Brazilië

Timeline created by NoahBerger1611
In History
 • Brazilië in de Verenigde Naties

  Brazilië in de Verenigde Naties
  in de jaren 1950 begon het Brazilië met zijn deelname aan de vredesmissies van de Verenigde Naties. In 1956 hielp het land met het Suezkanaal.
 • Aftreding Vargas

  De drang naar politieke en sociale hervormingen, die na de Tweede Wereldoorlog ontstond, heeft het bewind van Vargas niet kunnen overleven. Op instigatie van de Verenigde Staten verzocht het leger bij monde van generaal Enrico Gaspar Dutra hem af te treden. Vargas stemde hierin toe, waarna de grondwet weer werd gebaseerd op het presidentiële systeem.
 • Machtsstrijd regering en leger

  De periode van 1954 tot 1964 wordt gekenmerkt door een machtsstrijd tussen de regering en het leger en dit leidt uiteindelijk weer tot een coup in 1964. Het leger leidt de daaropvolgende 20 jaar het land, totdat zij in 1985 besluit dat het tijd is dat Brazilië weer een democratie wordt met een nieuwe grondwet en een nieuwe president
 • Vargas pleegt zelfmoord

  Vargas pleegt zelfmoord
  Vargas pleegt in 1954 zelfmoord, nadat hij gedwongen wordt ontslag te nemen wegens wijdverbreide corruptie in zijn kamp. Zijn opvolger, Juscelino Kubitschek de Oliveira, is verantwoordelijk voor de stichting van Brasília.
 • De economisch crisis

  De Latijns-Amerikaanse schuldencrisis is een periode in de geschiedenis van Latijns-Amerika waarin de meeste landen in die regio in een economische crisis terechtkwamen nadat zij hun buitenlandse schulden niet meer konden betalen. De crisis begon in 1982 en duurde de hele jaren 80, in Latijns-Amerika bekend als het verloren decennium.
 • Derde democratische periode

  Derde democratische periode
  Nadat de militairen besloten dat Brazilië opnieuw een democratie moest worden, werden in 1984 indirecte verkiezingen georganiseerd. De regering die volgde stelde een nieuwe grondwet op. Deze periode en dit proces van herdemocratisering.
 • Oprichting Unie van Zuid-Amerikaanse Naties

  Oprichting Unie van Zuid-Amerikaanse Naties
  Het Oprichtingsverdrag van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties werd ondertekend op 23 mei 2008, tijdens een vergadering van Staatshoofden en Regeringsleiders in Brasilia, de hoofdstad van Brazilië. Hiermee werd de juridische en institutionele basis gelegd van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UZAN), een politiek en economisch samenwerkingsorgaan van 12 landen in Zuid-Amerika.
 • Protesten FiFa World Cup 2014

  Protesten FiFa World Cup 2014
  Landelijke protesten braken uit in 2013 en 2014, voornamelijk tegen tarieven voor openbaar vervoer en overheidsuitgaven op de FIFA World Cup 2014.
 • Olympische spelen Rio de Janeiro

  Olympische spelen Rio de Janeiro
  De Olympische Zomerspelen van de XXXIe Olympiade werden van 5 t/m 21 augustus 2016 gehouden in Rio de Janeiro in Brazilië.
 • Period: to

  Lula da Silva

  Lula da Silva, was van 1 januari 2003 tot en met 1 januari 2011 de 35e president van Brazilië. Als sociaaldemocraat was hij de meest linkse Braziliaanse president sinds João Goulart. Hij is een van de oprichters van de Partido dos Trabalhadores (PT), de Arbeiderspartij van Brazilië.
 • Period: to

  Dilma Rousseff

  De eerste vrouwelijke president van Brazilië. Termijn van 2011 tot en 2016. Rousseff is aangesloten bij de Braziliaanse Arbeiderspartij en stond aan het hoofd van het kabinet-Rousseff. Haar regering eindigde door haar afzetting door de Braziliaanse Senaat vanwege beschuldigingen van corruptie en vriendjespolitiek.
 • Period: to

  Jair Bolsonaro

  Jair Messias Bolsonaro is een Braziliaans politicus. Hij is sinds 1991 Nationaal Congreslid, en stelde zich namens de Sociaal-Liberale Partij kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2018.
 • Period: to

  Socialistische(dictators) krijgen de macht in zuid Amerika

  In de jaren vijftig werden de meeste van deze regimes vervangen door regeringen die meer democratisch waren, maar ook instabieler. Gevolg was dat staatsgrepen plaatsvonden die tot militaire dictaturen leidden. In de Koude Oorlog waren de Verenigde Staten bang voor communistische invloeden in Latijns-Amerika, ze bemoeiden zich met de politieke situatie waarbij vaak steun aan militaire dictaturen werd verleend.