξορία δεν μπόρεσαν να τον φιμώσουν.
  Είναι συγγραφέας του βιβλίου Το Θάρρος της Μοναξιάς: Γράμματα από τη Φυλακή και άλλα Γραπτά, μια συλλογή άρθρων που έγραψε αρχικά σε χαρτί τουαλέτας στη φυλακή και εκδόθηκε σε περισσότερες από δώδεκα γλώσσες.
 • Salima Ghezali

  Salima Ghezali
  Αρχικά δασκάλα και δημοσιογράφος και ύστερα το 1994 ως αρχισυντάκτρια της γαλλόφωνης La Nation, υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών, την δημοκρατία και τον πολιτικό διάλογο στην Αλγερία. Η Ghezali ανέδειξε τη δραματική κατάσταση της Αλγερίας έπειτα από πολλά χρόνια πολέμου, με εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά να ζουν μέσα στον φόβο καθώς «ένας διπλός τρόμος τούς στερεί την πρωταρχική ελευθερία, την ελευθερία να ζήσουν».
 • Ibrahim Rugova

  Ibrahim Rugova
  Ο Rugova γεννημένος στο Cerrcë του Κοσσυφοπεδίου , εργάτης των ειρηνικών λύσεων και του διαλόγου και ο πρώτος Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου αφιέρωσε τη ζωή του στη μη βίαιη αντίσταση των πολιτών Αλβανικής καταγωγής εναντίον της Σερβικής καταπίεσης. Με την απονομή στον Rugova του Βραβείου Ζαχάρωφ το 1998, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τίμησε έναν άνθρωπο ταγμένο στην αρχή της ειρηνικής αντίστασης κατά της βίας.
 • Xanana Gusmão

  Xanana Gusmão
  Η πολιτική καριέρα του Gusmão ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με το κίνημα για την ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ από την Πορτογαλία. Γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο Kay Rala, ο Gusmão προσχώρησε στο Επαναστατικό Μέτωπο και, στο πλαίσιο του πρώτου εθνικού του συνεδρίου, εξελέγη αρχηγός της αντίστασης και διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων για την Εθνική Απελευθέρωση του Ανατολικού Τιμόρ. Ως αρχηγός της αντίστασης, ο Gusmão οραματίστηκε και εφάρμοσε μια πολιτική εθνικής ενότητας,
 • ¡BASTA YA!, Ισπανία

  ¡BASTA YA!, Ισπανία
  Η ¡BASTA YA! γνώρισε πρωτοφανή στήριξη σε ολόκληρη τη χώρα στη διετία 1999 -2000, καθώς διογκώνονταν η λαϊκή κατακραυγή κατά της ΕΤΑ που είχε σκοτώσει εκατοντάδες σε κάθε γωνιά της Ισπανίας και είχε βλάψει χιλιάδες σε όλη τη Χώρα των Βάσκων με πράξεις εκφοβισμού, εκβιασμού και με επιθέσεις εναντίον οικογενειών και περιουσιών. Το βραβείο σηματοδότησε την παραδοχή ότι η τρομοκρατία στη Χώρα των Βάσκων ήταν ευρωπαϊκό πρόβλημα.
 • Nurit Peled-Elhanan Ισραήλ

  Nurit Peled-Elhanan Ισραήλ
  Καθηγήτρια πανεπιστημίου και συγγραφέας, η Nurit Peled-Elhanan αγωνίζεται για να αλλάξει τις απόψεις της ισραηλινής κοινωνίας για την Παλαιστίνη. Τα γραπτά της προάγουν την ανοχή, την πολυμορφία και το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Υπερασπίζεται
  τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και ζητεί στήριξη για την εκστρατεία Η Peled είναι ιδιαιτέρως δραστήρια όσον αφορά την υπεράσπιση των παιδιών της Παλαιστίνης και του δικαιώματός τους στην εκπαίδευση.
 • Izzat Ghazzawi Παλαιστίνη

