Τεχνολογία

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

 • 2500 BCE

  Η Αρχή Της Τεχνολογίας

  Η Αρχή Της Τεχνολογίας
  Η ιστορία της τεχνολογίας είναι η ιστορία της επινοήσεως εργαλείων, συστημάτων και τεχνικών για την εξυπηρέτηση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Είναι παρόμοια με άλλες πτυχές της ιστορίας της ανθρωπότητας. Η τεχνολογία μπορεί να αναφέρεται σε τεχνικές άυλες όπως η γλώσσα ή εργαλεία .
 • τεχνολογία...

  τεχνολογία...
  Η νέα επιστημονική γνώση κατέστησε δυνατή τη δημιουργία νέων πραγμάτων, και αντιστρόφως πολλές πρόοδοι στην επιστήμη έγιναν δυνατές χάρη σε νέες τεχνολογίες επιστημονικών οργάνων, με τα οποία μελετήθηκε η φύση με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ακρίβεια από εκείνη που επέτρεπαν οι φυσικές ανθρώπινες αισθήσεις.
 • Η μέτρηση της τεχνολογικής προόδου

  Η μέτρηση της τεχνολογικής προόδου
  Πολλοί κοινωνιολόγοι και ανθρωπολόγοι έχουν διατυπώσει κοινωνικές θεωρίες σχετικά με την κοινωνική και την πολιτιστική εξέλιξη. Μερικοί από αυτούς, έχουν ανακηρύξει την τεχνολογική πρόοδο ως τον βασικό παράγοντα που καθοδηγεί την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού.
 • ...προϊστορική τεχνολογία...

  ...προϊστορική τεχνολογία...
  Κατά τη διάρκεια της Παλαιολιθικής περιόδου όλοι οι άνθρωποι είχαν έναν τρόπο ζωής που περιελάμβανε τη χρήση λίγων εργαλείων. Οι πρώτες σημαντικές τεχνολογίες συνιστούσαν τρόπους επιβιώσεως, κυνηγιού και ετοιμασίας της τροφής. Τα λίθινα (πέτρινα) εργαλεία και όπλα, ο έλεγχος της φωτιάς και η ενδυμασία υπήρξαν τεχνολογικές εξελίξεις με μείζονα σημασία την περίοδο αυτή.
 • ... εποχές του χαλκού και του ορείχαλκου...

  ... εποχές του χαλκού και του ορείχαλκου...
  Ως Εποχή του Ορείχαλκου ή Εποχή του Χαλκού εννοείται εκείνη η περίοδος ανάπτυξης ενός πολιτισμού κατά την οποία έχουν αναπτυχθεί μεταλλουργικές τεχνικές εξόρυξης του χαλκού από φυσικά κοιτάσματα και ανάμειξής του με άλλα μέταλλα για τη δημιουργία ορείχαλκου.
 • ...εποχή του Σιδήρου...

  ...εποχή του Σιδήρου...
  Στην Εποχή του Σιδήρου, σημειώθηκαν μετακινήσεις πολλών φύλων από τα ορεινά διαμερίσματα της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τις πεδινές περιοχές και παράλληλα από τον ελλαδικό χώρο προς τα νησιά και τα παράλια της Μικράς Ασίας και την Κύπρο. Η Θεσσαλία υπέστη έντονα αυτήν την κινητικότητα, αφού σ’ αυτόν και από αυτόν το χώρο μετακινήθηκαν τουλάχιστον έξι φύλα: Η περίοδος αυτή αντιπροσωπεύεται στη Θεσσαλία σχεδόν αποκλειστικά από ταφικά ευρήματα,
 • Αρχαία τεχνολογία...

  Αρχαία τεχνολογία...
  Η ανάπτυξη των μεγάλων αρχαίων πολιτισμών ήταν εκείνη που επέφερε τις μεγαλύτερες προόδους στην τεχνολογία και τη μηχανική, που παρότρυναν και άλλες κοινωνίες να υιοθετήσουν νέους τρόπους ζωής και διακυβερνήσεως.
 • ...στην αιγυπτο...

  ...στην αιγυπτο...
  Η Αρχαία Αίγυπτος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με έναν πολιτισμό που καινοτόμησε σε όλους τους τομείς
  της ζωής των πολιτών της.Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εφηύραν και μεταχειρίζονταν πολλές απλές μηχανές, όπως το κεκλιμένο επίπεδο, που τους βοηθούσαν στις οικοδομικές τους εργασίες. Πέρα από τις γνώσεις τους στην αστρονομία, τα μαθηματικά και την ιατρική, παρασκεύαζαν τη γνωστή γραφική ύλη πάπυρο. Εκτός από την ανέγερση των πυραμίδων, πραγματοποίησαν σημαντικές προόδους στη ναυπηγική.
 • ...στην Κινα...

  ...στην Κινα...
  Η Κίνα έχει προτεραιότητα σε πολλές τεχνικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις. Ειδικότερα, η τεχνολογία της τήξης μεταλλευμάτων χαλκού, μεταλλευμάτων μη σιδηρούχων μετάλλων, στην παραγωγή κραμάτων, όπως ο μπρούντζος, έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο τελειότητας. Για το ψήσιμο κεραμικών και πορσελάνης, κατασκευάστηκαν κλίβανοι, στους οποίους, ήδη στην αρχαιότητα, μπορούσαν να αντληθούν θερμοκρασίες 1150 - 1250 ° C.
 • ...και στην Ελλαδα.

  ...και στην Ελλαδα.
  Ως αρχαία ελληνική τεχνολογία ή αρχαιοελληνική μηχανική αναφέρονται τα διάφορα τεχνολογικά έργα και οι τεχνολογικές καινοτομίες οι οποίες επινοήθηκαν στις διάφορες ελληνικές πόλεις-κράτη, αποικίες και ελληνιστικά βασίλεια της αρχαιότητας, από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως και τον 1ο με 2ο αιώνα μ.Χ., και πολλές από τις οποίες αποτέλεσαν την βάση για μετέπειτα τεχνολογικές εξελίξεις έως και την σύγχρονη εποχή.