Arxi1

Το Παλίμψηστο Του Αρχιμήδη

  • Period: 901 to 1000

    Η Δημιουργία Του Παλίμψηστου

    Με τον όρο παλίμψηστο περιγράφονται αρχαίοι πάπυροι και περγαμηνές που επαναχρησιμοποιούνταν για γράψιμο, αφού πρώτα με την βοήθεια χημικών ουσιών (κιτρικό οξύ κλπ.) ή άλλων μεθόδων (τριβή κλπ.) καθαριζόταν η προηγούμενη στρώση γραφής.Το παλίμψηστο με τα έργα του Αρχιμήδη είναι περγαμηνός κώδικας του 10ου αιώνα, που περιέχει μαθηματικές πραγματείες.
  • Period: 1200 to 1300

    Η Ανακατασκευή Του Παλίμψηστου

    Το 13ο αιώνα, ένας μοναχός έσβησε το κείμενο του Αρχιμήδη, έκοψε τις σελίδες, περιέστρεψε τα φύλλα κατά 90 μοίρες και τα δίπλωσε στη μέση. Η περγαμηνή στη συνέχεια «ανακυκλώθηκε» μαζί με περγαμηνές από άλλα βιβλία, για να δημιουργηθεί ένα προσευχητάριο (το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής ονομάζεται παλίμψηστο).
  • 1229

    Η Επεξεργασία - Ανακατασκευή

    Η Επεξεργασία - Ανακατασκευή
    ο κώδικας υπέστη επεξεργασία, η γραφή σβήστηκε, τα φύλλα του αναδιατάχθηκαν, διπλώθηκαν στη μέση ώστε ένα παλιό φύλλο να αποτελέσει δύο ενός καινούργιου κώδικα,και επάνω τους γράφτηκαν λειτουργικά κείμενα.Η απόξεση δεν ήταν ολοκληρωτική με αποτέλεσμα υπό ευνοϊκές συνθήκες να διαφαίνεται το προηγούμενο κείμενο.Αποκαλύφθηκε και η ταυτότητα του γραφέα, που έσβησε τα γραπτά του Αρχιμήδη. Το όνομά του ήταν Ιωάννης Μύρωνας και τελείωσε τη μεταγραφή των προσευχών στις 14 Απριλίου 1229, στην Ιερουσαλήμ!
  • Η Απόσπαση Του Παλίμψηστου

    Η Απόσπαση Του Παλίμψηστου
    Ο μεγάλος αναζητητής χειρογράφων Κονσταντίν φον Τίσεντορφ, Απέσπασε μόνο ένα δίφυλλο, το οποίο κατέληξε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ μετά από κάποια χρόνια.
  • Το Ενδιαφέρον Του Constantin Tischendorf Προς Το Παλίμψηστο

    Το Ενδιαφέρον Του Constantin Tischendorf  Προς Το Παλίμψηστο
    Ο Κώδικας Γ σημειώθηκε από τον Γερμανό βιβλιολόγο Constantin Tischendorf στο Μετόχι ως ένα «ενδιαφέρον παλίμψηστο που περιέχει κάποια μαθηματικά»
  • Η θέση Του Στην Κωνσταντινούπολη Και η Ανακάλυψη Της

    Η θέση Του Στην Κωνσταντινούπολη Και η Ανακάλυψη Της
    Το παλίμψηστο ανήκε στη Βιβλιοθήκη του Μετοχίου του Παναγίου Τάφου στην Κωνσταντινούπολη και είχε μεταφερθεί εκεί από τη Σκήτη του Αγίου Σάββα στην Παλαιστίνη. Ο μεγάλος αναζητητής χειρογράφων Κονσταντίν φον Τίσεντορφ, που ανακάλυψε τον Σιναϊτικό Κώδικα, επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη το 1846 και είδε το χειρόγραφο αλλά δεν αναγνώρισε το περιεχόμενό του.
  • Η Αγορά Ενός Φύλλο Από Το Πανεπιστήμιο Του Cambridge

