Download

Η ΕΞΕΛΗΞΗ ΤΟΥ ΤΡΟΧΟΥ

  • 3500 BCE

    Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΧΟΥ

    Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΧΟΥ
    Ο τροχός εφευρέθηκε από Μεσοποτάμιους το 3500 π.Χ. Έπειτα περίπου από 300 χρόνια, ο τροχός τοποθετήθηκε σε άρματα. Οι τροχοί είναι πανταχού παρόντες στην καθημερινή μας ζωή, διευκολύνοντας τη μεταφορά και το εμπόριο μας.Η εφαρμογή του τροχού στις μεταφορές, λέγεται ότι ξεκίνησε στην Ερέχεια της Σουμερίας γύρω στο 3.500 π.χ. όταν προστέθηκαν σε ένα έλκηθρο ξύλινοι τροχοί και επέτρεψε την μεταφορά μεγαλύτερων φορτίων από αυτά που μπορούσε να κουβαλήσει ο άνθρωπος ή τα ζώα.
  • 2000 BCE

    Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΡΟΧΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Οι Αιγύπτιοι αυτοσχεδίασαν περαιτέρω τον τροχό. Οι τροχοί αυτοί χρησιμοποιήθηκαν στα αιγυπτιακά άρματα γύρω στο 2000 π.Χ.. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο τροχός έκανε την είσοδο του στην Ευρώπη, όπου οι Έλληνες έδωσαν τις δικές τους ιδέες για τη βελτίωση του τροχού. Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι Ρωμαίοι άρχισαν να κάνουν μια μεγάλη ποικιλία των τροχών για διάφορους σκοπούς. Η αρχαιότερη μορφή των τροχών ήταν είτε από πέτρα είτε ξύλο.
  • 200 BCE

    Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΚΙΜΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ

    Στη συνέχεια πρέπει να έγινε η ανθρώπινη προσπάθεια για μια δοκιμή. Κορμοί δέντρων τοποθετημένοι στο έδαφος, ο ένας δίπλα στον άλλο, και πάνω τους ένα πολύ βαρύ αντικείμενο, το οποίο «με αυτή την ιδέα» ήταν δυνατόν να μετακινηθεί, ενώ «χωρίς αυτή την ιδέα», με το να συρθεί δηλαδή στο έδαφος, η μετακίνησή του ήταν στα όρια του αδύνατου. Σε αυτό βοήθησε και η εφεύρεση του τροχού του νερού το 200 π.Χ. με την αξιοποίηση της υδραυλικής ενέργειας.
  • Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΛΞΗ ΤΩΝ ΤΡΟΧΩΝ

    Η μηχανική έλξη των τροχών, τέθηκε σοβαρά περίπου πριν από δύο αιώνες. Πολύ παλιά όμως ο Άγγλος φιλόσοφος και θεολόγος Ρότζερ Μπέικον στο βιβλίο του «Περί μαθηματικής Θεωρίας» έγραψε τα εξής: «θα καταστεί κάποτε δυνατή η κατασκευή οχημάτων τα οποία θα τεθούν και θα διατηρηθούν σε κίνηση χωρίς να χρησιμοποιούν την ωστική ή ελκτική δύναμη των ίππων».
  • ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

    Από το 1870 ο Γρηγόριος Χαντσερής είχε προτείνει τη λέξη «μηχανοκίνητος» όπου και καθιερώθηκε για όλα τα οχήματα που κινούντο με μηχανή. Όπου και σήμερα αναφερόμαστε στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Δηλαδή τα αυτοκίνητα που τρέχουν σε αγώνες.
  • ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΗΘΕΤΑΙ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

    Μέχρι την χρονολογίας που επινοήθηκε και τέθηκε το αυτοκίνητο σε κυκλοφορία, είτε σαν ατμοκίνητο, πετρελαιοκίνητο ή βενζινοκίνητο, διάφοροι οραματιστές και εφευρέτες επινόησαν διάφορες αυτοκινούμενες άμαξες, άλλοτε με αέρα, ελατήρια, ατμό, βενζίνη, πετρέλαιο, ηλεκτρισμό και φωταέριο.
    Η εξέλιξη του αυτοκινήτου αναχαιτίσθηκε, λόγω της εχθρικής στάσης που έλαβαν τα διάφορα κράτη από τις εξελιχθείσες σιδηροδρομικές μεταφορές και τα σωματεία των αμαξάδων μέχρι το έτος 1890.
  • ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Στη χώρα μας το πρώτο αυτοκίνητο κυκλοφόρησε το έτος 1896 και ήταν ένα Peugeot. Οι Έλληνες λόγιοι του 18ου αιώνα, πήραν τη Γαλλική λέξη και την μετέφεραν στα ελληνικά σαν αυτοκίνητο.