Oip

Ελληνική Επανάσταση

  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΈΣ ΕΠΙΤΥΧΊΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΈΣ ΕΠΙΤΥΧΊΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ
    Σημαντικές επιτυχίες των Ελλήνων στη Λοκρίδα και τη Βοιωτία υποχρεώνουν τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ να αποσυρθούν στη Λαμία.
  • Η ΜΥΣΤΙΚΉ ΔΙΆΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΊΤΣΑΣ

    Η ΜΥΣΤΙΚΉ ΔΙΆΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΊΤΣΑΣ
    Πραγματοποιείται η μυστική διάσκεψη της Βοστίτσας (Αίγιο), μεταξύ Ελλήνων προκρίτων, καπεταναίων και κληρικών. Οι πρόκριτοι της Πελοποννήσου διατυπώνουν κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με την επιτυχία του επαναστατικού εγχειρήματος, τις βασικές αρχές του οποίου ανέπτυξε ο Παπαφλέσσας.
  • ΚΉΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΆΣΤΑΣΗΣ

    ΚΉΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΆΣΤΑΣΗΣ
    Στη Βεσαραβία της ανατολικής Ευρώπης, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης παίρνει την απόφαση για κήρυξη της Επανάστασης.
  • Ο ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΆΝΤΗΣ ΔΙΑΒΑΊΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΥΘΌ

    Ο ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΆΝΤΗΣ ΔΙΑΒΑΊΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΥΘΌ
    Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο, παραπόταμο του Δούναβη και φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη Ρωσία, και φτάνει στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας.
  • Η ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΤΟΥ ΆΜΑΧΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΎ ΠΛΗΘΥΣΜΟΎ

    Η ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΤΟΥ ΆΜΑΧΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΎ ΠΛΗΘΥΣΜΟΎ
    Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος Ε΄ ,για να προστατεύσει τον άμαχο χριστιανικό πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας,αφορίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον Μιχαήλ Σούτσο για την Επανάσταση στις Παραδουνάβιες γεμονίες.
  • ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
    Έλληνες αγωνιστές υπό τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους πολιορκούν τους Πύργους των Καλαβρύτων, που παραδίδονται έπειτα από λίγες μέρες (21 Μαρτίου). Αυτή η ενέργεια αποτελεί την πρώτη επαναστατική πράξη στη νότια Ελλάδα.
  • ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΆΤΕΣ ΜΠΑΊΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΆΤΡΑ

    ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΆΤΕΣ ΜΠΑΊΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΆΤΡΑ
    Οι επαναστάτες μπαίνουν στην Πάτρα. Ο Ι. Παπαδιαμαντόπουλος και ο Ανδρέας Λόντος υψώνουν επαναστατική σημαία.Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κατασκευάζει ξύλινο σταυρό, τον οποίο τοποθετεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στο σταυρό αυτό ορκίζονται οι επαναστάτες.
  • Ο ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΆΝΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΏΝΕΙ ΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΈΣΤΙ

    Ο ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΆΝΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΏΝΕΙ ΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΈΣΤΙ
    Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης απελευθερώνει το Βουκουρέστι. Την ίδια περίοδο ανακοινώνονται η αποκήρυξή του από τον τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο Α΄ και η διαγραφή του από τους ρωσικούς στρατιωτικούς καταλόγους.
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΈΣ ΕΠΙΤΥΧΊΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΈΣ ΕΠΙΤΥΧΊΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ
    Σημαντικές επιτυχίες των Ελλήνων στο Πατρατσάκι της Φθιώτιδας , στους Μύλους της Μαντινείας, στη Σελίμνα της Μαντινεία, στη Μενδενίτσα της Λοκρίδας και στο κάστρο της Βογόρτσας
  • Ο ΑΛΉ ΠΑΣΆΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΊΝΩΝ ΣΚΟΤΏΝΕΤΑΙ

    Ο ΑΛΉ ΠΑΣΆΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΊΝΩΝ ΣΚΟΤΏΝΕΤΑΙ
    Ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων σκοτώνεται από τα τουρκικά στρατεύματα που τον πολιορκούν στο νησί της λίμνης Παμβώτιδας. Οι Τούρκοι στρέφονται κατά του Σουλίου.
  • ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

    ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
    Καταστροφή της Χίου από τα τουρκικά στρατεύματα υπό τον καπουδάν πασά Νουαΐχ Ζααδέ (Καρα-Αλής).
    Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν τη Βέροια.
  • ΝΙΚΗΦΌΡΑ ΜΆΧΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΏΝ

    ΝΙΚΗΦΌΡΑ ΜΆΧΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΏΝ
    Νικηφόρα μάχη των Κρητών κατά των Τούρκων στις Μέλαμπες Ρεθύμνης, τη νύχτα του Μ. Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα, όταν και εξοντώθηκε ο αρχηγός των Οθωμανών Χανιαλής από τον Ασουμανή
  • ΜΆΧΗ ΣΤΟ ΦΑΝΆΡΙ

    ΜΆΧΗ ΣΤΟ ΦΑΝΆΡΙ
    Μάχη στο Φανάρι κοντά στο Σούλι. Οι Έλληνες ηττώνται και πεθαίνει ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης. Στην ίδια μάχη φονεύεται και ο Μουσταφάμπεης.
  • Η ΟΛΟΚΛΉΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΆΣ ΤΟΥ ΔΡΆΜΑΛΗ

    Η ΟΛΟΚΛΉΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΆΣ ΤΟΥ ΔΡΆΜΑΛΗ
    Στο Αγιονόρι της Κορινθίας ο Δημήτριος Υψηλάντης, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Νικηταράς και τα παλικάρια τους ολοκληρώνουν την καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη.
  • ΜΆΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΑΧΏΡΑΣ

    ΜΆΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΑΧΏΡΑΣ
    Μάχη της Περαχώρας. Νίκη των Ελλήνων υπό τον Νικηταρά. Αποτροπή εξόδου και διαφυγής από την Κόρινθο προς τη Ρούμελη, μέσω των Μεγάλων Δερβενίων των Γερανείων Ορέων και του Κιθαιρώνα, των εγκλωβισμένων υπολειμμάτων της αποδεκατισμένης στρατιάς του Δράμαλη, μετά τη νίλα στα Δερβενάκια.
  • ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ ΤΟΥ ΓΕΏΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑϊΣΚΆΚΗ

    ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ ΤΟΥ ΓΕΏΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑϊΣΚΆΚΗ
    Πρώτη σημαντική επιτυχία του Γεώργιου Καραϊσκάκη στον Άγιο Βλάση της Αιτωλοακαρνανίας. Αντιμετωπίζει με εξαιρετική επιτυχία ισχυρές τουρκικές δυνάμεις υπό τον Ισμαήλ πασά.
  • Ο ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΆΤΟΣ ΕΚΛΈΓΕΤΑΙ ΠΡΌΕΔΡΟΣ

    Ο ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΆΤΟΣ ΕΚΛΈΓΕΤΑΙ ΠΡΌΕΔΡΟΣ
    Ο Μαυροκορδάτος εκλέγεται πρόεδρος του Βουλευτικού παρά τις αντιδράσεις του Κολοκοτρώνη. Την επομένη εξαναγκάζεται σε παραίτηση.
  • ΜΆΧΗ ΣΤΗ ΘΈΣΗ ΕΒΛΙΓΙΆΝ

    ΜΆΧΗ ΣΤΗ ΘΈΣΗ ΕΒΛΙΓΙΆΝ
    Μάχη στη θέση Εβλιγιάν κοντά στο Ρέθυμνο και σπουδαία νίκη των Κρητικών, αρχηγοί των οποίων ήταν ο Μανουσέλης, ο Μανουσογιαννάκης, ο Δεληγιαννάκης, ο Τσουδερός.
  • ΤΕΛΕΙΏΝΕΙ Η ΠΡΏΤΗ ΦΆΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ

    ΤΕΛΕΙΏΝΕΙ Η ΠΡΏΤΗ ΦΆΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
    Τελειώνει η πρώτη φάση της πολιτικής σύγκρουσης με την κατάληψη του Ναυπλίου από τους οπαδούς του Κουντουριώτη. Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές.
  • ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ

    ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ
    Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνητικό ανάμεσα σε Άγγλους κεφαλαιούχους και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ορλάνδο και Λουριώτη για τη σύναψη δανείου ύψους 800.000 λιρών.
  • Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΓΗ ΤΗΣ ΚΆΣΟΥ

    Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΓΗ ΤΗΣ ΚΆΣΟΥ
    Καταστροφή της Κάσου από τους Τουρκοαιγυπτίους του Χουσεΐν.
  • ΥΠΟΓΡΑΦΉ ΣΤΟ ΛΟΝΔΊΝΟ ΤΟ ΔΕΎΤΕΡΟ ΔΆΝΕΙΟ

    ΥΠΟΓΡΑΦΉ ΣΤΟ ΛΟΝΔΊΝΟ ΤΟ ΔΕΎΤΕΡΟ ΔΆΝΕΙΟ
    Υπογράφεται στο Λονδίνο από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και τον Όμιλο Άγγλων Κεφαλαιούχων το δεύτερο δάνειο, ύψους 2.000.000 λιρών Αγγλίας.
  • Η ΠΡΏΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΉΜ

    Η ΠΡΏΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΉΜ
    Η πρώτη σύγκρουση του Ιμπραήμ με επαναστατικές δυνάμεις στην περιοχή του Νεόκαστρου λήγει με απόλυτη επικράτηση των αιγυπτιακών δυνάμεων. Λίγες μέρες αργότερα σε νέα μάχη στην ίδια περιοχή τραυματίζεται θανάσιμα ο Ι. Μαυρομιχάλης.
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΝΑΥΤΙΚΗ ΝΊΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΉ ΝΑΥΤΙΚΗ ΝΊΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ
    Σημαντική ναυτική νίκη των Ελλήνων κοντά στον Καφηρέα. Τρία τουλάχιστον πλοία του εχθρού καταστράφηκαν από τη δράση των πυρπολικών, μεταξύ των οποίων και το τουρκικό δίκροτο 62 πυροβόλων «Χαζέν Γκεμισί».
  • ΉΤΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΏΝ ΔΥΝΆΜΕΩΝ

    ΉΤΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΏΝ ΔΥΝΆΜΕΩΝ
    Ήττα των υπό τον Κολοκοτρώνη ελληνικών δυνάμεων από τους Τουρκοαιγυπτίους του Ιμπραήμ στα Τρίκορφα της Τριπολττσάς. Σημαντικές απώλειες των Ελλήνων.
  • ΑΠΟΤΥΧΊΑ ΠΥΡΠΌΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΥ ΣΤΌΛΟΥ

    ΑΠΟΤΥΧΊΑ ΠΥΡΠΌΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΥ ΣΤΌΛΟΥ
    Αποτυγχάνει εξαιτίας της νηνεμίας που επικρατεί προσπάθεια μοίρας του ελληνικού στόλου υπό τον Κωνσταντίνο Κανάρη να πυρπολήσει τον αιγυπτιακό στόλο μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.
  • ΟΛΟΚΑΎΤΩΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΜΑΤΊΟΥ

    ΟΛΟΚΑΎΤΩΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΜΑΤΊΟΥ
    Ολοκαύτωμα του Μαυροματίου. Ο οπλαρχηγός Αθ. Σκουρτανιώτης πέφτει στην Αγία Σωτήρα Μαυροματίου Θηβών με 50 άντρες, έχοντας προηγουμένως αντιμετωπίσει 600-700 Τούρκους.
  • Η ΥΠΟΓΡΑΦΉ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΌΛΟΥ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Η ΥΠΟΓΡΑΦΉ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΌΛΟΥ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
    Υπογράφεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Αγγλία το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης. Αποφασίζεται η μεσολάβηση ανάμεσα στους Έλληνες και την Πύλη για τη δημιουργία αυτόνομου ελληνικού κράτους που θα είναι φόρου υποτελές στο σουλτάνο.
  • ΣΥΓΚΑΛΕΊΤΑΙ Η Γ΄ ΕΘΝΟΣΥΝΈΛΕΥΣΗ