  Izzat Ghazzawi Παλαιστίνη
  Ο Izzat Ghazzawi αγωνίστηκε θαρραλέα για να προωθήσει τον ειρηνικό διάλογο και την ιδέα ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πρέπει να είναι εταίροι. Στην απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ το
  2001, η τότε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Nicole Fontaine, απέτισε φόρο τιμής στον Izzat Ghazzawi λέγοντας: «Προωθήσατε ακούραστα την ειρήνη και τον διάλογο μεταξύ του
  ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού.
 • Dom Zacarias Kamwenho Ανγκόλα

  Dom Zacarias Kamwenho Ανγκόλα
  Πολιτικός και θρησκευτικός ηγέτης, ο Dom Zacarias Kamwenho ενέπνευσε τον λαό της Αγκόλας να διεκδικήσει τα δικαιώματά του και διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία
  που οδήγησε στον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Με την απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ στον Kamwenho το 2001, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τη σθεναρή, αμερόληπτη και επίμονη συνηγορία του υπέρ της ειρήνης, της δημοκρατίας και των
  ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ανγκόλα.
 • Oswaldo José Payá Sardiñas,Κούβα

  Oswaldo José Payá Sardiñas,Κούβα
  Εμπνευστής του Σχεδίου Varela το οποίο περιελάμβανε
  τα πρώτα νομικά βήματα προς την ελεύθερη συμμετοχή
  των Κουβανών στην πολιτική και οικονομική ζωή της
  Κούβας. Ο Oswaldo Paya αγωνίστηκε για πολιτικά
  δικαιώματα, ελεύθερες πολυκομματικές εκλογές, για την
  απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και για
  οικονομική και κοινωνική μεταρρύθμιση στην Κούβα.
 • Ο Kofi Annan και το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, Νέα Υόρκη (έδρα), ΗΠΑ

  Ο Kofi Annan και το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών, Νέα Υόρκη (έδρα), ΗΠΑ
  Από τη θέση του Γενικού Γραμματέα, ο Kofi Annan ώθησε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στην οικοδόμηση ισχυρότερων δεσμών με την κοινωνία των πολιτών προκειμένου να υπηρετήσει καλύτερα την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 • Ένωση Δημοσιογράφων της Λευκορωσίας Λευκορωσία

  Ένωση Δημοσιογράφων της Λευκορωσίας Λευκορωσία
  Η Ένωση Δημοσιογράφων της Λευκορωσίας ιδρύθηκε το 1995 με στόχο την προστασία όλων των δημοσιογράφων που επιτελούν το λειτούργημά τους υπό την απειλή παρενοχλήσεων, εκφοβισμού και διώξεων.
 • Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα,Γαλλία

  Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα,Γαλλία
  Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontières – RSF) είναι μια διεθνής ΜΚΟ που αγωνίζεται για την ελευθερία της πληροφόρησης και την ελευθερία της έκφρασης και παρέχει στήριξη σε όλους τους δημοσιογράφους που υφίστανται διώξεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
 • Damas de Blanco Κούβα

  Damas de Blanco Κούβα
  Παρά την αμείωτη καταστολή, οι Damas de Blanco (Κυρίες στα Λευκά) διεξάγουν εβδομαδιαίες πορείες ειρηνικής διαμαρτυρίας διεκδικώντας δημοκρατία και την απελευθέρωση των πολιτικών αντιφρονούντων στην Κούβα.
 • Hauwa Ibrahim, Νιγηρία

  Hauwa Ibrahim, Νιγηρία
  Η Hauwa Ibrahim, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπερασπίζεται τις γυναίκες και τα παιδιά που καταδικάζονται από δικαστήρια της Σαρία στη Νιγηρία. Αγωνίζεται για να προωθήσει την εκπαίδευση των κοριτσιών ως θεμέλιο μιας ειρηνικής κοινωνίας.
 • Aliaksandr Milinkevich

  Aliaksandr Milinkevich
  Ο Aliaksandr Milinkevich ήταν Ρώσος πολιτικός ο οποίος έβαλε υποψηφιότητα για τα βραβεία Ζαχάρωφ. Πρέσβευε την ελευθερία και τα ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες, ενώ συγχρόνως κατήγγειλε τα εγκλήματα του καθεστώτος της Λευκορωσίας εναντίον της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2006 διεκδικεί το πολυπόθητο για αυτόν βραβείο Ζαχάρωφ.
 • Salih Mahmoud Mohamed Osman