    Η Αγορά Ενός Φύλλο Από Το Πανεπιστήμιο Του Cambridge
    Σήμερα το φύλλο που οικειοποιήθηκε ο Tischendorf βρίσκεται στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Cambridge καταλογραφημένο με τον αριθμό Additional 1879.23. Βρίσκεται εκεί από του 1876 όταν το πανεπιστήμιο του Cambridge το αγόρασε, μαζί με 43 άλλα μονόφυλλα ύποπτης προέλευσης, από κληρονόμους του Tischendorf
  • Η Πρώτη Αναφορά Ύπαρξης του Παλίμψηστου

    Η Πρώτη  Αναφορά Ύπαρξης του Παλίμψηστου
    Πρώτος ανέφερε την ύπαρξή του ο ιστοριοδίφης Αθανάσιος Παπαδόπουλος-Κεραμεύς το 1899.
  • Η Μελέτη Του Κώδικα

    Η Μελέτη Του Κώδικα
    Η είδηση έφτασε στον Δανό φιλόλογο Γιόχαν Χάιμπεργκ, ο οποίος εξέδιδε τα έργα του Αρχιμήδη. Ο Χάιμπεργκ, παρά την προχωρημένη του ηλικία, ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη το 1906 για να δει τον κώδικα. Από τη μελέτη του προέκυψε ότι ο κώδικας περιείχε έναν αριθμό έργων του Αρχιμήδη γνωστών από άλλα χειρόγραφα, και μαζί με αυτά την επιστολή με τον τίτλο Περί των μηχανικών θεωρημάτων προς Ερατοσθένη έφοδος (ή απλά Μέθοδος), η οποία δεν διασώζεται σε κανένα άλλο χειρόγραφο.
  • Η Δημοσίευση Στο Περιοδικό Hermes

    Η Δημοσίευση Στο Περιοδικό Hermes
    Ο Δανός φιλόλογος Γιόχαν Χάιμπεργκ δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας του στο περιοδικό Hermes
  • Period: to

    Η Δεύτερη Έρευνα Του Γιόχαν Χάιμπεργκ

    Ξανά δημοσίευσε μετά από δεύτερη επιτόπια έρευνα, το 1910-1915 ως τμήμα της περίφημης κριτικής του έκδοσης των Απάντων του Αρχιμήδη, από τον οίκο Teubner
  • Period: to

    Η Εξαφάνιση Ενός Μέρος Του Παλίμψηστου

    Στις ταραγμένες συνθήκες κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ένα μέρος του παλίμψηστου ξέφυγε από την κατοχή της Βιβλιοθήκης του Μετοχίου κατά την μεταφορά του στην εθνική βιβλιοθήκη Αθηνών και εξαφανίστηκε, μέχρι το 1998.
  • Μέρος Των Χειρόγραφων Δεν Φτάνει Ποτέ Στην Αθήνα

    Τα χειρόγραφα του Μετοχίου Κωνσταντινουπολιτάνι μεταφέρθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αθήνας, αν και πολλά δεν φτάνουν ποτέ.
  • Η Αγορά Του Παλίμψηστου Από Γαλλίδα Επιχειρηματία

    Το παλίμψηστο «αγόρασε από μοναχό» η Γαλλίδα επιχειρηματίας Marie Louis Sirieix σε ένα ταξίδι στην Ανατολή.
  • Η Μελέτη Από Την Βιβλιοθήκη Huntington

    Η Μελέτη Από Την Βιβλιοθήκη Huntington
    Ο Παριζιάνος έμπορος έργων τέχνης Salomon Guerson, γεννημένος το 1872 στην Τουρκία, έχει ένα χειρόγραφο που προσδιορίστηκε από τον επιμελητή της
    Βιβλιοθήκης Huntington στο Λος Άντζελες ως το «χειρόγραφο του Αρχιμήδη που περιγράφεται από τον JL Heiberg»
  • Το Χειρόγραφο Αξίας 6.000 Δολαρίων

