Alosi konstantinoupolis mahomet

Τα γεγονότα από το Πρώτο Σχίσμα εως την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453

  • 867

    Εκχριστιανισμός των Βουλγάρων και Πρώτο Σχίσμα

    Εκχριστιανισμός των Βουλγάρων και Πρώτο Σχίσμα
    Μετά από ανταγωνισμό Ορθόδοξης και Καθολικής εκκλησίας, οι Βούλγαροι εχριστιανίζονται από τους Βυζαντινούς αφού ο Πατριάρχης Φώτιος κατηγόρησε την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία για θέματα λατρείας και εκκλησιαστικής τάξης, το δόγμα πως το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται και από τον Υιό (filioque), το οποίο τελικά απορρίφθηκε στη Σύνοδο του 867 και ο πάπας Νικόλαος αναθεματίστηκε οδηγώντας εν τέλει στο Πρώτο Σχίσμα των δύο εκκλησιών.
  • Period: 867 to 1081

    Μακεδονική δυναστεία

    Η Αυτοκρατορία φτάνει στο απόγειο της ακμής της για αυτό η περίοδος αυτή αποκαλείται ως χρυσή εποχή του Βυζαντίου. Η ανάπτυξη συναντάται στους τομείς της γεωργίας, της βιοτεχνίας, της ναυτιλίας και του εμπορίου.
  • 904

    Άλωση Θεσσαλονίκης

    Άλωση Θεσσαλονίκης
    Άλωση Θεσσαλονίκης από τους Άραβες.
  • 944

    Άλωση Συριακής Έδεσσας

    Άλωση της Συριακής Έδεσσας από τους Βυζαντινούς.
  • 961

    Ανάκτηση Κρήτης

    Ανάκτηση Κρήτης
    Ανάκτηση μεγαλονήσου Κρήτης.
  • 962

    Στέψη Όθωνα και συνέπειες

    Ο Όθωνας Α΄ στέφθηκε από τον πάπα της Ρώμης "Αυτοκράτωρ των Ρωμαίων" γεγονός που ο Νικηφόρος αρνήθηκε να αναγνωρίσει και το σχέδιο για τον γάμο γερμανού διαδόχου με βυζαντινή πριγκίπισσα, σύναψη ειρήνη και την ανάκτηση των κτήσεων της Νότιας Ιταλίας ναυαγεί.
  • 965

    Ανάκτηση Κύπρου

    Με τις επιτυχίες και τις ανακτήσεις ο Νικηφόρος Φωκάς και ο Ιωάννης Τζιμισκής επεξέτειναν τα σύνορα του Βυζαντινού κράτους.
  • 972

    Βελτίωση σχέσεων Βυζαντίου- Ιταλίας

    Οι σχέσεις των δύο αυτοκρατοριών αποκαταστάθηκαν επί Ιωάννη Τζιμισκή με τον γάμο του Όθωνα Β΄ με τη ανηψιά του βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοφανώ.
  • 1054

    Σχίσμα των δύο εκκλησιών

    Σχίσμα των δύο εκκλησιών
    Το 1054 ο χριστιανικός κόσμος διχάστηκε σε καθολική και ορθόδοξη εκκλησία. Το σχίσμα του 1054 υποβοηθήθηκε από εκείνο του 867 και τα αίτια του αφορούσαν κυρίως δογματικά (filioque), λατρευτικά (άζυμος άρτος, νηστεία Σαββάτου, αγαμία κλήρου, χρήση αγαλμάτων στους ναούς), διοικητικά (πρωτοκαθεδρία του πάπα)καθώς και πολιτικά και εθνολογικά ζητήματα.
  • 1071

    Κατάκτηση Ιταλικών κτήσεων από Νορμανδούς

    Οι σκανδιναβικής καταγωγής Νορμανδοί κατακτούν τις Ιταλικές κτήσεις που αποτελούσαν το μήλο της έριδας μεταξύ Βυζαντίου και γερμανικής αυτοκρατορίας.
  • 1071

