Maxresdefault

Bloc 9 Espanya i Catalunya S.XIX i S.XX

  • La recuperació del passat històric

    La recuperació del passat històric
    És una defensa del patrimoni documental català es recuperaven els fets i noms propis de la història de Catalunya, amb l'ajuda dels llibres d'historiadors com Joan Cortada, Victor Balaguer .........
  • El proteccionisme econòmic

    El proteccionisme econòmic
    La indústria catalana demanda la vigilància a les fronteres per parar el contraban i mitjançant les polítiques duaneres prohibicionistes o proteccionistes, que protegien el desenvolupament.
  • Les plataformes del catalanisme

    Les plataformes del catalanisme
    L'Estat espanyol va suprimir el dret català, fets que marcaren iniciatives culturals i polítiques de caràcter catalanista.
    El catalanisme es definia per la defensa de l'existència d'una comunitat
  • Tractat de Fontainebleau

    Tractat de Fontainebleau
    És un tractat signat entre les autoritats espanyoles i la França napoleònica, en que Espanya donava permis que França pogués travessar per envair Portugal.
  • Continuïtat de l'Antic Règim

    Continuïtat de l'Antic Règim
    El rei d'Espanya que és Carles IV no creu en les idees de la Revolució Francesa, i declara la guerra a França revolucionària.
    L'Emperador també tenia l'objectiu de aconseguir el control del regne d'Espanya. Els partidaris del príncep Ferran, promogueren el motí d'Aranjuez (1808) que provoca la caiuga de Godoy i l'abdicació de Carles IV. Un temps desprès el rei renuncia aquest tron.
  • Primera fase: GUERRA DEL FRANCÈS

    Els francesos van ser útils a Saragossa i Girona, que van resistir el llarg recorregut, i van ser una derrota molt dura per a una derrota.
  • Motí d'Aranjuez

    Motí d'Aranjuez
    va ser una revolta popular produïda entre el 17 i el 19 de març de 1808, durant el regnat de Carles IV, que va comptar amb el suport de Ferran, el príncep d’Astúries, posteriorment nomenat Ferran VII.
  • L'esclat de la guerra

    L'esclat de la guerra
    Acord entre Espanya i França segons el qual el rei espanyol Carles IV permetia que les tropes napoleòniques ocupessin diverses places militars i van entrar a la capital. La situació a Espanya era molt inestable i confusa.
  • La guerra del francès

    La guerra del francès
    Conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que s'inicià el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques.
    Va ser provocada per la pretensió de Napoleó d'instal·lar el seu germà Josep Bonaparte després de les abdicacions de Baiona. Forma part de les Guerres Napoleòniques, una sèrie de guerres iniciada el 1807 en declarar-li França i Espanya la guerra a Portugal. Va tenir un important component de guerra civil a nivell espanyol entre afrancesats i patriotes
  • Period: to

    La Guerra del Francès o de la independència

    Enfrontament entre Espanya i França quan Napoleó ocupa Espanya Els patriotes......
  • Abdicacions de Baiona

    Abdicacions de Baiona
    van tenir lloc el 5 de maig de 1808 en el castell de Marracq de la ciutat francesa de Baiona, és el nom pel qual es coneixen les renúncies successives dels reis Carles
  • Junta Central a Cadis

    Junta Central a Cadis
    va ser l'òrgan que va acumular els poders executiu i legislatiu espanyols durant l'ocupació napoleònica d'Espanya.
  • Les corts de cadis i la constitució de 1812

    Les corts de cadis i la constitució de 1812
    Va ser la norma fonamental de la Monarquia espanyola redactada per les Corts de Cadis reunides a Cadis, sota l'assetjament dels francesos.Va ser de caràcter liberal i va ser coneguda com "La Pepa", pel fet d'haver-se aprovat el dia de sant Josep.La monarquia constitucional, la separació de poders,la limitació del rei, el sufragi universal masculí indirecte, la llibertat d'impremta, la llibertat d'indústria i el dret de propietat, entre altres.
  • Junta Central Suprema i Corts de Cadis

    Junta Central Suprema i Corts de Cadis
    El 1812 es traslladada a Cadis (Andalusia) fins a 1814 durant la Guerra del Francès.
  • Segona fase: GUERRA DEL FRANCÈS

    Caracteritzat pel domini francès després de l'arribada de Napoleó amb més de 250.000 habitatges, la majoria de la llarga experiència de combat.
  • Tercera fase, GUERRA DEL FRANCÈS

    Els tropos espanyols i els anglesos comandats per Wellington van derrotar els francesos a Arapiles.
    Abril del 1813 es firmà la pau, però els francesos no abandonen el país al 1814
  • La restauració de l’absolutisme (1814-1820).

