Hc

Història contemporània d'Espanya

 • Period: to

  El regnat de Carles IV

  Tot el temps que Carles IV va estar vigent. Era un monarca no gaire interessat pels afers de govern.
 • Period: to

  Manuel Godoy, ministre de Carles IV

  Manuel Godoy va ser un polític espanyol va ser el Primer Ministre durant el regnat de Carles IV i va ser reconegut com a Príncep de la Pau. Va ser duc d'Alcúdia i duc de Sueca.
 • Independència d'Haití

  Independència d'Haití
  Va marcar el final de l'esclavitud colonial francesa.
 • Tractat de Fontainebleau

  Tractat de Fontainebleau
  Es va signar aquest tractat amb Napoleó i va permetre el pas de les tropes franceses a la península amb la falsa promesa de que es repartirien el regne de Portugal.
 • El Motí d'Aranjuez

  El Motí d'Aranjuez
  Va ser una revoltaque va esclatar al març de 1808 per el malestar que s'havia generalitzat a Espanya. Es va dir que Godoy va ser el principal culpable de la situació. Ferran VII, va obligar a abdicar el seu pare i destruir el primer ministre
 • La Batalla de Bailèn

  La Batalla de Bailèn
  Va representar una severa derrota per a Napoleó, que va suposar el confinament a l'illa de Cabrera on van viure en unes condicions molt dolentes.
 • Els Setges de Saragossa

  Els Setges de Saragossa
  Van haver dos setges però el segon va ser el més important. El primer setge Agustina d'Aragó va ser molt important ja que es considera una heroica defensora de Saragossa contra els francesos durant la Guerra del Francès.El segon setge va començar al 1808 quan l'exèrcit francès va tornar amb moltes tropes manades per mariscal Lannes. La ciutat estava més preparada i, a més dels 30.000 soldats van haver ciutadans voluntaris. Palafox es va continuar negant a negociar una rendició.
 • La Batalla del Bruc

  La Batalla del Bruc
  Va consistir en dos enfrentaments entre tropes franceses i espanyoles als voltants de les muntanyes de Montserrat. Els francessos es dirigien a Manresa per tal de castigar a la població però els grups d'autodefensa, partides d'homes i el soometent els van fer recular. En aquest fet es on va aparèixer la llegenda del timbaler del Bruc, la qual explica que el so del tambor en xocar amb les parets de Montserrat va fer creure que hi havien molts més soldats dels que hi havia en realitat.
 • Period: to

  El regnat de Josep I

  Va coincidir amb la guerra del Francès. La majoria de la població Espanyola el veia com un rei imposat i forà. La guerra del francès no va ser només una guerra d'independència sinó que també va ser una guerra civil ya que hi havia gent que estaba a favor de Josep I i gent que no.
 • Alçament del 2 de maig a Madrid

  Alçament del 2 de maig a Madrid
  Va ser una revolta popular en la qual el poble de Madrid va lluitar en contra de les tropes franceses. De manera espontània, sense cap lideratge i amb armes improvisades aquesta revolta va suposar una derrota a favor dels francesos. Aquesta revolta va sorgir a conseqüència de la situació d'incertesa política generada despres del Motí d'Aranjuez
 • El Setge de Girona

  El Setge de Girona
  La ciutat de girona va acabar rendint-se a les tropes franceses que havien començat l'invasió d'Espanya al 1808. La Grande Armée va assetjar la ciutat de Girona durant set mesos. La batalla es va convertir en una de les més importants de la Guerra d'Independència i Álvarez es va convertir en un heroi nacional.
 • Independència de Nova Granada

  Independència de Nova Granada
  Es va iniciar amb la formació d'una junta autònoma de govern com a conseqüència de la invasió Napoleònica a Espanya.
 • Francisco Serrano

  Francisco Serrano
  Va ser un militar i polític espanyol, President del consell de Ministres, i President del govern espanyol. Va ser el cinquè i últim president de la Primera República Espanyola.
 • Independència de Paraguai

