Images 6

Literatura medieval

By roser93
 • Period: Jan 1, 1190 to Jan 1, 1500

  Literatura catalana medieval

  esquema dels diferents fets i autors de la literatura catalana medieval.
 • Oct 29, 1196

  Mor el trobador Guillem de Berguedà

  Mor el trobador Guillem de Berguedà
  Guillem de Berguedà . Puig-reig (1138- 1196) Trobador, fill gran i hereu del vescomte de Berga, Guillem . El 1176 assassinà el vescomte Ramon Folc (III) de Cardona i hagué de viure amagat, protegit pel vescomte Ramon II de Castellbò, i refugiar-se a Occitània, on es relacionà amb el trobador Bertran de Born, amb qui l'uní una cordial amistat, i freqüentà la cort de Ricard Cor de Lleó, aleshores duc d'Aquitània.
 • Oct 29, 1200

  Homilies d'Organyà

  Homilies d'Organyà
  Les Homilies d'Organyà són un recull fragmentari de sermons escrits en català que van ser trobats a Organyà, a l'Alt Urgell, l'any 1904. És un dels primers textos catalans en prosa, que podem datar a finals del segle XII o principis del XIII.
 • Oct 29, 1232

  neix Ramon Llull

  neix Ramon Llull
  Ramon Llull, mallorquí de naixement, va viure entre 1232 i 1316 i va ser un escriptor prolífic i polifacètic, que es va expressar en llatí, en català i en àrab.
 • Oct 29, 1274

  Jaume I acaba el "Llibre del feyts"

  Jaume I acaba el "Llibre del feyts"
  El Llibre dels feits del rei En Jaume és la primera de les quatre grans cròniques medievals catalanes. En ella el seu autor, Jaume I, explica en primera persona, la seva vida i els 63 anys del seu llarg regnat.
 • Oct 29, 1283

  Crònica de Bernat Desclot

  Crònica de Bernat Desclot
  Libre del Rey en Pere d'Aragó e dels seus antecessors passats és el títol de la segona gran crònica catalana, crònica que normalment coneixem pel nom del seu autor, Bernat Desclot.
 • Oct 29, 1298

  "El llibre de meravelles" de Ramon Llull

  "El llibre de meravelles" de Ramon Llull
  Durant aquest temps a París va començar a escriure el Llibre de meravelles, la segona i darrera novel·la de Llull, que hauria enllestit segurament abans d'arribar a Montpeller l'any 1290.
 • Oct 29, 1325

  Crònica de Ramon Muntaner

  Crònica de Ramon Muntaner
  Aquest document és la crònica de Ramon Muntaner, que va ser començada el 1325 i enllestida el 1328. La narració de fets que presenta comprèn el període 1207-1328 i abraça els regnats de Jaume I, Pere II, Alfons II i Jaume II. És especialment important la narració de l'epopeia de la Companyia Catalana d'Orient i els almogàvers
 • Oct 29, 1340

  Neix Bernat Metge

  Neix Bernat Metge
  Bernat Metge neix a Barcelona poc abans de 1346, a prop del palau reial. És fill de Guillem Metge, un especier (farmacèutic) vinculat amb la casa reial que mor a mitjan 1359. El seu pare li transmet els coneixements de filosofia natural que més endavant mostra al poema paròdic Medicina apropiada a tot mal (1396?) i en alguns comentaris de Lo Somni.
 • Oct 29, 1387

  Pere el Ceremoniós acaba la seva crònica

  Pere el Ceremoniós acaba la seva crònica
  La Crònica de Pere el Cerimoniós és la darrera de les quatre grans cròniques medievals catalanes. En ella Pere III -que diu que vol que el llibre es digui Llibre en què es contenen tots los grans fets qui són entrevenguts en nostra Casa, dins lo temps de la nostra vida, començant-los a nostra nativitat-, explica en primera persona, 50 anys de la seva vida
 • Oct 29, 1396

  Eiximenis "Llibre de les dones"

  Eiximenis "Llibre de les dones"
  "Fra Francesc Eiximenis fou un escriptor notabilíssim, fruí d’un gran prestigi personal davant els reis i les institucions de la terra, assolí una vera popularitat i les seves obres, traduïdes ben aviat a diverses llengües, encara es llegien amb entusiasme al segle XVI.
 • Oct 29, 1399

  Metge, "Lo somni"

  Metge, "Lo somni"
  Lo somni és l'obra mestra de Bernat Metge. Metge hi explica com, poc després de sortir de la presó, se li apareix, en somnis, el rei Joan I, mort feia poc. L'obra està en prosa, dividida en quatre llibres, i es basa en el recurs clàssic del debat (entre Metge, el rei i d'altres personatges que se li apareixen) per introduir i desenvolupar conceptes filosòfics.
 • Oct 29, 1400

  Neix Ausiàs March

  Neix Ausiàs March
  Ausiàs March, fill del poeta Pere March i de Lionor Ripoll, va néixer, probablement a Gandia, l'any 1397, d'una família de burgesos enriquits i funcionaris incorporada a l'estament de la cavalleria. Pere March emancipà el seu fill l'any 1409; des d'aquest moment esdevé el cap de la branca valenciana de la família, i ja el 1415 assisteix a les Corts de València com a "donzell" i el 1419 li és conferit l'orde de cavalleria.
 • Oct 29, 1405

  Neix Joanot Martorell

  Neix Joanot Martorell
  Joanot Martorell va néixer, probablement a València i entre el 1405 i el 1411, en el si d'una família que havia tingut un gran prestigi social i econòmic, el seu avi Guillem en una ocasió va deixar diners al rei Martí I.
 • Oct 29, 1432

  Curial e Güelfa

  Curial e Güelfa
  Curial e Güelfa, descriu els moments incials dels amors entre els dos protagonistes. Captivada per les qualitats del jove, la germana del marquès de Montferrat, decideix afavorir el jove perquè excel·leixi en l’art de la cavelleria.
 • Oct 29, 1437

  Joan Roís de Corella

  Joan Roís de Corella
  Nascut a València, Joan Roís de Corella (1435-1497) és un dels escriptors catalans més importants del segle XV. La seva obra, escrita en vers i en prosa, va ser molt divulgada per la València d'aleshores, coneguda en tertúlies literàries i imitada per d'altres autors.
 • Oct 29, 1490

  Edició de "Tirant la Blanc"

  Edició de "Tirant la Blanc"
  Tirant lo Blanc (Tirant lo blanch a l'original) és l'obra més important de l'escriptor i cavaller valencià Joanot Martorell i està considerada un dels màxims exponents de la novel·la cavalleresca en llengua catalana i del segle d'or valencià.