    La restauració de l’absolutisme (1814-1820).
    Un cop Napoleó va acceptar la derrota en la Guerra del Francès es plantejava el problema de la integració de Ferran VII en el nou ordre constitucional nascut a les Corts de Cadis.El monarca havia abandonat el país com a rei absolut i hi retornava, després del Tractat de Valençay.Així, els diputats van disposar que Ferran VII viatgés directament a Madrid per jurar la Constitució i aquest temerós d’enfrontar-se amb els que durant 6 anys havien resistit l’invasor francès va acatar les condicions.
  • Period: to

    Regnat de Ferran VII (1814-1833)

    Va ser el príncep d'Astúries. Ferranva ser nomenat príncep d'Astúries per les Corts.Ferran VII va començar a regnar el 19 de març del 1808 amb una alta popularitat, que no veia en ell un fill que havia traït el seu pare sinó una víctima més del príncep de la Pau.El 1808 Napoleó Bonaparte va convocar Ferran a Baiona, on Carles IV d'Espanya hi residia a l'exili perquè renunciés a la Corona espanyola. El 30 d'abril es reuneix amb Carles IV. Ferran tornà a Espanya el 22 de març de 1814.
  • Trienni liberal (1820-1823).

    Trienni liberal (1820-1823).
    Va ser un període liberal del regnat de Ferran VII, que es va iniciar amb el pronunciament de Riego l'1 de gener de 1820 a Las Cabezas de San Juan, que havia rebut l'encàrrec de dirigir una expedició contra els insurgents de les colònies d'Amèrica.
  • Milícia Nacional

    Milícia Nacional
    Va ser una organització de ciutadans armats, diferent de l'Exèrcit o els cossos de policia, i similar a les que amb els noms de guàrdia nacional, milícia urbana o guàrdia cívica van tenir protagonisme en les grans revolucions liberals europees i americanes.
  • Consell de ministres

    Consell de ministres
    En la situació en que la tornada al poder de Ferran VII va coincidir amb una greu crisi interna (la Hisenda no tenia fons i la pèrdua de l'Imperi americà), el rei va intentar modernitzar el govern amb la creació d'un consell de ministres, per substituir la camarilla que li havia donat suport, però va disgustar els nobles del seu entorn
  • Cent Mil Fills de Sant Lluís

    La Santa Aliança enviarà tropes a Espanya: els Cent Mil Fills de Sant Lluís, que van restituir a Ferran VII amb un rei absolut.
  • Orígens del catalanisme

    Orígens del catalanisme
    Durant tot aquest segle es posa en origen el catalanisme, Catalunya,l'organització dels Jocs Florals a mitjan segle XIX, que el catalanisme va començar a agafar una veritable embranzida. Aquest període ha quedat definit com a "Renaixença" i estaré en un moment en el qual es veurà com a destacat cultural i també és econòmic que només estableixi el cop d'estat militar de l'any 1936 i la Guerra Civil. .
  • Pragmàtica Sanció

    Pragmàtica Sanció
    A la crisi del règim absolutista s’afegirà al problema dinàstic. A Espanya no podien regnar-hi dones a causa de la Llei Sàlica. Aquesta norma es promulgarà perquè podria regnar la seva Isabel. Els absolutistes per donar suport al germà del rei, Carles Maria Isidre
  • L'Espanya Isabelina

    L'Espanya Isabelina
    És el període de la història contemporània d'Espanya comprès entre la mort de Ferran VII el 1833 i el triomf de la Revolució de 1868,que va obligar a la reina a marxar a l'exili. El regnat està dividit en dues grans etapes: la minoria d'edat (1833-1843) durant la qual van assumir la regència,primer, la seva mare Maria Cristina de Borbó-Dues Sicilias.
  • Regnat Maria Cristina

    Ella va ser la primera regència d'Isabel. Va recollir els liberals per assegurar el tron ​​a la seva filla. Hi havia dos grups de liberals: moderats, partidaris de reforçar la posició del rei i les reformes limitades, i els progressistes que defensen una política de reformes més àmplies. Ella va concedir el poder als moderats.
  • Period: to

    La primera guerra Carlina

    La guerra va ser un conflicte de règim ideològic, entre els liberals donen suport a Isabel, carlins defensaven l'absolutisme i el model de societat tradicional.
    La guerra va durar uns 7 anys
  • Aixecament militar de La Granja

