Πολίτης και Δημοκρατία

  • Παπαδόπουλος

    1. Συνεργασία με τους Νάζι
    2. Οργανωτής στο Τάγμα της Πάτρας
    3. Μετεκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ
    4. 'Έγινε πράκτορας της CIA
    5. Πρωτοστάτησε στο "Σαμποτάζ του 'Εβρου" το 1965
  • Αντιδικτατορική δράση

    Από το 1967 και σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας γίνονταν αντιδικτατορικές ενέργειες από διάφορους πολικούς χώρους.
  • Χούντα

    Ο ταξίαρχος Παττακός και οι συνταγματάρχες Παπαδόπουλος και Μακαρέζος επέβαλλαν τη δικτατορία, με την στήριξη των ΗΠΑ , η οποία διήρκεσε 7 χρονιά, 3 μήνες και 3 μέρες.
    Στις 2:00 πμ βγήκαν τα πρώτα τανκς για να καταλάβουν όλα τα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας. Επίσης άρχισαν οι πρώτες συλλήψεις απλών πολιτών (9.504 άτομα), ενώ είχαμε και τα πρώτα θύματα.
  • Σχηματισμός διδακτορικής κυβέρνησης του Παπαδόπουλου

    Ο Παπαδόπουλος παραιτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1973.
  • Αλέκος Παναγούλης

    Ο Παναγούλης προσπάθησε να δολοφονήσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο με εκρηκτικό μηχανισμό, όμως απέτυχε, συνελήφθη ,πέρασε από στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η παγκόσμια κατακραυγή απέτρεψε την εκτέλεση της ποινής. Ο Παναγούλης όμως φυλακίστηκε και βασανίστηκε.
    Κίνημα του Ναυτικού: Δεκάδες αξιωματικοί του Ελ. Πολεμικού Ναυτικού σχεδίασαν να ανατρέψουν την χούντα με όπλα του 1968. Τα σχεδία έγιναν γνωστά και ακολούθησαν συλλήψεις και βασανισμοί. Κάποιοι ζήτησαν πολίτικο άσυλο στην Ιταλία
  • Σπάει η σιωπή...

    Ο βραβευμένος με νόμπελ λογοτεχνίας ποιητής Γιώργος Σεφέρης σπάει την σιωπή του και κάνει την περίφημη δήλωση του που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο του BBC σε όλο το κόσμο.
  • Ιωαννίδης

    Ήταν ο τελευταίος δικτάτορας. Κυβέρνησε από 8-10-1973 μέχρι 24-07-1974.
  • Κατάληψη της νομικής

    Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου διαμαρτύρονταν με συνεχόμενες απόχες και αιτήματα για την παιδεία. Η προσπάθεια της συγκλήτου να τους ελέγξει με κλείσιμο του Πολυτεχνείου τους οδήγησε σε κατάληψη της Νομικής Σχολής της Αθηνάς. Η χούντα δημοσιεύει νόμο σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να διακόπτει τις αναβολές στράτευσης των φοιτητών που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις. Έτσι στρατεύεται υποχρεωτικά ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών.
  • Κατάληψη Πολυτεχνείου (ημέρα 1η)

    Μέτα από συνέλευση, φοιτητές από διάφορες σχόλες, εργάτες, υπάλληλοι και διανοούμενοι συγκεντρώνονται στο προαύλιο του Πολυτεχνείου. Η αστυνομία προσπαθεί να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, άλλα αυτοί πληθαίνουν. Έτσι ορίζει προθεσμία να αποχωρήσουν. Αυτοί αποφασίζουν να μείνουν μέσα κλείνοντας και φρουρώντας τις σιδερένιες πόρτες. Γράφουν προκηρύξεις, αναρτούν πανό με συνθήματα και στήνονται μεγάφωνα στην πύλη. Ο λαός αντιστέκεται.
  • Κατάληψη Πολυτεχνείου (ήμερα 2η)

    Η σύγκλητος εκφράζει τους φόβους της προς τον Υπουργό Παιδείας για επέμβαση της αστυνομίας και παραβίαση του άσυλου του Ιδρύματος, άλλα εκείνος αδιαφορεί. Επίσης οι φοιτητές λειτουργούν ραδιοφωνικό σταθμό των "ελεύθερων πολιορκημένων φοιτητών".
  • Κατάληψη Πολυτεχνείου (ημέρα 3η)

    Ο λαός παραμένει έξω από το Πολυτεχνείο. Στήνονται οδοφράγματα με τρόλεϊ και λεωφορεία. Ανάβουν φωτιές για εξουδετέρωση των δακρυγόνων.Το απόγευμα χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία με σοβαρούς τραυματισμούς. Στις 7 μμ ανακοινώνεται ο πρώτος νεκρός.
  • Κατάληψη Πολυτεχνείου (ήμερα 4η)

    Στις 00:15 τα μεσάνυχτα εμφανίστηκαν στους δρόμους της Αθηνάς τα πρώτα τανκς. Ο ραδιοφωνικός σταθμός φωνάζει από τα μεγάφωνα "Μη φοβάστε τα τανκς, δεν πρόκειται να χτυπήσουν". Στις 1:30 πμ ένα τανκς στράφηκε προς την πύλη. Γίνονται ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί η ασφαλής έξοδος των φοιτητών. Στις 2:50 πμ το τανκς κινείται και ρίχνει την πύλη. Άντρες των ΛΟΚ και η αστυνομία μπαίνουν στο χώρο του Πολυτεχνείου. Αρχίζει ένα κυνηγητό, ξυλοδαρμοί και συλλήψεις.