Amerika

 • Period: to

  De beginselen

  Hier ontstond het worsten. Het begon als een attractie bij rondreizende circussen en ook echt beoefend. Velen waren atleten die amateurworsten deden. Die kregen dan een karakter aangemeten en in de ring gezet tegen anderen. Iedereen werkte samen om zoveel mogelijk geld te verdienen door matches zo ineen te steken dat een bepaalde persoon zou winnen, wat meer geld zou opleveren voor de eigenaar van het circus.
 • Het ontstaan van 'kayfabe'

  Aangezien de mensen backstage in de circussen samenwerkten met de worstelaars om zoveel mogelijk winst te maken wouden de bazen natuurlijk verhinderen dat het publiek dit te weten kwam. Om hun praktijken te omschrijven maakten ze hun eigen jargon dat voor het gewone volk gewone praat leek, maar bijbedoelingen had achter de schermen.Namelijk kayfabe: het portretteren van acties als 'echt' terwijl ze niet echt zijn.
 • Het tijdperk van Farmer Burns en Frank Gotch

  Het tijdperk van Farmer Burns en Frank Gotch
  Martin 'Farmer' Burns domineerde in deze tijd het worstellandschap, hij vocht met meer dan 6000 mensen en verloor maar 10 keer. Hij trainde ook de man rechts: Frank Gotch. Frank werd de eerste wereldkampioen in het worstelen na het verslaan van de Europese kampioen Georg Hackenschmidt
 • Period: to

  De populariteitspiek en het verval

  Van 1900 tot 1915 was worstelen een nationaal hoogtepunt en zelfs de tweede meest populaire sport in Amerika, enkel gevolgd door baseball. Door deze populariteit kwamen er ruilkaartjes en zelfs worstelprogramma's in de college's. Maar na 1915 kwam het verval. Velen stelden de echtheid in vraag aangezien velen ervoor uitkwamen dat het opgezet spel was. Er waren ook geen nieuwe sterren na het pensioen van Gotch in 1913.
 • Het Gold Dust Trio

  Het Gold Dust Trio
  Toots Mondt, Ed Lewis, Billy Sandow
 • Period: to

  Uitbreiding door Gold Dust Trio

  Worstelen was in een neerwaartse spiraal. 3 mannen brachten hier verandering in: Ed Lewis, Billy Sandow en Toots Mondt. Zij richtten hun eigen promotie op en veranderden hoe het worstelen zou gaan. Weg waren de legitieme gevechten. Zij contracteerden worstelaars maandenlang, maakten gebruik van meer stijlvolle manoeuvres, vertelden verhalen en populariseerden teamworstelen. Hierdoor kwam hun succes.
 • De oprichting van de National Wrestling Alliance

  De oprichting van de National Wrestling Alliance
  Voor 1948 waren er verschillende promoties in Amerika. Dit leidde tot rivaliteit tussen promoties: Iedereen wou nationaal bekend zijn en titels van andere promoties afnemen was een teken van dominantie. Hiervoor werd de National Wrestling Alliance opgericht. Een organisatie met als doel alle promoties te verenigen met 1 titel.
 • De eerste kampioen van NWA: Lou Thesz

  De eerste kampioen van NWA: Lou Thesz
  Lou Thesz werd gekozen door de NWA om de eerste NWA kampioen te worden. Dit was niet makkelijk, aangezien vele promoties toch nog zich eruit probeerden foefelen om hun kampioenschap toch maar legitiem te houden.
 • Period: to

  De nieuwe populariteitsstijging

  Worstelen werd vanaf 1950 op tv uitgezonden, wat meer mogelijkheden bood dan ooit tevoren. Hier werd worstelen steeds minder atletisch getint en meer entertainment. Met worstelaars zoals Gorgeous George werd meer focus gelegd op karakterwerk, het bevredigen van de wensen van het publiek. Er werd ook steeds minder nadruk gelegd op atletisch vermogen, nieuwe worstelaars wouden beroemd worden en moesten minder manoeuvres uitvoeren.
 • Period: to

  Worstelen verdeeld in territoria

  Elk stukje land in de VS en Canada had zijn eigen promoties, op de westkust had je bijvoorbeeld All Star Wrestling en op de oostkust World Wide Wrestling Federation. Elke promotie probeerde talent van de anderen op te scharrelen, met als doel de grootste te worden.
 • De Territoria

  De Territoria
 • Period: to

  De dominantie van WWF

  In 1982 kocht Vince Mcmahon, eigenaar van World Wrestling Federation, de aandelen van zijn vader, toenmalig eigenaar Vince McMahon SR. op. Hij was niet blij met de visie van zijn vader en begon de topworstelaars van alle promoties op te kopen, hij richtte zich vooral tot kinderen en jongvolwassenen met zijn programmatie op nationale tv, wat hij toen als enigste had. Hierdoor gingen alle andere territoria bankroet, en bleef Vince met nog maar 1 concurrent over: Jim Crockett Promotions
 • Wie is Vince Mcmahon?

