Didactica proceso construccion consolidacion estado liberal espana portada

Espanya i Catalunya al segle XIX: La costrucció d'un règim liberal

 • Period: to

  Francisco de Goya

  Un dels grans artistes espanyols de tots els temps i és considerat un dels precursors de l'art contemporani.
 • Pintor de la cort

  Pintor de la cort
  Francisco de Goya va ser nomenat pintor de la cort per al rei Carles III.
 • Period: to

  Carles IV

  Període on Cares IV va governar Espanya.
  Tènia un regnat que va estar marcat per la feblesa i la falta de lideratge, i això va contribuir a la decadència del poder monàrquic i al desencadenament de la crisi política i social que va culminar en la Guerra d'Independència d'Espanya contra Napoleó.
 • Period: to

  Gran Guerra

  S'enfronta l'Espanya de Carles IV contra la jove república francesa.
  La guerra es va desencadenar quan la França revolucionària va declarar la guerra a Espanya perquè es va aliar amb Gran Bretanya, i aquestes s'oposaven a la Revolució Francesa. La guerra va tenir com a objectiu principal el control del territori del Rosselló.
 • Tractat de Fontainebleau

  Tractat de Fontainebleau
  Va ser un acord signat entre Espanya, França i Portugal, en el qual es va acordar la partició del territori portuguès.
 • Resistència popular

  Resistència popular
  Va ser un moviment de resistència en resposta a la invasió francesa i la instauració del govern
 • Period: to

  Josep I Bonaparte

  Napoleó va obligar el rei Carles IV d'Espanya a abdicar a favor del seu germà Josep, on aquest es converteix en rei d'Espanya.
 • Period: to

  Ofensiva francesa

  L'objectiu principal era expandir el territori francès en la península ibèrica i derrotar als exèrcits espanyols i portuguesos.
 • Period: to

  La indepenència de l'Amèrica Hispana

  La burgesia criolla veia a Espanya com un obstacle per al desenvolupament de l'economia americana. La pèrdua de les colònies va significar un cop molt dur per la Península, perquè va perdre el seu prestigi com a potència colonial i va quedar privada dels mercats americans i de bons ingressos per a la Hisenda.
 • Period: to

  Motí d'Aranjuez

  Godoy va ser destituït i arrestat, mentre que el príncep Ferran el van posar en llibertat, i el van nomenar rei amb el nom de Ferran VII. Napoleó Bonaparte va aprofitar i va desencadenar la invasió francesa d'Espanya i la Guerra de la Independència espanyola, que va durar fins a 1814.
 • Period: to

  Guerra del Francès

  Va ser causada per la invasió d'Espanya per part de les forces militars de l'Imperi francès, liderat per Napoleó Bonaparte, que buscava controlar el país i establir al seu germà José Bonaparte com a rei d'Espanya. Finalment, la guerra va acabar amb la derrota de les forces franceses i la restauració de la monarquia espanyola.
 • Period: to

  Guerra i revolució liberal

  Va ser desencadenada per una sèrie de factors polítics, socials i econòmics. La influència dels moviments liberals i nacionalistes de l'època van provocar la guerra i revolució liberal a Espanya.
 • Creació de la Junta Suprema de Catalunya

  Es va crear per controlar l'esforç de les diferents juntes locals.
 • Estatut de Baiona

  Estatut de Baiona
  L'estatut establia les bases per a la creació d'una nova constitució i un nou govern a Espanya, després que el rei Carles IV abdiqués en favor del seu fill
 • Junta Suprema Central

  Junta Suprema Central
  Es va crear per controlar els esforços de les diferents juntes locals.
 • Period: to

  Corts a Cadis

  La Junta Central va convocar una reunió amb l'objectiu de redactar una Constitució.
 • Aprovació de la primera Constitució espanyola del 1812

  Aprovació de la primera Constitució espanyola del 1812
  Establia la sobirania nacional, la divisió de poders i el sufragi universal masculí i reconeixia àmples llibertats individuals.
 • Victòries angloespanyoles

  Victòries angloespanyoles
  L'exercit britanic del mariscal Wellington va arribar des de Portugal per ajudar les tropes espanyoles, i va vencer els francesos a Arapiles
 • Tractat de Valençay

  Tractat de Valençay
  Napoleó va reconèixer la seva derrota, i amb aquest tractat, va retirar les seves tropes d'Espanya i va alliberar als reis a Baiona.
 • Period: to

  Ferran VII

  Va governar Espanya en un període caracteritzat per la guerra, la restauració de l'absolutisme i la repressió política.
 • Period: to

  El Sexenni Abolutista

  Després de recuperar el tron, i amb el suport dels absolutistes, va derogar la Constitució del 1812 i va anul·lar l'obra reformista de les Corts. El país va tornar a la situació darrere a la Guerra del Francès, com si res no hagués passat. La seva acció de govern va anar acompanyada de la repressió dels liberals. Per forçar el rei a acatar la Constitució, els lliberals van portar a terme diversos pronunciaments, que van fracassar.
 • Period: to