  Salih Mahmoud Mohamed Osman
  Ο δικηγόρος από το Σουδάν Salih Mahmoud Osman υποστηρίζει ανθρώπους που έπεσαν θύματα αυθαίρετων κρατήσεων, βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης από τις αρχές, έχοντας φυλακιστεί και ο ίδιος. Το έργο του ήταν πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόταν και για αυτό βραβεύτηκε με ένα τιμητικό βραβείο
 • Hu Jia

  Hu Jia
  Ρισκάροντας τη ζωή του, ο ακτιβιστής Hu Jia έδωσε βάση στη παγκόσμια κοινή γνώμη στη σφαγή της Πλατείας Τιενανμέν, στο ζήτημα του AIDS και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Κι έτσι διεκδίκησε το 20ό βραβείο Ζαχάρωφ.
 • Μemorial (Oleg Orlov, Sergei Kovalev και Lyudmila Alexeyeva, εξ ονόματος της Memorial και όλων των άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία), Ρωσία

  Μemorial (Oleg Orlov, Sergei Kovalev και Lyudmila Alexeyeva, εξ ονόματος της Memorial και όλων των άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία), Ρωσία
  Ιδρύθηκε για να διαφυλάξει τη μνήμη των θυμάτων της
  μαζικής σταλινικής καταστολής, το Memorial. Σκοπός
  του ήταν να φέρει στο φως τη μαζική καταστολή υπό την
  ηγεσία του Στάλιν αλλά και να διατηρήσει ζωντανή τη
  μνήμη των θυμάτων της, μέσω ερευνών και δημόσιων
  εκδηλώσεων, σκοπό τον οποίο εξακολουθεί να υπηρετεί
  μέχρι και σήμερα. Διεκδικεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία όσων υπέστησαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στη Ρωσία και στα πρώην σοβιετικά κράτη.
 • Guillermo Fariñas, Κούβα

  Guillermo Fariñas, Κούβα
  Ο Guillermo Fariñas, διδάκτωρ ψυχολογίας,
  δημοσιογράφος και πολιτικός αντιφρονών,
  πραγματοποίησε επανειλημμένες απεργίες πείνας
  διεκδικώντας ειρηνική πολιτική αλλαγή και
  ελευθερία της έκφρασης στην Κούβα.
 • Jafar Panahi

  Jafar Panahi
  Ο Ιρανός σκηνοθέτης Jafar Panahi , είναι ένθερμος υποστηρικτής της ιρανικής αντιπολίτευσης, χωρίς να θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό πρόσωπο. Βραβεύτηκε με το βραβείο Ζαχάρωφ καθώς καταγγέλλει την αδικία και την καταπίεση και υπερασπίζεται την καλλιτεχνική ελευθερία, με αφορμή το γεγονός ότι του απαγορεύτηκε να γυρίζει ταινίες. Έχει επίσης ξεκινήσει μια εκστρατεία με τίτλο «Βήμα-Βήμα» με στόχο την κατάργηση της θανατικής ποινής στο Ιράν.
 • Razan Zaitouneh

  Razan Zaitouneh
  Η Razan Zaitouneh, μία δημοσιογράφος και νομικός κατήγγειλε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Συρία. Παρά τις απειλές που δεχόταν, απήχθη μαζί με τον σύζυγο και συναγωνιστή της Wael Hamada και δυο συναδέλφους τους, τον ποιητή και δικηγόρο Nazem Hamadi και την πρώην πολιτική κρατούμενη Samira Khalil.
 • Ahmed El Senussi

