1939

Eix Cronològic Tema 3

By lucri04
 • La Triple Aliança

  La Triple Aliança
  La Triple Aliança va ser un dels bàndols de la Primera Guerra Mundial fromat per l'Imperi Alemany, l'Imperi Austrohongarès i Itàlia.
 • La Triple Entesa

  La Triple Entesa
  La Triple Entesa va ser un dels dos bàndols de la Primera
  Guerra Mundial format per Gran Bretanya, Rússia, França, Estats Units, Japó i Itàlia, que s'hi va incorporar més tard.
 • Escissió entre Bolxevics i Menxevics

  Escissió entre Bolxevics i Menxevics
  Entre els obrers s'havia difós la ideologia marxista, es va fundar el Partit Socialdemocràcia Rus i al 1912 es va dividir entre Bolxevics i Menxevics.
 • Assassinat de l'Arxiduc Francesc Ferran

  Assassinat de l'Arxiduc Francesc Ferran
  L'assassinat de l'Arxiduc Francesc Ferran va ser el datonant de la Primera Guerra Mundial. Francesc Ferran va ser assassinat per Gavrilo Primcip, un nacionalista serbobosnià.
 • Àustria declara la guerra a Sèrbia

  Àustria declara la guerra a Sèrbia
  Àustria declara la guerra a Sèrbia després que l'Arxiduc Francesc Ferran fos assassinat. Àustria va presentar una llista de denúncies a Sèrbia i aquesta es va comprometre a cumplir la meitat de l'ultimàtum. Però quan Rússia va declarar que ajudaria a Sèrbia, aquesta va rebutjar la última denúncia i això va ser el principi de la guerra.
 • Batalla de Verdun

  Batalla de Verdun
  La batalla de Verdun va ser la més gran i llarga de les batalles durant la Primera Guerra Mundial al front occidental. S'hi van enfrontar l'exèrcit francès i alemany. Va tenir lloc als turons del nord de Verdun-sur-Meuse, al nord-est de França.
 • Esclat de la revolució Bolxevic

  Esclat de la revolució Bolxevic
  La revolució Bolxevic va esclatar el 1917 a Rússia. Va enderrocar el tsar Nicolau II, ja que la població estava molt descontenta amb aquest perquè ell era molt ric, mentre que els ciutadans no tenien res. També hi va instaurar el primer Estat comunista del món.
 • Inici de la Guerra Civil Russa

  Inici de la Guerra Civil Russa
  La guerra civil russa va ser un conflicte armat múltiple que va tenir lloc entre 1917 i 1923 en el territori del dissolt Imperi rus, entre el nou govern bolxevic i el seu Exèrcit Roig, al poder de la Revolució d'Octubre de 1917.
 • La intervenció dels EUA

  La intervenció dels EUA
  Els Estats Units van entrar a la guerra perquè un submarí alemany va enfonsar el transatlàntic Lusitània on van morir més de 125 ciutadans americans.
 • República de Weimar

  República de Weimar
  A punt de finalitzar la Primera Guerra Mundial, el kàiser Guillem II v​a abdicar ​del seu càrrec i es va proclamar la ​República,​ que va establir la capital a ​Weimar​i que es va fonamentar sobre una constitució democràtica.
 • Rússia surt de la guerra

  Rússia surt de la guerra
  Rússia va sortir de la guerra perquè la situació allà ja era prou pèssima que va acabar amb la Revolució Russa. Llavors, entre l'Imperi alemany, Bulgària, l'Imperi austro-hungarès, l'Imperi otomà i Rússia, es va dur a terme un tractat de la pau a la ciutat bielorussa de Brest-Litovsk.
 • Alemanya es rendeix

  Alemanya es rendeix
  Alemanya es va rendir perquè ja no podia més, els seus soldats estaven desmoralitzats, no tenia forces i estava envoltada per tots els altres atacants. Llavors, es va firmar un Armistici de Compiègne que va marcar la victòria de la Triple Entesa.
 • Creació dels Fasci di Combatimento

  Creació dels Fasci di Combatimento
  Per la situació de crisi, va sorgir la figura de ​Benito Mussolini,​que, al 1919, va crear els ​fasci de combat. Eren uns grups paramilitars amb els quals es pretenia frenar la puixança del moviment obrer a base d’atacar de manera violenta els sindicats obrers i els seus líders.
 • Tractat de Versalles

  Tractat de Versalles
  El tractat de Versalles va ser un tractat de pau que es va firmar a finals de la Primera Guerra Mundial per més de 50 països. Aquest tractat va acbar oficialment amb l'estat de guerra entre Alemanya i els aliats de la Primera Guerra Mundial.
 • Creació de la SDN

