Guerras carlistas

4A Erik Cerrato B9 SPCAT XIX/XX

 • Tractat de Fointainebleau

  Tractat de Fointainebleau
  Tractat entre Espanya i França, per a que quan Napoleó passes per Espanya per anar a Portugal a envair-ho, perquè volia tenir aquest lloc comercial. El tractat va dir que França podia envair Portugal però sense envair Espanya.
 • Period: to

  Guerra del francès i les Corts de Cadis

  Enfrontament bèl·lic entre Espanya, Regne Unit i Portugal contra el Primer Imperi Francès. França va voler atacar Espanya quan aquesta estava en situació de feblesa. Napoleó va voler atorgar al corona d'Espanya al seu germà Josep Bonaparte. Hi ha dos bàndols; els que anaven amb Josep Bonaparte, els afrancesats i els que no l'acceptaven, que eren els patriotes. Napoleó necessitava les tropes i les va retirar. Els aliats , junt amb Espanya, van fer una contra ofensiva.
 • Motí d'Aranjuez

  Motí d'Aranjuez
  Els partidaris del príncep Ferran, van fer un motí que va provocar la caiguda del favorit reial, Godoy, i l'Abdicació de Carles IV. No estaven d'acord amb Ferran.
 • Constitució de 1812

  Constitució de 1812
  Cadis era la única ciutat no ocupada per francesos. Les corts van elaborar la constitució a 1812. La primera de la història d'Espanya. Declaració de drets i divisió de poders.
 • Tractat de Valençay

  Tractat de Valençay
  Tractat que posa fi a la guerra i va retornar la corona a Ferran VII com a conseqüència de les derrotes sofertes en la Guerra de la Independència a Espanya.
 • Period: to

  Regnat de Ferran VII

  Ferran VII torna al poder d'Espanya.
 • Period: to

  La restauració de l'absolutisme

  Ferran VII torna al poder d'Espanya. Els liberals volen que el rei jurés la Constitució de Cadis, mentre que els servils volien abolir-la i restaurar l'Antic Règim. El rei, amb els servils o conservadors, va derogar la Constitució i les reformes. Restaura els privilegis del clergat i noblesa. Governa durant 6 anys de manera absoluta. Els liberals són perseguits.
 • Period: to

  El Trienni Liberal

  El 1820 els liberals van triomfar gràcies al pronunciament de Rafael de Riego, que va proclamar la constitució de 1812 a Sevilla. El rei va haver de jurar la Constitució. Entre aquests anys, els liberals van fer reformes i van fer la Milícia Nacional, per defensar-se. Els absolutistes van intentar fer cops d'estat, però no podien. El 1823 la Santa Aliança va enviar tropes a Espanya: Cent Mil Fills de Sant Lluís, que van restituir a Ferran VII.
 • Period: to

  La Dècada Ominosa i la Primera Guerra Carlina

  Etapa que es divideix en 2, la Dècada Ominosa(1823-1833) i la Primera Guerra Carlina(1833-1840)
 • Period: to

  La Dècada Ominosa

  Ferran al poder va coincidir amb una greu crisi interna. Molta crisi. Creen el consell de ministres. Això va disgustar als nobles. Els liberals es manifestaven. Molta crisi absolutista. A la situació hi van afegir el problema dinàstic. La Llei Sàlica deia que a Espanya no podien regnar dones, i la filla del rei Ferran, Isabel, era dona. Ferran va canviar la llei i ho va permetre, es diu la Pragmàtica sanció. Molts no van acceptar i deien que volien que el germà del rei regnés.
 • Period: to

  La Primera Guerra Carlina

  El rei Ferran mor i la seva filla era molt petita com per fer-se càrrec del tro. La seva vídua va agafar el tro. El germà de Ferran, Carles, va aprofitar i es va proclamar rei d'Espanya. Va esclatar la primera Guerra Carlina. S'enfrontaven els liberals, suportant a Isabel, i els carlins, que suportaven a Carles. Els carlins van acabar perdent, i els liberals, amb Isabel, van guanyar. El conveni de Bergara va posar fi a la guerra tot i que es va repetir varies vegades al segle XIX.
 • Period: to

