Unnamed

4rt B Judit Cabeza BLOC 9: Espanya i Catalunya segles XIX i XX

 • Tractat de Fontainebleau

  Tractat de Fontainebleau
  Era un acord entre Espanya i França segons el qual el rei espanyol Carles IV va permetre que les tropes napoleòniques poguessin travessar Espanya per envair Portugal. Això incomplia el bloqueig continental al Regne Unit imposat per Napoleó que en veritat el seu objectiu era aconseguir el control del regne d'Espanya
 • Motí d'Aranjuez

  Motí d'Aranjuez
  La situació a Espanya es va inestabilitzar, els partidaris del príncep Felip van instigar el motí d'Aranjuez que va provocar la caiguda del favorit reial i l'abdicació de Carles IV.
 • Insurrecció de Madrid

  Insurrecció de Madrid
  Els francesos van assetjar Saragossa i Girona que van patir una derrota molt dura a Bailèn.
 • Period: to

  Guerra del francès i les Corts de Cadis

  Enfrontament entre Espanya i França quan Napoleó ocupa Espanya. Els patriotes eres els que defensaven Espanya i els afrancesats els que donaven suport a Josep Bonaparte.
 • Abdicacions de Baiona

  Napoleó va aprofitar els problemes de la família espanyola per atreure tots els seus membres i impressionar-los perquè abdiquessin.
 • Domini francès

  Domini francès
  Els francesos van conquerir Andalusia i la Junta Central es va traslladar a Cadis, que va resistir els seus atacs
 • Junta Central Suprema

  Junta Central Suprema
  Amb l'absència de família Reial a Espanya dins del bàndol patriota, es van crear les juntes locals i provincials que més tard van ser coordinades per la Junta Central Suprema. Ella va convocar les Corts que es van reunir a Cadis
 • Constitució (Pepa)

  Constitució (Pepa)
  La primera constitució recollia els principis del liberalisme polític i es caracteritzava per ser molt avançada.
 • Declivi de Napoleó

  Declivi de Napoleó
  Les tropes angleses i espanyoles van derrotar als francesos. Ells no van abandonar el país fins al 1814 però un any abans es va firmar un tractat de pau
 • Period: to

  Regnat de Ferran VII

  Ferran VII torna a Espanya el qual anul·la la Constitució i les reformes. Restaura els privilegis del clergat i la noblesa i governa durant sis anys de manera absolutista fent així que totes les pronunciacions liberals fracassessin
 • Trienni Liberal

  Trienni Liberal
  Triomfa un pronunciament liberal dirigit per Rafael del Riego i el rei ha de jurar alliberar als presos i convocar eleccions. Per defensar el règim liberal es forma la Milícia Nacional. Després de varis cops d'estat la Santa Aliança envia tropes a Espanya que fan tornar a Ferran VII com a rei absolut
 • Dècada Ominosa

  Dècada Ominosa
  Es va crear un consell de ministres per tal de modernitzar el govern degut a la crisi. Ferran va crear la Pragmàtica Sanció que anul·lava la Llei Sàlica perquè la seva filla pogués governar però llavors molts absolutistes van oferir suport al fill ja que no estaven d'acord amb la supressió de la Llei.
 • Guerra Carlina

  Guerra Carlina
  Mor Ferran i la seva dona s'ocupa del tro. Esclata la guerra Carlina que a part de ser un conflicte dinàstic era un enfrontament ideològic entre els liberals i els carlins. Dura set anys i s'acaba amb el conveni de Bergara.
 • Period: to

  Regnat d’Isabel II

  Mentre Isabel era menor d'edat hi va haver-hi un període de regències, la seva mare va ser la primera regent. Els liberals estaven dividits ens dos grups: els moderats i els progressistes.
 • Aixecament militar de la Granja

  Maria Cristina havia concedit el poder als moderats però degut a les protestes es va veure obligada a lliurar el poder als progressistes.
 • Punt culminant de l'etapa

  Punt culminant de l'etapa
  Es va promulgar una constitució més restrictiva, Maria va haver de dimitir i el general Espartera va assolir el càrrec el qual va ocupar de manera autoritària. Aquest fet va fer que els dos grups s'unissin i Isabel II va ser proclamada reina només amb 13 anys.
 • Dècada moderada

  Dècada moderada
  Durant deu anys van governar només els moderats però es va acabar amb un cop d'estat dirigit pel general O'Donnel que comptava amb el suport dels progressistes i de moderats disconformes
 • Bienni Progressista