    Davant les protestes populars es veurà obligat a lliurar el govern als progressistes, que haguessin adoptat mesures liberalitzades per millorar la situació de la Hisenda
  • La Dècada Moerada ( 1844-1854)

    La Dècada Moerada ( 1844-1854)
    El regnat d’Isabel II s’iniciaria amb l’hegemonia moderada després de l’exili d’Espartero. Per evitar la instauració d’una nova regència, va proclamar-se major d’edat a Isabel II tot i que només tenia 13 anys. Derrocat Espartero, accedia al poder el seu rival conservador el general Ramón María Narváez després de les eleccions de 1844, realitzades sota sufragi censatari, que van donar la majoria parlamentària als moderats.
  • La Dècada Ominosa (1823-1833) i la primera guerra Carlina (1833-1840)

    La Dècada Ominosa (1823-1833) i la primera guerra Carlina (1833-1840)
    Després de la mort de Ferran VII, el 1833, van sorgir les primeres partides carlines per una extensa zona de la geografia espanyola. Com que els carlins no van comptar inicialment amb un exèrcit regular, van organitzar-se en escamots que actuaven seguint el mètode de les guerrilles. El focus més important de les partides carlines va situar-se a les zones muntanyoses de Navarra i del País Basc, als Pirineus catalans, el nord de Castelló, el Baix Aragó i les comarques catalanes de l’Ebre.
  • Revolució de 1868. i la monarquia d’Amadeu I

    Revolució de 1868. i la monarquia d’Amadeu I
    Va ser una sublevació militar amb elements civils que tenen lloc a Regne constitucional d'Espanya el setembre de 1868.La Revolució de Setembre va ser una brusca sacsejada en la història del S.XIX espanyol,els efectes de la qual es van deixar sentir àmpliament a tota la geografia del país,durant el regnat d'Amadeu I de Savoia (1871 1873) i posteriorment en forma de república, la Primera República(1873-1874).A mitjans dels anys 1860 edescontentament contra el règim monàrquic d'Isabel II era palès
  • Period: to

    General Espartero

    Maria Cristina es va desfer la seva ajuda a favor de la moderació dels moderats i del general Espartero, que era progressista.
  • Llei de ferrocarrils

    Va permetre la construcció de la xarxa ferroviària anys enrere.
  • El Bienni Progressista i la Unión Liberal

    El Bienni Progressista i la Unión Liberal
    Va ser un partit polític espanyol sorgit de l'aliança electoral que després de la revolució del 1854 van concertar diferents polítics moderats no absolutistes i progressistes no exaltats, i que va acabar definitivament amb el Partit Moderat, que era al poder des del 1833. Des de les eleccions de 20 de setembre de 1858, quan va obtenir la majoria dels escons a les Corts, el cap fou Leopoldo O'Donnell. L'origen social era força variat: nobles, advocats, empresaris, comerciants militars.......
  • Period: to

    Cop d'estat O'Donnell (Vicalvarada)

    Amb el cop d'estat dirigit pel general O'Donnell (la Vicalvarada), acabà amb la Dècada Modera, el 1854.
  • Period: to

    La Unió liberal

    Va ser un partit polític espanyol que va sorgir de l'aliança electoral que després de la revolució del 1854 van concentrar diferents polítics moderats no absolutistes i progressistes temperats.
  • La crisi final del regnat d’Isabel II

    La crisi final del regnat d’Isabel II
    Constitueix el quart i últim període en què se sol dividir l' regnat d'Isabel II d'Espanya . Comença el març de 1863 amb la caiguda del govern de la Unió Liberal del general Leopoldo O'Donnell i acaba amb la Revolució de 1868 que va posar fi a la Monarquia d'Isabel II -que va marxar al exili- i va obrir la nova etapa de la història contemporània d'Espanya anomenada Sexenni Democràtic ( 1868 - 1874 ).
  • Guerra de Cuba o Guerra dels deu anys

    La primera guerra d’independència cubana contra les forces reialistes espanyoles. Començà amb el Crit de Yara, a la nit del 9 al 10 d'octubre de 1868, a la finca La Demajagua, que pertanyia a Carlos Manuel de Gespes. Va acabar deu anys més tard, sentit que s'ha assolit la independència de Cuba.
  • Revolució Setembre

    Revolució Setembre
    Abans per this s'havien crea juntes revolucionàries a les províncies i les ciutats.
    Els pronunciaments eren liderats pels generals Serrano i Prim contra Isabel II.
    Després d’aquesta revolució es constitueix un govern provisional per part de Serrano que convocarà els constituents de Cort, constitució monàrquica però democràtica, 1869.
  • Anarquistes