  El Trienni Liberal

  El coronel Rafael de Riego a Cabezas de San Juan va trobar prou suports per triomfar, i el rei va haver d'acceptar la Constitució del 1812. Per protegir la Constitució i fer front a l'oposició absolutista, es va organitzar la Milícia Matinal, un cos de voluntaris liberals armats. Ferran VII va demanar ajuda als monarques absoluts d'Europa per derrotar els liberals. L'any 1823 la Santa Aliança va enviar el Cent Mil Fills de Sant Lluís, un exèrcit que va a tornar a instaurar l'absolutisme.
 • Period: to

  La Dècada Ominosa

  L'última dècada del regnat de Ferram VII va comportar l'anul·lació de tota obra legislativa del Trienni Liberal i el retorn a l'absolutisme. També els problemes polícits i econòmics van portar a la monarquia absoluta a la seva crisi definitiva. En l'àmbit econòmic, la guerra contra els francesos havia afeblit l'economia i havia deixat la Hisenda en bancarrota. Per superar la crisi, es va proposar una reforma fiscal en la qual els privilegiats paguessin impostos.
 • Els orígens del catalanisme

  A Catalunya va haver-hi un moviment cultural de recuperació de la llengua i la cultura catalanes. També, el desenvolupament industrial de Catalunya va accentuar aquest sentiment deferencial i va evidenciar problemes del nou Estat liberal. Això va provocar actituds de refús, que van quallar en l'aparició del catalanisme, un moviment polític que aspirava a l'autonomia de Catalunya.
 • Pragmàtica sanció

  Pragmàtica sanció
  Ferran VII, va dictar aquest decret per modificar la Llei Sàlica, que no permetia heretar a la filla del rei. Amb aquest decret, els sectors més intransigents s'hi van oposar i van reclamar el tron per a Carles, germà del rei i fervent partidari de l'absolutisme.
 • Period: to

  Construcció de l'Estat liberal

  Els segles XVIII i XIX, a Europa i Amèrica del Nord va haver-hi un procés que es va caracteritzar per la creació d'una nova forma de govern que es basava en el liberalisme, una ideologia política que promovia la llibertat individual, la igualtat davant la llei, la democràcia representativa i la propietat privada.
 • Period: to

  Primera Guerra Carlina

  Es posen en joc dos models d'Estat: l'abolutista, defensat pels carlins, i el liberal, amb el suport dels isabelins. Al final guanyen els isabelins.
 • Period: to

  Estat liberal

  Durant aquests anys, es va produir un intent d'establir un règim liberal al país, encara que va estar marcat per la inestabilitat política i social.
  Els absolutistes donaven suport a la candidatura de Carles, que defensava l'Antic Règim, i els liberals donaven suport a Isabel II, que apostava per una monarquia constitucional.
 • La Renaixença

  La Renaixença
  La Renaixença reivindicava l'ús del català com a llengua de cultura i la recuperació de la història, el dret, el folklore i les tradicions de Catalunya.
 • Period: to

  Regnat d'Isabel II

  Durant la minoria d'edat d'Isabel II va comernçar la contrucció d'un Estat liberal a Espanys, que va institucionalitzar durant la Dècada Moderada i va entrar en crisi a partir del 1856,
 • Period: to

  La regència de Maria Cristina

  Maria Cristina va assumir la regència del país en nom de la seva filla, la reina Isabel II, ja que només tenia 3 anys. Al principi, Maria Cristina va buscar el port dels liberals moderats, que van emprendre tímides reformes. El líder dels progressistes, Juan Álvarez Mendizábal, va iniciar l'abolició de l'Antic Règim.
 • Period: to

  Primera Guerra Carlina

  Va ser un conflicte armat provocat per la disputa successòria al tron després de la mort del rei Ferran VII.. Els carlins van controlar bona part de l'interior i del Baix Ebre. El 1839 van ser derrotats per les tropes liberals del general Espartero i la pau es va signar en el Conveni de Bergara.
 • Constitució espanyola de 1837

  Constitució espanyola de 1837
  Van d'haver de crear la constitució per la inestabilitat política i canvis socials significatius. La necessitat d'una nova constitució va sorgir després de la mort del rei Ferran VII en 1833 i la posterior guerra civil coneguda com la Primera Guerra Carlista.
 • Conveni de Bergara

  Conveni de Bergara
  Va ser el tractat oficial que va dictar el fi de la Primera Guerra Carlina.
 • Period: to

