ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ "ΑΦΩΝ ΡΕΤΣΙΝΑ"

  • Αφοί Ρετσίνα

    Η ομόρρυθμος εταιρεία "Αφοί Ρετσίνα" ασχολείται με εμπορικές επιχειρήσεις, ναυτασφάλειες και αγοραπωλησία γης.
  • Πειραιάς: μια πόλη που αναπτύσσεται οικονομικά...

    Ο Θεόδωρος Ρετσίνας ιδρύει την πρώτη ναυτασφαλιστική εταιρεία "Αρχάγγελος"
  • Μέγα Εργοστάσιον Αφων Ρετσίνα

    Επί της οδόύ Κήπων, στην περιοχή Λεύκα του Πειραιά οι Αφοι Ρετσίνα, Θεόδωρος, Αλέξανδρος και Δημήτριος ίδρυσαν αρχικά το εργοστάσιο-νηματοποιείο και σταδιακά το υφαντήριο με 150 εργάτες και το βαφείο-λευκαντήριο με 50 εργάτες.
  • Period: to

    ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ : ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ "ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΦΩΝ ΡΕΤΣΙΝΑ"

    Το εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Ρετσίνα θα αφήσει το στίγμα του στην ελληνική κοινωνία για έναν αιώνα περίπου (1872 – 1981). Είναι μία από τις πρώτες επιχειρήσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για την εικόνα βιομηχανικής ανάπτυξης του νεοελληνικού κράτους. Θα συνεχίσει τη δραστηριότητά του με την "Αχαϊκή Κλωστοϋφαντουργία Αφων Ρετσίνα" μέχρι το 1989, οπότε και θα κλείσει οριστικά.
  • Η επιχείρηση επεκτείνεται...

    Μεταξύ των ετών 1880-1888 έχουμε καθετοποίηση της παραγωγής με χρήση ατμομηχανής ισχύος 150 ίππων και βοηθούμενη από ατμομηχανή ισχύος 80 ίππων.
  • Αγορά υφαντουργικών μονάδων

    Το 1890 αγοράζουν το νηματουργίο του Δημόκα.
  • Αγορά μικρότερων υφαντουργικών επιχειρήσεων

    Το 1888 αγοράζουν το εργοστάσιο Σταματόπουλου και το νηματουργείο Βαρουξάκη
  • Αγοράζουν υφαντουργικές μονάδες.

    Το 1891 αγοράζουν το κλωστήριο του Γ. Νικολέση και το νηματουργείο του Δ. Κουμάνταρου.
  • Δημιουργία επιχειρηματικής μονάδας κλωστοϋφαντουργίας.

    1880-1891: Με την εξαγορά των κλωστουφαντουργίων-βαφείων-υφαντηρίων, που αναφέρθηκαν αναλυτικά, οι Αφοι Ρετσίνα έχουν συνολικά στην κατοχή τους 5 εργοστασιακές μονάδες οι οποίες αριθμούν 2000 εργάτες και εργάτριες, 25.000 ατράκτους 440 αργαλειούς και 5 ατμομηχανές ισχύος 370 ίππων. Παράγουν βαμβακερά υφάσματα, ντρίλια, αλατζάδες, κάμποτ και γίνονται προμηθευτέςς του ελληνικού στρατού. Η οικονομική τους δραστηριότητα περιλαμβάνει και εξαγωγές,
  • Στις αρχές του 20ού αι.,

    Η Κλωστοϋφαντουργία των Αφων Ρετσίνα καλύπτει το 72% της εγχώριας παραγωγής.
  • Κλωστοϋφαντουργία Αφων Ρετσίνα ΑΕ

    1. Η επιχείρηση γίνεται ανώνυμη εταιρεία. Κατά την περίοδο 1930-1935 μπαίνει σε μία καινούργια φάση με Γενικό Δ/ντή τον Κων/νο Δρούλια και χημικό μηχανικό τον Χρήστο Ζαλοκώστα.
  • Η Κλωστοϋφαντουργία στα χρόνια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

    Το 1941 κατασχέθηκε μέρος της παραγωγής από τις δυνάμεις Κατοχής.
  • Ο βομβαρδισμός του Πειραιά...

    Το 1944 κατά τον βομβαρδισμό του Πειραιά καταστροφές καταγράφηκαν στις εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα και τα εμπορεύματα. Μετά τον πόλεμο, το 1945 περιορίστηκε η βιομηχανική δραστηριότητα στο εργοστάσιο της Λεύκας.
  • Η ελπίδα της ανασυγκρότησης...

    Η εταιρεία καταθέτει άιτηση για υπαγωγή στο Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης- Μάρσαλ.
  • Νέα αίτηση της εταιρείας στην ΕΤΕ...