  El triomf del liberalisme

  Isabel no podia regnar per edat i la mare va agafar el lloc, enfrontant-se als carlins.Els Liberals,tenen 2 grups:els moderats i els progressistes.Va concedir als moderats, que va portar l'aixecament militar de la Granja al 1836.Això va comportar el lliurament als progressistes. Al 1837 van fer la Constitució.1840 Maria Cristina va dimitir pel desgastament.El general Espartero va agafar el càrrec.Va governar autoritariament. Per a evitar els cabrejos Isabel va començarregna als 13 anys.
 • Period: to

  Els orígens i el desenvolupament del catalanisme

  Aquest apartat té els següents punts:
  - La Renaixença
  - La recuperació del passat històric.
  - El proteccionisme econòmic
  - Les plataformes del catalanisme.
 • Period: to

  Els orígens i el desenvolupament del catalanisme

  Aquest apartat resumeix la Renaixença.
 • Period: to

  Regnat d'Isabel II

  Aquest apartat es resumeix en els següents punts:
  - El triomf del liberalisme (1833-1844).
  - Dècada moderada (1844-1854)
  - Bienni Progressista (1854-1856) i la Unió liberal (1856-1868)
 • Period: to

  La Renaixença

  La Renaixença és moviment recuperació de llengua i literatura catalana entre 1840 i1880,després de tres segles de decadència cultural i literària. Tot i que coincideix temporalment amb el Romanticisme, del qual rep influència, són dos moviments diferenciats.Volen recuperar la història antiga.
  El proteccionisme econòmic servia per a vigilar les fronteres.
  Els obstacles del català van ser l'intent de suprimir-lo. Poc a poc es desenvolupa. Molts volien reivindicació política o cultural.
 • Period: to

  La dècada Moderada

  Quan Isabel agafa el tro, els 10 primers anys,els moderats governen. El general Narváez, va ser un home important del període. Va fer la constitució de 1845, que limitava molts drets. Aquesta etapa acaba quan el general O'Donnell que contava amb el suport progressista i d'alguns moderats, va fer un cop d'estat.
 • Period: to

  El Bienni Progressista i la Unión Liberal

  Quan pronunciament del general,els progressistes agafen
  poder. Liderava Espartero tenen suport O'Donell, i Unión liberal. Procés Desamortització.Provoquen llei Ferrocarrils,va permetre la construcció de la xarxa de ferrocarrils.
  Bienni Progressista1854.1856: període crisi econòmica i protestes d'obrers i camperols. Aquest va acabar amb altre cop estat.
  Entre els anys 1856 i 1868moderats i Unión Liberal agafen el poder.Progressistes marginats.Isabel va entrar una etapa Descomposició Política.
 • Period: to

  La crisi final del regnat d'Isabel II

  Els últims anys del regnat d'Isabel II hi va haver una forta crisi política, social i econòmica:
  - Hi va haver revoltes al camp per els problemes de fam.
  - Molt autoritarisme.
  - La monarquia patia un fort descrèdit pels comentaris sobre la vida privada de la reina.
  Aquest període s'acaba amb el Pacte d'Oostende.
 • Pacte d'Oostende

  Pacte d'Oostende
  Aquest pacte va ser una reunió on es va acordar l'expulsió dels Borbó i la democratització de la vida política. La Unión Liberal s'hi va sumar més tard.
 • Revolució de 1868

  Revolució de 1868
  Al 1868 els generals Serrano i Prim van liderar un pronunciament contra Isabel II. Es creen juntes revolucionàries. L'anomenada Revolució de Setembre va fer que la reina abandonés el país. Es va construir un govern provisional presidit per Serrano. Va fer les Corts Constituents. Aproven la constitució de 1969. Van cedir-li el tro a Amadeu de Savoia, Italià. Quan aquest estava anant de Itàlia a Espanya el general Prim va ser assassinat.
 • Period: to