  Ahmed El Senussi
  Ο Ahmed El Senussi, ένας αντίπαλος της στρατιωτικής δικτατορίας και της καταστολής μάχεται για μια συμφιλίωση χωρίς αποκλεισμούς για να υπάρξει ειρήνη και δημοκρατία στη Λιβύη. Ακολούθως, αναφέρεται ότι το 1970 καταδικάστηκε σε θάνατο για απόπειρα πραξικοπήματος κατά του δικτάτορα Muammar Gaddafi. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, υπέμεινε βασανιστήρια και εννεαετή απομόνωση σε ένα κελί τόσο μικρό που δεν μπορούσε καν να σταθεί όρθιος.
 • Asmaa Mahfouz

  Asmaa Mahfouz
  Η Asmaa Mahfouz μία αιγύπτια ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνιδρύτρια του κινήματος νεολαίας «6η Απριλίου», αψήφησε την καταστολή των ακτιβιστών από το καθεστώς του Hosni Mubarak και δημοσίευσε εκκλήσεις σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο, καλώντας τους Αιγύπτιους να διεκδικήσουν την ελευθερία, την αξιοπρέπεια αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους με ειρηνική διαμαρτυρία στην πλατεία Ταχρίρ.
 • Mohamed Bouazizi

  Mohamed Bouazizi
  Ο Bouazizi ήταν βιοπαλαιστής από φτωχή οικογένεια. Προσπαθούσε να συντηρήσει την οικογένειά του, πουλώντας φρούτα στην αγορά. πέθανε στις 4 Ιανουαρίου 2011, σε ηλικία 26 ετών, διαμαρτυρόμενος ενάντια σε ένα σύστημα που δεν τον άφηνε να βιοποριστεί με αξιοπρέπεια. Ο Bouazizi ήταν αυτός που περιλούστηκε με βενζίνη και έβαλε φωτιά έξω από την είσοδο του κυβερνείου της μικρής πόλης Sidi Bouzid. Ο θάνατος του εξανάγκασε τον Ben Ali σε παραίτηση και φυγή από τη χώρα.
 • Ali Ferzat

  Ali Ferzat
  Ο Ali Ferzat ήταν πολιτικός γελοιογράφος και σκιτσογράφος, που διεύρυνε τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης στη Συρία, ασκώντας κριτική με το έργο του στο καθεστώς και στις επίφοβες υπηρεσίες ασφαλείας. Μετά τη δημοσίευση μιας γελοιογραφίας στην οποία ο al-Assad προσπαθεί να κάνει ωτοστόπ αλλά ο Λίβυος δικτάτορας Muammar Gaddafi δεν σταματά γιατί οδηγεί με υπερβολική ταχύτητα, ο Ferzat δέχτηκε επίθεση στην πλατεία Umayyad της Δαμασκού.
 • Nasrin Sotoudeh

  Nasrin Sotoudeh
  Η Nasrin Sotoudeh είναι δικηγόρος και μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υποστηρίζει τις διαδηλώσεις κατά της υποχρεωτικής χρήσης του καλύμματος προσώπου και κατά των βασανιστηρίων, υπερασπίζεται τις θρησκευτικές μειονότητες , γυναίκες που είχαν δεχτεί επιθέσεις με οξύ, ανηλίκους που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο και διαμαρτυρόμενους κατά της εκλογικής νοθείας, της θανατικής ποινής και των βασανιστηρίων που εφαρμόζει το καθεστώς.
 • Malala Yousafzai

  Malala Yousafzai
  Η Malala είναι αφοσιωμένη υπέρμαχος της εκπαίδευσης των κοριτσιών και του εξτρεμισμού των Taliban στο Πακιστάν. Ξεκίνησε τον αγώνα της για μόρφωση σε ηλικία 11 ετών γράφοντας ανώνυμο διαδικτυακό ημερολόγιο για το πώς είναι η ζωή μιας μαθήτριας στην ελεγχόμενη από τους Taliban. Το Malala Fund, το «Ταμείο της Malala», στηρίζει τους τοπικούς εκπαιδευτικούς σε περιοχές όπου τα περισσότερα κορίτσια αδυνατούν να φοιτήσουν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
 • Denis Mukwege

