Línia del temps

By insti94
  • 476

    Inici de l'edat mitjana

    Inici de l'edat mitjana
    És el període intermedi entre l'edat antiga i l'edat moderna, que comença el segle V amb la caiguda de l'imperi romà fins el S.XV. L'[esat mitjana](<a href='http://www.slideshare.net/xsune/literatura-medieval-i)' >edat mitjana</a> inclou totes les obres literaries escrites a Europa i arreu del món durant aquella època.
  • Jan 1, 711

    ENTRADA DELS MUSULMANS A LA PENÍNSULA IBÈRICA

    ENTRADA DELS MUSULMANS A LA PENÍNSULA IBÈRICA
    L'entrada dels musulmans va consistir en l'invasió dels musulmans a la península ibèrica per conquerir-la.
  • Jan 1, 1000

    NAIXEMENT DE LES LLENGÜES ROMÀNIQUES

    NAIXEMENT DE LES LLENGÜES ROMÀNIQUES
    Les llengües romàniques o neollatines són llengües que procedeixen del llatí vulgar , que van aportar molt a la literatura catalana.
  • Jan 1, 1080

    LES HOMILIES D'ORGANYÀ

    LES HOMILIES D'ORGANYÀ
    Les Homilies d'Organyà són un recull fragmentari de sermons escrits en català;un dels primers textos catalans en prosa que podem datar a finals del segle XII o principis del XIII.
  • Jan 1, 1130

    NEIX GUILLEM DE BERGUEDÀ

    NEIX GUILLEM DE BERGUEDÀ
    Guillem de Berguedà és el trobador del qual ens han arribat més textos. És un noble altiu i desvergonyit, que posa en evidència el món de la societat feudal i la poesia que s'hi relaciona. Destaca com autor de sirventesos.
  • Jan 1, 1137

    UNIÓ DE CATALUNYA AMB ARAGÓ

    UNIÓ DE CATALUNYA AMB ARAGÓ
    La Corona d'Aragó va ser l'entitat política nascuda de la unió dinàstica reial al 1137 entre el Regne d'Aragó i el Comtat de Barcelona mitjançant el matrimoni de Ramon Berenguer IV amb Peronella d'Aragó, els descendents dels quals tingueren sota els seus dominis reials tant el regne d'Aragó com els comtats catalans i, més tard, les seves conquestes.
    Aquí hi ha més més informació
  • Jan 1, 1180

    TRADUCCIÓ DEL FORUM IUDICUM

    TRADUCCIÓ DEL FORUM IUDICUM
    El primer text que s’ha trobat, escrit en català, és un fragment d’una versió del Forum
    Iudicum. El Forum Iudicum era un codi de lleis visigòtic que fou traduït al català a mitjan
    segle XII.
  • Jan 1, 1196

    COMENÇA EL REGNAT DE PERE EL CATÒLIC

    COMENÇA EL REGNAT DE PERE EL CATÒLIC
    Pere el Catòlic II d’Aragó i I de Barcelona, nasqué el 1177. Fou el fill primogènit d’Alfons el Cast i de Sança de Castella. Pel testament d’Alfons el Cast, Pere heretà Catalunya i els comtats dependents d’ella, mentre que el seu germà Alfons II heretà la Provença. Començà a regnar el 1196 sota la tutela de sa mare, amb qui tingué fortes desavinences.
  • Jan 1, 1212

    MORT DE GUILLEM DE CABESTANY

    MORT DE GUILLEM DE CABESTANY
    Guillem de Cabestany fou un trobador especialment famós per la seva vida, de la qual no es coneixen gaires detalls contrastables.
  • Dec 9, 1213

    BATALLA DE MURET. FI DEL DOMINI A OCCITÀNIA

    BATALLA DE MURET. FI DEL DOMINI A OCCITÀNIA
    La Batalla de Muret va ser una important batalla que va tenir lloc a Muret, al sud de Tolosa de Llenguadoc i que va enfrontar Ramon VI de Tolosa i els seus aliats, Pere el Catòlic, Bernat V de Comenge i Ramon Roger I de Foix contra els croats i les tropes de Felip II de França.
  • Jan 1, 1229

    CRÒNICA DE JAUME I "EL CONQUERIDOR"

    CRÒNICA DE JAUME I "EL CONQUERIDOR"
    El Llibre dels fets o Crònica de Jaume I El Conqueridor és una autobiografia del rei, que comprèn des del seu engendrament l’any
    1207, amb alguns antecedents, fins a la mort del monarca, esdevinguda l’any 1276.
  • Jan 1, 1232

    NAIXEMENT DE RAMON LLULL

    NAIXEMENT DE RAMON LLULL
    Ramon Llull és un poeta i filòsof mallorquí considerat com el creador del català literari. Té obres escrites en occità, llatí i àrab. Se'l considera com el màxim exponent de la narrativa didàctica medieval. Le obres que destaquen d'aquest autor són: El llibre de Blanquerna i el de les bèsties.
  • May 11, 1250

