Guillem de bergueda

Guillem de Berguedà

  • Period: Jan 1, 1050 to Oct 28, 1490

    Edat Mediaval

  • Oct 28, 1050

    Traducció al català del Forum Iodicum

    Traducció al català del Forum Iodicum
    El Forum Iudicum era un codi de lleis visigòtic que fou traduït al català a mitjan segle XII. La traducció catalana fou feta durant els primers anys del govern de Ramon Berenguer IV (1113-1162).
  • Oct 28, 1126

    Guillem de Peiteu

    Guillem de Peiteu
    És el primer trobador conegut, el primer poeta de llengua occitana d’obra conservada.
  • Jan 1, 1196

    La mort de Guillem de Berguedà

    La mort de Guillem de Berguedà
    És el trobador del qual ens han arribat més textos.
  • Jan 1, 1200

    Homilies d'Organyà

    Homilies d'Organyà
    Ramon LlullLes Homilies d'Organyà són un dels documents literaris més antics escrits en català, per l'època i l'arcaisme d'escriptura el seu llenguatge és troba entre el llatí vulgar i la llengua romanç del català.
  • Jan 1, 1232

    Ramon Llull

    Ramon Llull
    Ramon Llull és considerat un dels creadors del català literari. És va expressar en llatí, en català i en àrab. El cor de l’aportació de Llull és el que ell anomenava l'Art. Algunes de les seves obres més destacades:
    -Llibre d'Amic e Amat.
    -Llibre de les bèsties.
    -Blaquerna.
    -Llibre de les meravelles.
  • Jan 1, 1259

    Cerverí de Girona

    Cerverí de Girona
    De l'obra d'aquest autor es conserven un total de 120 composicions, l'obra més extensa i diversa que es té de cap trobador, de les quals 114 són líriques, 5 narratives i també es disposa d'una llarga col·lecció de poesia moral. Alguna deles seves obres Viadeyra i Sobrepretz.
  • Oct 28, 1274

    El llibre dels feyts escrit per Jaume I el conqueridor.

    El llibre dels feyts escrit per Jaume I el conqueridor.
    El Llibre dels feyts o Crònica de Jaume I és la primera de "les quatre grans Cròniques
  • Jan 1, 1283

    Crònica de Bernat Desclot

    Crònica de Bernat Desclot
    El Llibre del rei en Pere e dels seus antecessors passats és la crònica històrica escrita per Bernat Desclot, una de les quatre grans Cròniques(la segona), i narra els fets històrics succeïts des del regnat de Ramon Berenguer IV fins a Pere el Gran, tot i que el nucli principal d'aquesta crònica se centra en aquest darrer.La primera edició impresa, en català va ser al 1860.
  • Oct 29, 1325

    Crònica de Ramon Muntaner

    Crònica de Ramon Muntaner
    És la més llarga de les Quatre grans cròniques i narra els fets des de l'engendrament de Jaume el Conqueridor (1207) fins a la coronació d'Alfons el Benigne (1328)
  • Oct 29, 1327

    Regnat d' Alfons III

    Regnat d' Alfons III
    És l'últim rei astur. Es va casar amb Jimena Garcés; i d'aquest matrimoni van néixer els tres primers reis lleonesos, ell va ser l'últim rei d'Astúries, ja que els seus successors es van denominar reis de Lleó.
  • Oct 29, 1330

    Neix Francesc Eiximenis

    Neix Francesc Eiximenis
    Francesc Eiximenis (Girona, entre 1328 i 1332 - Perpinyà, 1409) fou un frare franciscà que escrigué literatura per tal de divulgar de manera senzilla els principis fonamentals de la religió i la filosofia.La seva obra, de caràcter religiós i moralista. La seva obra més important és Lo crestià.
  • Oct 29, 1335

    Neix Anselm Turmeda

    Neix Anselm Turmeda
    Els llibes més destacats són:
    -Llibre dels bons amonestaments
    -Llibre de tres
    -La disputa de l'ase
  • Oct 29, 1340

    Neix Bernat Metge

    Neix Bernat Metge
    És el primer representant de l'humanisme a les lletres catalanes. És considerat un dels millors prosistes catalans, introductor de l'estil renaixentista a la literatura catalana, amb una fina intel·ligència. La seva obra més important: Lo Somni.
  • Oct 29, 1349

    Crònica de Pere III el Cerimoniós

    Crònica de Pere III el Cerimoniós
    És la quarta gran crònica. Encara que es diferencia en moltes coses de les seves predecessores, s'hi assembla en la mesura que reflecteix fidelment el món del seu temps. Està escrita en forma autobiogràfica,
  • Oct 29, 1396

    lfons IV el Magnànim

    lfons IV el Magnànim
    Alfons IV de Catalunya, amb el sobrenom de el magnànim. Alfons V d'Aragó, Alfons III de València, Alfons I de Mallorca, Alfons I de Nàpols.
  • Oct 29, 1400

    Neix Ausiàs March

    Neix Ausiàs March
    Ausiàs March, (Beniarjó, Safor, 1400 - València, 3 de març de 1459) va ser un poeta i cavaller valencià medieval. Originari d'una família de la petita noblesa amb aficions poètiques. Va ser un dels poetes més importants del Segle d'Or valencià i de la literatura en valencià.
  • Oct 29, 1405

    Naixement de Joanot Martorell

    Naixement de Joanot Martorell
    Joanot Martorell fou un escriptor medieval valencià que va escrivir el Tirant lo Blanc és la seva obra més coneguda, ja que és considerada la primera novel·la moderna d'Europa.
  • Oct 29, 1410

    Aparició de l'impremta

    Aparició de l'impremta
    Apareix l'impremta simbolitzant el final de l'edat mitjana.
  • Oct 29, 1458

    El rei Joan II

    El rei Joan II
    Educat a Castella, no entrà a Catalunya fins a quinze anys. El seu pare el dotà d'un important patrimoni als Països Catalans —comtat de Ribagorça, ducats de Montblanc (1412) i de Gandia—, a Castella (ducat de Peñafiel, comtat de Mayorga i senyories de Castrojeriz, Lara, Medina del Campo, Olmedo, Cuéllar i Villalón) i a Navarra (Haro, Belorado, Briones i Cerezo).
  • Oct 29, 1479

    Ferran II el catòlic (1479-1516)

    Ferran II el catòlic (1479-1516)
    Fou un dels Reis Catòlics, juntament amb Isabel de Castella. Dit també II d'Aragó, València, Mallorca i Barcelona, III de Sicília, V de Castella i I de Navarra per ser rei d'aquest regnes.
  • Oct 29, 1490

    Edició de Tirant lo Blanc

    Edició de Tirant lo Blanc
    És l'obra més important de l'escriptor i cavaller valencià Joanot Martorell i està considerada la novel·la en llengua catalana més important de tots els temps. Sembla que fou escrita entre el 1460 i el 1464, fou publicada a València l'any 1490 i reimpresa a Barcelona el 1497.