Afrika

Timeline created by NoahBerger1611
In History
 • De Suezcrisis

  De Suezcrisis
  Conflict over bezit en toegang Suezkanaal. Aan de ene kant staat Israël, Groot Brittanië, Frankrijk en aan de andere kant Egypte. Ook wel 2e Arabisch-Israëlische oorlog.
  deze gebeurtenis kan gezien woerden als definitieve vergaan van het koloniale rijk van Frankrijk en Groot Brittanië. In 1957 gaat Israël weg uit Egypte en Gazastrook
  De Israëlische bezetting van Egypte en de Gazastrook werd in maart 1957 opgeheven.
 • Begin Afrikaanse democratie

  Begin Afrikaanse democratie
  De oude leiders verdwenen van het toneel
  Er waren hoge verwachtingen van Oeganda (leider 1986 Yoweri
  Museveni). Hij wilde eind maken aan corruptie persoonsverheerlijking en zelfverrijking. De machtsovernames werden gezien als een weg naar een soort revolutie/bevrijding
  De VS stond positief tegenover deze ontwikkeling en steunde dit dan ook. Afrikaanse democratie steeg na 1989 Eerst waren er nog maar een paar landen democratisch. Al snel in de meeste landen verkiezingen.
 • Einde apartheid

  Einde apartheid
  Officieel einde van de Apartheid en legalisatie van alle politieke partijen SYMBOOL: vrijlating Nelson Mandela. Hij wassymbool voor verzet tegen de Apartheid.
  In kader van geheime afspraken geen gewapende
  strijd. Afrian National Congress (ANC) moest concessies doen:
  - overgang naar ‘nieuwe democratie’ geleidelijk
  lopen, met garanties blanke minderheid.
  - afzien van wraak, vergelding en bestraffing van de oude
  blanke elite.
  Alle politieke misdaden behandeld door ‘Waarheidscommissie.
 • VN wereldconferentie

  VN wereldconferentie
  VN-wereldconferentie Wenen: boog zij zich over mogelijke middelen om universele mensenrechten te kunnen afdwingen maar zijn er
  niet in geslaagd.
  WANT: In Derde Wereldlanden houden ze zich stevig
  vast aan hun soevereiniteit. (vonden het aantasting)
  mensenrechten een product van de westerse cultuur?
 • Akkoord van Arusha

  Akkoord van Arusha
  Onderhandelingen tussen de Hutu-regering en de Rwandees Patriottisch Front (Tutsi’s) leidde in 1992 tot akkoord:
  - regeling vluchtelingenvraagstuk
  - samensmelting v/h leger en RPF
  Maar kwam niet veel van dit akkoord terecht.
 • Genocide bij de grote meren

  Genocide bij de grote meren
  In Centraal-Afrika was er een strijd tussen twee bevolkingsgroepen.
  Centraal stonden Rwanda en Bugundi (voormalig Belgische mandaatgebieden. Tutsi’s (20 % bevolking) vs Hutu’s (80 % bevolking)
  Ze spraken dezelfde taal, maar hadden een totaal verschillende culturele achtergrond. Tegenstellingen groeiden door de Belgen (die Tutsi’s betrokken bij bestuur), de onafhankelijkheid van 1962. Hutu’s eisten hierna deel van de macht van de jonge staten. Een conflict volgde.
 • Rwandese genocide

  Rwandese genocide
  Aanleiding van deze volkerenmoord is het regeringsvliegtuig dat met een raket werd neergehaald. Zowel de president van Rwanda als
  de president van Burundi kwam om. Er ontstond een heksenjacht op mogelijke daders. Hutumilities voerden gruwelijke massamoorden
  uit tegen Tutsi tegenstanders. Vooral door schoonfamilie president Habyarinama + extremisten Coalitie voor de Verdediging
  van de Republiek. Maar Tutsi’s namen macht over en toen was het andersom: Hutu’s massaal op de vlucht.
 • Eerste vrije verkiezingen

  Eerste vrije verkiezingen
  Eerste vrije verkiezingen: Nelson Mandela met grote meerderheid verkozen tot president. (1e niet blanke president Zuid Afrika).
 • Period: to

  Nelson Mandela

  Nelson Mandela sloot zich in 1944 aan bij het Afrikaans Nationaal Congres (ANC – opgericht in 1912). In 1962 kwam Mandela als leider van de militaire tak van de ANC gevangen te zitten, en vanaf 1964 ‘levenslang’ op Robbeneiland, tot 1990. Na zijn vrijlating werd Nelson Mandela in 1994 president van Zuid-Afrika. Hij slaagde erin de apartheid afgeschaft te krijgen
 • Period: to

  Frederik de Klerk

  Frederik Willem de Klerk was president van Zuid-Afrika van september 1989 tot mei 1994, en de aanvoerder van de Nasionale Party van februari 1989 tot september 1997.
  De Klerk staat bekend als de man die apartheid afschafte en Zuid-Afrika tot een democratie omvormde waarbij de zwarte meerderheid van het land stemrecht kreeg, iets waarvoor hij in 1993 met Nelson Mandela de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.
 • Period: to

  Yoweri Museveni

  De huidige president van Oeganda. Museveni voerde vijf jaar lang een jungle-oorlog tegen het schrikbewind van Milton Obote. Hij gebruikte als een van de eersten op grootschalige basis kindsoldaten. Eenmaal aan de macht vestigde hij een systeem waarin geen politieke partijen waren toegelaten.
 • Period: to

  Pierre Buyoya

  Pierre Buyoya was van 1987 tot 1993 en van 1996 tot 2003 president van Burundi. in 2011 is hij Senator voor het leven geworden.
  Buyoya is een Tutsi die behoort tot de zuidelijke Hima-clan.
  Als president voerde Buyoya een beleid van nationale verzoening tussen de Tutsi's en de Hutu's.
 • Period: to

  Dekolonisatie

  De Dekolonisatie van Afrika is een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis van Afrika, welke plaatsvond in de decennia direct na de Tweede Wereldoorlog. In deze periode werden veel Afrikaanse landen die tot dusver kolonies waren van Europese grootmachten zelfstandig. Veruit de meeste van deze dekolonisaties vonden plaats in het jaar 1960, waardoor dit jaar ook wel Het jaar van Afrika genoemd wordt.
 • Period: to

  Melchior Ndadaye

  Melchior Ndadaye was een Burundese intellectueel en politicus. Hij was de eerste democratisch gekozen en Hutu-president van Burundi na het winnen van de historische verkiezingen van 1993
  Ndadaye werd in 1993 vermoord in een coup.
 • Period: to

  Pendeldiplomatie

  De Minister van Buitenlandse Zaken (VS) Henry Kissinger reisde langs diverse hoofdsteden in Midden-Oosten. (VS wilde nog steeds minder macht voor SU in het Midden-Oosten).
  Het troepenscheidingsakkoord Israël & Egypte. Israël trekt zich
  terug tot achter Suezkanaal.
  IN 1979 komt er een vredesverdrag.