  La regència del general Espartero

  Els moderats van arribar amb poder i van intentar fer un gir conservador al govern liberal. Un moviment d'oposició va forçar la dimissió de Maria Cristina i el nomenament com a regent del progressista Baldomero Espartero. El tarannà autoritari va generar una forta oposició. Llavors van avançar la majoria d'edat d'Isabel II, que va ser proclamada reina
 • Period: to

  La Dècada Moderada

  La arribada al tron d'Isabel va significar el predomini dels moderats, sota la direcció del general Narváez. Diverses mesures van ajudar a consolidar un sistema polític de caràcter moderat i centralista. Es van centralitzar els impostos de l'estat, es va elaborar un Codi Penal i un sistema d'instrucció pública nacional.
 • Creacció de la Guàrdia Civil

  Creacció de la Guàrdia Civil
  Es va crear per establir un cos policial i de seguretat capaç de mantenir l'ordre públic, preservar la seguretat ciutadana i per mantenir la llei en el medi rural.
 • Constitució moderada

  Constitució moderada
  Aquesta constitucó restringia el vot, limitava les llibertats i compartia la sobirania entre les Corts i la Corona-
 • Period: to

  Segona Guerra Carlina

  Va començar quan els carlistes es van aixecar en armes contra el govern d'Isabel II. Va ser el resultat de nous aixecaments carlins a Catalunya motivats per la crisi econòmica i pel suport al nou pretenent carlí. (el compte de Montemolín, fill de Carles Maria Isidre).
 • Concordat amb la Santa Seu

  Concordat amb la Santa Seu
  Assegurava el manteniment del culte i del clero i frenava el procés desamortitzador.
 • Period: to

  El Bienni Progressista

  El general O'Donnell va encapçalar una revolta popular contra els moderats. Isabel II va cedir a les pressions i va donar el poder als progressistes,
 • Period: to

  Revolució Espanyola de 1854

  Va ser un aixecament popular. L'encarregat va ser el general Leopoldo O'Donnell. La revolució va ser provocada percla corrupció, la mala gestió i la crisi econòmica del govern conservador del moment.
 • Period: to

  La descomposició del sistema

  Una nova crisi del govern d'Espartero va impulsar la reina a confiar en el govern a O'Donnell, que havia creat la Unió Liberal. En aquests anys es va impulsar una política exterior colonialista, que es va concretar en les campanyes militars. També van néixer molts grups entre els exclosos del sistema, com els demòcrates i els republicans.
 • Literària i cultural catalana

  Literària i cultural catalana
  Es recuperen els Jocs Florals, un concurs literari. Aquest certamen va contribuir a fer del català una llengua de prestigi i a donar popularitat als seus literats.
  També es va produir una revifada d'un moviment cultural popular, que sense gaires pretensions literàries escrivia en una llengua planera i molt acostada a la parlada pels sectors populars.
 • El caciquisme

  El caciquisme
  Era un sistema de coerció social, que es produïa a les zones rurals, per mitjà del qual determinades persones podien coaccionar els voltants i orientar el seu vot.
  Els cacics aconseguien l'elecció del candidat governamental mitjançant tota mena de trampes, i per fer-ho, falsificaven actes, compraven vots i amenaçaven els electors.
 • Period: to

  El Sexenni Democràtic

  La crisi de la monarquia isabelina va conduir a la "Gloriosa Revolució", una insurrecció per enderrocar Isabel II i democratitzar el sistema politic.
 • Period: to

  Sexenni Democràtic

  La crisi de la monarquia isabelina va conduir a una insurrecció per enderrocar Isabel II i democratitzar el sistema polític. Els governs sorgits de la revolució no van aconseguir donar estabilitat al nou sistema democràtic i durant el Sexenni i va proposar diferents fórmules polítiques.
 • Period: to

  La Revolució i el govern provisional

  Va ser impulsat per progressistes i demòcrates, als quals es van afegir els unionistes. Arreu del país es van formar juntes revolucionàries de suport al moviment revolucionari, i com les tropes d'Isabel II van ser derrotades en la batalla d'Alcolea, la reina i el seu hereu Alfons van marxar a l'exili. I això va culminar amb l'establiment del govern Provisional.
 • Constitució del 1869

  Constitució del 1869
  En aquesta constitució es recuperava la sobirania nacional, s'incorporava el sufragi universal masculí i s'atorgaven amplis drets i llibertats. També, l'Església se separava de l'estat, però l'Estat es comprometia a mantenir el culte i el clero catòlic.
 • Period: to

  La monarquia d'Amadeu

  Amadeu I va tenir el suport de progressistes, unionistes i demòcrates, i el govern va posar en marxa les noves mesures per a la recuperació econòmica i per a la democratització real del país. Però els moderats i part de l'Església es van mantenir lleials als Borbons. Amadeu I va decidir renunciar a la Corona i abandonar el país gràcies a la gran quantitat de problemes.
 • Period: to

