Literatura medieval

Timeline created by 03marta.angles
 • 476

  Caiguda de l’Imperi romà d’Occident

  Caiguda de l’Imperi romà d’Occident
  La caiguda de l'Imperi Romà d'Occident és el procés de decadència que va portar a la fragmentació de l'Imperi romà d'Occident l'any 476.
 • 700

  Aparició del català oral

  Aparició del català oral
  La llengua catalana és una llengua romànica del grup de les neollatines, nascuda entre els segles VIII i X a una part de Catalunya, a la Catalunya del Nord i a Andorra, en els territoris de l’Imperi carolingi que formaven els comtats de la Marca Hispànica
 • 1028

  Primers textos escrits en català

  Primers textos escrits en català
  El Jurament de Radulf Oriol és el jurament feudal de fidelitat de Radulf Oriol a Ramon IV de Pallars Jussà, escrit entre el 1028 i el 1047 a la Terreta, concretament en algun lloc entre Orrit (Pallars Jussà) i Areny de Noguera (Ribagorça). És el document conegut més antic escrit en català.
 • 1138

  Guillem de Berguedà

  Guillem de Berguedà
  Guillem de Berguedà (1138 - 1196 aproximadament) és el trobador català del qual ens han arribat més textos. A part de la informació que ens ofereix la vida de Guillem de Berguedà, que es troba en els Cançoners, el que podem conèixer sobre el trobador ens arriba a través de documents de l'època i de les seves pròpies composicions.
 • 1162

  Guillem de Cabestany

  Guillem de Cabestany
  Guillem de Cabestany (1162-1212...) fou un trobador especialment famós per la seva vida literària, tot i que no es coneixen gaires detalls contrastables de la seva vida real, en la qual la seva dama fou Saurimonda de Navata.
 • 1200

  Les Homilies d'Organyà

  Les Homilies d'Organyà
  Abans era considerat el primer text en català juntament amb el Forum ludicum. És un text monàstic que consisteix en un recull de sermons del segle s.XI-XII.
 • 1200

  Forum ludicum

  Forum ludicum
  Els primers documents en català daten de mitjans del segle XI. El Forum Ludicum, juntament amb les Homilies d'Organyà, foren durant molts anys, considerades els primes textos escrits amb llengua catalana. Es creu que van ser escrits entre el segle XII (finals) o principis del XIII. El Fòrum ludicum és una traducció d'un codi de lleis visigòtiques.
 • 1232

  Ramon Llull

  Ramon Llull
  Ramon Llull (1232 - 1315), havia estat un cortesà fins que va realitzar una transformació religiosa quan tenia trenta anys, a partir de la qual dedicà la seva vida al proselitisme cristià, especialment entre jueus i musulmans, i a incorporar els poders polítics i religiosos cristians en un pla missioner destinat a la conversió dels no cristians. Llull creà un sistema filosòfic que denominà Ars, que integrava en un tot coherent la religió, la filosofia, la ciència, la moral i l'ordre social.
 • 1259

  Cerverí de Girona

  Cerverí de Girona
  El trobador Cerverí de Girona (1259-1285) ocupa un lloc singular tant en la literatura catalana com en l'occitana. La seva obra consisteix en 114 poemes en metre líric, 5 en narratiu i un llibre de proverbis versificats.
 • 1265

  Ramon Muntaner

  Ramon Muntaner
  Ramon Muntaner (Peralada, 1265- Eivissa, 1336) fou un militar, administrador, polític i cronista català, ciutadà de València i ciutadà de Mallorca. Eminentment conegut per ser el redactor d'una de les quatre grans cròniques, visqué de primera mà diverses gestes militars dels reis d'Aragó. També fou camarlenc de Jaume III de Mallorca, batlle d'Eivissa i capità d'almogàvers.
 • 1319

  Pere III el cerimoniós

  Pere III el cerimoniós
  Pere el Cerimoniós, rei d'Aragó, Catalunya, València i Sardenya, fill d'Alfons el Benigne i de Teresa d'Entença, hereder del comtat d'Urgell, va néixer a Balaguer l'any 1319 i va morir a Barcelona el 5 de gener de 1387. Va ser proclamat rei als 16 anys.
  La Crònica de Pere el Cerimoniós és la darrera de les quatre grans cròniques medievals catalanes.
 • 1330

  Francesc Eiximenis

  Francesc Eiximenis
  Francesc Eiximenis (nascut a Girona entre el 1327 i 1332 i mort a Perpinyà el 1409) és un frare franciscà que escriu literatura per tal de divulgar de manera senzilla els principis fonamentals de la religió i la filosofia. La seva obra, de caràcter religiós i moralista, era llegida amb interès per un públic que vivia sobretot a les ciutats: per les classes burgeses benestants. Com que s'adreça a un públic no especialitzat, Eiximenis escriu amb un estil senzill i planer.
 • 1340

