Franquismo

El Franquisme

  • Period: to

    Nacionalsindicalisme

    És una ideologia inspirada en el sindicalisme revolucionari de Sorel i adaptada a les particularitats de l'Espanya de l'època.antiparlamentari i contrari als partits polítics defensa un corporativisme basat en la idea d'Estat totalitari i adopta la de sindicalisme autogestionari aglutinador d'empresaris i treballadors al servei de la nació. Anticapitalista i antimarxista, destaca per unificar els conceptes de pàtria i justícia social i la defensa del catolicisme per comprendre la història.
  • Leyes Fundamentales: Fuero del Trabajo

    Una de les set Lleis Fonamentals del franquisme, elaborada i aprovada en 1938 abans de l'acabament de la Guerra Civil a imitació de la Carta del Lavoro promulgada a Itàlia per Edmondo Rossoni i el Gran Consell Feixista italià a l'abril de 1927.Aquest text és d'ideologia falangista i entre els seus principals punts: la regulació de la jornada laboral i de l'descans, i la creació de la Magistratura de Treball i els sindicats verticals, que són aquells que agrupaven per igual a patrons i obrers.
  • Period: to

    Nacionalcatolicisme

    És la denominació amb la qual es coneix una de les senyes d'identitat ideològica del franquisme, el règim dictatorial amb el qual Francisco Franco va governar Espanya entre 1939 i 1975, l'Estat Novo portuguès sota el règim autoritari, catòlic i corporatiu d'Antonio de Oliveira Salazar entre 1933 i 1974, o el de l'dictador catòlic Davant Pavelić (1941-1945) a la Croàcia ocupada pels nazis.
  • Ley de Responsabilidades Políticas

    Ley de Responsabilidades Políticas
    Esmentada de vegades per les seves sigles LRP, va ser una llei espanyola dictada a la fi de la Guerra Civil. El primer govern de la dictadura franquista va dictar la norma «reconeixent la necessitat de reconstrucció espiritual i material de la pàtria» i invocant que es «busca liquidar les culpes contretes pels que van contribuir a forjar la subversió».
  • Period: to

    La dictadura del general Franco

    El 1939, després de la guerra civil, va començar la dictadura del general Francisco Franco. La vida política d'aquesta època es va caracteritzar per una Constitució no existent, Francisco Franco va promulgar una sèrie de lleis en què es negava la possibilitat de sortir de país i no hi havia llibertat d'expressió, tots els poders de l'Estat es concentraven a les mans de l'dictador i es van suprimir els partits polítics i els sinddicats.La dictadura va acabar en 1975, després de la mort de Franco.
  • Period: to

    Autarquia i estancament econòmic

    L'autarquia va significar l'aïllament d'Espanya en relació amb el mercat internacional i una opció per l'autoabastiment.
    La Segona Guerra Mundial va suposar, evidentment, un seriós problema per a l'articulació de l'mercat internacional i Espanya, lògicament, es va veure afectada, i més per la situació de postguerra que patia.
    Enter Link text
  • Instauració del Racionament

    Instauració del Racionament
    Durant el període de la postguerra que va estar marcat per l'escassetat, una ordre ministerial de 14 de maig de 1939, va establir el règim de racionament a Espanya per als productes bàsics alimentaris i de primera necessitat. El racionament no arribava a cobrir les necessitats alimentàries bàsiques de la població, de manera que van viure anys de fam i misèria.
  • Ley de Unidad Sindical

    Ley de Unidad Sindical
    Establia que empresaris i treballadors s'integrarien en una única organització sindical sota el comandament de FET i de les JONS. En el preàmbul de la llei es deia: «Tres són els principis que inspiren l'organització nacionalsindicalista prevista en el Fur de l'Treball, reflex fidel de l'organització política de el nou Estat, que són: unitat, totalitat i jerarquia».
  • Ley de la Represión del Comunismo y la Maonería

    Ley de la Represión del Comunismo y la Maonería
    Va ser una instància judicial especial que va existir a Espanya durant el règim franquista. Va ser un dels organismes encarregats de dur a terme la repressió. «El primer article de la llei és prou il·lustratiu de l'extraordinari abast punitiu que s'atorgava a la seva aplicació» ja que «pràcticament qualsevol conducta heterodoxa podria caure en l'àmbit d'una política repressiva». Les penes anaven des de la confiscació de béns fins a la reclusió major.
  • Entrevista Franco-Hitler

