Edad contemporánea

Edat contemporania (1789-actualitat)

By Reeberg
 • Guerra de successió entre la Corona de Castella i la corona catalanoaragonesa.

  Guerra de successió entre la Corona de Castella i la corona catalanoaragonesa.
  Aquesta guerra va succeir de l'any 1702 fins a l'any 1714
 • Els Estats Units d’Amèrica s’independitzen d’Anglaterra.

  Els Estats Units d’Amèrica s’independitzen d’Anglaterra.
  Aquesta independència va succeir l'any 1766. La guerra d'Independència dels Estats Units va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar a les Tretze Colònies britàniques originals a Amèrica de Nord contra el Regne de Gran Bretanya. Va ocórrer entre 1766 i 1783, finalitzant amb la derrota britànica a la batalla de Yorktown i la signatura de el Tractat de París.
 • Revolució Francesa. El poble ocupa la Bastilla.

  Revolució Francesa. El poble ocupa la Bastilla.
  Es va iniciar amb l'autoproclamació de l'Tercer Estat com a Assemblea Nacional el 1789 i va finalitzar amb el cop d'Estat de Napoleó Bonaparte el 1799.
 • Inici de la guerra de la independència a Espanya.

  Inici de la guerra de la independència a Espanya.
  En el año 1808 se produce la crisis de la monarquía española la cual inicia con el motín de Aranjuez, en donde Carlos IV es obligado a abdicar en favor de su hijo Fernando VII. Estos sucesos obligan a Napoleón Bonaparte emperador de los franceses a actuar como juez sobre la sucesión.
 • La derrota de Waterloo marca la fi del poder militar de Napoleó.

  La derrota de Waterloo marca la fi del poder militar de Napoleó.
  El 18 de juny de 1815, l'exèrcit francès comandat per Napoleó Bonaparte, va ser derrotat pels exèrcits britànic i de Prússia en la Guerra de Waterloo. La derrota va acabar amb la guerra de 23 anys entre França i els estats aliats europeus.
 • Primera locomotora de vapor a la Península Ibèrica.

  Primera locomotora de vapor a la Península Ibèrica.
  La locomotora Mataró, popularment coneguda com La Mataró, va ser la primera locomotora de vapor a ser operada en el territori de la península ibèrica, concretament realitzant el primer trajecte de la línia Barcelona-Mataró, el 28 d'octubre de 1848.
 • La Torre Eiffel, una mostra de l’arquitectura del ferro del s. XIX.

  La Torre Eiffel, una mostra de l’arquitectura del ferro del s. XIX.
  L'estructura va començar a construir-se el 1887 perquè servís com a arc d'entrada a l'Exposició Universal, una fira mundial organitzada per a commemorar el centenari de la Revolució Francesa. La torre es va inaugurar el 31 de març de 1889, i va ser oberta al públic el 6 de maig d'aquest mateix any.
 • Picasso inicia un nou estil pictòric, el cubisme.

  Picasso inicia un nou estil pictòric, el cubisme.
  El cubisme és un dels moviments artístics pertanyents a l'art modern, present principalment en la pintura i l'escultura. Va tenir el seu moment més intens entre 1907 i 1914.
 • La 1ª guerra mundial s’acaba amb més de 12 M de morts.

  La 1ª guerra mundial s’acaba amb més de 12 M de morts.
  La Primera Guerra Mundial, anteriorment cridada la Gran Guerra, b va ser una confrontació bèl·lica centrada a Europa que va començar el 28 de juliol de 1914 i va finalitzar l'11 de novembre de 1918, quan Alemanya va acceptar les condicions de l'armistici.
 • La revolució russa instaura un règim socialista (URSS).

  La revolució russa instaura un règim socialista (URSS).
  La Revolució russa van ser una sèrie d'aixecaments esdevinguts en 1917 per enderrocar el tsar Nicolau II i, posteriorment, a el govern provisional. Les insurreccions es van saldar amb l'abdicació de el tsar, la caiguda de el govern provisional i la presa de poder per part dels bolxevics, encapçalats per Lenin.
 • Gandhi organitza la primera campanya de desobediència civil.

  Gandhi organitza la primera campanya de desobediència civil.
  Mohandas Karamchand Gandhi va ser un polític, pensador i principal impulsor de l'nacionalisme indi, que l'1 d'agost de 1922 va emprendre una campanya de desobediència civil que va catapultar la independència de l'Índia davant el domini britànic.
 • Comença el nazisme a Alemanya.

