Images

China

By iwan99
  • - Strijd tussen regering en communisten

    -	Strijd tussen regering en communisten
    In de tweede wereldoorlog was China bezet door Japanse troepen. Na de oorlog werd de burgeroorlog die tot 1937 bezig was weer hervat. De Communisten streden onder leiding van Mao Zedong tegen de regeringslegers van Tsjang Kai Check.
  • - oprichting volksrepubliek China

    -	oprichting volksrepubliek China
    In 1949 wisten de communisten van Mao Zedong de burgeroorlog te winnen. Zij richtten de Communistische Volksrepubliek China op. Mao Zedong werd de leider van het land. Tegenstanders werden uit de weg geruimd en Mao begon al snel met zijn “heropvoeding”, van de bevolking.
  • - grote sprong voorwaarts

    -	grote sprong voorwaarts
    De grote sprong voorwaarts was een project van Mao Zedong om China zo snel mogelijk van een agrarisch naar een industrieel land te transformeren. De grote sprong ging gepaard met enorme hongersnoden, tientallen miljoenen mensen zouden hieraan overlijden.
  • - 1959 opstand in Tibet

    -	1959 opstand in Tibet
    De opstand in Tibet was een twee weken durende opstand tegen de Chinese overheersing in Tibet. De Tibetanen kwamen met guerrilla acties. In totaal zouden er enkele tientallen duizenden mensen sneuvelen. De leider van Tibet, de Dallai Lama zag zich genoodzaakt om het land te ontvluchten.
  • - 1966 culturele revolutie

    -	1966 culturele revolutie
    Tijdens de culturele revolutie wou Mao nog eens een heel aantal tegenstanders uit de weg ruimen. De grote sprong voorwaarts was een dodelijke mislukking geweest, hierdoor hadden veel mensen kritiek op Mao. Om deze mensen te laten zwijgen kwam Mao vanaf 1966 tot 1976 met een plan om tegenstanders uit de weg te ruimen. Tijdens de revolutie zouden er nog een 1,7 tot 8 miljoen mensen worden vermoord.
  • - Moa dood

    -	Moa dood
    In 1976 overleed Mao Zedong. China zou na zijn dood al snel veranderen. Geen enkele leider zou nog zo extremistisch en radicaal regeren als Mao deed. Al snel zouden ook zijn fouten worden toegegeven. Mao Zedong zal de geschiedenis ingaan als een van de grootste massamoordenaars in de wereldgeschiedenis.
  • - Deng xiaoping lanceert hervormingen

    -	Deng xiaoping lanceert hervormingen
    Onder Deng Xiaoping zou het beleid in China worden aangepast. In zijn regeringsperiode zou China veel economische groei beleven. De sociale ongelijkheid zou echter ook toenemen. De verschillen tussen arm en rijk werden groter. In 1989 zou Deng zijn taken overdragen aan Jiang Zemin.
  • - Eenkindpolitiek 1970

    -	Eenkindpolitiek 1970
    Van 1979 tot 2015 gold in China een eenkindpolitiek. Er was enorme overbevolking in China waardoor de overheid wou ingrijpen. Zij stelden het krijgen van een tweede kind strafbaar. Ouders mochten nog maar 1 kind krijgen. In 2015 zou de eenkindpolitiek veranderen in een tweekindpolitiek.
  • - SEZ (speciaal economische zone)

    -	SEZ  (speciaal economische zone)
    Vanaf 1979 stelde China speciaal economische zones (sez) in. De bedoeling was om in bepaalde gebieden ruimte te maken voor westerse bedrijven om zich te huisvesten. China wou profiteren van de Kapitalistische landen om zelf een sterkere economie te krijgen.
  • - Tiananmenprotest

    -	Tiananmenprotest
    In 1989 gingen Chinese studenten de straat op. Zij protesteerden op het plein der Hemelse vrede tegen het afzetten van de hervormingsgezinde Hu Yaobang. Ongeveer 1 miljoen studenten bezetten het plein, het leger sloeg de opstand gewelddadig neer. Er zouden tussen de 1000 en 3000 studenten omkomen.
  • - Xi Jinping 2013 nieuwe president

     -	Xi Jinping 2013 nieuwe president
    In 2013 weer Xi Jinping de nieuwe president van China. Xi probeert zijn imago hoog te houden door vooral heel sober te leven. Hij doet ook onderzoek naar corruptie binnen de partij. Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar het functioneren van partijleden. Geweld wordt niet uit de weg gegaan bij het afdwingen van een bekentenis. Xi Jinping lijkt ondanks alles redelijk populair te zijn onder de bevolking.
  • - Twee kind politiek

    -	Twee kind politiek
    Vanaf 2016 voert China een twee kind politiek. De jaren daarvoor was er een eenkindpolitiek, deze leidde echter een tekort aan vrouwen in zodat de Chinezen zich genoodzaakt voelden om de politiek aan te passen.