Εκχριστιανισμός των Ρώσων

  • 957

    Η Όλγα ασπάζεται την Ορθοδοξία

    Η Όλγα ασπάζεται την Ορθοδοξία
    Το 957 η Ρωσίδα πριγκίπισσα Όλγα επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη. Η Όλγα το 957 ασπάστηκε την Ορθοδοξία.
  • 961

    Ο Σβιατοσλάβος στην εξουσία

    Ο Σβιατοσλάβος στην εξουσία
    Ο Σβιατοσλάβος είναι γιος της Όλγας, ο οποίος μετά τον θάνατο του πατέρα του (Όλεγκ), αλλά και μετά την ενηλικίωσή του θα αναλάβει τα ηνία του κράτους του Κιέβου. Καθ' όλη την διάρκεια της παραμονής του στην εξουσία μένει πιστός σε παγανιστικές δοξασίες. Βέβαια, ακόμη και μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Σβιατοσλάβο (961-972), η Όλγα συνέχισε να έχει στα χέρια της την εσωτερική διοίκηση της χώρας, καθώς ο τελευταίος πέρασε τα πρώτα δέκα χρόνια της εξουσίας του σε εκστρατείες.
  • 968

    Συντριβή των Βουλγάρων από τον Σβιατοσλάβο

    Συντριβή των Βουλγάρων από τον Σβιατοσλάβο
    Ο Σβιατοσλάβος, επικεφαλής μεγάλης στρατιωτικής δύναμης, συνέτριψε, το 968, τους Βουλγάρους όχι όμως προς χάριν του Βυζάντιου (των οποίων οι σχέσεις με τους Βουλγάρους είχαν επιδεινωθεί), αλλά με στόχο την εγκαθίδρυση προσωπικής κυριαρχίας στην περιοχή.
  • 971

    Ιωάννης Α΄ Τζιμισκής εναντίον Σβιατοσλάβου

    Ιωάννης Α΄ Τζιμισκής εναντίον Σβιατοσλάβου
    Το 971 ο νέος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης Α΄ Τζιμισκής αποφάσισε να εκστρατεύσει εναντίον του Σβιατοσλάβου, ο οποίος εντυπωσιασμένος από τον πλούτο της βουλγαρικής πρωτεύουσας Μικρής Πρεσλάβας όπου είχε στο μεταξύ εγκατασταθεί, ανακοίνωσε στην μητέρα του Όλγα ότι δεν επιθυμούσε να επιστρέψει στο Κίεβο, αλλά σκόπευε να εγκαταστήσει εκεί στη Βουλγαρία. Το γεγονός αυτό αποτελούσε απειλή για το Βυζάντιο.
  • 971

    Συνθήκη ανάμεσα στο Βυζάντιο και στους Ρώσους

    Οι Ρως υπέστησαν μεγάλες απώλειες από την βυζαντινή εκστρατεία και ο Σβιατοσλάβος τελικά αναγκάστηκε να ζητήσει διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία (Ιούλιος 971) επισφραγίσθηκε με την προσωπική συνάντηση των δύο ηγεμόνων και ο Σβιατοσλάβος ξεκίνησε για τη χωρά του.
  • 972

    Ο θάνατος του Σβιατοσλάβου

    Ο θάνατος του Σβιατοσλάβου
    Στην επιστροφή προς το Κίεβο, οι Ρως έπεσαν σε ενέδρα των Πετσενέγκων που δεν συμφωνούσαν με τους όρους της βυζαντινό-ρωσικής συνθήκης και σκότωσαν τον Σβιατοσλάβο.
  • 981

    Βλαδίμηρος

    Βλαδίμηρος
    Ο Βλαδίμηρος ήταν ένας από τους τρεις γιους του Σβιατοσλάβου, ο οποίος με μια σειρά επιτυχημένων εκστρατειών, σταθεροποίησε την κυριαρχία του μετά τον θάνατο του πατέρα του.
  • 987

    Η βοήθεια προς το Βυζάντιο

    Ο Βασίλειος Β΄ έστειλε πρεσβεία στο Κίεβο (Σεπτέμβριος 987), όπου συμφωνήθηκε η ενίσχυση του στρατού του με ρωσικά στρατεύματα και η παροχή στρατιωτικής βοήθειας από τον Βλαδίμηρο στις επιχειρήσεις κατά της Κριμαίας, την οποία ο Βάρδας Φωκάς απειλούσε. Ως αντάλλαγμα, ο Βλαδίμηρος θα έπαιρνε το χέρι της αδερφής του αυτοκράτορα Άννας, υπό την προϋπόθεση ότι ο ίδιος και ο λαός του θα ασπαζόταν τη χριστιανική πίστη.
  • 987

    Βασίλειος Β' σε πολιτικό αδιέξοδο

    Γύρω στο 987, ο βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄ είχε περιέλθει σε πολιτικό αδιέξοδο. Είχε υποστεί δεινή ήττα από τον Σαμουήλ της Βουλγαρίας,
  • 988

    Η νίκη των Βυζαντινών

    Οι δυνάμεις του Βλαδίμηρου συνέβαλλαν αποφασιστικά στην κατάληψη της Χερσώνας (πόλη της Κριμαίας) από τους Βυζαντινούς το καλοκαίρι του 988.
  • 988

    Βάπτιση των Ρως στον Δνείπερο

    Βάπτιση των Ρως στον Δνείπερο
    Τον Ιανουάριο του 988 ο Βλαδίμηρος βαπτίστηκε στο Κίεβο, ενώ την άνοιξη του ίδιου έτους ακολούθησε η βάπτιση του λαού στον Δνείπερο και, μάλλον το καλοκαίρι, ο γάμος του ηγεμόνα με την Άννα.
  • Period: 1019 to 1054

    Γιαροσλάβος «ο Σοφός»

    Διάδοχος του Βλαδίμηρου υπήρξε ο γιος του Γιαροσλάβος «ο Σοφός» (1019-1054). Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του
    εδραιώνεται η θέση του χριστιανισμού στη χώρα.
  • 1037

    Αγία Σοφία του Κιέβου

    Αγία Σοφία του Κιέβου
    Έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Ιδρύει τις πρώτες μονές στη χώρα (μονές Αγίου Γεωργίου και Αγίας Ειρήνης). Το πιο σημαντικό, όμως, κατασκευάζεται από βυζαντινούς τεχνίτες κατά το πρότυπο της Αγίας Σοφίας της Κων/πολης ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο (1037-46), ένα από τα ωραιότερα μνημεία του μεσσαιωνικού κόσμου.