   Comença el nazisme a Alemanya.
  El nacionalsocialisme (en alemany, Nationalsozialismus), incorrectament escurçat a nazisme, és la ideologia de govern a Alemanya de 1933 a 1945 amb l'arribada a el poder de el Partit Nacional Socialista Obrer Alemany d'Adolf Hitler (NSDAP). Hitler va instituir una dictadura, l'autoproclamat Tercer Reich.
 • Guerra civil a Espanya.

  Guerra civil a Espanya.
  La guerra civil espanyola (1936-1939) va ser un conflicte bèl·lic entre el bàndol republicà i el bàndol nacional dirigit pel general Francisco Franco. La Guerra Civil espanyola va tenir lloc a Espanya entre 1936 i 1939 entre el bàndol republicà i el bàndol nacional, que estava dirigit pel general Francisco Franco.
 • Segona guerra mundial.

  Segona guerra mundial.
  La Segona Guerra Mundial va ser el conflicte armat que va esclatar el 1939, entre les potències de l'Eix (Alemanya, Itàlia i Japó) i els Aliats (Anglaterra, França i Unió Soviètica). El 1933, el dictador nazi Adolf Hitler va arribar a el poder a Alemanya i poc després va començar a violar el Tractat de Versalles de 1919.
 • Explosió de les bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki.

   Explosió de les bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki.
  És una de les explosions més grans de món que va ocórrer just després de la guerra mundial.
 • Es proclama la República Popular Xina, amb Mao

   Es proclama la República Popular Xina, amb Mao
  L'1 d'octubre de 1949, a les acaballes de la Guerra Civil Xina, quan els nacionalistes d'el Kuomintang ja només controlaven algunes ciutats al sud, el líder d'el Partit Comunista de la Xina Mao Tse Tung proclama la República Popular de la Xina des de la porta de Tian 'Anmen de la Ciutat Prohibida de Pequín.
 • Triomf de la Revolució Cubana amb Fidel Castro.

  Triomf de la Revolució Cubana amb Fidel Castro.
  La Revolució cubana és el principal resultat de el moviment revolucionari cubà d'esquerra que va provocar la caiguda d'el règim de el dictador Fulgencio Batista, i l'arribada a el poder de l'Exèrcit Rebel, liderat per Fidel Castro
 • Dictadura militar de Francisco Franco a Espanya.

  Dictadura militar de Francisco Franco a Espanya.
  Un sistema completamente opuesto a toda clase de libertad política o social; por lo tanto se opone a la democracia, a la separación de poderes, a que la soberanía nacional resida en el pueblo, etc. Antiparlamentarismo.
 • Caiguda del mur de Berlín.

  Caiguda del mur de Berlín.
  El Mur de Berlín va caure cap a les 23 hores de el 9 de novembre de 1989, fa ara 30 anys. El mur mesurava 155 quilòmetres: 43 dividint la ciutat, i 112 entre Berlín Oest i la resta de la RDA.
 • Atemptat a les Torres Bessones de Nova York.

  Atemptat a les Torres Bessones de Nova York.
  L'11 de setembre de 2001, l'atemptat terrorista contra les Torres Bessones de Nova York, amb gairebé 3.000 morts, va canviar el món per sempre.
 • Inici de la guerra civil a Síria.

  Inici de la guerra civil a Síria.
  Aquesta és la data que es pren com a referència per a l'inici de l'conflicte. A finals de 2011, l'ONU estimava que ja havien mort 4.000 persones i qualificava el conflicte de guerra civil. Milers de civils fugien dels combats.
 • Crisi dels refugiats a Europa.

  Crisi dels refugiats a Europa.
  La crisi migratòria a Europa, també coneguda com a crisi migratòria a la Mediterrània o crisi de refugiats a Europa, és una situació humanitària crítica, que es va aguditzar el 2015, per l'increment de l'flux descontrolat de refugiats, sol·licitants d'asil, emigrants económicos6 i altres migrants en condició de vulnerabilitat, que en conjunt comparteixen les vies de desplaçament irregular cap a països de la Unió Europea.
 • Pandèmia mundial (Covid-19).

  Pandèmia mundial (Covid-19).
  La pandèmia de COVID-19, popularment coneguda com la pandèmia de coronavirus o simplement com el coronavirus, és una pandèmia mundial actualment en curs derivada de la malaltia ocasionada pel virus SARS-CoV-2.7 8 El seu primer cas va ser identificat al desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, 9 capital de la província de Hubei, a la República Popular de la Xina, a l'reportar casos d'un grup de persones malaltes amb un tipus de pneumònia desconeguda.