    Εξωτερικά προβλήματα και η μάχη του Ματζικέρτ

    Εξωτερικά προβλήματα και η μάχη του Ματζικέρτ
    Το Βυζάντιο αντιμετωπίζει προβλήματα άμυνας στην Ιταλία, τη Βαλκανική και την Ανατολή. Στην Ανατολή αυτή την περίοδο οι Σελτζούκοι Τούρκοι εκμεταλλευόμενοι την διάλυση του Χαλιφάτου κατορθώνουν να φτάσουν ως στις Αν επαρχίες του Βυζαντίου, αναγκάζοντας τον Ρωμανό Δ΄ να τους αντιμετωπίσει στη μάχη του Ματζικέρτ, που τελικά οδηγεί στον αποδεκατισμό του βυζαντινού στρατού και στην αιχμαλωσία του Ρωμ, που συνάπτει ειρήνη και εξοντώνεται μόλις επιστρέψει, επιτρέποντας Σελτζούκους ακύρωση της ειρήνης.
  • Period: 1096 to 1099

    Πρώτη Σταυροφορία

    H Πρώτη Σταυροφορία ήταν η πρώτη από μία σειρά σταυροφοριών που προσπάθησαν να ανακαταλάβουν τους Αγίους Τόπους και κλήθηκε από τον Πάπα Ουρβανό Β΄ στη Σύνοδο του Κλερμόν το 1095.
  • Period: 1147 to 1148

    Δεύτερη Σταυροφορία

    Η Δεύτερη Σταυροφορία ήταν μία προσπάθεια της Δύσης να αντεπιτεθεί στην όλο ένα αυξανόμενη πίεση των Τούρκων. Τελικά, χειροτέρεψε την κατάσταση για τα σταυροφορικά κράτη, αλλά και μεγάλωσε το χάσμα μεταξύ της δυτικής Χριστιανοσύνης και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
  • Period: 1189 to 1192

    Τρίτη Σταυροφορία

    Η Τρίτη Σταυροφορία ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένη αλλά δεν πέτυχε τον απώτερο σκοπό της, που ήταν η επανάκτηση της Ιερουσαλήμ.
  • Period: 1201 to 1204

    Τέταρτη Σταυροφορία

    Η Δ' Σταυροφορία είχε σκοπό και στόχο την κατάληψη της Ιερουσαλήμ μέσω μιας εισβολής στην Αίγυπτο και την Αλεξάνδρεια, αλλά παρέκκλινε από τον στόχο της και οι Σταυροφόροι κατέλαβαν τελικά την Κωνσταντινούπολη, καταλύοντας τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και ιδρύοντας τη Λατινική Αυτοκρατορία.
  • Apr 13, 1204

    Άλωση της Πόλης από τους Φράγκους

    Άλωση της Πόλης από τους Φράγκους
    Η πολιορκία και η Άλωση της Κωνσταντινούπολης σημειώθηκαν τον Απρίλιο του 1204 και σημάδεψαν την κορύφωση της Τέταρτης Σταυροφορίας.Οι λεηλασίες, οι σφαγές και οι καταστροφές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Αρχίζει η Φραγκοκρατία στον ελλαδικό χώρο.
  • 1261

    Στέψη Μιχαήλ Παλαιολόγου

    Στέψη Μιχαήλ Παλαιολόγου
    Περί το 1261 η λατινική αυτοκρατορία βρισκόταν σε αξιοθρήνητη
    κατάσταση. Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκε ο Μιχαήλ Παλαιολόγος, ο οποίος κλείνοντας συμφωνία με τους Γενουάτες για παροχή βοήθειας, με αντάλλαγμα τελωνειακές και φορολογικές απαλλαγές, κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη και τον Σεπτέμβριο στέφθηκε αυτοκράτορας στην Αγία Σοφία, ως Μιχαήλ Η΄
  • 1326