    TRACTAT DE CORBEIL

    TRACTAT DE CORBEIL
    Wl Tractat de Corbeil és un acord signat a Corbeil entre Lluís IX de França i el rei de la Corona d´Aragó Jaume el Conqueridor, com a conseqüència de la guerra coneguda com a Croada contra els càtars que enfrontà l'exèrcit francès a les tropes occitanocatalanes.
  • Jan 1, 1259

    NAIXEMENT DE CERVERÍ DE GIRONA

    NAIXEMENT DE CERVERÍ DE GIRONA
    El trobador català Guillem de Cervera, conegut com , Cerverí de Girona va treballar entre els anys 1259 i 1285. Les seves obres amoroses segueixens les normes tradicionals de l'amor cortès trobadoresc..
  • Jul 27, 1276

    MORT DE JAUME I "EL CONQUERIDOR"

    MORT DE JAUME I "EL CONQUERIDOR"
    Jaume I va ser rei de la corona d'Aragó entre el 1216 i el 1276, any de la seva mort.. Va ser conegut amb el sobrenom d'"el Conqueridor" perquè durant el seu regnat la corona d'Aragó va incorporar Mallorca i València, on va fundar els regnes respectius.
  • Jan 1, 1283

    BERNAT DESCLOT

    BERNAT DESCLOT
    El Llibre del rei en Pere e dels seus antecessors passats és la crònica històrica escrita per Bernat Desclot. Narra els fets històrics succeïts des del regnat de Ramon Berenguer IV fins a Pere el Gran, tot i que majoritàriment se centra en aquest darrer.
  • Jan 1, 1298

    RAMON LLULL. EL LLIBRE DE LES MERAVELLES

    RAMON LLULL. EL LLIBRE DE LES MERAVELLES
    El "Llibre de les Meravelles" L'obra serà una mena d'enciclopèdia, de gran abast i amb una clara intenció doctrinal. Ramon Llull, però, per fer-ho més atractiu per al públic ho embolcallarà d'una trama narrativa basada en el pelegrinatge espiritual i científic d'un jove, Fèlix, que es presentat com el fill del mateix autor. Fèlix errarà pel món admirant l'obra de Déu i sorprenent-se del pecat i de la ingratitud de la ge
  • Jan 1, 1302

    EXPEDICIÓ DELS ALMOGÀVERS A CONSTANTINOBLE

    EXPEDICIÓ DELS ALMOGÀVERS A CONSTANTINOBLE
    Almogàvers a Contantinoble. Amb Roger de Flor al capdavant, els exèrcits almogàvers conquereixen bona part de l'actual Turquia i esdevenen la defensa de Constantinoble contra l'amenaça dels musulmans.
  • Jan 1, 1325

    CRÒNIQUES DE RAMON MUNTANER

    CRÒNIQUES DE RAMON MUNTANER
    La crònica de Ramon Muntanerés un dels textos historiogràfics medievals més importants de la cultura catalana. La seva narració explica, entre d'altres, les peripècies de la Companyia Catalana d'Orient
  • Jan 1, 1328

    Naixement de Francesc Eiximenis (1328, 1332 -1409)

    Naixement de Francesc Eiximenis (1328, 1332 -1409)
    Francesc Eiximenis fou un frare franciscà que escrigué literatura per tal de divulgar de manera senzilla els principis fonamentals de la religió i la filosofia.
  • Jan 1, 1340

    NAIXEMENT DE BERNAT METGE

    NAIXEMENT DE BERNAT METGE
    Bernat Metgeés l'escriptor més destacat de la prosa humanista de caire didàctic en llengua catalana. El seu llibre més important s'anomena Lo Somni ja que es tracta de la primera obra humanista de la península Ibèrica. Metge va escriure aquest llibre, poc després de sortir de la presó, amb la intenció de defensar-se de les acusacions d'haver participat en la mort de Joan I.
  • Jan 1, 1349

    Crònica de Pere III el Cerimoniòs

    Crònica de Pere III el Cerimoniòs
    La Crònica de Pere III El Cerimoniós és la darrera de les quatre grans cròniques medievals catalanes.Redactada per iniciativa de Pere IV, però no escrita per ell, explica alguns fets importants del seu regnat. Els objectius principals que volia aconseguir eren afermar la monarquia i donar-li prestigi, així com justificar la seva actuació com a rei. Tot
  • Jan 1, 1400

    AUSIÀS MARCH (1400-1459)

    AUSIÀS MARCH (1400-1459)
    Ausiàs Marchés el gran poeta català del segle XV. Nascut el 1400, pertanyia a la noblesa i a una família de poetes: el seu pare Pere March, i el seu oncle, Jaume March escriviren també bons versos.
    Ausiàs March va viure a València i, com a noble i cavaller, tenia possessions importants
  • Jan 1, 1405

    Naixement de Joanot Martorell (1405-1468)

    Naixement de Joanot Martorell (1405-1468)
    Joanot Martorellva ser un cavaller de la petita noblesa valenciana. No s’ha conservat la data exacta del seu naixement, però es pensa que va succeir entre els anys 1405 i 1413 a la ciutat de València, mentre que la seva família era originària de La Safor
  • Jan 1, 1412

