Afrika (overzichtskaart) (1280x1024)

Afrika

  • Dekolonisatie van Afrika

    Dekolonisatie van Afrika
    Vanaf het jaar 1951 begon een ontwikkeling van dekolonisatie in Afrika. De Europese koloniale mogendheden kwamen verzwakt uit de oorlog. De twee grote machtige overwinnaars Amerika en de Sovjet-Unie waren tegen het houden koloniën. De dekolonisatie kwam hierdoor tot stand.
  • Sékou Touré

    Sékou Touré
    In de jaren 60 en 70 voerde Sékou Touré een marxistisch getint beleid. Buitenlandse ondernemingen werden genationaliseerd en de planeconomie werd ingevoerd. Geen enkele vorm van oppositie kon getolereerd worden. Zijn staat was een dictatuur met één partij. Door de onervarenheid van Afrika konden dit soort leiders opstaan.
  • Étienne Eyadéma

    Étienne Eyadéma
    In januari 1967 maakte Eyadéma een einde aan het bewind van president Grunitzky. Eyadéma werd op 14 april van dat jaar president van Togo en in 1969 maakte hij van Togo een dictatuur een enkele partij. Hoewel hij voor stabiliteit zorgde, groeide in de jaren tachtig de oppositie tegen zijn corrupte bewind. Afrika was na eeuwen van onderdrukking niet ervaren met zelfbestuur. Hierdoor was er ruimte voor wrede leiders.
  • Idi Amin (slachter van Afrika)

    Idi Amin (slachter van Afrika)
    Idi was van 1971 tot 1979 dictator in Oeganda. Zijn regeringstijd was van een ongekende bloederige en corrupte aard. Zijn bijnaam was de slachter van Afrika. Tijdens een buitenlandse reis van president Milton Obote greep generaal Amin op 25 januari 1971 de macht in de hoofdstad. De militaire leiders die zijn staatsgreep niet steunden werden geëxecuteerd.
  • Armoede en ziektes

    Armoede en ziektes
    In 1983 wordt de eerste diagnose van AIDS vast gesteld in Afrika. Door de hoge geboortecijfers en de armoede verschijnen er veel ziektes in Afrika. Ondertussen wordt door de corrupte regeringen in Afrika handel gedreven met de Europese mogendheden en de VS. Helaas verdwijnt al het geld in hun eigen zakken. Veel geld wordt gebruikt om oorlogen te voeren.
  • Yoweri Museveni

    Yoweri Museveni
    Museveni voerde een jungle-oorlog tegen het schrikbewind van Milton Obote. Hij gebruikte op grootschalige basis kindsoldaten. Toen hij eenmaal aan de macht kwam vestigde ook hij een dictatuur.
  • De apartheid

    De apartheid
    Nelson Mandela komt na een lange gevangenisstraf vrij en schaft na onderhandelingen de apartheid af. Dit was een grote stap voor het bevechten van discriminatie wereldwijd. Nelson Mandela had het niet zo op de Westerse wereld die vrij weinig had gedaan aan de situatie. Fidel Castro en Gaddafi
  • De Somalische burgeroorlog

    De Somalische burgeroorlog
    In Somalië kwam het tot een burgeroorlog. In 1991 riep het noordelijke gedeelte van het land zijn onafhankelijkheid uit als Somaliland. Amerika mengde zich in deze oorlog in de strijd. Dit voornamelijk om olie te stelen van de mogendheden.
  • Volkerenmoord Hutu's en Tutsi's

    Volkerenmoord Hutu's en Tutsi's
    In 1994 liepen de spanningen tussen de Hutu's en de Tutsi's volledig uit de hand nadat op 6 april een regeringsvliegtuig met een raket werd neergehaald. De groepen slachten elkaar af.
  • Afrika tegenwoordig

    Afrika tegenwoordig
    Tegenwoordig is Afrika nog steeds in de ogen van mensen het meest problematische continent. De armoede is hoog en de grote bedrijven uit het westen maken gebruik van corrupte leiders om de grondstoffen die het continent rijk is in handen te krijgen. Afrika is namelijk het 'rijkste' continent op aarde betreft grondstoffen. Tegenwoordig is er echter steeds meer oog voor de rol die de westerse economie speelt in het kaalplukken van dit continent, onder het oog van onze overheden.