    Ίδρυση κράτους Οθωμανών με πρωτεύουσα την Προύσα

    Ίδρυση κράτους Οθωμανών με πρωτεύουσα την Προύσα
    Έπειτα από νικηφόρες για τους Οθωμανούς συγκρούσεις με τους Βυζαντινούς (1301), η Προύσα γίνεται πρωτεύουσα του κράτους του Οσμάν.
  • 1354

    Κατάληψη φρουρίου Καλλίπολης

    Ο Ορχάν καταλαμβάνει το φρούριο της Καλλίπολης, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης αφού είναι ο πρώτος που οδηγεί τους Τούρκους σε ευρωπαϊκό έδαφος.
  • 1361

    Κατάληψη Διδυμότειχου και Αδριανούπολης

    Ο Μουράτ καταλαμβάνει το Διδυμότειχο και την Αδριανούπολη, η οποία αποτέλεσε τη νέα πρωτεύουσα του Οθωμανικού κράτους (1365).
  • 1389

    Μάχη Κοσσυφοπεδίου

    Μάχη Κοσσυφοπεδίου
    Ο Βαγιαζήτ, μετά τη δολοφονία του Μουράτ, νικά τα βοσνιακά και σερβικά στρατεύματα στην καθοριστική για την τύχη της Βαλκανικής χερσονήσου μάχη του Κοσσυφοπεδίου.
  • Period: 1393 to 1394

    Πρώτος αποκλεισμός Κωνσταντινούπολης

    Πρώτος αποκλεισμός της Κωνσταντινούπολης από τον Βαγιαζήτ.
  • 1402

    Μάχη Ταμερλάνου

    Μάχη Ταμερλάνου
    Ο οθωμανικός στρατός με αρχηγό τον Βαγιζήτ ηττείται στη μάχη της Άγκυρας κι έτσι το Βυζάντιο εξασφαλίζει παράταση ζωής κι απαλλαγή από τον φόρο υποτέλειας.
  • 1422

    Απόπειρα πολιορκίας Πόλης

    Απόπειρα πολιορκίας Πόλης
    Ο Μουράτ Β΄ αρχίζει να πολιορκεί την Κων/πολη, που σώθηκε
    χάρη στα τείχη της.
  • 1423

    Εισβολή των Τούρκων στην Πελοπόνησσο

    Οι Οθωμανοί εισβάλλουν στην Πελοπόνησσο, η οποία γίνεται φόρου υποτελής.
  • 1425

    Στέψη Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγου

    Στέψη Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγου
    Το 1425 γίνεται αυτοκράτορας ο Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος.
  • Period: 1438 to 1439

    Σύνοδος Φεράρας-Φλωρεντίας

    Ο Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος προσπαθεί να εξασφαλίσει βοήθεια από τη Δύση. Στη Σύνοδο Φερράρας- Φλωρεντίας δέχεται την πλήρη υποταγή της ορθόδοξης στην καθολική εκκλησία, με αποτέλεσμα τη σφοδρή αντίδραση του βυζαντινού λαού και τον διχασμό του σε ενωτικούς και ανθενωτικούς.
  • 1448

    Θάνατος αυτοκράτορα Ιωάννη Η΄ Παλαιολόγου

    Τον Οκτώβριο του 1448 πεθαίνει ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος.
  • Jan 6, 1449

    Στροφή του Κωνσταντίου ΙΑ΄ Παλαιολόγου στον Μυστρά

    Στέφεται στο Μυστρά ο αδελφός του Κωνσταντίνος, δεσπότης του Μορέως και γίνεται δεκτός "παρά πάντων ασπασίως" στην Κωνσταντινούπολη.
  • 1451

    Ανακήρυξη του Μωάμεθ ως νέου Σουλτάνου

    Τον χειμώνα 1451 πεθαίνει ο τούρκος σουλτάνος Μουράτ Β΄. Διάδοχος του ανακηρύσσεται στην Αδριανούπολη ο γιος του Μωάμεθ.
  • 1452

    Κλείσιμο των θυρών της Πόλης

    Λεηλασίες των Τούρκων στον ευρύτερο χώρο του νέου φρουρίου αναγκάζουν τον Κωνσταντίνο να κλείσει τις θύρες της Πόλης.
  • 1452