  Denis Mukwege
  Ο Κονγκολέζος ιατρός Denis Mukwege έχει αφιερώσει τη ζωή του στην αποκατάσταση γυναικών που έχουν πέσει θύματα βιασμών και πράξεων βάναυσης σεξουαλικής βίας, αλλά και πολλών άλλων που ζουν υπό την απειλή της βίας. Ο Mukwege είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός στον τομέα της αποκατάστασης παθολογικών και ψυχοκοινωνικών βλαβών που προκαλούνται από σεξουαλική βία και έχει λάβει δεκάδες βραβεία για το έργο του.
 • Raif Badawi

  Raif Badawi
  Ο Σαουδάραβας μπλόγκερ Raif Badawi υπέστη πολύχρονη φυλάκιση και πολυάριθμα βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένου δημόσιου μαστιγώματος, διότι τόλμησε να συζητήσει φιλελεύθερες πολιτικές ιδέες και θρησκευτικά ζητήματα στο Διαδίκτυο. Στόχος του ήταν να προωθήσει την ελεύθερη έκφραση και να ευαισθητοποιήσει το σύνολο όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων και των φτωχών στη Σαουδική Αραβία.
 • Nadia Murad και Lamiya Aji Bashar

  Nadia Murad και Lamiya Aji Bashar
  Έχοντας επιζήσει από τη σεξουαλική δουλεία που υπέστησαν στα χέρια του ISIS, η Nadia Murad και η Lamiya Aji Bashar υψώνουν την φωνή τους στο όνομα των γυναικών των οποίων οι ζωές καταστρέφονται από την σεξουαλική βία και στο όνομα της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ.
 • Δημοκρατική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλας

  Δημοκρατική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλας
  Εδώ και αρκετά χρόνια, η Βενεζουέλα βρίσκεται σε πολιτική κρίση. Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει ασκήσει διώξεις, έχει παρενοχλήσει και φυλακίσει εκατοντάδες πολιτικούς αντιφρονούντες. Το κυβερνών κόμμα περιορίζει σταθερά το κράτος δικαίου και τη συνταγματική τάξη, ενώ τον Μάρτιο του 2017 το Ανώτατο Δικαστήριο αφαίρεσε τη νομοθετική εξουσία από τη δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση.
 • Oleg Sentsov,Ουκρανία

  Oleg Sentsov,Ουκρανία
  Ο Oleg Sentsov, Ουκρανός σκηνοθέτης φυλακισμένος στη Ρωσία, αποτελεί πρότυπο έμπνευσης για όλους όσους μάχονται την καταπίεση και είναι σύμβολο του αγώνα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
 • Ilham Tohti, Κίνα

  Ilham Tohti, Κίνα
  Ο Ilham Tohti είναι καθηγητής οικονομικών και μάχεται για τα δικαιώματα της μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Tohti είναι γνωστός για την
  έρευνά του με θέμα τις σχέσεις Ουιγούρων και Χαν και αγωνίζεται για να εφαρμοστείη νομοθεσία για την αυτονομία των περιφερειών στην Κίνα.
 • Η δημοκρατική αντιπολίτευση στη Λευκορωσία, Λευκορωσία

  Η δημοκρατική αντιπολίτευση στη Λευκορωσία, Λευκορωσία
  Με θαρραλέες γυναίκες και άλλες προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών και του πολιτικού στίβου επικεφαλής, το Συντονιστικό Συμβούλιο ενώνει τους Λευκορώσους που αγωνίζονται για τη δημοκρατία στην τελευταία δικτατορία της Ευρώπης. Το Βραβείο Ζαχάρωφ για το 2020 απονέμεται στη δημοκρατική
  αντιπολίτευση της Λευκορωσίας, εκπροσωπούμενη από το Συντονιστικό Συμβούλιο, μια πρωτοβουλία γενναίων γυναικών.
 • Alexei Navalny, Russia

  Alexei Navalny, Russia
  Ο Alexei Navalny είναι Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης, δικηγόρος και ακτιβιστής κατά της διαφθοράς, ο οποίος έχει γίνει γνωστός για την οργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και την καθιέρωση του ως ο ισχυρότερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στο κυβερνών κόμμα στη Ρωσία.