  Creació de la SDN
  La Societat De Nacions (SDN) va ser un organisme internacional creat per el Tractat de Versalles. Es proposava establir les bases per la pau i la reorganització de les relacions internacionals un cop finalitzada la Primera Guerra Mundial.
 • Fundació NSDAP

  Fundació NSDAP
  Adolf Hitler, un soldat de la Primera Guerra Mundial que no volia acceptar la derrota d'Alemanya, va fundar el Partit Nacionalsocialista dels Treballadors d'Alemanya i se'n va declarar el líder indiscutible. El partit es va proveir d'una organització paramilitar, les seccions d'assalt (SA).
 • Marxa sobre Roma

  Marxa sobre Roma
  Al 1922 Mussolini va exigir al rei que li lliurés el govern i va fer una exhibició de força, amb la ​Marxa sobre Roma dels camises negres. Finalment, el monarca es va veure obligat a anomenar-lo cap del govern.
 • Creació de la URSS

  Creació de la URSS
  La Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), va ser fundada després de la Revolució d'Octubre de 1917. La seva creació va portar una época de prosperitat econòmica i un nou model de societat.
 • El Duce arriba el poder

  El Duce arriba el poder
  Després del 1924, l'Estat italià i el partit feixista van quedar totalment identificats en un règim en el qual Mussolini es va atribuir tot el poder i es va fer anomenar El Duce.
 • Mort de Lenin

  Mort de Lenin
  Va ser un polític, filòsof, revolucionari, teòric polític i comunista rus. Líder de el sector bolxevic de el Partit Obrer Socialdemòcrata de Rússia, es va convertir en el principal dirigent de la Revolució d'Octubre de 1917. Va morir d’una hemorragia cerebral.
 • Crisi de sobreproducció

  Crisi de sobreproducció
  La prosperitat no va beneficiar a tothom per igual i un seguit d'elements van produir la crisi de sobreproducció. Els pagesos van ser els primers perjudicats, ja que durant la guerra es van endeutar per comprar noves terres i màquines per augmentar la producció.
 • Dijous negre

  Dijous negre
  El dijous negre va tenir lloc el 24 d'octubre del 1929, aquí va ser on va començar la caiguda de la borsa. El dijous negre va produir una situació de verdader pànic que va dur a una gran crisi bancària a Estats Units.
 • 13 milions d’aturats als EUA

  13 milions d’aturats als EUA
  Al 1932 el nombre d’aturats als EUA va augmentar a 13 milions perquè moltes fabriques van tancar per no poder vendre la seva producció. Moltes famílies van caure en la misèria i van haver de viure de la caritat pública.
 • New Deal

  New Deal
  Franklin D. Roosevelt,​ va proposar un nou programa per afavorir la recuperació econòmica i treure el país de la crisi, el qual s’anomenava New Deal (Nou Repartiment), que defensava la intervenció de l’Estat​ per reactivar l’economia.
 • Arriba el poder Franklin D.Roosevelt

  Arriba el poder Franklin D.Roosevelt
  Durant els anys de la Gran Depressió als EUA, Franklin D.Roosevelt, un polític i abogat nord-americà, va guanyar les eleccions, a trenta-dosè president dels Estats Units.
 • Reducció jornada laboral a 40 setmanals

  Reducció jornada laboral a 40 setmanals
  L'Estat dels EUA, per augmentar la capacitat adquisitiva dels treballadors, va afavorir una política de suport als preus agrícoles i l'augment del salari. També van reduir la jornada laboral a 40 hores setmanals.
 • El partit nazi aconsegueix 13 milions de vots

  El partit nazi aconsegueix 13 milions de vots
  A les ​eleccions del 1932,​el partit nazi va aconseguir 13 milions de vots i al gener del 1933, va aconseguir que el president Hindenburg nomenés ​Hitler canceller.​ Al cap de pocs dies, els esquadrons nazis van provocar un incendi al Reichstag (Parlament) i en van acusar els comunistes.
 • Creació dels camps de concentració i holocaust

  Creació dels camps de concentració i holocaust
  A partir del 1933, es van crear els ​camps de concentració per recloure els opositors i els enemics del ​Reich.​ Van tancar molts jueus, on van ser obligats a fer treballs forçats, i , en part, van ser exterminats.
 • Hitler es proclama füherer

  Hitler es proclama füherer
  Les eleccions van servir de pretext a Hitler per eliminar els seus adversaris i exigir plens poders. Al 1934, Hitler es va proclamar ​Führer i ​Canceller del III Reich​(Imperi).
 • Lleis de Nuremberg

  Lleis de Nuremberg
  El manteniment de puresa racial de la societat alemanya va portar a la persecució dels jueus i al 1935 es van crear les Lleis de Nuremberg que prohibien els matrimonis mixtos i excloïen els jueus de la ciutadania alemanya.