  Bienni Progressista
  Període castigat per la crisi econòmica i les protestes dels obrers i camperols. O'Donnell va posar fi al bienni degut a els enfrontaments del govern.
 • La Unió liberal

  Durant deu anys van governar alternadament els moderats i la Unió Lliberal d'O'Donnell.
  Al cap d'aquests deu anys el règim d'Isabel va entrar en una fase de descomposició política
 • La crisi final del regnat d’Isabel II

  La crisi final del regnat d’Isabel II
  Es va viure una gran crisi econòmica, política i social. Es van produir revoltes i hi havia un excessiu autoritarisme dels governs.
  Es va firmar el pacte d'Oostende que expulsava als Borbó i a la democratització de la vida política.
 • La revolució de setembre

  La revolució de setembre
  Amb la revolució de setembre la reina va haver d'abandonar el país. Serrano que havia liderat un pronunciament contra Isabel II va passar a ser el que s'encarregà de la regència i Prim que també l'havia liderat va ser president del govern.
 • Period: to

  El Sexenni democràtic

  És un període històric del Regne constitucional d'Espanya comprès entre la Revolució de 1868, que suposà la fi del regnat d'Isabel II d'Espanya i la Restauració de la dinastia borbònica el gener del 1875.
 • La monarquia d’Amadeu I

  La monarquia d’Amadeu I
  Prim va ser assassinat i llavors va governar Amadeu I el qual era respectuós i legal però això es veia com a feblesa política.
  El seu país va haver de fer front a una Insurrecció a Cuba i a una nova guerra carlina. Finalment decideix abdicar
 • Primera República

  Primera República
  Les corts van proclamar la primera república després del fracàs de la monarquia. La majoria de grups eren monàrquics i els republicans es dividien en dos grups: els federals i els unitàris. Es va produir l'esclat del moviment cantonalista i a més es van haver d'enfrontar amb la continuació de la tercera guerra Carlina i de la guerra de Cuba. El general Pavía amb un cop d'estat va dissoldre les corts. L'any 1874 amb un nou cop d'estat es va finalitzar la república i restaurar la monarquia
 • Un sistema nou

  Un sistema nou
  Degut a la proclamació del nou rei comença el règim de la Restauració. Ell era partidari de la monarquia constitucional i va nomenar a Cánovas del Castillo president del govern el qual va acabar amb el conflicte carlí i la guerra de Cuba. També, amb la redacció d'una nova Constitució va posar les bases d'un nou sistema polític i va dissenyar una alternança pacífica en el poder.
 • Period: to

  Regnat d’Alfons XII

  Fill d'Isabel II va ser proclamat rei l'any 1874
 • La Constitució de 1876

  La Constitució de 1876
  Aquesta constitució incorporava principis moderats i progressistes, establia la sobirania entre les Corts i el rei i proclamava la confessionalitat de l'estat.
 • L’oposició al sistema

  L’oposició al sistema
  Només els republicans i els carlins tenien participació política dins del sistema canovista. Els anarquistes, un dels grups que n'estava al marge havien sorgit després de la Revolució de 1868, els socialistes que també ho estaven eren liderats per Pablo Iglesias el qual havia fundat PSOE i la UGT i l'altre grup al marge eren els regionalistes que reaccionaven contra el model d'estat uniformitzador i centralista
 • El torn pacífic

  El torn pacífic
  Es va generar un sistema de torns format pel partit dels conservadors liderat per Cánovas que defensava l'Església i l'ordre social i pel partit liberal liderat per Sagasta que desenvolupà importants reformes socials. Llavors es va començar a practicar la topinada que era quan s'escollia al partit que formaria el govern a base de manipulacions dels resultats
 • Intent de regeneració política

  Intent de regeneració política
  La regeneració del país s'havia de fer com a conseqüència del desastre que s'havia creat amb la derrota militar de 1898. Cánovas va ser assassinat un any abans i Sagasta substituït. Els nous líders van intentar reformar la vida política però els hi va ser difícil degut a la ley de candado la qual prohibia establir nous ordres religiosos. La burgesia catalana i basca van donar suport als nacionalistes mentre que el PSOE i els sindicats van adquirir força. Republicanisme: corrent lerouxista
 • Period: to

  Regnat d’Alfons XIII (1902-1931) i la dictadura de Primo de Rivera. (1902-1929).

 • La setmana tràgica

  La setmana tràgica
  S'incia una vaga general a Barcelona coneguda per la setmana tràgica la qual s'estén per altres localitats catalanes. El fet detonant va ser l'enviament de soldats reservistes a la guerra del Marroc i com a conseqüència es van iniciar protestes antimilitaristes i violència anticlerical.
 • La Mancomunitat de Catalunya.

