Ελλαδα

Σημαντικές Ημερομηνίες για την Ιστορία της Ελλάδας

  • Ελληνική Επανάσταση

    Ελληνική Επανάσταση
    Η Επανάσταση του 1821 είναι το πιο σημαντικό γεγονός στη νεότερη ελληνική ιστορία γιατί με αυτή
    δημιουργήθηκε το ελληνικό εθνικό κράτος. Είναι η πρώτη επανάσταση που κατάφερε να δημιουργήσει
    ανεξάρτητο εθνικό κράτος στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ήταν η ένοπλη εξέγερση την οποία διεξήγαγαν επαναστατημένοι Έλληνες εναντίον του οθωμανικού στρατού.
  • Εμφύλιος Πόλεμος

    Εμφύλιος Πόλεμος
    Ο Ελληνικός Εμφύλιος έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης ως ανταγωνισμός ισχύος για την ηγεσία της επαναστάσεως αλλά και του υπό διαμόρφωση νέου ελληνικού κράτους. Χωρίζεται σε δύο φάσεις: η πρώτη χαρακτηρίστηκε μόνο από έντονες πολιτικές διαμάχες μεταξύ Φιλικών και Κοτζαμπάσηδων, ενώ η δεύτερη από εμφύλιες συρράξεις μεταξύ κυβερνητικών, υποστηριζόμενων από την Αγγλία, και Πελοποννησίων.
  • Period: to

    Κυβερνήτης της Ελλάδος ο Ιωάννης Καποδίστριας

    Ο αγώνας των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία δικαιώθηκε με τη δημιουργία αυτόνομου και κατόπιν ανεξάρτητου κράτους. H Γ΄ Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας εκλέγει τον Ιωάννη Καποδίστρια Κυβερνήτη της Ελληνικής Πολιτείας.
  • Συνθήκη Λονδίνου

    Συνθήκη Λονδίνου
    Στη συνθήκη του Λονδίνου στις οι Μεγάλες Δυνάμεις, παρακινούμενες από την επιθυμία ενίσχυσης της επιρροής τους στα Βαλκάνια,αποφάσισαν την ειρήνευση στην Ελλάδα προτείνοντας παράλληλα στον Σουλτάνο Μαχμούτ Β΄ την παραχώρηση ανεξαρτησίας στους Έλληνες.Ήταν μία απόφαση που άλλαξε ουσιαστικά τα δεδομένα του ελληνικού ζητήματος και οδήγησε τελικά στην ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Η επανάσταση ωστόσο δεν είχε ακόμη τελειώσει καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία απέρριψε τη Συνθήκη.
  • Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας

    Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας
    Μετά τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, οι διπλωματικές ενέργειες για την τύχη της ελληνικής Επανάστασης αυξήθηκαν. Τελικά, τον Φεβρουάριο του 1830 υπογράφηκε στο Λονδίνο Πρωτόκολλο, με το οποίο η Ελλάδα αποκτούσε την ανεξαρτησία της.
  • Δολοφονία του Καποδίστρια

    Δολοφονία του Καποδίστρια
    Ο Ιωάννης Καποδίστριας δέχθηκε δολοφονική επίθεση από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου μετέβαινε για να εκκλησιασθεί και έπεσε νεκρός. Ο μόνος που τον συνόδευε ήταν ο μονόχειρας σωματοφύλακάς του, ονόματι Κοκκώνης.
  • Period: to

    Αντιβασιλεία

    Επειδή ο Όθωνας ήταν ανήλικος, συμφωνήθηκε ότι την εξουσία θα ασκούσε, μέχρι την ενηλικίωσή του (1835), η Αντιβασιλεία, μια επιτροπή από Βαυαρούς αξιωματούχους διορισμένους από τον πατέρα του Όθωνα. Τα τρία κύρια μέλη της ήταν ο Άρμανσμπεργκ, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, ο Μάουρερ, αρμόδιος για την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη και την εκκλησία, και ο Χάιντεκ, υπεύθυνος για τις ένοπλες δυνάμεις.
  • Ο πρώτος Βασιλιάς της Ελλάδος ο Όθωνας