  Wie is Vince Mcmahon?
  Vince McMahon is tot op vandaag nog altijd de baas van WWE. Hij volgde de visie van zijn vader niet over wat worstelen zou moeten zijn. Hij kocht de contracten van andere sterren op en maakte Wrestlemania. Door combinatie van entertainment en samenwerking met mainstream muziekartiesten en filmsterren maakte hij zijn business een succes. Hij gaf geen sodemieter om de regels van het worstellandschap toen. Zijn promotie en enkel de zijne zou wereldwijd bekend worden
 • De eerste Wrestlemania

  De eerste Wrestlemania
  De eerste Wrestlemania vond plaats in Madison Square Garden in New York. Met een toeschouwersaantal van 19121 is het nog altijd een van de beste events in de geschiedenis van het worstelen. Dit werd geholpen door sterren als Hulk Hogan, Mr. T, Cindy Lauper, Phil Collins en Muhammad Ali. Deze combinatie van worstelaars en populaire artiesten was de succesformule voor WWE toen.
 • Het steroïdenschandaal

  Het steroïdenschandaal
  In 1991 kwam aan het licht dat verscheidene sterren in WWE en worstelen in het algemeen zware steroïdengebruikers waren. Vooral topster Hulk Hogan maakte zich hier schuldig aan. Hetzelfde ging op voor Vince Mcmahons World Bodybuilding Federation. Vince ontsnapte door legale fouten aan waarschijnlijk 8 jaar gevangenisstraf. Maar het was een blamage voor de sport.
 • Period: to

  De Monday Night Wars

  Jim Crockett Promotions, nu hernoemd naar World Championship Wrestling, had nu met hun show Monday Nitro hetzelfde tijdsslot op tv als WWE's RAW show. Dit leidde tot een jarenlange oorlog tussen de bedrijven waarbij vele sterren hun respectievelijke bedrijven verlieten en voor de oppositie gingen werken. Dit leidde ertoe dat WWE een meer volwassen inhoud begon te gebruiken om WCW bij te blijven in de peilingen. Ook wel de Attitude Era genoemd.
 • Period: to

  Dominantie van WWE

  Aangezien er geen rivaliserende promoties meer waren voor WWE om me te concurreren is WWE sinds 2001 de dominante worstelpromotie in de VS en Canada en ter uitbreiding ook wereldwijd. Hun makkelijk toegangbare verhaallijnen en shows worden wereldwijd door miljoenen mensen bekeken en er staan uitbreidingen gepland naar Mexico en het Verenigd Koninkrijk.
 • De ondergang van WCW en het einde van de Monday Night Wars

  De ondergang van WCW en het einde van de Monday Night Wars
  Op 26 maart 2001 verscheen Vince opeens op het scherm van RAW en verklaarde net rivaliserende promotie WCW uitgekocht te hebben en nu volledig eigenaar te zijn van alles. Dit was het einde van de Monday Night Wars en de overwinning van Vince. WCW ging tenonder door te afhankelijk te zijn van supersterren in hun vergane glorie, backstage schermutselingen en verminderende interesse van de fans door hun ego. WWE maakte ook furore met nieuwe sterren als Steve Austin en Dwayne 'The Rock' Johnson.
 • Nieuwe bedrijven steken de kop op

  Door het monopolie van WWE en hun entertainmentgericht product bleven veel worstelfans toch op hun honger zitten. WWE stond niet langer voor flashy maneouvres maar voor verhallijnen. 3 bedrijven bieden hier een relaas: Ring Of Honor, Impact!, en Pro Wrestling Guerilla
 • Naamsverandering van WWF naar WWE

  Naamsverandering van WWF naar WWE
  Na een aanslepende rechtszaak tegen het World Wildlife Foundation verloor WWF het recht om zichzelf WWF te noemen. Prompt veranderden ze hun naam naar WWE, oftewel World Wrestling Entertainment. Deze naam werd gekozen om meer nadruk te kunnen leggen op het entertainmentaspect van het bedrijf.