    Anarquistes
    després de la Revolució de 1868 i sobretot tenen una presència important a Catalunya i Andalusia. Durant un temps van ser perseguits durant una conseqüència de l’acord que comencen alguns grups d’aquesta ideologia. Aquest partit en restaven al marge.
  • Primera República (1873-1874)

    Primera República (1873-1874)
    va ser el règim polític que hi va haver a Espanya des de la seva proclamació per les Corts Generals, l'11 de febrer de 1873, fins al 29 de desembre de 1874, quan el pronunciament del general Martínez-Campos va donar inici a la Restauració borbònica.
    Fundació: 11 de febrer de 1873
    Abdicació d'Amadeu I de Savoia: 10 de febrer de 1873
    Forma de govern: República presidencialista
  • Moviment cantonalista

    La majoria dels grups polítics eren monàrquics i els mateixos republicans compartien un repartiment entre els que volien una república federal i que preferissin una veritat. Com a reflex d'aquesta divisió es produirà l'esclat del moviment cantonalista, que conduirà a la creació de cantons independents a Catalunya, Màlaga i Cartagena. Aquest moviment serà reproduir el durament.
  • Sistema de torns

    Van ser dos partits que es van alternant al govern de manera pacífica. El conservador liderat per Cánovas i el líder liberal per Sagasta. El monopoli del govern serà possible per la corrupció electoral. Primer el rei decidiu qui va formar part del govern i després es convocaven les eleccions, és falsejaven perquè els guanyés el partit escollit. Cacics, gran propietaris de camp, ajudaven a guanyar les eleccions amb les accions de compra de vots. També es fa servir, manipular els resultats.
  • sistema nou

    Qui va ser el general es proclama rei Alfons XII ( fill d'Isabel), a partir d'aquí comença el règim de la Restauració. Aquest va impulsar la redacció d'una nova Constitució i dissenyà una alternança pacífica en el poder. El monarca era partidari de la monarquia constitucional, i va anomenar president a Cánovas del Castillo.
  • El Sexenni democràtic (1868-1874)

    El Sexenni democràtic (1868-1874)
    És un període històric del Regne constitucional d'Espanya comprès entre la Revolució de 1868, que suposà la fi del regnat d'Isabel II d'Espanya i la Restauració de la dinastia borbònica el gener del 1875. Aquesta etapa de la història espanyola es pot considerar un fet homòleg a la primavera dels pobles que visqueren les nacions europees; arribada, com molts altres fets o corrents, amb un cert retard a la península.
  • Regionalistes

    Tenim una rellevància especial a Catalunya, les províncies basques i Galícia.
  • Constitució 1876

    Aquesta constitució el seu objectiu és ’integrar el caràcter, ja que incorpora principis moderats i progressistes, encara que s’està tractant d’un conservador fonamental del text.
  • Socialistes

    Socialistes
    Liderat per Pablo Iglesias Posse, que havia fundat el Partit Socialista Obrero Español (PSOE). El 1888, un Barcelona que va crear la unió general de Treballadors (UGT), sindicat que és vinculant a l'estrès del PSOE.
  • El torn pacífic

    El torn pacífic
    Es va generar un sistema de torns format pel partit dels conservadors liderat per Cánovas que defensava l'Església i l'ordre social i pel partit liberal liderat per Sagasta que desenvolupà importants reformes socials. Llavors es va començar a practicar la topinada que era quan s'escollia al partit que formaria el govern a base de manipulacions dels resultats
  • Period: to

    Regnat d’Alfons XIII "1902-1931" i de la dictadura de Primo de Rivera "1902-1929"

  • La setmana tràgica

    S'incia una vaga general a Barcelona coneguda per la setmana tràgica la qual s'estén per altres localitats catalanes. El fet detonant va ser l'enviament de soldats reservistes a la guerra del Marroc i com a conseqüència es van iniciar protestes antimilitaristes i violència anticlerical.
  • La Mancomunitat de Catalunya.

