Ιστορία του κινηματογράφου

Ιστορία του κινηματογράφου

 • Laterna Magica

  Laterna Magica
  Η Laterna Magica ήταν μία συσκευή προβολής που εξαπλώθηκε στην Ευρώπη από τα τέλη του 17ου αιώνα.
 • Eadweard J. Muybridge

  Eadweard J. Muybridge
  Ο Βρετανός φωτογράφος Ίντγουιρντ Μάιμπριτζ έχοντας καταφέρει να αναπτύξει μεθόδους διαδοχικής φωτογράφισης, απεικόνισε την κίνηση ενός αλόγου, αποδεικνύοντας τότε, πως κατά τη διάρκεια του καλπασμού του, υπάρχουν στιγμές που τα πόδια του δεν έχουν επαφή με το έδαφος.
 • William Dickson

  William Dickson
  Εφεύρεση του κινητοσκοπίου από τον Ουίλλιαμ Ντίκσον.
 • Κινητοσκόπιο

  Κινητοσκόπιο
  Το κινητοσκόπιο, ήταν μία μηχανή προβολής, με δυνατότητα να προβάλλει την κινηματογραφική ταινία σε ένα κουτί, το οποίο ήταν ορατό μόνο από έναν θεατή, μέσω μιας οπής.
 • Étienne-Jules Marey

  Étienne-Jules Marey
  Ο Γάλλος φυσικός Ετιέν Μαρέ κατόρθωσε να συλλάβει φωτογραφικά το πέταγμα ενός πελεκάνου με τη βοήθεια μιας φωτογραφικής μηχανής με τη δυνατότητα να αποτυπώνει 12 στιγμιότυπα ανά λεπτό.
 • Η πρώτη ταινία μικρού μήκους

  Η πρώτη ταινία μικρού μήκους
  Η πρώτη ταινία μικρού μήκους: Το Roundhay Garden Scene είναι ιστορική ταινία μικρού μήκους του εφευρέτη Λουί Λε Πρενς. Είναι η αρχαιότερη ταινία που σώζεται σήμερα. Ο Λουί Λε Πρενς πειραματιζόταν με την εφεύρεσή του, όταν γύρισε τις σκηνές αυτές στον κήπο του σπιτιού της οικογένειας Γουίτνεϊ στο Oakwood Grange, ένα προάστιο του Ληντς στην Αγγλία
 • Κινητοσκόπιο

  Κινητοσκόπιο
  Το κινητοσκόπιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επίσημα δημοσίως στις 20 Μαΐου του 1891, μαζί με την πρώτη κινηματογραφική ταινία.
 • Auguste Marie Louis Nicolas Lumière και Louis Jean Lumière

  Auguste Marie Louis Nicolas Lumière και Louis Jean Lumière
  Οι αδελφοί Λυμιέρ, βασιζόμενοι στο κινητοσκόπιο των Ντίκσον και Έντισον, εφηύραν τον κινηματογράφο (cinematographe) που αποτελούσε μία φορητή κινηματογραφική μηχανή, λήψεως, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ.
 • Αδελφοί Skladanowsky

  Αδελφοί Skladanowsky
  Το 1895 (Ιούλιος) προβλήθηκε η πρώτη κινηματογραφική ταινία σε μορφή bioskop στο Βερολίνο από τους αδελφούς Σκλαντανόφσκι, στο εξοχικό κέντρο „Feldschlößchen“ στην οδό Berliner Straße 27 στη συνοικία Pankow. Από την 1η Νοεμβρίου οι προβολές γινόταν στο Varieté Wintergarten στο Βερολίνο.
 • Η πρώτη δημόσια προβολή

  Η πρώτη δημόσια προβολή
  Οι αδελφοί Λυμιέρ έκαναν το 1895 την πρώτη δημόσια προβολή, στο Παρίσι. Η ημερομηνία αυτή αναφέρεται από πολλούς ως η επίσημη ημέρα που ο κινηματογράφος με την σημερινή του γνωστή μορφή έκανε την εμφάνισή του. Εκείνη τη δημόσια προβολή παρακολούθησαν συνολικά 35 άτομα επί πληρωμή και προβλήθηκαν δέκα ταινίες συνολικής διάρκειας περίπου δεκαπέντε λεπτών. Οι πρώτες κινηματογραφικές ταινίες ήταν μικρής διάρκειας, παρουσιάζοντας συνήθως στατικά, μία σκηνή της καθημερινότητας.
 • Maries-Georges-Jean Méliès

  Maries-Georges-Jean Méliès
  Ο Ζωρζ Μελιές ήταν Γάλλος κινηματογραφιστής, γνωστός για τις τεχνικές καινοτομίες που εισήγαγε. Θεωρείται ένας από τους πρώτους σκηνοθέτες στην ιστορία του κινηματογράφου και συνέβαλε σημαντικά στην μετεξέλιξή του από τεχνική σε μία νέα μορφή τέχνης. Προβάλλει την ταινία του „une partie des cartes“, σκηνή από την οποία βλέπουμε στην εικόνα.
 • Η πρώτη ταινία τρόμου