  El Sexenni Democràtic

  Etapa més important perquè té molta particularitat. En aquesta etapa hi ha un fet important que és un pacte, el pacte d'Oostende.
 • Period: to

  La Monarquia d'Amadeu I

  Amadeu I era jove i respectuós amb la legalitat parlamentària. Sempre va estar en feblesa política: els monarques estaven en contra, l'església també. Molta gent no el volia perquè era estranger. Durant el seu regnat va patir dos conflictes armats; insurrecció a Cuba i nova guerra Carlina. El rei, cansat, va decidir abdicar.
 • Period: to

  Primera República Espanyola

  La primera vegada que s'instal·la un Règim Republicà a Espanya. Aquest sistema va néixer amb problemes. Hi havia els que volien una república federal i els que volien una d'unitària. Hi va haver el moviment cantonalista. Va ser reprimit durament. Aquesta república es va haver d'enfrontar a la Tercera Guerra Carlina i amb la Guerra de Cuba. El general Pavía fa cop estat i dissol Corts. Després lidera Serrano. Manté república. El general Campos, va fer un altre cop d'estat i torna a posar Borbó.
 • Period: to

  El Regnat d'Alfons XII

 • Period: to

  Un sistema nou

  El General Campos va fer rei a Alfons XII, fill d'Isabel II. Al 1874. Comença una restauració. Aquest rei va anomenar a Cánovas del Castillo com a president del govern. Cánovas acaba amb conflictes carlins i cubans. Posa les bases d'un nou sistema polític. Va impulsar una nova constitució. Dissenyà una alternança pacífica en el poder.
 • La Constitució de 1876

  La Constitució de 1876
  Tenia un caràcter integrador, tenia principis moderats i progressistes. Tot i això era un text conservador.
 • Period: to

  El torn Pacífic

  L'exercici de poder va quedar repartit entre els conservadors, que eren els liderats per Cánovas i els liberals, liderays per Sagasta, que desenvolupa el sufragi universal al 1890.Primerament, el rei decidia i a partir d'aquí es feien eleccions que es falsejaven perquè guanyés el partit més votat. Hi havia molta corrupció electoral. Rep el nom de topinada.
 • Period: to

  L'oposició al sistema

  No tots els partits podien votar:
  - Els anarquistes sorgeixen despres de la revolució de 1868, amb molta presència. Durant un temps van ser perseguits.
  - Els socialistes estaven liderats per Pablo Iglesias, que va formar el PSOE el 1879. A Barcelona es va crear la UGT, que va ser un sindicat vinculat al PSOE.
  - En aquesta època van sorgir els moviments i les formacions regionalistes, que van reaccionar contra el model d'estat uniformador i centralista.
 • Bases de Manresa

  Bases de Manresa
  Nom amb que es coneixien les Bases per a la Constitució Regional catalana, text de la Unió Catalanista fet a la primera assemblea general. Es proposa una organització descentralitzada de l'Estat espanyol. Va afermar les bases del catalanisme a principis del segle XX.
 • Period: to

  Regnat d'Alfons XIII

  Volien fer una regeneració del país. El 1902 van fer rei a Alfons XIII. Els líders del país van optar per regenerar. Fan la ley del candado. Es fa una vaga a Barcelona el 1909 contra la guerra amb el Marroc. Aquesta vaga es va expandir per Catalunya. Això s'anomenava la Setmana Tràgica. L'any de 1917 va haver una forta crisi que tenia varis focus:
  . Protestes militars.Els soldats protestaven en contra.
  - Malestars polítics. No hi havia acords.
  - Vaga general. 13 d'agost vaga males condicions
 • Period: to