  Tercera Guerra Carlina

  Va començar després de l'abdicació d'Amadeu I de Savoia com a rei d'Espanya en 1873. Els carlistes van aprofitar l'oportunitat per a llançar una nova insurrecció i reclamar el tron en nom de Carles VII. També es va iniciar durant el Sexenni Revolucionari, per la nova vacant al tron espanyol despres de l'exili d'Isabel II.
 • Period: to

  Primera república

  Les eleccions les van guanyar els republicans federals. La República va ser rebuda amb entusiasme pels sectors populars de les grans ciutats, i el govern republicà va emprendre un programa de reformes econimiques i socials.
 • Period: to

  El sistema canovista

  Antonio Cánovas del Castillo aspirava a una monarquia constitucional que garantís l'ordre social sense pronunciaments militars ni revoltes populars. Els primers objectius van ser restaurar el país, i, per impedir els pronunciaments militars d'etapes anteriors, l'exercit quedava subordinat al poder civil.
 • Cop d'estat de Pavía

  Cop d'estat de Pavía
  Amb aquest cop d'estat liderat pel general Pavia va dissoldre les Corts i va entregar la presidència del govern espanyol al general Serrano, que va intentar estabilitzar una república conservadora.
 • Period: to

  La Restauració borbònica

  La restauració de la monarquia borbònica comença amb el nou rei Alfons XII
 • Constitució del 1876

  Constitució del 1876
  Es va crear aquesta Constitució per garantir l'estabilitat del nou règim. També, proposava la monarquia constitucional, amb sobirania compartida entre les Corts i el rei, i declarava l'Estat confessional.
 • Pau de Zanjón

  Pau de Zanjón
  Aquest tractat de pau va posar fi a la Guerra dels Deu Anys i a l'insurrecció cubana.
 • Period: to

  Bipartidisme i torn pacífic

  El funcionament politic es basava en l'alternança en el poder de dos partits dinastics: el Partit Conservador i el Part Liberal.
  Tots dos partits coinciden en alló essencial: defensa de la monarquia, de la Constitució i d'un Estat centralitzat i unitari.
 • Les primeres propostes catalanistes

  Les primeres propostes catalanistes
  El fracàs de la Primera República va impulsar l'aparició d'organitzacions polítiques específicament catalanes, al marge dels partits d'àmbit estatal. Així va néixer el catalanisme polític, que aspirava al reconeixement del particularisme de Catalunya i a la creació d'òrgans de poder catalans.
 • Almirall I el centre català

  Almirall I el centre català
  La primera organització estrictament catalanista fou el Centre Català, un grup de caire progressista fundat per Valentí Almirall. Les seves propostes defensaven un govern català amb àmplies atribucions admiratives, econòmiques i culturals.
 • Memorial de Greuges

  Memorial de Greuges
  Almirall va ser un dels promotors d'aquest memorial, lliurat a Alfons XII, en què denunciava l'opressió del centralisme sobre Catalunya i n'afirmava la personalitat política.
 • Pacte d'El Pardo

  Pacte d'El Pardo
  Després de la mort del rei Alfons XII el 1885, aquest pacte va consolidar l'alternança en el poder durant la regència de la seva dona Maria Cristina.
 • El republicanisme federal

  El republicanisme federal
  La primera proposta política de descentralitzar l'Estat espanyol va sorgir del republicanisme federal i de les propostes del seu dirigent. Però això defensava que l'Estat espanyol no havia de venir imposat des de dalt, sinó que havia de ser el resultat la unió voluntària dels diferents pobles d'Espanya.
 • El sorgiment dels nacionalismes

  El sorgiment dels nacionalismes
  La consolidació d'un Estat centralitzat i uniformista va provocar l'aparició de moviments nacionalistes a Catalunya, al País Basc i a Galícia.
 • La unió catalanista

  La unió catalanista
  Es va fundar una entitat de caire conservador que aplegava diferents organitzacions catalanistes. El seu objectiu era la propagació de les idees regionalistes i l'elaboració d'un programa comú.
 • Bases de Manresa

  Bases de Manresa
  La unió catalanista es va concretar en aquestes bases. Va ser un projecte d'autogovern de Catalunya que en defensava la sobirania i el restabliment de les institucions tradicionals.
 • Period: to

  La crisi del 1898

  El 1898 els Estats Units va declarar la guerra a Espanya. Després de la derrota d'Espanya, van firmar el Tractat de París. I amb aquest fracàs, en Espanya es va provocar en la societat un estat de frustració i pessimisme. I van néixer els moviments regeneracionistes, que demanaven una veritable democratització de l'Estat i la fi del caciquisme i la corrupció.
 • La lliga regionalista

  La lliga regionalista
  Es va crear un partit conservador que defensava enviar representants a les Corts espanyoles per modernitzar l'Estat espanyol i aconseguir l'autonomia de Catalunya. La seva base social eren les classes altes i mitjanes urbanes.