    Ο πρώτος Βασιλιάς της Ελλάδος ο Όθωνας
    Οι Δυνάμεις όρισαν, με τη Συνθήκη του Λονδίνου (1832) τον 17χρόνο τότε Όθωνα Βασιλιά της Ελλάδας, ύστερα και από την τελική άρνηση του Λεοπόλδου της Σαξονίας, γιου του δούκα της Σαξονίας-Κόμπουρκ-Ζάαλφελτ (Sachsen-Coburg-Saalfeld), Φραγκίσκου, που είχε επιλεγεί αρχικά Βασιλιάς της Ελλάδας και κατόπιν έγινε Βασιλιάς του νεοσύστατου Βασιλείου του Βελγίου.
  • Απόλυτη Μοναρχία Όθωνας

    Απόλυτη Μοναρχία Όθωνας
    Το 1835 ο Όθωνας άρχισε μια περίοδο απόλυτης μοναρχίας στην οποία επέλεγε έναν σύμβουλο (συνήθως Βαυαρό) για να χρησιμεύσει ως Πρόεδρος του Συμβουλίου του κράτους. Κατά περιόδους, ο ίδιος ήταν ο κύριος σύμβουλός του.
  • Εξέργεση 3ης Σεπτεμβρίου

    Εξέργεση 3ης Σεπτεμβρίου
    Δείτε το παρακάτω βίντεο απο: 8:30 εώς 12:25
    https://youtu.be/zChS0uR6j5E
  • Πρώτο Πολίτευμα Ελλάδος, Συνταγματική Μοναρχία

    Πρώτο Πολίτευμα Ελλάδος, Συνταγματική Μοναρχία
    Το Σύνταγμα του 1844 ήταν ένα συμβόλαιο ανάμεσα στο μονάρχη και το Έθνος («Σύνταγμα-συνάλλαγμα») και εγκαθίδρυσε εκ νέου το πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας. Όπως όλα τα ελληνικά Συντάγματα και αυτό υιοθετούσε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και περιλάμβανε τον κατάλογο των βασικών θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ωστόσο αναγνώριζε στο μονάρχη εκτεταμένες αρμοδιότητες.
  • Έξωση του Όθωνα

    Έξωση του Όθωνα
    Η Έξωση του Όθωνα ήταν ο εξαναγκασμός από τον επαναστατημένο ελληνικό λαό του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, του Βαυαρού Όθωνα, να εγκαταλείψει τον θρόνο του στην Ελλάδα. Συντελέστηκε στις 12 Οκτωβρίου 1862, οπότε ο Όθων και η Αμαλία εγκατέλειψαν οριστικά την χώρα. Αποτέλεσε την κορυφαία πράξη του αντιδυναστικού αγώνα, που εκδηλώθηκε με την Ναυπλιακή Επανάσταση του Φεβρουαρίου του 1862 και συνεχίστηκε με τις επαναστάσεις της υπόλοιπης Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Ακαρνανίας.
  • Ο Νέος Βασιλιάς και η Προσάρτηση των Επτανήσων

    Ο Νέος Βασιλιάς και η Προσάρτηση των Επτανήσων
    Μετά την εκδίωξη του Όθωνα από τον θρόνο της Ελλάδας, έπρεπε να βρεθεί νέος ηγεμόνας για τη χώρα.οι Δυνάμεις αναγόρευσαν βασιλιά των Ελλήνων τον 18χρονο Δανό πρίγκιπα Γουλιέλμο-Γεώργιο Γκλύξμπουργκ με το όνομα Γεώργιος. Παράλληλα, η Αγγλία, πιεζόμενη σοβαρά από τους αγώνες των ριζοσπαστών Επτανησίων που αξίωναν ένωση με την Ελλάδα, πρόσφερε στον νέο βασιλιά τα Επτάνησα (1863). Η επίσημη ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό κράτος έγινε το 1864.
  • Νέο Σύνταγμα, Βασιλευομένη Δημοκρατία

