Edad contemporanea

L' EDAT CONTEMPORÀNIA

 • Crisi de l'Antic Règim

  Crisi de l'Antic Règim
 • Period: to

  1ª Revolució Industrial

  Va ser a Anglaterra on es va donar inici el procés de la Revolució Industrial, que ja es venia insinuant a la resta del continent, des del segle XVI, amb la intensificació del comerç i l'accentuació del moviment mercantil.
  Link text
 • Declaració d'Independència dels Estats Units

  Declaració d'Independència dels Estats Units
  És un document redactat que va proclamar que les Tretze Colònies nord-americanes s'havien autodefinit com tretze nous estats independents i ja no reconeixien el domini britànic.
 • INICI DE L'EDAT CONTEMPORÀNIA

 • Period: to

  La Revolució Francesa

  La revolució francesa (1789 - 1799) va ser una sèrie de moviments revolucionaris que van donar fi a l'Antic Règim a França.
  Link text
 • Colp d'Estat de Napoleó

  Colp d'Estat de Napoleó
  Darrera forma de govern de la Revolució francesa, i va iniciar el Consolat amb Napoleó Bonaparte com a líder.
 • L'Europa napoleòtica

  L'Europa napoleòtica
  Napoleó es proclama emperador, desenvolupà una política expansionista i mantingué contínues guerres contra altres països.
 • Period: to

  La Guerra de l'Independència

  Va ser un conflicte bèl·lic desenvolupat entre 1808 i 1814 dins el context de les Guerres Napoleòniques, que va enfrontar a les potències aliades d'Espanya, Regne Unit i Portugal contra el Primer Imperi francès.
 • S'aprova la Constitució de Cadis

  S'aprova la Constitució de Cadis
  És la primera Constitució espanyola, promulgada a Cadis el 19 de març de 1812, el que va determinar que popularment es conegués com La Pepa. En el context de la Guerra de la Independència i estant captiu Ferran VII, la Regència del regne va sancionar la Constitució.
 • Period: to

  La Restauració

  És una denominació historiogràfica per al període de la història política d'Europa que va des de la derrota de l'Imperi Napoleònic (1814 i 1815) a la Revolució de 1848, caracteritzat, a l'Europa continental, per la preponderància de les potències de la Santa Aliança i el denominat sistema Metternich de relacions internacionals.
 • Period: to

  Dècada Ominosa

  Correspon a l'última fase del regnat de Ferran VII (1814-1833), després del Trienni Liberal (1820-1823), en el qual va regir la Constitució de Cadis promulgada el 1812.
 • El ferrocarril

  El ferrocarril
  En 1825, George Stephenson va construir la Locomotion per la línia entre Stockton i Darlington, al nord-est d'Anglaterra, que va ser la primera locomotora de vapor que va arrossegar trens de transport públic.
 • Period: to

  Primera Guerra Carlista

  Va ser una guerra civil que es va desenvolupar a Espanya entre 1833 i 1840 entre els carlins, partidaris de l'infant Carles Maria Isidre de Borbó i d'un règim absolutista, i els isabelins o cristins, defensors d'Isabel II i de la regent Maria Cristina de Borbó, el govern del qual va ser originalment absolutista moderat i va acabar convertint-se en liberal per obtenir el suport popular.
 • Period: to

  Regnat d'Isabel II a Espanya

  Isabel II de Borbó, anomenada la dels Tristes Destinacions va ser Reina d'Espanya entre 1833 i 1868, gràcies a la derogació del Reglament de successió de 1713 per mitjà de la Pragmàtica Sanció de 1830.
 • El vaixell de vapor

  El vaixell de vapor
  S'aprofita la força de la màquina de vapor per moure vaixells, cada vegada més grans i pesats. Això accelerarà els continents desenvolupant el comerç.
 • Period: to

  Segona Guerra Carlista

  Va ser un conflicte bèl·lic que va tenir lloc fonamentalment a Catalunya entre setembre de 1846 i maig de 1849 a causa, almenys teòricament, al fracàs dels intents de casar a Isabel II amb el pretendent carlista, Carlos Luis de Borbó.
 • Period: to

  2ª Revolució Industrial

  La Segona Revolució Industrial, es va iniciar a mitjans del segle XIX (c. 1850 - 1914), va ser una segona fase de la Revolució Industrial, implica una sèrie de desenvolupaments dins de la indústria química, elèctrica, de petroli i d'acer.
  Link text
 • Period: to

  Moviment Obrer

  Va sorgir com a conseqüència de la Revolució Industrial i va afectar la classe obrera. Es va iniciar a Gran Bretanya i es va extingir per tot Europa.
  Link text
 • Period: to

  Unificació d'Itàlia

  Va ser el procés històric que al llarg del segle XIX va portar a la unió dels diversos estats en què la península italiana estava dividida, en la seva major part vinculats a dinasties considerades «no italianes» com els Habsburg o els Borbó. Es va prolongar des de 1859 fins 1870
 • Unificació d'Alemanya