    Compromís de Casp

    Compromís de Casp
    El Compromís de Casp el Compromís de Casp va portar a l'elecció d'un nou rei en la persona de Ferran d'Antequera, amb el qual es va introduir la dinastia castellana dels Trastàmara a la corona catalanoaragonesa.
  • Jan 1, 1418

    Mort de Martí l'Humà

    Mort de Martí l'Humà
    Martí l'HumàSegon fill de Pere el Cerimoniós i Elionor de Sicília. El 1368 el seu pare el nomenà comte de Besalú, per a ser nomenat l'any següent senescal de Catalunya.
  • Jan 1, 1424

    Mort de Jordi de Sant Jordi

    Cavaller i escriptor que va néixer al Regne de València. Era un poeta eminentment cortesà que apareix vinculat al grup d'escriptors joves que lloen la reina Margarida de Prades, vídua de Martí I, a la qual sembla que dedicà algunes de les seves més solemnes cançons, com Midons i segurament els Estramps.
  • Jan 1, 1430

    Naixement d'Isabel de Villena (1430-1490)

    Naixement d'Isabel de Villena (1430-1490)
    Isabel de Villena va néixer el 1430. Va ser filla bastarda d'Enric de Villena, noble castellà de la casa dels Trastàmares. Isabel va ser batejada amb el nom d'Elionor Manuel i va viure des de petita a la cort de Maria de Castella, educant-se dins els ambients aventurers i oberts que envoltaven a Alfons el Magnànim. L'única obra que s'ha conservat d'ella és Vita Christi, publicada a València el 1497 per l'abadessa que la va succeïr. Destaca l'ús d'un llenguatge senzillíssim.
  • Jan 1, 1432

    Curial e Güelfa

    Curial e Güelfa
    Curial e Güelfa és una de les obres més importants del gènere de novel·la cavalleresca en català. Fou el 1876 quan Manuel Milà i Fontanals parlà per primera vegada d'aquest manuscrit anònim i sense títol escrit entre 1432 i 1468.
  • Jan 1, 1433

    Joan Roís de Corella

    Joan Roís de Corella
    Joan Roís de Corella és un dels escriptors catalans més importants del segle XV. La seva obra, escrita en vers i en prosa, va ser molt divulgada per la València d'aleshores, coneguda en tertúlies literàries i imitada per d'altres autors.
  • Jan 1, 1479

    Reis Catòlics. Unió d'Aragó amb Castella

    Reis Catòlics. Unió d'Aragó amb Castella
    Els Reis CatòlicsEls Reis Catòlics és el títol que van rebre Isabel I de Castella i Ferran II d'Aragó, del Papa Alexandre VI, com a compensació perquè abans havia atorgat el títol de Rei Cristianíssim al Rei de França. En casar-se en secret en 1469, van donar origen a la unió de les corones de Castella i Aragó en 1474. Aquest matrimoni va consumar la unitat dinàstica entre Castella i Aragó, però totes dues corones van conservar l'organització independent.
  • Jan 1, 1490

    Publicació del Tirant lo Blanc de Joanot Martorell

    Publicació del Tirant lo Blanc de Joanot Martorell
    "Tirant lo Blanc" és l'obra més important de l'escriptor i cavaller valencià Joanot Martorell i està considerada la novel·la en llengua catalana més important de tots els temps.
  • Oct 12, 1492

    Descombriment d'Amèrica

    Descombriment d'Amèrica
    El 12 d'Octubre de 1492, Cristòbal Colon va descobrir Amèrica quan intentava viatjar cap a les Índies. Cal tenir en compte que el concepte de descobriment d'Amèrica només te sentit des d'una perspectiva eurocèntrica, ja que el continent americà estava habitat des de feia mil·lennis. A més, l'història ens indica que els vikings ja van arribar-hi milers d'anys abans. Aquest fet, juntament amb la caiguda de l'imperi Romà d'orient al 1453 es consideren el canvi de l'edat mitjana a l'edat moderna.
  • BORRELL ll (927-992)

    BORRELL ll  (927-992)
    Borrell II (927 - 992) va ser comte de Barcelona, Girona i Osona (947-992) i comte d'Urgell (948-992).
  • CARLEMANY CORONAT EMPERADOR DE ROMA

    CARLEMANY CORONAT EMPERADOR DE ROMA
    Carlemany va ser coronat emperador de Roma pel Papa l'any 800. Va unificar el territori que avui dia compren la França moderna, l'Alemanya occidental i el nord d'Itàlia. Dos cents anys després de la mort de Carlemany. Curiositats.
  • INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA DELS FRANCS

    INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA DELS FRANCS
    Era una època de vassallatge, de relacions feudals. Borrell II prestava vassallatge als francs a canvi de la defensa dels musulmans però un bon dia van deixar de rebre el suport. Borrell II demanà ajuda a Lotari, però el seu fill Lluís V, que era qui manava, no va respondre. El comte Català va decidir trencar el pacte feudal amb els francs i crear un estat propi, que més tard, s'anomenaria Catalunya.