Πικασο

Πάμπλο Πικάσο - Η ζωή του

  • Γέννηση του ζωγράφου στις 25 Οκτωβρίου 1881

    Γέννηση του ζωγράφου στις 25 Οκτωβρίου 1881
    Γεννήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας όπου πέρασε και τα δέκα πρώτα χρόνια της ζωής του. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής, τα έλαβε από τον πατέρα του, Χοσέ Ρουίθ ι Μπλάσκο, ο οποίος δίδασκε σε διάφορες ακαδημαϊκές σχολές. Mητέρα του ήταν η Μαρία Πικάσο για Λόπεθ.
  • Εγκατάσταση στη Λα Κορούνια

    Εγκατάσταση  στη Λα Κορούνια
    Η οικογένειά του μετακόμισε στην Λα Κορούνια όπου ο δεκάχρονος καλλιτέχνης έζησε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σπουδάζοντας στην τοπική σχολή καλών τεχνών.
  • Εγκατάσταση στη Βαρκελώνη

    Εγκατάσταση στη Βαρκελώνη
    Ξεκίνησε να φοιτεί στην Ακαδημία Καλών Τεχνών (La Llotja) της Βαρκελώνης, όπου είχε προσληφθεί ο πατέρας του ως καθηγητής του σχεδίου.
  • Εγκατάσταση στη Μαδρίτη

    Εγκατάσταση στη Μαδρίτη
    Φόιτηση στη Βασιλική Ακαδημία του Σαν Φερνάντο. Βρίσκοντας όμως τη διδασκαλία εκεί χωρίς νόημα, περνούσε όλο και περισσότερο τον καιρό του αποτυπώνοντας τη ζωή γύρω του, στα καφενεία, στους δρόμους, και στο Πράδο, όπου ανακάλυψε την ισπανική ζωγραφική.
  • Period: to

    Αρρώστησε απο οστρακιά

    Διαμονή του στο χωριό Όρτα ντε Έμπρο για ανάρρωση
  • Επιστροφή στη Βαρκελώνη

    Επιστροφή στη Βαρκελώνη
    Αποφάσισε να διακόψει τις σπουδές σε καλλιτεχνικές σχολές ζωγραφικής. Άρχισε ακόμη να δείχνει σαφή προτίμηση στο επίθετο της μητέρας του και επέγραφε πιο συχνά τα έργα του ως Π. Ρ. Πικάσο (από τα τέλη του 1901 εγκατέλειψε εντελώς το επίθετο Ρουίθ).
  • Εγκατάσταση στη Μονμάρτρη του Παρισιού

    Εγκατάσταση στη Μονμάρτρη του Παρισιού
    Καλλιτεχνική δραστηριότητα στο κέντρο της καλλιτεχνικής ζωής.
  • Μπλε ή Γαλάζια Περίοδος 1901-1904

    Μπλε ή Γαλάζια Περίοδος 1901-1904
    Οι πίνακες αυτής της περιόδου χαρακτηρίζονται από το μπλε χρώμα ή αποχρώσεις του και συμβολίζουν μία συναισθηματικά φορτισμένη περίοδο της ζωής του. Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του ανήκουν σε αυτή, απεικονίζοντας ακροβάτες, αρλεκίνους, πόρνες, επαίτες και καλλιτέχνες.
  • Ροζ ή Ρόδινη Περίοδος (1905-1907)

    Ροζ ή Ρόδινη Περίοδος (1905-1907)
    Κυριαρχούν τα κεραμικά χρώματα και οι γήινοι τόνοι, ενώ συχνά χαρακτηρίζονται ως περισσότερο λυρικοί και εύθυμοι. Θεωρείται η περίοδος κατά την οποία ο Πικάσο επηρεάστηκε περισσότερο από την γαλλική ζωγραφική.
  • Αναλυτικός Κυβισμός (1907-1912)

    Αναλυτικός Κυβισμός  (1907-1912)
    Είναι η τεχνοτροπία που ανέπτυξε ο ίδιος ο Πικάσο μαζί με τον Μπρακ και ένας από τους δύο βασικούς τομείς του ρεύματος του κυβισμού.
  • Συνθετικός Κυβισμός (1912-1915)

    Συνθετικός Κυβισμός (1912-1915)
    Η περίοδος κατά την οποία ο Πικάσο και ο Μπρακ εξέλιξαν την κυβιστική οπτική, χρησιμοποιώντας την τεχνική του κολάζ.
  • Period: to

    Περίοδος 1916-1934

    Οι επόμενες περίοδοι στο έργο του Πικάσο περιλαμβάνουν μια στροφή του σε περισσότερο κλασικές μορφές και ένα μεσογειακό πνεύμα (1916-1924), την αλληλεπίδρασή του με το υπερρεαλιστικό κίνημα στα μέσα της δεκαετίας του 1920, την ενασχόλησή του με την γλυπτική (από τα τέλη της δεκαετίας του '20) καθώς και το έργο που πραγματοποίησε μετά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Επίσης ασχολήθηκε και με την ποίηση.
  • Ζωγραφίζει την Γκερνίκα

    Ζωγραφίζει την Γκερνίκα
    Εμπνεύστηκε το έργο όταν, στις 26 Απριλίου της ίδιας χρονιάς, στα πλαίσια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, Γερμανοί πιλότοι της αεροπορίας των εθνικιστών βομβάρδισαν την κωμόπολη Γκερνίκα της Χώρας των Βάσκων.
  • Μεγάλη έκθεσή του στο Παρίσι με περισσότερα από 1.000 έργα.

    Μεγάλη έκθεσή του στο Παρίσι με περισσότερα από 1.000 έργα.
    Η μεγαλύτερη αναδρομική εκδήλωση που έχει ποτέ οργανωθεί για ζώντα καλλιτέχνη.
  • Θάνατος του καλλιτέχνη

    Τάφηκε δίπλα στην σύζυγό του, Ζακλίν Ροκ, στον κήπο του κάστρου Βωβενάργκ, που του ανήκε, στο χωριό Βωβενάργκ της Γαλλίας.
  • Μεταφορά της Γκερνίκα στο Μουσείο ντελ Πράδο της Μαδρίτης.

    Μεταφορά της Γκερνίκα στο Μουσείο ντελ Πράδο της Μαδρίτης.
    Η Γκερνίκα έμεινε κρεμασμένη στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης για πολλά χρόνια και ο Πικάσο είχε δηλώσει πως δε θα επέστρεφε στην Ισπανία προτού αποκατασταθεί πλήρως η δημοκρατία. Το 1981 η Γκερνίκα επιστράφηκε στην Ισπανία και εκτέθηκε αρχικά στο Casón del Buen Retiro και κατόπιν στο Μουσείο ντελ Πράδο.

    Πηγή: Βικιπαίδεια
  • Μεταφορά της Γκερνίκα στην οριστική της θέση στο Μουσείο Βασίλισσα Σοφία.

    Μεταφορά της Γκερνίκα στην οριστική της θέση στο Μουσείο Βασίλισσα Σοφία.
    Το 1992 ο πίνακας μεταφέρθηκε στην οριστική του θέση στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία στη Μαδρίτη, του οποίου έγινε το διασημότερο και σπουδαιότερο έκθεμα.