  Unificació d'Alemanya
  Abans de la formació d'un Estat nacional unificat, el territori d'Alemanya es trobava dividit en un mosaic polític de 37 estats. Entre ells destacaven, per la seva importància econòmica i política, l'Imperi austríac i el Regne de Prússia.
 • Period: to

  Sexenni Democràtic

  Transcorregut des del triomf de la revolució de setembre de 1868 fins al pronunciament de desembre de 1874, que va suposar l'inici de l'etapa coneguda com Restauració borbònica.
 • Period: to

  Imperialisme i Colonianisme

  És una relació entre paísesque es basa en idees de superioritat i aplicant pràctiques de dominació, que impliquen l'extensió de l'autoritat i el control d'un Estat o poble sobre un altre.
 • Period: to

  Regnat de Amadeo I

  Va ser el primer intent en la història d'Espanya de posar en pràctica la forma de govern de la monarquia parlamentària ( «monarquia popular» o «monarquia democràtica», com la hi va cridar a l'època), tot i que es va saldar amb un sonor fracàs ja que només va durar dos anys.
 • Primera República

  Primera República
  Va ser el règim polític vigent a Espanya des de la seva proclamació per les Corts, l'11 de febrer de 1873, fins el 29 de desembre de 1874.
 • La Restauració Monàrquica

  La Restauració Monàrquica
  El nom al·ludeix a la recuperació del tron ​​per part d'un membre de la Casa de Borbó, Alfons XII, després del parèntesi del Sexenni Democràtic.
 • Nova Constitució

  Nova Constitució
  Aquesta constitució va partir d'un esborrany constitucional desenvolupat per un grup de 600 notables, antics senadors i diputats d'anteriors legislatures, designats per Cánovas.
 • Period: to

  1ª Guerra Mundial

  Aquest conflicte bèl·lic va involucrar a totes les grans potències del món, es van reunir a dues aliances oposades: els Aliats (al voltant de la Triple Entesa) i els Imperis Centrals.
  Link text
 • Revolució Russa

  Revolució Russa
  La Revolució russa és un dels esdeveniments més importants del segle XX, no només pel que va suposar per a l'Imperi rus, que va passar a ser la URSS, sinó perquè va donar lloc al primer govern socialista del món.
  Link text
 • Period: to

  Època d'entreguerres

  Període històric del segle XX que va des de 1918 a 1939. Cronològicament, es pot establir des del final de la Primera Guerra Mundial l'11 de novembre de 1918 i l'inici de la Segona Guerra Mundial l'1 de setembre de a 1939.
 • Period: to

  Trienni Liberal

  Transcorre entre 1820 i 1823 (el 8 de març de 1820, a Madrid, Ferran VII es obligat a jurar la Constitució espanyola de 1812 i a suprimir la Inquisició espanyola); que constitueix el període espanyol de revolucions de 1820, i que és intermedi dels tres períodes en què es divideix el regnat de Ferran VII: posterior al sexenni absolutista (1814-1820) i anterior a la dècada ominosa (1823-1833).
 • Period: to

  Dictadura de Primo de Rivera

  Va ser el règim polític que hi va haver a Espanya des del cop d'Estat del capità general de Catalunya, Miguel Primo de Rivera, el 13 de setembre de 1923, fins a la dimissió d'aquest el 28 de gener de de 1930.
 • Period: to

  Segona República

  La Segona República Espanyola va ser el règim polític democràtic que va existir a Espanya entre el 14 d'abril de 1931, data de la seva proclamació, en substitució de la monarquia d'Alfons XIII, i l'1 d'abril de 1939, data del final de la guerra civil , que va donar pas al règim franquista.
 • Period: to

  Alemanya nazi

  Període de la història d'Alemanya comprès entre 1933 i 1945, quan el Partit Nacional Socialista Obrer Alemany (NSDAP) d'Adolf Hitler va governar el país.
 • Period: to

  Dictadura de Franco

  Període de la història contemporània d'Espanya corresponent amb l'exercici pel general Francisco Franco de la prefectura de l'Estat i amb el desenvolupament del franquisme; és a dir, des de la guerra civil espanyola (1936-1939) fins a la seva mort i successió en 1975.
 • Period: to

  Guerra Civil espanyola

  Va ser un conflicte social, polític i bèl·lic -que més tard repercutiria també en una crisi econòmica- que es va desencadenar a Espanya després del fracàs parcial del cop d'Estat del 17 i 18 de juliol de 1936 dut a terme per una part de l'Exèrcit contra el Govern de la Segona República.
 • Period: to