  Independència de Paraguai
  La independència del Paraguai va començar de facto el 14 de maig de 1811 després de la Revolució del 14 de maig, quan es va crear una junta governant local.
 • Independència de Veneçuela

  Independència de Veneçuela
  Va ser el procés emancipador desenvolupat entre 1810 i 1821 per trencar els llaços colonials que hi havia entre Veneçuela i l'Imperi Espanyol.
 • Batalla de Tucumán

  Batalla de Tucumán
  Va ser un enfrontament armat als voltants de la ciutat de San Miguel de Tucumán, durant la Segona expedició auxiliadora a l'Alt Perú en el transcurs de la Guerra de la Independència Argentina. Viquipèdia
 • Les Corts de Cadis

  Les Corts de Cadis
  Les Corts de Cadis van ser convocades per la Junta Suprema amb la intenció de fer d'Espanya una constitució. La constitució de 1812 on es reconeixia la sobirania nacional, la igualtat entre els ciutadans, la separació de poders i el dret a l'educació entre altres. Espanya passava a ser una monarquia constitucional. Quan Ferran VII va tornar de l'exili va aboliraquesta constitució i van tornar els problemes de l'absolutisme.
 • La Batalla de Vitòria

  La Batalla de Vitòria
  Les tropes encapçalades pel britànic Wellington van vèncer l'exercit francès. Va ser la retirada definitiva de la península.
 • Independència d'Argentina

  Independència d'Argentina
  La independència d'Argentina va dissoldre totes les autoritats nacionals, l'any 1820.
 • Batalla de Chacabuco

  Batalla de Chacabuco
  Va tenir lloc el 12 de febrer de 1817. L’exèrcit dels Andes de les Províncies Unides del Riu de la Plata dirigit pel capità general José de San Martín va derrotar la força espanyola dirigida per Rafael Maroto.
 • Independència de Xile

  Independència de Xile
  La independència de Xile és el procés històric que va permetre que Xile fos un estat independent i no part de l'Imperi Espanyol.
 • Batalla de Boyacá

  Batalla de Boyacá
  Va ser la batalla decisiva amb la qual es va assegurar l'èxit de la campanya de Bolívar per alliberar Niva Granada.
 • Period: to

  Independència de la Gran Colòmbia

  Es va independitxar entre el 1819 i el 1830
 • Prim

  Prim
  Joan Prim va ser un militar i polític progressista català, molt influent en la política espanyola del segle XIX. Va ser governador militar de Barcelona (1843), capità general de Puerto Rico (1847) i president del consell de Ministres entre els anys 1869 i 1870. Les seves ideologies eren liberals i, a l'any 1868 va enderrocar a Isabel II.
 • Period: to

  El trienni liberal a Espanya

  Ferran VII va tornar a Espanya de l'exili i va abolir la constitució de 1812. També va perseguir i empresonar als liberals espanyols. L'any 1820 Riego va manar als militars els quals s'havien concentrat a Andalusia , a que reprimissin la revolta de les colònies iberoamericanes. També va fer un cop d'estat i va instaurar un règim liberal el qual va durar tres anys. Amb l'ajuda dels Cent Mil Fills de Sant Lluís, el rei va restaurar un altre com l'absolutisme.
 • Independència de Mèxic

  Independència de Mèxic
  Va ser un conflicte que es va resoldre amb armes. Es va produir a conseqüència d'un procés polític i social. Això va significar el final del domini espanyol a la majoria dels territoris de nova Espanya.
 • Independència de Perú

  Independència de Perú
  La Independència del Perú és un procés històric social, que correspon a tot un període de fenòmens socials, sollevaments i conflictes bèl·lics que va propiciar la independència política i el sorgiment de la República del Perú com un estat independent de la monarquia espanyola.
 • Batalla de Pichincha