    Entrevista Franco-Hitler
    A la reunió, entrevista o conferència d'Hendaia, Francisco Franco es va entrevistar amb Adolf Hitler en presència dels seus respectius ministres d'Afers Exteriors. Va tenir lloc a l'estació de trens de la localitat francesa d'Hendaia, al costat de la frontera hispanofrancesa. L'objectiu de l'entrevista era intentar resoldre els desacords sobre les condicions espanyoles per la seva entrada a la guerra de la banda de les potències de l'Eix.
  • Creació de l'INI

    Creació de l'INI
    L'Institut Nacional d'Indústria va ser una entitat estatal espanyola, creada com un suport institucional per promoure el desenvolupament de la indústria a Espanya. Entre els anys 1941 i 1980 va constituir el grup empresarial més gran i important i es va dissoldre el 1995.
  • División Azul

    División Azul
    A Espanya, Divisió Espanyola de Voluntaris i a Alemanya 250 Infanterie-Division més coneguda com la Divisió Blava o Blaue Division en alemany va ser una unitat de voluntaris espanyols que va formar una divisió d'infanteria per lluitar contra la Unió Soviètica en la Segona Guerra Mundial. Es va emmarcar dins de l'Heer, exèrcit de l'Alemanya nazi, 1941-1943, prop de 50 000 soldats espanyols i portuguesos van participar en diverses batalles fonamentalment relacionades amb el lloc de Leningrad.
  • Ley Constitutiva de las Cortes

    Ley Constitutiva de las Cortes
    És una de les vuit Lleis Fonamentals del Regne. Va ser promulgada durant el primer franquisme, per tal de donar una aparença de parlamentarisme a la dictadura. Establia Les Corts com a assemblea unicameral d'elecció indirecta sense iniciativa legal, ja que aquesta residia en el Cap de l'Estat, Francisco Franco. Va constituir el primer pas en el procés d'institucionalització de règim franquista.
  • Leyes fundamentales: Ley Constitutiva de las Cortes

    Una de les vuit Lleis Fonamentals del Regne. Va ser promulgada durant el primer franquisme, per tal de donar una aparença de parlamentarisme a la dictadura. Establia Les Corts com a assemblea unicameral d'elecció indirecta sense iniciativa legal, ja que aquesta residia en el Cap de l'Estat, Francisco Franco. Va constituir el primer pas en el procés d'institucionalització de règim franquista.
  • Els maquis envaeixen la Vall d'Aran

    Els maquis envaeixen la Vall d'Aran
    Intent del Partit Comunista d'Espanya d'establir un govern espanyol de la Unió Nacional Espanyola (UNE) a la Vall d'Aran mitjançant un atac dels maquis espanyols que estàven col·laborant amb la resistència francesa, i aprofitant que a els feixistes estàven en retirada a tot Europa per la pressió dels Aliats durante la Segona Guerra Mundial, i anomenat en clau Operació Reconquesta d'Espanya. El resultat final va ser un total fracàs de l'operació, que va durar menys d'una setmana.
  • Leyes fundamentales: Fuero de los espanyoles

    Una de les vuit Lleis Fonamentals del franquisme que establia una sèrie de drets, llibertats i deures de tot poble espanyol.
    Declaració de drets i llibertats a favor de la població espanyola i es mostra en la seva aparença favorable a el reconeixement de drets fonamentals i de llibertats civils inherents a la persona, però establint en la pràctica una sèrie de restriccions per a l'exercici de drets i llibertats, derivant als «altres lleis" l'aplicació dels drets admesos.
  • Leyes Fundamentales: Ley de Sucesión

    Va ser la cinquena llei fonamental aprovada de les vuit Lleis Fonamentals que organitzaven els poders de l'Estat durant el franquisme. Establia la constitució d'Espanya novament en regne (després de 16 anys) i la successió de Francisco Franco com el cap d'Estat espanyol, a l'disposar que el successor seria proposat pel mateix Franco a títol de rei o de regent de el regne, però que tindria de ser aprovat per les Corts espanyoles.
  • Condemna de l'ONU a Espanya

    El 9 de febrer de 1946, els països integrants de l'organització van aprovar a Nova York, Estats Units la resolució 31, en la qual s'establia la prohibició d'Espanya a les Nacions Unides.La justificació que es donava en aquest document es basa en que el règim espanyol havia nascut a l'empara de l'Alemanya Nazi i la Itàlia feixista, els principis eren totalment incompatibles amb els de l'organització mundial..
  • Creació de la SEAT