    Κατασκευή μπομπάρδας

    Κατασκευή μπομπάρδας
    Οι Οθωμανοί επιτίθενται στο Δεσποτάτο του Μορέως. "Τεχνίτης δοκιμώτατος" αναλαμβάνει να κατασκευάσει για λογαριασμό των Τούρκων τεράστιο κανόν, ονόματι μπομπάρδα, αποτελεσματικό για τα τείχη της Βασιλεύουσας.
  • 1452

    Δημιουργία του τουρκικού φρουρίου Ρούμελη Χισάρ

    Δημιουργία του τουρκικού φρουρίου Ρούμελη Χισάρ
    Στο στενότερο σημείο του Βοσπόρου χτίζεται το φρούριο Ρούμελη Χισάρ το οποίο αποκαλύπτει τις κατακτητικές βλέψεις του Μωάμεθ. Η δίοδος ελέγχεται πλέον απόλυτα από τους Τούρκους.
  • Period: 1452 to 1452

    Προετοιμασίες Βυζαντινών για την επικείμενη τουρκική πολιορκία

    Ενεργοποιούνται στοιχειωδώς η Βενετία και η Γένοβα μετά από σειρά τουρκικών προκλήσεων απέναντι σε πολίτες τους. Στις 12 Δεκεμβρίου ο Κωνσταντίνος κηρύσσει την ένωση των εκκλησιών σε κοινή λειτουργία. Οι Κωνσταντινουπολίτες ετοιμάζονται για πολιορκία επισκευάζοντας τα τείχη στη γη και στη θάλασσα. Οχυρώνουν τον Κεράτιο με τεράστια αλυσίδα. Συλλέγουν χρήματα και τροφές ενώ απευθύνουν εκκλήσεις προς τον Πάπα και τους Ιταλούς ηγεμόνες για βοήθεια.
  • Period: Jan 1, 1453 to Jan 15, 1453

    Συγκέντρωση οθωμανικών δυνάμεων

    Κινητοποιούνται οι δυνάμεις του Μωάμεθ στην Αδριανούπολη. Δοκιμάζεται το μεγάλο κανόνι.
  • Jan 26, 1453

    Βοήθεια για τους Βυζαντινούς από τη Δύση

    Βοήθεια για τους Βυζαντινούς από τη Δύση
    Φθάνουν στην Πόλη δύο γενουατικά πλοία με περίπου 700 μισθοφόρους υπό τις διαταγές του Giovanni Gioustiniani Longo.
  • Feb 4, 1453

    Κλείσιμο Κεράτιου κόλπου

    Κλείσιμο Κεράτιου κόλπου
    Κλείνει με αλυσίδα η είσοδος του Κεράτιου κόλπου.
  • May 15, 1453

    Νέα ενίσχυση Βυζαντινών από τη Δύση

    Η σύγκλητος της Βενετίας μετά από παπική πρόταση δέχεται να επανδρώσει πέντε πλοία για την ενίσχυση της Πόλης.
  • May 29, 1453

    Άλωση Κωνσταντινούπολης από Οθωμανούς

    Άλωση Κωνσταντινούπολης από Οθωμανούς
    Αρχίζει η μεγάλη επίθεση στις τρεις τη νύχτα με κύριο στόχο την Πύλη του Ρωμανού. Σχεδόν ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η διείσδυση των Τούρκων από την Κερκόπορτα και την Πύλη του Χαρισίου. Ο Ιουστινιάνης τραυματίζεται και αποσύρεται με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος. Κοντά στην Πύλη του Ρωμανού σκοτώνεται και ο αυτοκράτορας. Ακολουθούν λεηλασίες και αγριότητες. Διαφεύγουν δεκαέξι πλοία και ελάχιστοι από τους έγκλειστους που κατέγραψαν την Άλωση, ο Γεώργιος Σφραντζής, ο Nicolo Barbaro.