  La Mancomunitat de Catalunya.
  Es crea una institució administrativa que assumeix les competències de les quatre diputacions provincials catalanes.
 • La crisi de 1917

  La crisi de 1917
  El sistema de la Restauració va estar apunt d'enfonsar-se com a conseqüència de:
  La protesta militar de caràcter professional i corporatiu ja que es protestava de la forma discriminatòria en què es produïen els ascensos.
  El malestar polític. Les forces convoquen una assemblea considerada sediciosa reclamant la reobertura de les Corts
  La vaga general convocada pels sindicats a causa de les pèrdua de poder adquisitiu dels salaris i de les pitjors condicions de vida
 • La dictadura de Primo de Rivera

  La dictadura de Primo de Rivera
  Va ser el règim polític autoritari que s'instaurà a Espanya entre el 13 de setembre del 1923 i el 28 de gener del 1930 sota la direcció del general Miguel Primo de Rivera i l'acceptació per part del rei Alfons XIII. Per formar un govern fort i estabilitzat Primo va fer un cop d'estat ja que menyspreava la classe política.
  Etapes: Directori militar, directori civil, dictadura a Catalunya i la fi a la dictadura
 • Period: to

  II REPÚBLICA ESPANYOLA

  Va existir a Espanya des de la proclamació de la República fins al 1939 (final de la Guerra Civil espanyola.
  La Segona República consta de quatre etapes: el govern provisional, que va convocar unes eleccions generals i la consegüent aprovació de la Constitució espanyola. Bienni reformista, durant el qual el govern republicà socialista va dur a terme diverses reformes que pretenien reformar l'estat. El bienni conservador, el govern intenta frenar les reforma. Finalment l'inici de la Guerra Civil.
 • L’esclat de la Guerra Civil.

  L’esclat de la Guerra Civil.
  Emilio Mola Vidal va coordinar un cop militar que tenia el suport i participació de generals, església, conservadors... La incapacitat de la República per neutralitzar-lo va desencadenar la guerra civil. Espanya va quedar dividida en dos zones: zona dels nacionals (Franco) i el bàndol republicà
 • Period: to

  LA GUERRA CIVIL

  Va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar el govern de la Segona República Espanyola, que tenia el suport de les organitzacions d'esquerres, contra una part de l'exèrcit i de les organitzacions de dretes.
 • Caracterśitiques del franquisme

  Caracterśitiques del franquisme
  Franco va ser un líder absolut seguint l'exemple de Mussolini i Hitler. La Falange era l'únic partit legal que hi havia i l'estat es va organitzar sobre un model centralitzat. En aquesta etapa també es va produir un nombre elevat de persones a l'exili per por a al repressió. Les forces que van donar suport a l'aixecament van ser l'exèrcit, l'església catòlica i el poder econòmic.
 • Period: to

  EL FRANQUISME

  Aquesta etapa es caracteritzada per ser una dictadura basada en el lideratge del general Francisco Franco Bahamonde, que neix amb la victòria militar a la Guerra Civil espanyola i que va tenir un caràcter dictatorial per la concentració de poders en una sola persona o institució
 • L'autarquia

  L'autarquia
  Va durar del 1939-45 el sistema política era la dictadura, en la política econòmica es va fer un intent d'autosuficiència, hi va haver un nombre poc elevat del creixement de la població i migracions internes, la indústria estava controlada per l'estat, les relacions amb l'estranger estaven políticament tancades i la producció agrícola va ser políticament tancada.
 • El desenvolupisme

  Es va crear el desenvolupisme basat en l'obertura del mercat espanyol. Es van establir plans i pols de desenvolupament. A Espanya es va produir un creixement demogràfic conegut com el baby-boom. La modernització rural i la permanència de a dictadura. Amb l'arribada d'electrodomèstics.
 • La crisi final de la dictadura

  La crisi final de la dictadura
  Joan Carles de Borbó va ser nomenat successor amb l'oposició silenciosa del franquisme. Llavors el va succeïr Carles Arias Navarro. La Revolució dels Clavells va complicar la situació internacional amb forts aixecaments dels oficials joves de l'exèrcit. El 20/11/1975 mor Franco i el nou rei és Joan Carles I. Al 1973 va esclatar la crisi del petroli i com a conseqüència l'atur i l'agotació social. Es van formar grups d'oposició impulsats per la Junta Democràtica i la Plataforma de Convergència.