    ΣΥΓΚΑΛΕΊΤΑΙ Η Γ΄ ΕΘΝΟΣΥΝΈΛΕΥΣΗ
    Συγκαλείται η Γ΄ Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο, στην οποία αποφασίζεται η αγγλική διαμεσολάβηση ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους.
  • ΉΤΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΊΑ

    ΉΤΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΊΑ
    Ήττα των Ελλήνων στη Ζαγορά της Λιβαδειάς. Θάνατος του Γιαννάκη Ανδρούτσου, αδελφού του Οδυσσέα.
  • ΣΎΣΤΑΣΗ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΉΣ ΕΠΙΙΤΡΟΠΉΣ

    ΣΎΣΤΑΣΗ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΉΣ ΕΠΙΙΤΡΟΠΉΣ
    Σύσταση αντικυβερνητικής επιτροπής υπό τους Γ. Μαυρομιχάλη, Γιαννούλη Νάκο και Μαρκή Μιλαέτη, η οποία θα κυβερνήσει τη χώρα μέχρι την άφιξη του Καποδίστρια.
  • ΉΤΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΆΛΑΤΟ

    ΉΤΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΉΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΆΛΑΤΟ
    Ήττα των Ελλήνων στον Ανάλατο (σημερινή περιοχή Νέου Κόσμου). Στη διάρκεια της μάχης σκοτώθηκαν ο Λ. Βέικος, ο Γ. Τζαβέλας, ο Δράκος κ.ά.
  • Η ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΣΤΟΝ ΙΜΠΡΑΗΜ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΊΝΗΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΆΤΩΝ

    Η ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΣΤΟΝ ΙΜΠΡΑΗΜ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΊΝΗΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΆΤΩΝ
    Οι ναύαρχοι Κόδριγκτον της Αγγλίας και Δεριγνί της Γαλλίας ανακοινώνουν με έγγραφό τους στον Ιμπραήμ πασά ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Λονδίνου, απαγορεύεται κάθε κίνηση στρατευμάτων.
  • ΝΑΥΜΑΧΊΑ ΤΗΣ ΣΚΆΛΑΣ ΣΑΛΏΝΩΝ

    ΝΑΥΜΑΧΊΑ ΤΗΣ ΣΚΆΛΑΣ ΣΑΛΏΝΩΝ
    Ναυμαχία της Σκάλας Σαλώνων. Ο Άστιγξ, κυβερνήτης του πλοίου «ΚΑΡΤΕΡΙΑ», καταστρέφει τουλάχιστον τρία τουρκικά πλοία και κυριεύει τρία αυστριακά.
  • ΊΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΉΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

    ΊΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΉΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ
    Ίδρυση της «Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας» και καθιέρωση του φοίνικα ως εθνικού νομίσματος. Η τράπεζα θα εκδώσει 6.472 μετοχές ονομαστικής αξίας 83 και ½ ταλίρων η καθεμιά.
  • Η ΊΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΉΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

    Η ΊΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΉΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ
    Ίδρυση της «Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας» και καθιέρωση του φοίνικα ως εθνικού νομίσματος. Η τράπεζα θα εκδώσει 6.472 μετοχές ονομαστικής αξίας 83 και ½ ταλίρων η καθεμιά.
  • Η ΚΑΘΌΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΣΟΤΙΜΙΏΝ ΣΤΑ ΞΈΝΑ ΝΟΜΊΣΜΑΤΑ

    Η ΚΑΘΌΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΣΟΤΙΜΙΏΝ ΣΤΑ ΞΈΝΑ ΝΟΜΊΣΜΑΤΑ
    Με διάταγμα του Καποδίστρια καθορίζονται οι ισοτιμίες των ξένων νομισμάτων με το γρόσι, το οποίο αποτελεί ακόμη το κύριο νόμισμα συναλλαγών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το διάταγμα, με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να πατάξει την αισχροκέρδεια, μια λίρα στερλίνα ισοδυναμεί με 73 γρόσια και ένα γαλλικό πεντόφραγκο με 13,30 γρόσια.
  • Η ΑΠΕΛΕΥΘΈΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΆΤΡΑΣ

    Η ΑΠΕΛΕΥΘΈΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΆΤΡΑΣ
    Η Πάτρα απελευθερώνεται οριστικά, επτά χρόνια μετά τον αρχικό ξεσηκωμό και την πολιορκία κατά των Τούρκων της πόλης.
  • Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΌΛΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΌΛΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    Υπογράφεται στο Λονδίνο από τις Μεγάλες Δυνάμεις πρωτόκολλο, με το οποίο καθορίζονται τα παρακάτω:
    1 Τα σύνορα του αυτόνομου ελληνικού κράτους προς βορρά καθορίζονται από την οροθετική γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού.
    2 Στο νέο κράτος θα περιλαμβάνονται τα νησιά Σποράδες, Κυκλάδες, Σάμος και πιθανόν η Κρήτη.
    3 Το καθεστώς του κράτους θα είναι κληρονομική μοναρχία.
    4 Ο ετήσιος φόρος υποτέλειας θα ανέρχεται στα 1.500.000 γρόσια.
  • Η ΣΥΝΘΉΚΗ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΝΟΎΠΟΛΗΣ

    Η ΣΥΝΘΉΚΗ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΝΟΎΠΟΛΗΣ
    Η Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν την Συνθήκη της Αδριανούπολης, η οποία τερματίζει το Ρωσοτουρκικό Πόλεμο. Με τη συνθήκη αυτή η Πύλη αναγνωρίζει τα προηγούμενα πρωτόκολλα και τις συνθήκες που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.
  • Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΤΟΥ ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΚΡΆΤΟΥΣ

    Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΤΟΥ ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΚΡΆΤΟΥΣ
    Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου που υπογράφεται από τις Μεγάλες Δυνάμεις, δημιουργείται ανεξάρτητο ελληνικό κράτος με οροθετική γραμμή προς βορρά και δυτικά τη γραμμή Αχελώου-Σπερχειού. Το ελληνικό στέμμα προσφέρεται στον Λεοπόλδο της Σαξονίας-Κόμπουργκ & Γκότα, ο οποίος τελικά το αρνείται.
  • Η ΔΟΛΟΦΟΝΊΑ ΤΟΥ ΙΩΆΝΝΗ ΚΑΠΟΔΊΣΤΡΙΑ

    Η ΔΟΛΟΦΟΝΊΑ ΤΟΥ ΙΩΆΝΝΗ ΚΑΠΟΔΊΣΤΡΙΑ
    Δολοφονείται στο Ναύπλιο ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας. Εκλέγεται Διοικητική Επιτροπή από τον Αυγουστίνο Καποδίστρια, τον Θ. Κολοκοτρώνη και τον Ιωάννη Κωλέττη.
  • Η ΕΛΛΆΔΑ ΓΊΝΕΤΑΙ ΚΡΆΤΟΣ ΜΟΝΑΡΧΙΚΌ

    Η ΕΛΛΆΔΑ ΓΊΝΕΤΑΙ ΚΡΆΤΟΣ ΜΟΝΑΡΧΙΚΌ
    Υπογράφεται από τις Μεγάλες Δυνάμεις και τον εκπρόσωπο της Βαυαρίας σύμβαση, η οποία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα είναι κράτος μοναρχικό με κληρονομικό της μονάρχη τον Όθωνα, δευτερότοκο γιο του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου.
  • Η ΥΠΟΓΡΑΦΉ ΤΗΣ ΟΜΏΝΥΜΗΣ ΣΎΜΒΑΣΗΣ

    Η ΥΠΟΓΡΑΦΉ ΤΗΣ ΟΜΏΝΥΜΗΣ ΣΎΜΒΑΣΗΣ
    Υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη η ομώνυμη σύμβαση, με την οποία καθορίζονται τα βόρεια σύνορα του νέου κράτους (Αμβρακικός-Παγασητικός).
  • Η ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΊΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΌΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΑΣ

    Η ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΊΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΌΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΆΔΑΣ
    Πρωτόκολλο του Λονδίνου με το οποίο οριστικοποιούνται τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και απορρίπτονται τα αιτήματα των Κρητικών και των κατοίκων της Σάμου για ένωση με την Ελλάδα.