    Νέο Σύνταγμα, Βασιλευομένη Δημοκρατία
    Οι συνεχώς, μεταβαλλόμενες κοινωνικές εξελίξεις ενίσχυσαν το φιλελεύθερο και δημοκρατικό πνεύμα Έτσι, τον Οκτώβριο του 1862, πολίτες και στρατός της Αθήνας εξεγέρθηκαν και προκάλεσαν την έκπτωση του ιδίου και της δυναστείας των Wittelsbach. Η επανάσταση αυτή σηματοδότησε την κατάλυση της συνταγματικής μοναρχίας και τη μετάβαση στο πολίτευμα της βασιλευομένης δημοκρατίας με μονάρχη, πλέον, τον Δανό πρίγκιπα Γεώργιο
  • Period: to

    Αλέξανδρος Κουμουνδουρος

    Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (4 Φεβρουαρίου 1815 - 26 Φεβρουαρίου 1883) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς του 19ου αιώνα, οπότε και διετέλεσε δέκα φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας για συνολικό διάστημα 7,5 σχεδόν ετών.
  • Προσάρτηση Θεσσαλίας και Άρτας

    Προσάρτηση Θεσσαλίας και Άρτας
    Η Συμφωνία Κωνσταντινούπολης ήταν διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που συνομολογήθηκε τελικά στις 28 Μαρτίου του 1881 στη Κωνσταντινούπολη, ημερομηνία της τελευταίας συνεδρίασης όπου και καθορίστηκε μεταξύ των δύο Βασιλείων η γραμμή των νέων συνόρων. Η Συμφωνία αυτή είναι ιδιαίτερα ιστορική για την Ελλάδα που δικαίωσε ένα όνειρο αιώνων γιατί παραχωρήθηκαν στο Ελληνικό Βασίλειο οι πρώην οθωμανοκρατούμενες περιοχές της Θεσσαλίας και το τμήμα του Νομού Άρτας
  • Period: to

    Διακομματισμός ( Τρικούπης - Δηλιγιάννης )

    Δείτε το παρακάτω βίντεο:
    https://youtu.be/g2lN4-2uwkE
  • Πτώχευση της Ελλάδας

    Πτώχευση της Ελλάδας
    Η φράση Δυστυχώς επτωχεύσαμεν αποτελεί μια ιστορική αναφορά που αποδίδεται στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Χαρίλαο Τρικούπη. Ο Τρικούπης λέγεται πως χρησιμοποίησε τη φράση αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του κράτους και την αδυναμία του να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος του. Η Κυβέρνησή του κήρυξε πτώχευση, η οποία και επέφερε την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου σε βάρος της Ελλάδας. Έκτοτε, η φράση αυτή χρησιμοποιείται για να δηλώσει αποτυχία.
  • Ελληνοτουρκικός πόλεμος -> Δ.Ο.Ε

    Ελληνοτουρκικός πόλεμος -> Δ.Ο.Ε
    Η ταπεινωτική ήττα από τους Τούρκους το 1897. Η Ελλάδα αναγκάστηκε από τις μεγάλες δυνάμεις να πάρει υπέρογκα δάνεια που οδήγησαν στην πτώχευση και σε διεθνή οικονομικό έλεγχο.
  • Κίνημα στο Γουδί

    Κίνημα στο Γουδί
    Το Κίνημα στου Γουδή ή Κίνημα του 1909 εκδηλώθηκε τη νύχτα προς την 15η Αυγούστου 1909, όταν ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος προχώρησε σε στάση που άλλαξε την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, εγκαινιάζοντας τις παρεμβάσεις του Στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας.Ο συνταγματάρχης Νικόλαος Ζορμπάς ήταν ο επικεφαλής του Κινήματος.
  • Κόμμα Φιλελευθέρων