    Τρία χρόνια μετά η εταιρεία καταθέτει νέα αίτηση στην ΕΤΕ για δάνειο ανασυγκρότησης ύψους 298.000 $. Σύμφωνα με τους όρους η εταιρεία καταβάλλει το 50%. Στην αίτηση αναφέρεται ότι αυτό θα καλυφθεί α. από την υπάρχουσα παραγωγή και β. από την εκποίηση ετοίμων προϊόντων της.
  • Η απάντηση της ΕΤΕ

    Η Εθνική Τράπεζα δεν παρέχει την εγγύησή της στην Κλωστοϋφαντουργία Αφών Ρετσίνα.
  • Η εταιρεία δεν είναι μεταξύ των χρηματοδουμένων από την ΚΕΔ

    Η ΚΕΔ απορρίπτει το αίτημα της επιχείρησης και η δυσμενής οικονομική της κατάσταση προοιωνίζει ένα εξίσου δυσμενές μέλλον.
    [για το σχέδιο Μάρσαλ :
    https://www.youtube.com/watch?v=tQa6w6Ue6kI]
  • Υπαγωγή σε αναγκαστική διαχείριση

    Η οικονομική δυσπραγία και η αδυναμία να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις προς την Τράπεζα, οδηγεί την εταιρεία σε αναγκαστική διαχείριση από την ΕΤΕ.
  • Ίδρυση της Αχαϊκής Κλωστοϋφαντουργίας Αφων Ρετσίνα

    Η ΑΧΑΪΚΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΦΩΝ ΡΕΤΣΙΝΑ Α.Ε. συνεστήθη το 1972 με το υπ’ αρ. 13859/13-12-1972 έγγραφο του υπ. Οικονομίας και το υπ’ αρ.1929/13-12-1972 ΦΕΚ. Ιδρυτές και μέτοχοι της καινούργιας κλωστοϋφαντουργικής μονάδας υπήρξαν οι μέτοχοι της Α.Κ.Ε. ΑΦΟΙ ΡΕΤΣΙΝΑ και η Ε.Τ.Β.Α. ΑΕ. Έδρα της εταιρείας είναι ο Πειραιάς και το εργοστάσιο βρίσκεται στις Καμάρες του νομού Αχαΐας.Γενικός Διευθυντής είναι ο Α. Δρούλιας.
  • Μια νέα επιχείρηση γεννιέται...

    Οι προοπτικές φαίνονται μεγάλες, αλλά οι καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση και στην ολοκλήρωση των έργων και την παράδοση των μηχανημάτων θα δημιουργήσουν προβλήματα. Η εταιρεία θα αιτηθεί συμπληρωματικής δανειοδότησης.
  • Είσοδος στο έτοιμο ένδυμα και η έκθεση Werner

    Ιδρύεται εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με σκοπό την παραγωγή ετοίμων ενδυμάτων, και κυρίως τη στροφή στην εργατική ένδυση. Οι παραγγελίες από το εσωτερικό και το εξωτερικό, οι προοπτικές κατά την οικονομοτεχνική μελέτη Werner (1981) είναι πολύ θετικές.
  • Προσπάθειες της Διοίκησης να διατηρήσει την επιχείρηση

    Ο Ανδρέας Δρούλιας προσπάθησε να δώσει νέα ώθηση στην εταιρεία υιοθετώντας τις προτάσεις της έκθεσης Werner. Η εξυπηρέτηση των δανείων, η μείωση των εξαγωγών, η αναστολή παραγγελιών από το εξωτερικό, η οικονομική στενότητα, τον οδηγεί σε νέο αίτημα οικονομικής ενισχύσεως την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ & την ΕΤΒΑ.
  • Προτάσεις Α. Δρούλια για τη διατήρηση της εταιρείας

    Σε νέο έγγραφό του ο Α. Δρούλιας, προκειμένου να διατηρηθεί η λειτουργία της εταιρείας και να μην βρεθούν στον δρόμο 260 εργαζόμενοι, προτείνει α.εξαγορά του ακινήτου της Α.Κ.Ε. ρετσίνα από την ΕΤΒΑ για την εξόφληση των οφειλουμένων β.μετοχοποίηση των μη παραγωγικών δανείων και αγορά τους από την ΕΤΕ και ΕΤΒΑ με δικαίωμα των ιδιωτών για επαναγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της ΑΧΑΙΚΗΣ γ. συγχώνευση της ΑΚΕ Ρετσινα ΑΕ και της ΑΧΑΙΚΗΣ
  • Μια τελευταία προσπάθεια...

    Το 1984, ο Α. Δρούλιας κάνει την τελευταία προσπάθεια να υπαχθεί η ΑΧΑΙΚΗ στον Οργανισμό Οικονομικής Ανασυγκρότησης (βάσει του ν.1386/1983). Το αίτημά του δεν γίνεται αποδεκτό και το 2000 η εταιρεία θα βρεθεί σε κατάσταση πτώχευσης