    La Mancomunitat de Catalunya.
    S'ha crea una institució administrativa que assumeix les competències de les quatre diputacions provincials catalanes.
  • La crisi de 1917

    La crisi de 1917
    La protesta militar de caràcter professional i corporatiu ja que es protestava de la forma discriminatòria en què es produïen els ascensos.
    El malestar polític. Les forces convoquen una assemblea considerada sediciosa reclamant la reobertura de les Corts
    La vaga general convocada pels sindicats a causa de les pèrdua de poder adquisitiu dels salaris i de les pitjors condicions de vida
  • La dictadura de Primo de Rivera

    La dictadura de Primo de Rivera
    Va ser el règim polític autoritari que s'instaurà a Espanya entre el 13 de setembre del 1923 i el 28 de gener del 1930 sota la direcció del general Miguel Primo de Rivera i l'acceptació per part del rei Alfons XIII. Per formar un govern fort i estabilitzat Primo va fer un cop d'estat ja que menyspreava la classe política.
  • Proclamació Segona República

    Proclamació Segona República
    De la matinada del dia 14, els regidors elegeixen l'Eibar van proclamar la República.
  • Period: to

    II REPÚBLICA ESPANYOLA

    Va existir a Espanya des de la proclamació de la República fins al 1939 (final de la Guerra Civil espanyola.
    La Segona República consta de quatre etapes: el govern provisional, que va convocar unes eleccions generals i la consegüent aprovació de la Constitució espanyola. Bienni reformista, durant el qual el govern republicà socialista va dur a terme diverses reformes que pretenien reformar l'estat. El bienni conservador, el govern intenta frenar les reforma. Finalment l'inici de la Guerra Civil
  • L’esclat de la Guerra Civil.

    Emilio Mola Vidal va coordinar un cop militar que tenia el suport i participació de generals, església, conservadors... La incapacitat de la República per neutralitzar-lo va desencadenar la guerra civil. Espanya va quedar dividida en dos zones: zona dels nacionals (Franco) i el bàndol republicà
  • Period: to

    LA GUERRA CIVIL

    Va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar el govern de la Segona República Espanyola, que tenia el suport de les organitzacions d'esquerres, contra una part de l'exèrcit i de les organitzacions de dretes.
  • Caracterśitiques del franquisme

    Caracterśitiques del franquisme
    Franco va ser un líder absolut seguint l'exemple de Mussolini i Hitler. La Falange era l'únic partit legal que hi havia i l'estat es va organitzar sobre un model centralitzat. En aquesta etapa també es va produir un nombre elevat de persones a l'exili per por a al repressió. Les forces que van donar suport a l'aixecament van ser l'exèrcit, l'església catòlica i el poder econòmic.
  • Period: to

    EL FRANQUISME

    És una etapa que es caracteritzada per ser una dictadura basada en el lideratge del general Francisco Franco Bahamonde, que neix amb la victòria militar a la Guerra Civil espanyola i que va tenir un caràcter dictatorial per la concentració de poders en una sola persona o institució
  • Period: to

    La dictadura franquista i la transició (1939-1975)

    Durant tota aquesta època, l'oposició al règim es va anar encarregant d'anar minant el règim. Les forces polítiques i sindicals clandestines, juntament amb l'acció de diversos col.lectius de la societat democràtica espanyola, van anar afeblint la base social del règim i van ser una peça clau en el procés de transició de la dictadura a la democràcia.
  • El desenvolupisme

    Es va crear el desenvolupisme basat en l'obertura del mercat espanyol. Es van establir plans i pols de desenvolupament. A Espanya es va produir un creixement demogràfic conegut com el baby-boom. La modernització rural i la permanència de a dictadura. Amb l'arribada d'electrodomèstics.
  • La crisi final de la dictadura

    La crisi final de la dictadura
    Joan Carles de Borbó va ser nomenat successor amb l'oposició silenciosa del franquisme. Llavors el va succeïr Carles Arias Navarro. La Revolució dels Clavells va complicar la situació internacional amb forts aixecaments dels oficials joves de l'exèrcit. El 20/11/1975 mor Franco i el nou rei és Joan Carles I. Al 1973 va esclatar la crisi del petroli i com a conseqüència l'atur i l'agotació social. Es van formar grups d'oposició impulsats per la Junta Democràtica i la Plataforma de Convergència.
  • TRANSICIÓ I DEMOCRÀCIA. (1975-..)

    TRANSICIÓ I DEMOCRÀCIA. (1975-..)
    A partir de la mort de Franco assistim a un ràpid procés de transició política: en molt poc temps es va desmantellar la dictadura franquista i es va instaurar un règim democràtic. Tal com havia previst el mateix Franco, el seu successor va ser Joan Carles de Borbó, nomenat rei el 22 de novembre de 1975.Franco havia deixat "atado y bien atado", o bé si ho seria d'un nou règim democràtic. Sortosament, Joan Carles va apostar per la via reformista.