Ο εκχριστιανισμός των Σλάβων

  • 842

    Βασιλιάς Μιχαήλ Γ

    Βασιλιάς Μιχαήλ Γ
    Ο Μιχαήλ Γ΄ ο επιλεγόμενος Μέθυσος (839 - 23 Σεπτεμβρίου 867), ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας .Η περίοδος της βασιλείας του διήρκησε από το 842-867.Ήταν γιος και διάδοχος του Θεόφιλου, ανήλθε στο θρόνο σε ηλικία τριών ετών υπό την αντιβασιλεία της μητέρας του Θεοδώρας.
  • 843

    Τελική αναστύλωση των εικόνων

    Τελική αναστύλωση των εικόνων
    Η οριστική αναστήλωση των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα πραγματοποιήθηκε από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842.Το σημαντικό αυτό γεγονός έχει μείνει γνωστό στην χριστιανική θρησκεία και εορτάζεται την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
  • 860

    Επίθεση των Ρως κατά της Κωνσταντινούπολης

    Επίθεση των Ρως κατά της Κωνσταντινούπολης
    Το 860 επί βασιλείας του Μιχαήλ του Γ έχουμε την πρώτη επιδρομή κατά της Κωνσταντινούπολης από τον άγνωστο μέχρι τότε στους Βυζαντινούς φύλο των Ρως. Η επίθεση αυτή στάθηκε ανεπιτυχής.
  • 862

    Ιεραποστολή στην Μοραβία - Εκχριστιανισμός Μοραβών

    Ιεραποστολή στην Μοραβία - Εκχριστιανισμός Μοραβών
    Ο 2ος σλαβικός λαός που εκχριστιανίστηκε και μάλιστα με την θέληση του στα μέσα του 10ου αιώνα όταν η Μεγάλη Μοραβία γνώρισε μεγάλη πολιτιστική ανάπτυξη επί ηγεμονίας Ραστισλάβου .Ο ίδιος ο ηγεμόνας έστειλε πρεσβεία στους βυζαντινούς ζητώντας εκχριστιανισμό των Μοραβών
  • 863

    Γλαγολιτικό / Σλαβικό αλφάβητο

    Γλαγολιτικό / Σλαβικό αλφάβητο
    Τα 2 αδέλφια βρέθηκαν σε λαούς που δεν διέθεταν γραφή παρά μόνο προφορικό λόγο. Για αυτό τον λόγο ο Κύριλλος επινόησε το γλαγολιτικό αλφάβητο το οποίο απέδιδε όλους τους σλαβικούς φθόγγους. Ήταν το πρώτο σλαβικό αλφάβητο. Δεν έμειναν όμως εκεί στην συνέχεια μετέφρασαν στα σλαβονικά την Αγία Γραφή ,την Θεία Λειτουργεία και άλλα βιβλία τα οποία στην συνέχεια αποτέλεσαν πυρήνα της σλαβικής φιλολογίας. Επίσης τελούσαν την Λειτουργεία και το Κύρυγμα στη σλαβική.
  • 863

    Αποστολή των αδελφών Κύριλλου και Μεθόδιου

    Αποστολή των αδελφών Κύριλλου και Μεθόδιου
    Το Βυζάντιο ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Ραστισλάβου και ανέθεσε την αποστολή αυτή στους αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο .Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ήταν αδέλφια γεννήθηκαν στην Θεσσαλονίκη και ήταν Βυζαντινοί θεολόγοι και απόστολοι. Ο Κύριλλος (Κωνσταντίνος) ήταν γνώστης της σλαβονικής γλώσσας.
  • Period: 863 to 866

    Οργάνωση Σλαβικής Εκκλησίας από τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο

  • 864

    Εκχριστιανισμός Βουλγάρων - Βάφτιση Βόρη

    Εκχριστιανισμός Βουλγάρων - Βάφτιση Βόρη
    Τον εκχριστιανισμό των Βούλγαρων των επέβαλαν τα βυζαντινά όπλα την περίοδο εκείνη που ηγεμόνας της Βουλγαρίας ήταν ο Βόρης .Το Πατριαρχείο και ο Μιχαήλ Γ στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την ένταξη της Βουλγαρίας στη σφαίρα επιρροής της Δύσης, επιτέθηκαν στην Βουλγαρία και εξανάγκασαν τον Βούλγαρο ηγεμόνα Βόρη να δεχτεί τον χριστιανισμό από την Κωνσταντινούπολη και να βαπτιστεί και ο ίδιος (Μιχαήλ) με ανάδοχό του τον Μιχαήλ Γ
  • 865

    Έγκριση χρήσης σλαβικής γλώσσας

  • 867

    Σύνοδος 867

    Σύνοδος 867
    Ο Πατριάρχης Φώτης κατήγγειλε και απέκρουσε νέα επέμβαση Ρώμης στην Βουλγαρία και στην συνέχεια κατηγόρησε την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για θέματα λατρείας και εκκλησιαστικής τάξης αλλά κυρίως για το δόγμα της διπλής εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος (Filioque).Ο Φώτης απέρριψε το δόγμα αυτό και αναθεμάτισε τον πάπα Νικόλαο Α.
  • Period: 867 to 886

    Βασίλειος Α Μακεδόνας

  • 870

    Σύνοδος 870 (Κωνσταντινούπολη)

    Σύνοδος 870 (Κωνσταντινούπολη)
    Το βουλγαρικό ζήτημα λύθηκε στην σύνοδο του 870 στην οποία και αποφασίστηκε ότι η Βουλγαρία θα υποταχθεί στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
  • 945

    Θάνατος Ίγκορ -Στην εξουσία η Όλγα

    Θάνατος Ίγκορ -Στην εξουσία η Όλγα
    Ο ηγεμόνας της Ρωσίας του Κιέβου Ίγκορ πέθανε και την εξουσία αναλαμβάνει η γυναίκα του, Όλγα, η οποία διετέλεσε κι επίτροπος του γιου της, Σβιάτοσλαβ, καθώς ήταν ακόμα ανήλικος.
  • 955

    Η βάπτιση της Όλγας

    Η βάπτιση της Όλγας
    Το 955 η Όλγα, χήρα του Ίγκορ, βαπτίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη με νονά την σύζυγο του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ', την Ελένη Λεκαπηνή. Η βάπτισή της αποτελεί σταθμό στην πορεία των Ρως προς τον εκχριστιανισμό.
  • 957

    Επίσκεψη ηγεμονίδας Όλγα του Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη

    Επίσκεψη ηγεμονίδας Όλγα του Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη
  • Period: 976 to 1015

    Βασίλειος Β Βουλγαροκτόνος

  • 988

    Εκχριστιανισμός των Ρώσων

    Εκχριστιανισμός των Ρώσων
    Ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β' ζήτησε τη βοήθεια του Ρώσου ηγεμόνα Βλαδιμήρου με αντάλλαγμα τον γάμο με την αδελφή του Άννα. Αυτός ανταποκρίθηκε, αλλά ο Βασίλειος δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Τότε ο Βλαδίμηρος κατέλαβε τη Χερσώνα και ο αυτοκράτορας συναίνεσε στο γάμο, με μια βασική προϋπόθεση να γίνει χριστιανός. Στη Χερσώνα, έγιναν η βάπτιση του Βλαδιμήρου ανάδοχος του οποίου έγινε ο Βασίλειος Β, ο γάμος και η ομαδική βάπτιση των Ρώσων στο Δνείπερο.