  Bernat Metge

  Bernat Metge
  Bernat Metge (Entre 1340 i 1346 – 1413) fou un escriptor, traductor i primer representant de l'humanisme a les lletres catalanes. És considerat un dels millors prosistes del tombant del segle XIV, introductor de l'estil renaixentista a la literatura catalana, amb una fina intel·ligència, i una gran sornegueria. També fou secretari reial. La seva obra mestra és Lo somni (1399).
 • 1350

  Anselm Turmeda

  Anselm Turmeda
  Va néixer a Palma de Mallorca cap al 1350 i va morir a Tunísia a principis del següent segle (1423).
  De primer, es féu frare franciscà i, posteriorment, desenganyat de la societat occidental i del cristianisme, es convertí a l'islam i visqué com a musulmà a Tunis (moltes obres seves són crítiques a la societat cristiana de l'època). Amb Ramon Llull, és dels pocs escriptors medievals que ha escrit en català i en àrab, i és considerat un clàssic en ambdues llengües.
 • 1350

  Sant Vicent Ferrer

  Sant Vicent Ferrer
  Vicent Ferrer (València, 1350 - Gwened, Bretanya, 1419) , va ser un dominic valencià, taumaturg, predicador, lògic i filòsof. Els seus viatges de predicació li van fer guanyar l'estima de la població de diferents regions d'Europa. Després de la seva canonització, en 1455, es va convertir en el sant patró principal de la ciutat i regne de València.
 • 1395

  Jordi de Sant Jordi

  Jordi de Sant Jordi
  Jordi de Sant Jordi, poeta cortesà i militar, va nàixer al Regne de València al voltant del 1395 i el 1400. Se'n desconeix la data de la mort, tot i que es diu que tingué lloc als voltants del mes de juny de 1424, ja que atorgà el seu darrer testament el 12 de juny d'aquell any.
  Era fill d'un esclau morisc alliberat, fou "un dels lírics més considerables de la literatura catalana . En captivitat escriví el poema "Presoner".
 • 1400

  Ausiàs March

  Ausiàs March
  Ausiàs Marc, (1400 - València, mort el 3 de març del 1459) va ser un poeta i cavaller valencià medieval, originari d'una família de la petita noblesa amb aficions poètiques. Va ser un dels poetes més importants del Segle d'Or valencià. S'han conservat 128 poemes d'Ausiàs March provinents dels manuscrits i edicions antigues, que han estat classificats sovint segons la temàtica: d'amor, de mort, morals i espirituals
 • 1410

  Joanot Martorell

  Joanot Martorell
  Joanot Martorell (València, aprox 1410 - 1465) fou un escriptor medieval valencià, conegut per haver escrit el Tirant lo Blanc, la seva obra més coneguda i considerada la primera novel·la moderna d'Europa.
 • 1435

  Joan Roís de Corella

  Joan Roís de Corella
  Joan Roís de Corella (València, 28 de setembre de 1435 - 6 d'octubre de 1497) fou un religiós conegut per la seva obra literària. Tant la seva vida com la seva obra estan condicionades per les transformacions socioculturals que es van produir al segle XV amb el pas de l'època medieval al Renaixement. Corella escriu en un estil retòric, filigranat, culte, en una prosa cuidada que imita els autors clàssics.
 • 1445

  Curial e Güelfa

  Curial e Güelfa
  Curial e Güelfa és una novel·la cavalleresca, a la italiana, però escrita en un català de preferències lèxiques valencianes i amb molts italianismes.S'escrigué entre les corts de Nàpols i Milà (1445-1448). És anònima,
 • Period:
  476
  to
  1492

  ÈPOCA MEDIEVAL

 • Period:
  1000
  to
  1200

  Romànic

  Entre els segles XI i XIII es va desenvolupar a gran part d’Europa l'estil artístic anomenat romànic. L’estil romànic decorava les esglésies amb escultures i pintures de caràcter religiós, que explicaven al poble els fets sagrats de la Bíblia. D’aquesta manera, la religiositat és la característica més important del romànic.
 • Period:
  1138
  to
  1300

  Lírica trobadoresca

  La poesia trobadoresca es manifesta sobretot en els segles XII i XIII en el territori de l' Occitània, Catalunya i el nord d'Itàlia i s'escriu en llengua provençal .
 • Period:
  1150
  to
  1400

  Gòtic

  L'art gòtic és un estil que es va desenvolupar a Europa occidental durant els últims segles de l'Edat Mitjana, des de mitjan segle XII fins a la implantació del Renacimiento.
  El gòtic es va diferenciar de l'art romànic pel fet que cercava crear les seves pròpies obres, deixant de mirar a Roma. Les estructures arquitectòniques seguien sent com les romàniques però el llenguatge visual volia transmetre confiança i riquesa per mitjà de l'elegància, el luxe i les línies estilitzades.
 • Period:
  1400
  to

  Renaixement

  El Renaixement és el moviment cultural i artístic que dominà Itàlia durant el segle XV i la resta d’Europa durant part del segle XVI. Els filòsofs, literats i els artistes, es van inspirar en el món clàssic de Grècia i Roma i van fer renéixer l’esperit de l’època clàssica.