    El 7 de juny de 1949 el govern publica un decret pel qual encomana a l'Institut Nacional d'Indústria (INI) la creació de l'empresa. SEAT (Societat Espanyola d'Automòbils de Turisme) va ser fundada el 1950 per l'INI amb l'objectiu de motoritzar l'Espanya de la postguerra mitjançant la fabricació dels automòbils italians Fiat sota llicència.
  • Vaga dels tramvies

    Per primera vegada des de la guerra civil espanyola es produeix una vaga, activitat prohibida pel Règim i motiu d'aversió per a Franco per considerar-la com la llei de la selva de societats primitives. Una de les primeres manifestacions massives contra el franquisme. A Barcelona comencen a circular consignes perquè no s'utilitzin els tramvies com a protesta per l'augment de preu del bitllet.
  • Concordat amb la Santa Seu

    Va ser signat a la Ciutat de Vaticà, pel secretari d'Estat de la Santa Seu Domenico Tardini, Alberto Martín Artajo i Fernando María Castiella i Blat de moro, ambaixador d'Espanya davant la Santa Seu. Amb un establiment explícit de la confessionalitat de l'Estat i un estatus de privilegi considerable per a l'Esglèsia catòlica.
  • Tractats militars amb els EUA

    Van ser tres «acords executius» signats a Madrid el 23 de setembre de 1953 entre els EUA i Espanya. Segons els mateixos s'instal·larien en territori espanyol quatre bases militars nord-americans a canvi d'ajuda econòmica i militar. Per al règim franquista van suposar, juntament amb el concordat amb l'Església catòlica signat un mes abans, la integració definitiva en el bloc occidental després de l'aïllament des del final de la Segona Guerra Mundial per la vinculació amb les potències de l'Eix.
  • Ingrés d'Espanya a l'ONU

    L'ingrés a Espanya en l'organització a causa de la simpatia que el règim de Franco va tenir cap a les potències de l'eix feixista, derrotades en la Segona Guerra Mundial.
  • Period: to

    Moviments migratoris

    El desenvolupament econòmic anys seixanta va provocar uns moviments migratoris interns i externs sense precedents històrics per la seva magnitud, especialment les migracions interiors. L'atracció pels sectors en creixement -indústria i serveis- sobre la població excedent de el camp va provocar que més de tres milions de persones emigressin a les zones industrials tradicionals, els nous pols de desenvolupament i les àrees turístiques.
    Enter Link text
  • Creació del primer govern tecnòcrata

    Per afrontar la difícil situació l'equip de tecnòcrates de l'Opus Dei de govern nomenat el 1957 va procedir en primer lloc a la desregulació parcial de el mercat de treball a reduir i no eliminar la potestat exclusiva que tenia el Ministeri de Treball per fixar els salaris i les condicions laborals a tot el país.
  • Period: to

    Primer govern tecnòcrata

    Segona gran etapa de la dictadura del general Franco amb un creixement econòmic espectacular donant lloc a una "gran transformació" social que no va estar acompanyada de canvis polítics.Dividida en dues subetapes: la del 1959-1969 amb els fracassats intents d' «obertura» del règim que acaba amb el triomf dels «immobilistes» (Carrero Blanco) i la del 1969-1975 que ocupa els anys finals de la dictadura, l'assassinat de Carrero Blanco (1973) i la malaltia final de Franco que va morir el 20/11/1975.
  • Period: to

    Expansió i accelerada de l'economia

    Va ser iniciat per les reformes impulsades pels "tecnòcrates" que, amb l'aprovació de Franco, van establir polítiques per impulsar el desenvolupament a Espanya sota l'anuència de el Fons Monetari Internacional.
    Enter Link text
  • Period: to

    Govern del tecnòcrates

    Enter Link text
    Fou el darrer govern franquista en què el president del govern era el mateix Franco, i Luis Carrero Blanco, com a vicepresident, es perfila com a futur successor. Es produeix una forta remodelació ministerial causada per l'esclat del cas Matesa, que es tradueix en la sortida del govern de gairebé tots els ministre tecnòcrates de l'Opus Dei, i de Manuel Fraga, a qui acusaven de permetre la difusió del cas per la premsa.
  • Period: to

    Crisi final

    Des de 1973 (govern d'Arias Navarro), es va incrementar l'oposició i repressió per combatre-la. El règim (feble), recorrerà a la persecució judicial, com el Procés 1001 contra líders de Comissions Obreres, o l'aplicació de la pena de mort, l'execució de l'anarquista català Salvador Puig Antich el 1974 i el Procés de Burgos contra terroristes d'ETA i el FRAP (1973).
    Enter Link text