46511b22e820379be1b82f0b7727a1e5

Ο εκχριστιανισμός των Σλάβων

  • 862

    Ο Εκχριστιανισμός της Μοραβίας

    Ο Εκχριστιανισμός της Μοραβίας
    Το κράτος της Μεγάλης Μοραβίας ήταν το πρώτο σλαβικό κράτος στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε από τον Μοϊμίρ Α' το 833 μ.Χ. .Ο Μοραβός ηγεμόνας Ραστισλάβ ζήτησε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου να στείλει στην Μοραβία "δασκάλους" για να διδάξει στον λαό του τον χριστιανισμό.Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ' και ο πατριάρχης Φώτιος ανταποκρίθηκαν θετικά.
  • 863

    Ιεραποστολή του Κυρίλλου και του Μεθοδίου στη Μοραβία

    Ιεραποστολή του Κυρίλλου και του Μεθοδίου στη Μοραβία
    Τα αδέρφια έφτασαν στην Μοραβία το 863 έχοντας πάρει εντολή για μια αποστολή από την Θεσσαλονίκη. Ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σλαβικό αλφάβητο που απέδιδε όλες τις φωνητικές ιδιαιτερότητες της σλαβικής γλώσσας. Το σημαντικότερο επίτευγμα του ήταν ότι απέδωσε στα σλαβικά τη Θεία Λειτουργία και τα ιερά βιβλία. Γενικότερα ήταν έμπειροι διπλωμάτες και γνωστοί λόγιοι και γνώριζαν άριστα τη σλαβική και άλλες γλώσσες.
  • Period: 863 to 866

    Οργάνωση της Σλάβικης εκκλησίας

    Τα αδέρφια μύησαν τους Σλάβους στο πολιτιστικό σύστημα των Ελλήνων και του Χριστιανισμού το οποίο ένωσε περισσότερο τον λαό.
  • 864

    Εκχριστιανισμός των Βουλγάρων

    Εκχριστιανισμός των Βουλγάρων
    Ο βυζαντινός στρατός υποχρέωσε το βούλγαρο ηγεμόνα Βόρη να δεχτεί τον Χριστιανισμό από την Κωνσταντινούπολη και να βαπτιστεί μάλιστα ο ίδιος με ανάδοχο τον αυτοκράτορα Μιχαήλ Γ΄. Βαπτίστηκε μυστικά στην Πλίνσκα μαζί με την οικογένεια του και πήρε το όνομα Μιχαήλ.
  • 869

    Θάνατος Κωνσταντίνου-Κυρίλλου

    Θάνατος Κωνσταντίνου-Κυρίλλου
    Ο άγιος Κύριλλος πέθανε στη Ρώμη, το 869 μ. Χ., και τάφηκε στον ναό του Αγίου Κλήμεντα.
  • 869

    Το μεγάλο επίτευγμα του Μεθόδιου

    Το μεγάλο επίτευγμα του Μεθόδιου
    Μετά τον θάνατο του Κύριλλου, ο Μεθόδιος αποφάσισε τελικά να εργαστεί μόνος του. Στην τελική κατόρθωσε να μεταφράσει ολόκληρη την Αγία Γραφή στη σλαβική γλώσσα.
  • 870

    Η σύνοδος του 870

    Η σύνοδος του 870
    Με απόφαση της συνόδου του 870 η εκκλησία της Βουλγαρίας υπήχθη οριστικά στην δικαιοδοσία του πατριαρχείου του Κωνσταντινούπολη.
  • 883

    Εκχριστιανισμός της Βοημίας

    Εκχριστιανισμός της Βοημίας
    Κατά το 845, επισκέφθηκαν τον Λουδοβίκο Γερμανικό 14 Βοήμοι Δούκοι, οι οποίο ζήτησαν να βαπτιστούν Χριστιανοί, πράγμα που δεν είχε κάποια αξία. Ο εκχριστιανισμός της Βοημίας ξεκίνησε από την βάπτιση του Μποριβοϊ το 883 και επηρεάστηκε από τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο τα δυο θαυματουργά αδέρφια.
  • Apr 6, 885

    Ο θάνατος του Μεθόδιου

    Ο θάνατος του Μεθόδιου
    Ο Μεθόδιος συνέχισε το μεγάλο μεταφραστικό του έργο μέχρι τον θάνατό του, το 885. Συνεχιστές του έργου ήταν οι μαθητές του, οι οποίοι κατέφυγαν στο Βυζάντιο, την Βουλγαρία και την Σερβία μετά από διωγμούς των Φράγκων.
  • 886

    Ο εκχριστιανισμός των Σέρβων

    Ο εκχριστιανισμός των Σέρβων
    Μετά την ιεραποστολή του Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μοραβία και τη Βουλγαρία, οργανώθηκε μια άλλη ιεραποστολή στους Σέρβους, όταν βασίλευε ο Μούτιμιρ (850-891). Ο εκχριστιανισμός των Σέρβων θα βελτίωνε τις σχέσεις με το Βυζάντιο και θα οργάνωνε την κρατική τους οντότητα. Τελικά, οι Σέρβοι, υπό την αιγίδα του Βυζαντινού αυτοκράτορα και του πατριάρχη Φώτιου, εκχριστιανίστηκαν και εντάχτηκαν στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως με θετικά αποτελέσματα
  • 966

    Εκχριστιανισμός της Πολωνίας

    Εκχριστιανισμός της Πολωνίας
    Η Πολωνία εμφανίστηκε στα μέσα του 10ου αιώνα. Ο δούκας των Πολωνών, Μίετσκο Α, ήταν ο πρώτος ηγεμόνας που ανέλαβε την εξουσία το 960. Κατάλαβε ότι ήταν δύσκολο να δημιουργήσει ισχυρό κράτος αν δεν προχωρούσε στον εκχριστιανισμό. Δώρισε την Πολωνία στον πάπα το 990.Το 966 ο Μίετσκο βαπτίστηκε χριστιανός και ο ίδιος ενθαρρύνοντας τον εκχριστιανισμό-οργάνωση εκκλησίας. Ωστόσο, λόγω διαφόρων συγκυριών, ο εκχριστιανισμός ξεκίνησε μόλις τον 13ο αι. Η Πολωνική εκκλησία συνδέθηκε με την Ρωμαιοκαθολική
  • 1147

    Εκχριστιανισμός της Πολαβίας

    Εκχριστιανισμός της Πολαβίας
    Η Πολαβία βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του ποταμού Χάβελ, ανάμεσα στους ποταμούς Έλβα και Όντερ. Ο εκχριστιανισμός του κράτους είχε πάρει τη μορφή υποδούλωσης, εκγερμανισμού και εξαφάνισης των Σλάβων. Το 10ο αιώνα άρχισαν οι γερμανικές επιδρομές και απευθείας οι αναγκαστικές βαπτίσεις. Το 1147 ο πάπας Ευγένιος Γ' κήρυξε τη Βενδική σταυροφορία με αποτέλεσμα τον ταχύ εκχριστιανισμό σε όλους.