    Ο Γκέρσον προσφέρει το χειρόγραφό του προς πώληση για 6.000 δολάρια.
  • Period: to

    Παραχαράξεις Και Μία Παράξενη Χρωστική Ουσία

    Παραχαράξεις ζωγραφισμένες στην κορυφή τεσσάρων φύλλων, που κάλυπταν μέρος του The Method αλλά όχι το Stomachion , περιείχαν μια πράσινη χρωστική ουσία που έγινε για πρώτη φορά διαθέσιμη στη Γερμανία το 1938
  • Οι Ανθυγιεινές Συνθήκες Της Αποθήκευσης Του Παλίμψηστου

    Το παλίμψηστο αποθηκεύεται σε ανθυγιεινές συνθήκες υγρασίας, συγκεντρώνοντας μούχλα.
  • Η Συνέχιση Της Κληρονομιάς Του Παλίμψηστου

    Το παλίμψηστο κληρονόμησε η Anne Guersan μετά τον θάνατο του πατέρα της Sirieix.
  • Η Επιθεώρηση Του Παλίμψηστου

    Η Επιθεώρηση Του Παλίμψηστου
    Επιθεωρήθηκε από τον φιλόλογο Jean Bollack του Πανεπιστημίου της Λιλ, αφού ο Guersan ανησυχεί για την κατάσταση του βιβλίου.
  • Η Δεύτερη Επιθεώρηση Και Η Αποκατάσταση

    Επιθεωρήθηκε από τον κλασικιστή Abraham Wasserstein στο Λέστερ και τον Joseph Paramelle του Παρισινού Ινστιτούτου Recherche et d'Histoire des Textes, μετά την οποία αποκαταστάθηκε από την Etablissement Mallet στο Παρίσι με κόλλα PVA και Blu-Tack.
  • Η Μεταγραφή Από Τον Χάιμπεργκ Και Ο Εντοπισμός Του Στο Κτήμα Τίσεντορφ

    Ένα χειρόγραφο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ αναγνωρίζεται από τον Οξφορδικό κλασικιστή Νάιτζελ Γουίλσον ως ένα φύλλο που λείπει από το παλίμψηστο που μεταγράφηκε από τον Χάιμπεργκ και στη συνέχεια εντοπίζεται στο κτήμα του Τίσεντορφ.
  • Η Πώληση Του Παλίμψηστου Σε Μουσεία Και Βιβλιοθήκες

    Το Παλίμψηστο προσφέρεται προς πώληση σε πολλές βιβλιοθήκες και μουσεία σε όλο τον κόσμο
  • Η Δημοπρασία Στον Οίκο Christie's

    Προσφέρεται σε δημοπρασία στον οίκο Christie's, ο οποίος το εκτιμά σε περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια.
  • Η Διεκδίκηση Του Παλίμψηστου Από Ελλάδα και Ιεροσόλυμα

    Στην Ελλάδα, ενεργοποιήθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού και πνευματικά ιδρύματα για να συγκεντρωθεί το χρηματικό ποσό. Παράλληλα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κινήθηκε δικαστικά, ζητώντας να του αποδοθεί ο κώδικας, με την αιτιολογία ότι κλάπηκε από τη βιβλιοθήκη του Μετοχίου τη δεκαετία του '20.Η δικαστική απόφαση δικαίωσε τον ιδιώτη ιδιοκτήτη Ρομπέρ Γκυερσάν, κληρονόμο Μαρί Λουί Σιριέ (Marie Louis Sirieix), που είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα και την Τουρκία στη δεκαετία του 1920 και είχε πεθάνει το 1956.
  • Ο Πλειστηριασμός Του Παλίμψηστου