  Batalla de Pichincha
  La batalla del Pichincha es va originar als pendents del volcà Pichincha, pocs quilòmetres a l'oest del centre de Quito, entre les tropes rebels dels partidaris de la independència de les repúbliques americanes i les tropes reialistes de la corona espanyola.
 • Period: to

  Independència de les provincies unides de l'Amèrica Central

  Van ser un estat que va existir entre l'1 de juliol de 1823 i el 22 de novembre de 1839.
 • Batalla de Junin

  Batalla de Junin
  La Batalla de Junín va ser un compromís militar de la Guerra d’Independència peruana, lluitat a les terres altes de la Regió de Junín el 6 d’agost de 1824. Els reialistes havien recuperat el control de Lima, i s’havien reagrupat a Trujillo, Simón Bolívar el juny.
 • Batalla de Ayacucho

  Batalla de Ayacucho
  La batalla d'Ayacucho va ser una de les batalles de les Guerres d'independència hispanoamericanes.
 • Independència de la Bolívia

  Independència de la Bolívia
  La guerra d'independència boliviana es va iniciar el 1809 amb l'establiment de juntes governamentals a Sucre i la Pau.
 • Independència d'Uruguai

  Independència d'Uruguai
  Es va independitzar a l'any 1828
 • Independència d'Equador

  Independència d'Equador
  Es va independitzar al 1830
 • La mort de Ferran VII

  La mort de Ferran VII
  La mort de ferran VII va provocar un conflicte entre la seva dinastia ja que s'enfrontàven els partidaris de Carles (el seu germà) amb els partidaris d'Isabel (la seva filla). Els partidaris de Carles eren anomenats carlins i els d'Isabel liberals. Els liberals volien fer un país més modern.
 • Period: to

  La Guerra Civil

  La guerra civil es va produir quan els carlins i els liberals es van dividir. Aquesta guerra va acabar amb la victòria dels isabelins (liberals) però els carlins no es van rendir en cap momenti van continuar lluitant per aconseguir un règim absolutista.
 • Period: to

  El regnat d'Isabel II

  Es van aconseguir poques millores ja que va estar ple de canvis de govern, constitucions i més coses que van fer que no s'aconseguís un règim liberal com els que havien triomfat a Europa. Les lleis de desamorització (Mendizábal i Mandoz) consistien en donar territoris de l'esglèsia als pagèsos. Durant el seu regnat es van crear carreteres,ferrocarrils, canals de regadiu, algunes regions i va començar el camí de la industrialització. També va arrencar amb l'actual divisió provincial.
 • Period: to

  Segona Guerra Carlina

  Els carlins i isabelins es van tornar a enfrontar per segona vegada. Els isabelins van tornar a tenir la victòria.
 • Inici del Sexinni democràtic

  Inici del Sexinni democràtic
  L'exercit dirigit pels generals Prim i Serrano va acabar amb la monarquia. El que pretenien era fer reformes i crear un país democràtic. Van intentar fer moltes coses per tal de que això fos possible com una monarquia constitucional dirigida pels Savoia amb Amadeu I o una república. La primera república no va durar ni un any i en aquest, van governar 4 presidents. La república va fallar per les diferències entre els partidaris d'un estat centralista i els d'un model federalista.
 • Period: to

  Tercera Guerra Carlina

  Els carlins i isabelins es van es van enfrontar per tercera vegada on també van acabar guanyant els isableins. Catalunya, País Basc i navarra tenien preferencia pels carlins.
 • L'inici de la Restauració - Alfons XII

  L'inici de la Restauració - Alfons XII
  En un nou cop d'estat fet pel general Pàvia on va acabar amb la primera república, va fer possible el retorn dels Borbó al tron d'Espanya. Alfons XII, després del cop d'estat de Martínez Campos, va tornar a Espanya amb la idea de fer un nou règim: La Restauració
 • Manuel Pavia

  Manuel Pavia
  Manuel Pavía va ser un general espanyol que va derrocar la Primera República i va possibilitar el retorn dels Borbó al tron d'Espanya.