  Η πρώτη ταινία τρόμου
  Ο Μελιές φέρεται επίσης ως ο δημιουργός της πρώτης ταινίας τρόμου, Το Κάστρο του Διαβόλου (Le Manoir du Diable), καθώς και των πρώτων έγχρωμων ταινιών, τις οποίες κατάφερε να δημιουργήσει χρωματίζοντας τα κινηματογραφικά καρέ με το χέρι.
 • Ζωρζ Μελιές και Ελλάδα

  Ζωρζ Μελιές και Ελλάδα
  Ο Ζωρζ Μελιές σκηνοθέτησε και γύρισε ταινίες μικρού μήκους με θέμα την Ελλάδα, όπως ο Πόλεμος στην Ελλάδα (La guerre en Grèce) και Σφαγές στην Κρήτη (Massacres en Crète)
 • Le voyage dans la lune

  Le voyage dans la lune
  1902 Ο Ζωρζ Μελιές (Maries-Georges-Jean Méliès), προβάλλει την πιο δημοφιλή ταινία του: Το Ταξίδι στη Σελήνη (Le voyage dans la lune), όπου περιγράφεται κινηματογραφικά για πρώτη φορά ένα διαστημικό ταξίδι, αποτελώντας μία πρώτη μορφή ταινίας επιστημονικής φαντασίας.
 • Charlie Chaplin

  Charlie Chaplin
  To 1914 δημιουργείται η εικόνα του "tramp" από τον Charlie Chaplin, με την οποία ο ηθοποιός έγινε παγκοσμίως γνωστός.
 • Buster Ceaton

  Buster Ceaton
  Το 1917 εμφανίζεται στην μεγάλη οθόνη ο Buster Ceaton, με αυτό το ελαφρώς μελαγχολικό βλέμμα, που θα τον καθιερώσει.
 • The Gulf between

  The Gulf between
  To 1917 κυκλοφορεί η πρώτη έγχρωμη ταινία με την τεχνολογία Technicolor.
 • United Artists

  United Artists
  Στις 05.02.1919 δημιουργείται από τους D. W. Griffith, Charlie Chaplin, Mary Pickford, και Douglas Fairbanks το κινηματογραφικό στούντιο των United Artists.
 • Stan and Ollie

  Stan and Ollie
  To 1921 εμφανίζονται από κοινού στην ταινία "The lucky dog" οι Stan Laurel και Oliver Hardy, οι γνωστοί σε όλους μας <χοντρός και λιγνός>. Από τα πιο γνωστά κινηματογραφικά δίδυμα κωμικών.
 • The Toll of the Sea

  The Toll of the Sea
  Η ταινία "The Toll of the Sea", μια παραλλαγή της ιστορίας της Madam Butterfly, ήταν η πρώτη έγχρωμη ταινία παραγωγής του Hollywood με την τεχνολογία Technicolor, που δεν χρειαζόταν ειδικά μηχανήματα προβολής.
 • Disney Brothers Studio

  Disney Brothers Studio
  To 1923 ο Walt Disney και ο αδερφός του Roy ιδρύουν το Disney Brothers Studio στο Los Angeles.
 • Warner Bros Studio

  Warner Bros Studio
  To 1923 ιδρύεται από τους αδερφούς Harry, Albert, Sam, και Jack Warner η εταιρεία Warner Bros Studios. Οι ιδρυτές της εταιρείας ήταν

  Πολωνοί μετανάστες στον Καναδά.
 • Θωρηκτό Ποτέμκιν

  Θωρηκτό Ποτέμκιν
  Το 1925 ο σοβιετικός σκηνοθέτης Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν (Сергей Михайлович Эйзенштейн) δημιουργεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους στην ιστορία του κινηματογράφου, το <Θωρηκτό Ποτέμκιν>. Ο Αϊζενστάιν θεωρείται πρωτοπόρος στο μοντάζ.
 • Warners Vitaphone

  Warners Vitaphone
  Το 1926 τα στούντιο Warner παρουσιάζουν τη τεχνολογία Vitaphone, με την οποία εισάγεται ο ήχος στον κινηματογράφο.
 • Metropolis - Fritz Lang

  Metropolis - Fritz Lang
  Το 1927 παρουσιάζεται από τον Γερμανό σκηνοθέτη Fritz Lang η ταινία Metropolis, που θεωρείται η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας.
 • Micky Mouse

  Micky Mouse
  Το έτος γέννησης του πιο γνωστού ποντικιού του κόσμου, του Micky Mouse είναι το 1928, όταν Walt Disney του εμφύσησε ζωή στην ταινία <Steamboat Willie>.
 • Gone with the wind

  Gone with the wind
  Το <Όσα Παίρνει ο Άνεμος> (Gone with the Wind) είναι επική ιστορική ρομαντική ταινία του 1939, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ του 1936 και σε σκηνοθεσία Βίκτορ Φλέμινγκ. Η επική αυτή ταινία είχε πρωταγωνιστές τη Βίβιαν Λι, τον Κλαρκ Γκέιμπλ, τον Λέσλι Χάουαρντ και την Ολίβια Ντε Χάβιλαντ και αποτελεί τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών. Θεωρείται από τις πρώτες ταινίες μεταφοράς λογοτεχνικού έργου στη μεγάλη οθόνη.
 • The Great Dictator