  Crisi de la Restauració

  Es comença a qüestionar el sistema canovista. om a resposta a la crisi, apareix el regeneracionisme. El successiu fracàs de les solucions regeneracionistes dels dos partits dinàstics va acabar amb la intervenció militar de Miguel Primo de Rivera, el 1923, va instaurar, una dictadura. fracàs de la Dictadura acabarà influir decisivament de la monarquia i fi del sistema de Restauració.La definitiva desintegració del règim de la Restauració, malgrat els intents de regenerar sistema, era un fet.
 • Antecedents de la Guerra Civil Espanyola

  Antecedents de la Guerra Civil Espanyola
  -Antecedents polítics: Des de aquesta data, Primo de Rivera havia estat el dictador. Als d'esquerres se'ls perseguia molt. Espanya va ser de les últimes en treure la dictadura.
  - Antecedents religiosos: No volien coses modernes consideraven coses dimoni.
  - Antecedents econòmics: Com a resultat de la crisis anys 30 i el mal maneig econòmic, noten crisi, invertien molt exèrcit.
  El rei Alfons XIII s'ha d'exiliar. Això va fer l'enfrontament. El cop d'estat Franco fa que hi hagi la Guerra Civil
 • Period: to

  Dictadura de Primo de Rivera

  El setembre 1923, Miguel Primo de Rivera, general de Catalunya, dóna cop d’estat, i, donant a Alfons XIII, la confiança, suspèn constitució, i inicia un periode de dictadura fins a dimisió, el 1930 .Primo Rivera com a causa de la seva presa del poder la necessitat de posar ordre al país amb un alt grau de conflicte, amb els problemes. Primo de Rivera promet una regeneració a política. Era una manera d'evitar que el sistema es democratitzés de veritat, i a més impedeix les investigacions.
 • Period: to

  II República

  Es fa la república per solucionar els problemes. Poc a poc hi havia molta separació entre dretes i esquerres. La història de la Segona República espanyola es divideix en quatre fases: govern provisional , Bienni Reformador , Bienni Negre i Govern del Front Popular.En cada fase hi va haver oposició i problemes, per la qual la República mai troba estabilitat necessària. Al contrari, la radicalització políticosocial de dretes i esquerres van augmentant fins arribar al trencament.
 • Period: to

  Guerra Civil

  Conflicte de forces polítiques a Espanya. L'encarregat va ser Franco. Hi havia les forces d'esquerres i de dretes. Per a entendre-la hem de tenir clar els dos grups que hi havia:
  - Falangistes: Eren els combatents de Franco. Volien eliminar el comunisme. Suport de l'església i l'exèrcit. Ajuda d'Alemanya i Itàlia.
  - Front Popular: D'esquerres. Defensors de la democràcia. Suportats per la Unió Soviètica.
 • Inici de la Guerra Civil Espanyola

  Inici de la Guerra Civil Espanyola
  Hi havia molta tensió política i social. L'assassinat de José Calvo va fer esclatar la guerra. Després el cop d'estat. El cop no va tenir èxit i Espanya queda dividida en dos. Aquesta guerra va provocar moltes pèrdues i desnutrició. Els republicans eren perseguits. Els països estrangers van intervenir. Alemanya i Itàlia van ajudar als franquistes i la Unió Soviètica als republicans.
 • Conseqüències de la Guerra Civil Espanyola

  Conseqüències de la Guerra Civil Espanyola
  Van causar milers de morts. El que pitjor va ser per a la Guerra va ser el Bombardeig de Guernica.
 • Bombardeig a Guernica

  Bombardeig a Guernica
  Alemanya i Itàlia bombardegen la ciutat de Guernica. Va matar uns 125 civils espanyols. Pablo Picasso va fer el quadre el Guernica, on ensenya la crueltat que van viure.
 • Final de la Guerra Civil Espanyola

  Final de la Guerra Civil Espanyola
  Després de 3 anys de guerra, els Falangistes van guanyar als republicans. A l'abril de 1939, Franco va implantar un sistema autoritari de dretes a Espanya. Aquesta dictadura de Franco va durar fins al 1975, quan el dictador va morir.
 • Period: to

  Dictadura Franquista

 • Period: to

  Actualitat Democràtica