Literatura catalan

Literatura catalana medieval

 • Jan 1, 1138

  Guillem de Berguedà

  Guillem de Berguedà
  Era fill de nobles i va heretar moltes terres. Va ser un dels grans trobadors catalans. Les seves poesies no eren de temàtica amorosa, eren sirventesos. Va morir l'any 1196.
 • Jan 1, 1174

  Huguet de Mataplana

  Huguet de Mataplana
  Va ser un dels grans trobadors catalans. Va morir l'any 1213. Només es conserven tres composicions seves: un sirventès i dos tençons.
 • Jan 1, 1190

  Guillem de Cabestany

  Guillem de Cabestany
  Va ser un dels trobadors catalans més importants. Va morir l'any 1212. D'aquest autor se'n conserven set cançons . Lo dous cossire és una de les cançons més boniques de la literatura trobadoresca.
 • Jan 1, 1200

  Homilies d'Organyà

  Homilies d'Organyà
  Van ser el primer text en català trobat, al segle XI.
 • Jan 1, 1213

  Jaume I

  Jaume I
  Jaume I va ser un gran conqueridor. Va escriure una crònica de la seva vida. ja que per ell la seva vida era un miracle. A la seva crònica justifica la mort de les persones en les seves conquestes. Escrivia en català, feia servir expressions orals i paraules d'ús diari, buscava la veritat en el que escrivia i utilitzava un llenguatje senzill.
 • Jan 1, 1232

  Ramon Llull

  Ramon Llull
  Era un gran escrpitor català. Era fill de nobles i vivia a Mallorca. un dia se li va presentar Déu i va abandonar la seva vida per fer el que Déu li deia. Va fer molts estudis i volia demostrar a tothom l'existència de Déu i convertir els infidels. Va fer monestirs perquè els monjos aprenguessin l'art. Va escriure molts llibres. Com Blanquerna, el Llibre de les meravelles, el Llibre de Contemplació en Déu i el llibre de l'ordre de cavalleria. Va morir l'any 1315.
 • Jan 1, 1240

  Bernat Desclot

  Bernat Desclot
  Treballava a la Cancelleria Reial. Va escriure una crònica sobre la vida del rei Pere II (fill de Jaume I). Com que era treballador del rei podia veure els seus arxius, i així s'informava més. Explica l'alliberament de Catalunya i la conquesta de Sicília.
  Utilitza un vocabulari culte.
 • Jan 1, 1259

  Cerverí de Girona

  Cerverí de Girona
  Va ser un dels grans trobadors catalans. Va morir l'any 1290. Es conserven un total de 120 composicions, de les quals 114 són líriques i 5 narratives.
 • Jan 1, 1265

  Ramon Muntaner

  Ramon Muntaner
  Era un guerrer dels reis. Va fer la crònica sobre l'expedició a Orient. Sempre que escrivia parlava molt be del rei.
 • Jan 1, 1319

  Pere III

  Pere III
  A la seva crònica parla d'ell i el seu pare, Alfons III el Benigne. No es presenta a ell com a un heroi. Tot el que explica ho explica amb la màxima objectivitat. El més important que fa a la seva vida és recuperar Mallorca. Aconsegueix calmar els nobles de València i Aragó.
  Va morir l'any 1387
 • Jan 1, 1327

  Francesc Eiximenis

  Francesc Eiximenis
  Va néixer a Girona. Durant la seva vida va viatjar molt por Europa i va visitar universitats i convents. A Tolosa de Llenguadoc va obtenir el títol de mestre en Teologia. L'any 1408 el papa Benet XIII el nomenà bisbe d'Elna i patriarca de Jerusalem. Va morir a PErpinyà l'any 1409. Va escriure una prosa senzilla i directa, acompanyada d'exemples i anèctodes divertides. Va ser un dels escriptors medievals més llegits. Va escriure Lo crestià, el Llibre dels àngels i el Llibre de les dones.
 • Jan 1, 1340

  Bernat Metge

  Bernat Metge
  Va néixer a Barcelona. Treballava a la Cancelleria Reial del rei Joan I. Quan el rei es va morir, tots els treballadors de la Cancelleria van ser acusats de matar al rei, i els van tancar tots a la presó.
  Mentre Bernat era a la presó va escriure el llibre Lo Somni on deia que en un somni se li apareix el rei i mantenen una conversa sobre la seva mort i tres idees humanistes: l'existència de l'ànima, l'amor de veritat i si les dones són tan dolentes com diuen.
 • Jan 1, 1390

  Jordi de Sant Jordi

  Jordi de Sant Jordi
  Va néixer a València. Era cavaller del rei Alfons el Magnànim i va participar en diverses campanyes militars per conquerir les illes de Còrsega i Sardenya.
  Se'n conserven 18 poemes. És considerat el poeta més important de la literatura catalana anterior a Ausiàs March. Les seves poesies estan musicades. Un dels seus poemes és Presoner, escrit arran del seu empresonament a Nàpols. Va morir l'any 1424.
 • Jan 1, 1413

  Joanot Martorell

  Joanot Martorell
  Va néixer a Gandia. Va escriure la novel·la cavalleresca més important de les lletres catalanes: Tirant lo Blanc. Li agradaven molt les aventures i va viatjar molt per diverses corts d'Europa. Aquests viatges els farà servir per esciure les aventures de Tirant quan el fa participar en tornejos i expedicions.
 • Jan 1, 1459

  Ausiàs March

  Ausiàs March
  Va néixer a Gàndia. Va ser falconer reial, cavaller i noble, i va participar en les campanyes militars d'Alfons el Magnànim a Itàlia. A partir de l'any 1425 es va retirar de la vida militar per deicar-se a la poesia.
  La seva obra està composta de 128 poemes que es poden classificar en 5 grups:
  -Cants d'amor.
  -Cants de mort.
  -Cants morals.
  -Cant espiritual.
  -Poesies de circumstàncies. Va estar molt enamorat i sempre es volia mantenir en l'amor espiritual. Ell mateix es diu Mestre de l'Amor.