  The Great Dictator
  H ταινία <Ο Μεγάλος Δικτάτωρ> (The Great Dictator) είναι αμερικανική πολιτική κωμική ταινία του Charlie Chaplin, με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Ο Τσάπλιν, στην πρώτη του ταινία με ήχο, κάνει κριτική στα ολοκληρωτικά καθεστώτα του ναζισμού και του φασισμού, σατιρίζοντας, κατά κάποιον τρόπο,τόσο τον Αδόλφο Χίτλερ, όσο και τον Μπενίτο Μουσολίνι.
 • Cleopatra

  Cleopatra
  Η ταινία "Cleopatra" εξιστορεί τη ζωή της τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου της γενιάς των Πτολεμαίων Κλεοπάτρας Ζ΄. Η ταινία θεωρείται από τις πλέον ακριβές παραγωγές του Hollywood, αποτελεί όμως σημείο αναφοράς στην ιστορία του κινηματογράφου. Πρωταγωνιστούν οι Elizabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison, Roddy McDowall, και Martin Landau.
 • Doctor Zhivago

  Doctor Zhivago
  Η ταινία Δόκτωρ Ζιβάγκο (Doctor Zhivago) είναι επικό δράμα παραγωγής 1965, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπορίς Παστερνάκ. Πρωταγωνιστούν οι Ομάρ Σαρίφ στον ρόλο του Γιούρι Ζιβάγκο και η Τζούλι Κρίστι στον ρόλο της Λάρας Αντίποβα, και πλαισιώνονται από τους Τζέραλντιν Τσάπλιν, Άλεκ Γκίνες και Ροντ Στάιγκερ. Η ταινία αποτελεί επίσης μία από τις καλύτερες μεταφορές λογοτεχνίας στην μεγάλη οθόνη.
 • Πόλεμος και Ειρήνη

  Πόλεμος και Ειρήνη
  To κορυφαίο λογοτεχνικό έργο του Λέο Τολστόι <Πόλεμος και Ειρήνη> (Война и мир) μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη από τον Σεργκέι Φιοντόροβιτς Μπονταρτσούκ (Серге́й Фёдорович Бондарчу́к). Θεωρείται η ακριβότερη κινηματογραφική παραγωγή στην ιστορία του κινηματογράφου και η πιστή μεταφορά του έργου του Τολστόι στην μεγάλη οθόνη, σε αντίθεση με την αμερικανική παραγωγή του 1956.
 • Star Wars

  Star Wars
  Το 1977 παρουσιάζεται στο κοινό η πρώτη ταινία Star Wars από τον George Lucas. Αποτελεί την πρώτη από μία σειρά ταινιών που πραγματεύεται την πάλη μεταξύ καλού και κακού σε ένα περιβάλλον επιστημονικής φαντασίας. Η σειρά ταινιών Star Wars είναι μεταξύ των κορυφαίων τριλογιών από εισπρακτικής άποψης στην ιστορία του κινηματογράφου.
 • Superman

  Superman
  Η ταινία Σούπερμαν, γνωστό και ως Superman: Η Ταινία, (Superman: The Movie) είναι αμερικανική κινηματογραφική ταινία περιπέτειας, παραγωγής 1978 με πρωταγωνιστή τον Κρίστοφερ Ριβ. Είναι από τις πρώτες μεταφορές κόμικ στην μεγάλη οθόνη.
 • Indiana Jones και οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού

  Indiana Jones και οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού
  Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού (Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark) είναι αμερικανική περιπέτεια παραγωγής 1981 σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ, παραγωγή Τζορτζ Λούκας και πρωταγωνιστή τον Χάρισον Φορντ. Αποτέλεσε την πρώτη ταινία της τριλογίας με κεντρικό ήρωα τον Indiana Jones.
 • E.T. o Εξωγήινος

  E.T. o Εξωγήινος
  Ε.Τ. ο Εξωγήινος (E.T. the Extra-Terrestrial) είναι αμερικανική ταινία επιστημονικής φαντασίας, παραγωγής 1982, σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ. Έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, ξεπέρασε το ρεκόρ της ταινίας <Ο Πόλεμος των Άστρων> και έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών, έναν τίτλο που κράτησε για 11 χρόνια.
 • 300

  300
  Το 300 είναι μία αμερικάνικη επική-φανταστική πολεμική ταινία του 2006, βασισμένη στο ομώνυμο κόμικ του Φρανκ Μίλλερ και στη μάχη των Θερμοπυλών. Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Ζακ Σνάιντερ με βοηθό τον ίδιο τον Φρανκ Μίλλερ. Πρωταγωνιστούν οι Τζεράρντ Μπάτλερ και Λένα Χίντεϊ. Η εμφάνιση της ταινίας δίχασε κριτικούς: μερικοί την αναγνώρισαν ως πρωτότυπο επίτευγμα, ενώ κάποιοι άλλοι επέκριναν την εμφάνιση και την περιγραφή των Περσών στην ταινία.