  2ª Guerra Mundial

  Va ser un conflicte que va esclatar a Europa, l'any de 1939, entre la coalició denominada EIX (formada per Alemanya (Tercer Reich), Itàlia i l'Imperi del Japó) i les potències ALIATS, constituïdes per França, Gran Bretanya i URSS (antic imperi rus).
  Link text
 • Naix l'ONU

  Naix l'ONU
  L'ONU va ser fundada el 24 d'octubre de 1945 a la ciutat nord-americana de San Francisco, per 51 països, en finalitzar la Segona Guerra Mundial, amb la signatura de la Carta de les Nacions Unides.
  Link text
 • Period: to

  Guerra Freda

  La Guerra Freda va ser un enfrontament polític, econòmic, social, militar, informatiu, científic i esportiu iniciat en finalitzar la Segona Guerra Mundial entre l'anomenat bloc occidental (occidental-capitalista) liderat per Estats Units, i el bloc de l'Est (oriental-comunista ) liderat per la Unió Soviètica.
 • Crisi de l'Antic Règim

  Crisi de l'Antic Règim
  És la conjuntura de canvis que sorgeixen a Europa Occidental en el període d'aproximadament cent anys que va des de la publicació de l'Enciclopèdia (1751) fins a les Revolucions de 1848.
 • Period: to

  Guerra de Corea

  Va ser una guerra lliurada de 1950 a 1953 entre la República de Corea, recolzada per les forces armades de diversos països comandats per Estats Units, contra la República Popular Democràtica de Corea, recolzada per la República Popular de la Xina i la Unió Soviètica. La guerra va constituir un dels episodis primerencs de la Guerra Freda.
 • Period: to

  Guerra de Vietnam

  Va ser un conflicte bèl·lic lliurat entre 1955 i 1975 per impedir la reunificació del Vietnam sota un govern comunista.
 • Conflicte de Suez

  Conflicte de Suez
  Va ser una contesa militar lliurada sobre territori egipci en l'any 1956, que va implicar a l'aliança militar formada pel Regne Unit, França i Israel contra Egipte.
 • Crisis dels Misils

  Crisis dels Misils
  Conflicte entre els Estats Units, la Unió Soviètica i Cuba a l'octubre de 1962, generat arran del descobriment per part dels Estats Units de bases de míssils nuclears d'abast mitjà soviètics en territori cubà.
 • Arribada a la Lluna

  Arribada a la Lluna
  Apol·lo 11 va ser una missió espacial tripulada dels Estats Units l'objectiu va ser aconseguir que un ésser humà caminés en la superfície de la Lluna. La missió es va enviar a l'espai el 16 de juliol de 1969, va arribar a la superfície de la Lluna el 20 de juliol d'aquest mateix any i al dia següent va aconseguir que dos astronautes (Armstrong i Aldrin) caminessin sobre la superfície lunar.
 • Period: to

  Regnat de Juan Carlos I

  Va començar el 22 de novembre de 1975, quan el llavors príncep d'Espanya Joan Carles de Borbó va jurar les Lleis Fonamentals del Regne davant les Corts franquistes després de la mort del dictador Franco, que l'havia designat com a successor el 1969; va acabar el 19 de juny de al 2014.
 • Period: to

  Transició espanyola

  És el període de la història contemporània d'Espanya en el qual es va dur a terme el procés pel qual el país va deixar enrere el règim dictatorial del general Francisco Franco i va passar a regir-se per una Constitució que restaurava l'Espanya democràtica. Aquesta fase constitueix la primera etapa del regnat de Juan Carlos I.
 • Primeres eleccions després de molts anys

  Primeres eleccions després de molts anys
 • Constitució de 1978

  Constitució de 1978
  És la norma suprema de l'ordenament jurídic espanyol, a la qual estan subjectes els poders públics i els ciutadans d'Espanya, en vigor des el 29 de desembre de 1978.
 • Caiguda del Mur de Berlín

  Caiguda del Mur de Berlín
  És el símbol més conegut de la Guerra freda i de la divisió d'Alemanya. Aquest mur era denominat a la República Democràtica Alemanya (RDA) com Mur de Protecció Antifeixista
 • Aparició de l'Euro

  Aparició de l'Euro
  Moneda actual d'Espanya que va substituir a la pesseta
 • Period: to

  Guerra de Síria

  És un conflicte bèl·lic iniciat a principis de 2011 i que es desenvolupa en l'actualitat a Síria. En aquesta guerra es van enfrontar en el seu inici les Forces Armades de Síria del govern del president sirià, Baixar al-Assad, contra grups armats rebels de diversa índole, coneguts a Occident com la «oposició siriana».
  Link text
 • Period: to

  Regnat de Felipe VI

  És l'actual rei d'Espanya, títol pel qual ostenta la prefectura de l'Estat i el comandament suprem de les Forces Armades. És el tercer fill del matrimoni format per Juan Carlos I de Borbó i Sofia de Grècia.
 • Actualitat

  Actualitat