    Κόμμα Φιλελευθέρων
    Ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μετά την εκλογή του ως βουλευτή στις 22 Αυγούστου του 1910. Τον Οκτώβριο του 1910 σχημάτισε κυβέρνηση και προκήρυξε εκλογές Αναθεωρητικής Βουλής για τις 28 Νοεμβρίου του 1910. Από τις εκλογές απείχαν όλα τα κόμματα και έτσι κυριάρχησε το Κόμμα Φιλελευθέρων. Η Βουλή αυτή ψήφισε νέο Σύνταγμα (1911) και το Μάρτιο του 1912 έγιναν νέες εκλογές με γενική συμμετοχή όλων των κομμάτων, στις οποίες οι Φιλελεύθεροι νίκησαν και πάλι.
  • Period: to

    Βαλκανικοί Πόλεμοι

    Οι Βαλκανικοί πόλεμοι ήταν δύο πόλεμοι που έγιναν στα Βαλκάνια το 1912-1913. Τέσσερα βαλκανικά κράτη νίκησαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία στον πρώτο πόλεμο και ένα από αυτά, η Βουλγαρία, ηττήθηκε στο δεύτερο πολεμο. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχασε το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειάς της στην Ευρώπη. Η Αυστροουγγαρία, αν και δεν συμμετείχε στον πόλεμο, έγινε σχετικά πιο αδύναμη, καθώς μια πολύ διευρυμένη Σερβία πίεζε για την ένωση των Νότιων Σλαβικών λαών.
  • Period: to

    Α' Παγκόσμιος Πόλεμος

    Δείτε το παρακάτω βίντεο:
    https://youtu.be/Cuy2sO84458
  • Period: to

    Εθνικός Διχασμός

    Ο Εθνικός Διχασμός (1915-1917) ήταν σειρά από εμφύλιες διαμάχες με ζητούμενο τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες διαίρεσαν (και γεωγραφικά) τη χώρα σε δύο αντίπαλες παρατάξεις που αντικατόπτριζαν τους αντιμαχόμενους συνασπισμούς του Πολέμου, και την οδήγησαν στο πλευρό της Τριπλής Συνεννόησης (Αντάντ), το 1917, σε κατάσταση μειωμένης εθνικής κυριαρχίας (αρμοστεία), με την ενότητα του έθνους (και για πρώτη φορά του στρατού) διασπασμένη για τα επόμενα 20 χρόνια.
  • Έξωση του Κωσταντίνου

    Έξωση του Κωσταντίνου
    Οι «προστάτιδες» δυνάμεις επιδίδουν τελεσίγραφο στον Βασιλέα Κωνσταντίνο να παραιτηθεί υπέρ του Πρίγκιπος Αλεξάνδρου. Στο συμβούλιο του στέμματος όλοι συμφώνησαν αμέσως για αποδοχή του τελεσιγράφου. Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος τότε δέχεται την πρόταση του κυρίου Σκουλούδη να μην υποβάλλει παραίτηση, να αποχωρήσει αφήνοντας τον θρόνο στον Πρίγκιπα Αλέξανδρο. Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος Α' αναχώρησε με την οικογένειά του για την Ελβετία.
  • Οκτωβριανή Επανάσταση

    Οκτωβριανή Επανάσταση
    Η Οκτωβριανή Επανάσταση, επίσημα γνωστή στη Σοβιετική λογοτεχνία ως Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση , ήταν μια επανάσταση στη Ρωσία που διεξήχθη από τους Μπολσεβίκους και τον Βλαντιμίρ Λένιν και ήταν η κύρια επανάσταση στην ευρύτερη Ρωσική Επανάσταση του 1917. Έλαβε χώρα με μια ένοπλη εξέγερση στην Πετρούπολη στις 7 Νοεμβρίου 1917 με αποτέλεσμα την κατάληψη της εξουσίας από τους Μπολσεβίκους.