    Ο Πλειστηριασμός Του Παλίμψηστου
    Το 1998 βρέθηκε να πωλείται σε πλειστηριασμό του οίκου Christie's στην Νέα Υόρκη.
  • Η Επικίνδυνη Φωτογράφιση Του Παλίμψηστου

    Εξετάστηκε από τον Nigel Wilson και φωτογραφήθηκε υπό υπεριώδη ακτινοβολία από τον Roger Easton του RIT για τον κατάλογο πώλησης του Christie's
  • Η Πώληση Έναντι Των 2.202.500 Δολαρίων

    Το Παλίμψηστο πούλησε ο εγγονός του Sirieix, Robert Guersan, σε δημοπρασία από τον Christie's στη Νέα Υόρκη στον Αμερικανό φιλάνθρωπο "Mr. B". έναντι 2.202.500 δολαρίων, πλειοδοτώντας τον Έλληνα γενικό πρόξενο για το υπουργείο Πολιτισμού του.
  • Η Αγορά Των Δύο Εκατομμυρίων

    Η Αγορά Των Δύο Εκατομμυρίων
    Τελικά ο κώδικας άλλαξε χέρια για δύο εκατομμύρια δολάρια και περιήλθε σε κάποιον ανώνυμο συλλέκτη, ο οποίος το παρέδωσε στο Μουσείο Τέχνης Ουώλτερς (Walters Art Museum) της Βαλτιμόρης για συντήρηση, ψηφιοποίηση και μελέτη. Και μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησε την προσπάθεια να διαβάσει το σβησμένα κείμενα στο παλαιότερο σωζόμενο αντίγραφο του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, φυσικού, εφευρέτη, μηχανικού και αστρονόμου.
  • Period: to

    Η Αποσυναρμολόγηση Ανά 15 Μέρες

    Αποσυναρμολογείται με μέσο ρυθμό ένα φύλλο ανά δεκαπέντε ημέρες.
  • Η Ανάκτηση Των Σβησμένων Αρχείων

    Η Ανάκτηση Των Σβησμένων Αρχείων
    Το 2000, μια ομάδα ερευνητών άρχισε την ανάκτηση των σβησμένων κειμένων. Χρησιμοποίησαν τεχνικές απεικόνισης σε διαφορετικά μήκη κύματος του υπέρυθρου, ορατού και υπεριώδους φωτός (πολυφασματική απεικόνιση). Χάρη σε διαφορετικές μεθόδους ψηφιακής επεξεργασίας, το κείμενο αποκαλύφθηκε στα μάτια των ερευνητών με τρόπο που κανείς δεν το είχε δει για χίλια χρόνια. Ένα μέρος του βιβλίου που είχε σκεπαστεί με ρύπους διαβάστηκε με ακτίνες Χ στο εργαστήριο Stanford Synchrotron Radiation Lightsource
  • Η Συσχέτιση Του Παλίμψηστου Με Τον Υπερείδη

    Η Συσχέτιση Του Παλίμψηστου Με Τον Υπερείδη
    Νέες έρευνες με προηγμένα οπτικά μέσα έδειξαν ότι το βιβλίο περιείχε υπολείμματα ενός ακόμη αρχαίου κειμένου, του μοναδικού δείγματος γραφής του Αθηναίου πολιτικού του 4ου πΧ αιώνα, Υπερείδη.
  • Η Εμφάνιση Ενός Μεγάλου Μέρους Του Παλίμψηστου

    Το Αύγουστο του 2006 μια ομάδα επιστημόνων υπό την εποπτεία του φυσικού Ούβε Μπέργκμαν κατόρθωσε να φέρει στο φως ένα μεγάλο μέρος από το κείμενο του εγγράφου.
  • Το 95% Του Παλίμψηστου

    Δέκατη επέτειος της έρευνας, το σύνολο δεδομένων κυκλοφόρησε, αποκαλύπτοντας περίπου το 95% του κειμένου