Αρχείο λήψης (2)

Η ιστορία της Άννας Φράνκ

  • Γέννηση της Άννας Φράνκ

    Γέννηση της Άννας Φράνκ
    Η Άννα Φρανκ γεννήθηκε στην Φρανκφούρτη 12 Ιουνίου 1929.Ήταν Γερμανίδα Εβραϊκής καταγωγής που έγραψε ένα ημερολόγιο ενώ κρυβόταν, μαζί με τους δικούς της και τέσσερις οικογενειακούς φίλους, σε ένα σπίτι στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ολλανδίας.
  • Τα χρόνια του πολέμου

    Τα χρόνια του πολέμου
    Τον Ιανουάριο του 1933 οι ναζιστές ανήλθαν στην εξουσία. Ο διορατικός Οτο μετέφερε την τετραμελή του οικογένεια (τη γυναίκα του και τις δύο κόρες του, Άννα και Μάργκο) στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου ανέλαβε τη θέση του διευθυντή σε μια εταιρεία τροφίμων στην περιοχή του Πρίσενγκρατς. Η ναζιστική Γερμανία όμως δεν άργησε να κατακτήσει την Ολλανδία.
  • Το κρησφύγετο και τα μέλη

    Το κρησφύγετο και τα μέλη
    Από τον Μάιο του 1940 το σύμπαν των εβραίων άλλαξε.
    Λίγο πριν ξεκινήσει η μεταφορά των εβραίων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεις, ο Οτο αποφάσισε να εξαφανίσει την οικογένειά του. Γι’ αυτόν τον σκοπό πήγαν στο γραφείο του εκεί έμειναν οι οικογένεια των Φρανκ και των Βαν Πελ. Τις δύο οικογένειες ακολούθησε στο καταφύγιό τους και ο Ντάσελ, ένας ηλικιωμένος εβραίος οδοντίατρος.
  • Οι μεταφορές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

    Οι μεταφορές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
    Το 1942 οι ναζιστές ανακάλυψαν το κρησφύγετο των Φρανκ μετά τη συμπωματική καταδίωξη ενός ληστή στην αποθήκη τροφίμων. Οι δύο οικογένειες καθώς και ο ηλικιωμένος οδοντίατρος μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς. Μετά μεταφέρθηκαν στο Μπέργκεν-Μπέλσεν, το στρατόπεδο στο οποίο μεταφέρθηκαν όταν το Άουσβιτς δέχθηκε επίθεση από τους Ρώσους.
  • Η αρχή του ημερολογίου της Άννας

    Η αρχή του ημερολογίου της Άννας
    Η Άννα Φρανκ βρήκε στη φυλακή αυτή μια ιδιάζουσα ελευθερία. «Αγαπητή Κίτι», γράφει στις πρώτες σελίδες του ημερολογίου της, το οποίο της δώρισε ο πατέρας της στα δέκατα τρίτα της γενέθλια. Πράγματι το ημερολόγιο αυτό εκφράζει εκτός από τη μεγάλη αδυναμία που είχε η Άννα στον πατέρα της την ωριμότητα ενός παιδιού το οποίο σταδιακά έχανε συνειδητά την αθωότητά του.
  • Ο θάνατος της Μαργκότ, της Άννας και της μητέρας

    Ο θάνατος της Μαργκότ, της Άννας και της μητέρας
    Η Άννα Φρανκ, η μητέρα της και η αδερφή της άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Μπέργκεν-Μπέλσεν οι οποίες είχαν πληγεί από τύφο. Μοναδικός επιζών ήταν ο Ότο.
  • Η παραλαβή του ημερολογίου

    Η παραλαβή του ημερολογίου
    ο Οτο παρέλαβε το ημερολόγιο από τα χέρια των γειτόνων Ελι Βόσεν και Μίεν Βαν Σάντεν, οι οποίοι το περισυνέλλεξαν μετά τη σύλληψη των Φρανκ. Σε αυτόν οφείλεται η αρχική έκδοση του ημερολογίου, άλλωστε σε αυτόν οφειλόταν και η ύπαρξή του. Το ημερολόγιο έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και ως σήμερα έχει πουλήσει 300.000 αντίτυπα σε όλον τον κόσμο. Το καταφύγιο της οικογένειας στο Πρίσενγκρατς λειτουργεί σήμερα ως κέντρο νεότητας με την ονομασία «Το σπίτι της Άννα Φρανκ».